1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Amerikada Şirket Kurmak: Avantajları, Maliyeti, İstenen Belgeler


0

Amerikada şirket kurmak her girişimcinin en büyük hayallerinden biridir. Bu hayalin kurulmasında Amerika’nın dünyanın en büyük ekonomisine sahip olması, Amerika para birimi olan Amerikan dolarının uluslararası piyasadaki üstünlüğü, ekonomik fırsatların çeşitliği büyük rol oynamaktadır.

Amerika’da şirket kurmak isteyen girişimcilerin öncelikle yasal bir temsilciye ihtiyaçları bulunmaktadır. Çünkü Amerika eyalet kanunları kurulan her şirketin faaliyette bulunduğu eyalette yasal bir temsilci bulundurulmasını şart koşmaktadır. Şirket kurmak için yetkilendireceğiniz firma  yasal temsilci olarak şirketin banka hesabının açılması, Amerika da şirket kurulması, vergi numarasının alınması, vergi bildirimlerinin takip edilmesi, yasal raporların hazırlanması gibi şirket kurma aşamasındaki görevleri yapar.

Amerikada şirket kurmak için illa da Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olmanıza gerek yoktur. O ülke vatandaşı olmadan da alanında tecrübeli ve bilgili bir yasal temsilcinizin olması şirket kurmanız için yeterlidir. Alanında tecrübeli ve bilgili yasal temsilci gerekli işlem ve prosedürleri hızlı ve hatasız bir şekilde sizin adınıza yapacaktır.

Bu makalemizde Türk girişimcilerin gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra Amerika’da şirket kurmak için hangi belgelere ihtiyacı olduğu, Amerika’da hangi şirket türlerini kurabildikleri, Amerika’da nasıl şirket kurulabileceği konularında bilgiler vereceğiz.

Amerikada şirket kurmak avantajları nelerdir?

Amerika’da şirket kurmak pek çok açıdan avantajlıdır. Vergi, teşvik, destek imkanları, prestij gibi avantajları örnek olarak verebiliriz.

Amerika’da şirket kurmanın avantajları şunlardır;

  • L1 veya E2 vizesi alma
  • Düşük faizle gayrimenkul alma
  • Amerika’ya gitmeden işlemler yapma
  • Amerika’nın tüm eyaletlerinde şirket kurma serbestliği
  • Hızlı ilerleyen bürokratik sistem
  • Çoklu ortak şeklinde şirket kurma hakkı
  • Paypal hesabı açabilme
  • Amerika’ya gitmeden banka hesabı açma
  • Uluslararası düzeyde ve dijital ortamda satış yapma
  • Gelen taleplere Türkiye’den cevap verebilme
  • Uluslararası düzeyde ticaret yapmayı sağlayan hukuki ve saygın yapı
  • Amerika’ya gitmeden işlemler yapabilme
Amerikada şirket açmak

Amerika’da şirket açmak

Şu an Amerika’da kurulmuş beş tane firma ismi söyleyin dense eminiz ki hemen Aklınıza Facebook, Google, Apple, Tesla, Twitter gibi firmalar gelecektir. Amerika’da bu denli büyük ve bilinen firmaların kuruluyor olmasının nedeni ülkede yeni fikirlerin desteklenmesi, girişimcilere birçok teşviğin sağlanması, girişimcilerin cesaretlendirilmesinin olduğunu söyleyebiliriz.

Amerika eğitim sisteminin kalitesi dünyaca kabul görmüştür. Amerika da ki üniversitelerinden her yıl binlerce zeki insan mezun olmaktadır. Amerika da ki yüzlerce üniversitelerden mezun olan bu yetenekli ve zeki kişiler çalışmaya başladıkları şirketlerin başarılı olması konusunda önemli katkılar sağlamaktadır. Bu nedenle Amerika’da kurulan işletmeler kalifiye eleman bulma konusunda oldukça şanslıdır diyebiliriz

Yatırımcı dostu diyebileceğimiz başta Amerika gibi ülkeler sadece kendi ülkesindeki girişimcilere değil, dünyanın bütün ülkelerindeki girişimcilere kapılarını açmakta, onlara fırsatlar sunmaktadır. Bu sayede ülkeler kendi halklarına iş olanakları sunmakta ve ekonomik gelişimlerini garanti altına almaktadır.

