1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Vergi

Limited veya Anonim Şirket Kurduktan Sonra Merak Edilen Sorular


0

Limited veya anonim şirket kurduktan sonra merak edilen sorulara cevaplar veriyoruz. Şirket kurmak önemli lakin hangi şirket türünü kurmak istediğiniz daha da önemli. Bildiğiniz üzere şirketler şahıs şirketi, Limited Şirket, Anonim şirket diye üçe ayrılmakta.

Her şirket türünün kendisine has ayrıcalıkları, diğer şirketlerden ayrılan farklılıkları bulunmakta. Satacağınız ürünün türüne, gelecekte kendinizi nerede gördüğünüze göre karar verip istediğiniz şirketi kolayca kurabilirsiniz.

Hangi şirket türünü kurmak istediğinize karar verdiniz ve şirketinizin kuruluş işlemlerini tamamladınız. Peki bundan sonra ne olacak. Şirket kurmak ile bütün her şey halloldu mu? Bundan sonra ne olacak?, nereden başlamak gerekiyor?, hangi iş daha acil?.

Bu makalemizde Limited ve Anonim şirket kurduktan sonra herkesin merak ettiği sorulara kısa kısa cevaplar vermeye çalışacağız. Hangi şirket türünü kurmak istediğinize karar veremediyseniz aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.

Vergi Oranlarına göre Şahıs Şirketi mi, Limited Şirket mi Anonim Şirket Kurmak mı Mantıklı?

Limited veya anonim şirket kurduktan sonra merak edilen sorular

1-Yoklama için vergi dairesinden ne zaman gelirler?

Şirketinizi kurduktan sonra vergi dairesinden yetkililer genelde bir hafta içinde geliyor. Vergi dairesi yetkilileri gelmeden önce cep telefonunuza;

“….. vergi numaralı mükellefimize ait yoklama işlemi 10 Ekim 2021 tarihinde saat 09:30 ile saat 14:00 aralığında yapılacaktır. Yoklama sırasında yetkili kişilerin adreste bulunması rica olunur. Mecidiyköy Uygulama Denetim  Müdürlüğü İletişim bilgisi: 02121234567 B140”

şeklinde hangi gün, hangi saatte geleceklerini SMS ile bildiriyorlar.

2-Vergi dairesinden gelen yetkili bütün şirket ortaklarını görmek zorunda mı?

Vergi dairesinden görevliler yoklama için geldiğinde bütün şirket ortaklarının aynı anda belirtilen şirket adresinde bulunmasına gerek yok. Sadece şirket imza yetkililerinden birisinin olması yeterli.

Limited veya Anonim Şirket Kurduktan Sonra Merak Edilen Sorular
Limited veya Anonim Şirket Kurduktan Sonra Merak Edilen Sorular

3-Vergi dairesinden gelen yetkili nelere bakıyor?

Şirket kurulumundan sonra vergi dairesinden yoklama için gelen denetleme memurları ne iş yapacaksınız, şirketinizin faaliyet alanları nedir gibi klasik sorular sorarlar. Normal bir denetim gibi düşünüp kendinizi kasmanıza gerek yok.

4-Vergi dairesinden görevli memurların gelmesi uzadı, bu süreçte biz fatura kesebilir miyiz?

Vergi dairesinden yoklama için denetleme memurlarının gelmesinin uzaması bazen uzayabiliyor. Siz bu süreçte siz denetleme memurlarının gelmesini beklemeden fatura düzenleyebilirsiniz.

5-Kurduğum Limited Şirket/Anonim Şirket için bankadan hesap açtırmamız gerekiyor mu?

Şirketinizi kurduktan sonra para ödeme ve tahsilat işlemlerinizi artık şahsi hesabınızdan yapamazsınız. Şirketinizin kurulumunu tamamladıktan sonra aşağıdaki belgeler ile herhangi bir bankadan şirket hesabı açtırmanız gerekiyor. Şirket hesabı için gerekli belgeler;

  • Vergi Levhası
  • Ana sözleşme
  • İmza Sirküleri

6-Şikretimizi kurarken gerekli olan kira depozitosunu ben kendi hesabımdan ödemiştim. Bunu şiret adına nasıl gösterebilirim? Kira depozitosu için ödediğim ücreti geri alabilir miyim?