Amerika gibi yatırımcı dostu ülkeler ülkemiz başta olmak üzere dünyanın bütün ülkeleri ile ticareti teşvik eden karşılıklı yatırım ve işbirliği anlaşmaları yapmaktadır. Amerika’nın yapmış olduğu bu yatırım ve işbirliği anlaşmaları ithalat ve ihracatına önemli katlılar sağlayıp Amerika’nın “en çok tercih edilen ülkesi” konumuna da getirmektedir.

Amerika eyaletlerden oluşan bir ülkedir. Amerika’da ki eyalet sayısı 1959 yılından beri 50’dir. Amerika’da ki 50 eyaletin hepsi kendi özel vergi kanunlarına ve vergi toplama idarelerine sahiptir. Bu nedenle Amerika’nın hangi eyaletinde şirket kurmak istediğiniz büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizde olduğu gibi Amerika’da da ticaret yapan şirketler elde ettikleri kazançlar üzerinden vergi vermekle yükümlüdür. Amerika’da bulunan yabancı uyruklu şirketler elde ettikleri kâr üzerinden en yüksek %35 oranında, Amerika da yerleşik olmayan kişiler ise %39,6 oranında vergi verirler. Amerika da kurulmuş olan şirketler sahip oldukları şubeler içinde ayrı vergiye tabi olabilmekte.

Amerika ile Türkiye arasında “Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması” imzalanmış olup Amerika’da şirket kuran Türk girişimciler bu çift vergilendirmeden muaftır.

Amerika’da online şirket açmak

Bu gün ülkemizde kime sorarsanız Amerika’nın bütün eyaletlerinde online şirket kurmanın mümkün olduğunu söyler. Oysa aksine Amerika’nın bütün eyaletlerinde online şirket kurmak mümkün değildir. Ülkenin bazı eyaletlerinde şirket kurmayı kolaylaştıran yasalar bulunsa da, şirket kurmak için gerekli olan formlar online olarak doldurulup, online başvuru yapılabilse de şirket kurmak için gerekli olan işlemleri tamamlayabilmek için şirket kurmak istediğiniz eyalette fiziksel olarak bulunmanız gerekmektedir.

Amerika’da bir çok eyalette hem ülke hem de eyalet tarafından ayrı ayrı vergi alınmaktadır. Bu nedenle Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasının imzalanmış olması şirketler için büyük önem taşımaktadır. Amerika’da şirket kurmak isteyen kişilerin Delaware, Nevada ve Wyoming gibi adil vergilendirmesi ve yabancıların şirket kurmasını kolaylaştıran eyaletleri tercih etmelerini tavsiye ederiz.

Amerikanın Delaware eyaletinde adil vergilendirmesi olan, yabancıların şirket kurmasını kolaylaştıran ve hissedarları koruyan yasalar bulunmaktadır.

Amerika’nın 50 eyaletinden biri olan Delaware eyaleti “registered agent” diye adlandırılan aracı kurumlarla şirket kurulmasına imkan tanımaktadır. “registered agent” diye adlandırılan bu aracı firmalar belli bir ücret karşılığında size evrak hazırlanması ve sizin yerinize başvuru yapılması konusunda yardımcı olmaktadır.

Sizin yerinize evrak hazırlanması ve başvuru yapılabilmesi gibi hizmeti veren Stripe Atlas gibi platformlar bulunmaktadır. Bu platformlar sayesinde dünyanın neresinde olursanız olun Amerika’nın Delaware eyaletinde şirketinizi kurabilirsiniz.

Amerika’da şirket kurulumu

Amerika’da yaşamayan ama Amerika’da şirket kurmak isteyen yabancı uyruklu kişiler 2 tür şirket kurabilmektedir. Bunlar;

  • Sınırlı sorumlu kuruluş – Limited Liability Company (LLC)
  • Ticari şirket – Corporation (C-Corp)

Bu nedenle Amerika’da şirket kurmak isteyen kişilerin ilk önce hangi şirket türünü kuracaklarına karar vermesi gerekiyor.

Ticari işlemlerin uygulanmasında en esnek şirket türleri C ve S şirket türleridir. S türündeki bir şirketin Amerika’da şirket kurabilmesi için Green Card sahibi veya Amerika da 183 oturmuş olması gerekiyor. Bu nedenle Türkiye’den Amerika’da şirket kurmak isteyen kişiler ancak C tipi şirket türünü kurabilir.

C tipi şirketlerde şirket yöneticileri ve hissedarları şirketin borçlarından dolayı sorumlu değildir. Bu nedenle C tipi şirketler bankalar başta olmak üzere diğer kurumlar tarafından şahıs şirketlerine göre daha güvenli olarak değerlendirilmektedir.

C tipi şirketler her yıl kurumlar vergisine (franchise tax) ve iki aşamalı vergilendirmeye (double taxation) tabidir. Bu şirket türünde birinci aşamada vergi şirketin brüt gelirinden şirket masrafları düşüldükten sonra geriye kalan miktar üzerinden alınır. İkinci aşamada ise vergi hissedarların geliri ve maaşları üzerinden alınmaktadır.

Amerika’da şirket kurmak isteyen bir girişimcinin öncelikle oturma izninin olması gerekmektedir. Girişimci kuracağı şirket türüne karar verdikten sonra, şirket kurmak istediği eyaletin valilik ofisine gidip ilgili birime başvuru yapması gerekiyor. Burada şirket kurmak için gerekli formlar doldurulduktan sonra buradan alınacak lisans belgesi ile şirketin kuruluşu tescil edilerek, ticari faaliyette bulunma yetkisi alınmalıdır. Şirket kuruluşunda Amerika vatandaşı bir otağınızın bulunması şirket kuruluş sürecini kolaylaştırır ve hızlandırır.

Şirket kurulup gerekli lisans alındıktan şirket ortağı iseniz E-1,  şirket yöneticisi iseniz H-1B vizesi almak için Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu’na başvurabilirsiniz.

Amerika’da LLC Şirket Kurma

Amerika’da LLC şirket kurma

LLC yani Limited Liability Company (Sınırlı Sorumlu Kuruluş) Amerika’da şirket kuran yabancıların en fazla ilgi gösterdiği şirket türüdür. Bu tür şirket türünün sahipleri ve yöneticileri şirketin kuruluş borçlarından kişisel olarak sorumlu değildir. Tek aşamalı vergilendirmeye tabi olan Limited Liability Company şirket türünde şirketin kâr ve zararlarını üyeler kişisel olarak üstlenir.

Limited Liability Company (LLC) şirket türünün kuruluşu ortalama 3 gün sürmektedir. Amerika’da LLC şirket kurma işleminin gazete ilanıyla duyurulması gerektiğinden süreçlerin tam olarak tamamlanabilmesi için 6 hafta gibi ek süreye ihtiyaç vardır.

Amerika’da e-ticaret şirketi kurmak

E-ticaret hem ülkemizde hem de dünya genelinde önem kazanan ve hızla gelişen bir alan. Bu nedenle e-ticaret şirketi kurmaya yönelik ilgide arttı diyebiliriz.

Sizlerde ister kendi ürettiğiniz bir ürünü satmak veya Amazon FBA ile tedarik ettiğiniz toptan ürünleri Amerika’daki Amazon depolarına gönderip satış yapmak için LLC türünde Amerika’da e-ticaret şirketi kurabilirsiniz. E-ticaret şirketinizi Amerika’nın hangi eyaletinde kuracağınıza karar verdikten sonra “registered agent” denilen aracı kurumlar sayesinde şirketinizi kurabilirsiniz.

LLC yani Limited Liability Company (Sınırlı Sorumlu Kuruluş) şirketinizi kurduktan sonra ABD Milli Vergi Bürosu anlamına gelen IRS’den EIN numarası almanız gerekiyor. EIN (Employer Identification Number), işveren kimlik numarası anlamına gelmektedir. İşveren vergi kimlik numarası anlamına gelen EIN Amerika da banka hesabı açarken sizden istenecek.

Amerika’da şirket kurma maliyeti ne kadardır?

Amerika’da şirket kurmak için standart bir ücret bulunmamaktadır. Amerika’da şirket kurma maliyeti eyaletten eyalete değişmektedir. Bizim burada vereceğimiz rakamlar adil vergilendirmesi ve yabancıların şirket kurmasını kolaylaştıran eyaletlerden olan Delaware eyaletinde şirket kurma maliyetleri olacaktır.

Delaware’de şirket kurma maliyetleri aşağıdaki gibidir;

  1. Yabancılar için tek seferlik kuruluş ücreti 200$
  2. Yıllık eyalet vergisi 300$
  3. Şirket adınızı 120 gün boyunca ayırtmak için (isteğe bağlı) 75$

Amerika’da şirket kurmak için gerekli belgeler nelerdir?

Ülkemizde olduğu gibi Amerika’da da şirket kurarken istenilen bir takım belgeler bulunmaktadır. Amerika’da şirket kurmak isteyenler için istenen belgeler şunlardır;

  • Lisans
  • İşveren kimlik numarası
  • Yerleşme sertifikası
  • Şirket ismi
  • Marka, patent
  • Vergi numarası

Lisans:

Amerika’da kuracağınız şirketin faaliyet gösterebilmesi için şirketin kurulduğu eyalet valiliğinden bu iş görevlendirilen resmi kuruluşlardan alınması gereken belgedir.

İşveren kimlik numarası:

İşçi çalıştıracak olan şirketler için alınması zorunlu olan belgedir.

Yerleşme sertifikası:

Kurulan Şirketin kiralayacağı veya satın alacağı gayrimenkule ait belgedir.

Şirket ismi belgesi:

Amerika’da kurmak istediğiniz şirket isminin daha önce başka bir şirket tarafından alınıp kullanılmaması gerekmekte. Aksi takdirde şirket kuruluşuna izin verilmez. Kurulmak istenen şirket isminin The US Patent and Trademark Office veri tabanından kontrol edilip verilmek istenen ismin daha önce başka bir şirket tarafından kullanılmadığını gösteren belgedir

Marka, patent:

Kuracağınız şirkete ait telif haklarının korunması, alınması halinde de şirketin yararına olacak belgedir.

Vergi numarası:

Kurulacak olan şirketin muhasebe kayıtlarının tutulabilmesi için şirketinize özel vergi numarasıdır.

Amerika’da şirket nasıl kurulur makalesi okuyucularımızı genel anlamda bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır. Makale içerisinde anlatılan bilgiler Amerika’da şirket kurma süreçlerinin tamamı hakkında bilgi vermeyebilir. Burada verilen bilgilerle şirket kurmadan önce alanında bilgili ve tecrübeli bir uzmandan veya resmi kurumlardan bilgi alıp ona göre hareket edilmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

eticaretsitesi, aktif olarak N11, Çiçek Sepeti, Trendyol gibi pazar yerlerinde mağazası olan, eticaret sitesi olan, e-ticaret ile ilgili edindiği tecrübeleri, öğrendiği bilgileri insanlarla paylaşmayı seven bir içerik yazarıdır. eticaretsitesi, gerçek ve tecrübe edilmiş bilgileri paylaşır.

Yorum Yap