Şirketinizi kurduktan kira depozitosu için gerekli olan ücreti şahsi hesabınızdan yapmış olsanız bile bu parayı geri alabilirsiniz tabi. Ancak bu parayı geri almak için muhasebecinize bu durumu söylemeniz gerek. Muhasebeciniz şirket mizanında yani belli dönmelerde şirket alacak ve vereceklerinin bir arada  gösterildiği tabloda sizi ödediğiniz kira depozitosu ücreti kadar alacaklı göstermesi gerekiyor.

Daha sonra bu ücreti kendinize öderken açıklama kısmına “şirket adına ödenen depozito ücreti” diye yazmanız gerekiyor. Ayrıca bu ödemeyi şirket karar defterine (Limited Şirketlerde Müdürler defteri) karar olarak yazılsa güzel olur.

7- Biz Anonim şirket kurduk. Şirket kuruluşunda bloke ettirdiğimiz ücreti ne zaman geri alabiliriz?.

Anonim şirketinizi kurduktan sonra şirketi kurduğunuz ildeki Ticaret Odasına gidip şirketinizi kayıt ettirmeniz gerekmekte. Şirketiniz Ticaret odasında tescil edildikten sonra imza sirküsü ile birlikte bloke yapılan bankaya gidip ücretinizi geri alabilirsiniz.

Limited veya Anonim Şirket Kurduktan Sonra Merak Edilen 15 Soru

8- Bir personel çalıştırmak istiyoruz. Ne yapmamız gerekiyor?

Şirketinizde bir personel çalıştırmanın sigorta, iş kanunu ve mali tarafı diye 3 kısım bulunmakta.

  1. Sigorta tarafı (Sigorta Kurumundan Dosya Açtırılması Gerekiyor)
  2. İş Kanunu tarafı ( İş Sözleşmesi, kişisel veri, gizlilik vb. sözleşmeler)
  3. Mali taraf ( Örneğin çalıştıracağınız kişiye net 5000 TL ödeyeceğiz. Personel çalıştırmanın size toplam maliyeti ne olacak bilmeniz gerekiyor)

Personel çalıştırmak istediğinizde işleyiş şu şekilde oluyor. Siz şirket olarak personel çalıştıracağınızı mali müşavirlik firmasına bildiriyorsunuz. Eğer mali müşavirlik firmasına vekaletname vermiş iseniz onlar sizin adınıza çalıştıracağınız kişi için sigorta kurumundan şirketiniz adına dosya açtırıyor ve çalıştıracağınız personeli kayıt ettiriyor.

Bundan sonra ki süreçlerde yeni personel çalıştıracağınız zaman bir gün öncesinden mali müşavirlik firmasına bilgi vermeniz gerekmekte. Çünkü çalışacak personelin aynı gün işe girişinin yapılıp sigortasının başlatılması gerekiyor. İstisnalar hariç zamanında bildirilmeyen personel çalıştırılmasının çok büyük cezası var.

9- Şirketi mi kurdum elimde bir sürü belge oldu. Bunların hangisini saklamalıyım?

Doğrudur, şirketinizi kurmakla elinizde bir sürü belge olacak. Tavsiyemiz bu evrakları şirketinizde bir klasör içerisinde saklayın. Hatta bu evrakları tarayıcıdan taratıp bilgisayarınızda da depolayın. Ama aşağıdaki belgelere her zaman ihtiyacınız olacakmış gibi en rahat, en kolay şekilde ulaşabileceğiniz yerde saklayın. Bunlar;

  • Vergi Levhası ( önceden vergi levhasının duvarda asılması zorunluluktu. Artık asma zorunluluğu kalktı)
  • Kira Sözleşmesi
  • İmza Sirküleriniz (Yani şirketiniz adına bir işlem yapılırken kim yetkili, kim değil gösteren belge)
  • Şirket Ana Sözleşmesi
  • Varsa diğer Sözleşmeler

10- Günlük işlerimde kullandığım bir aracım var. Bu aracın giderlerini şirketim de gider olarak kullanabilir miyim?

Kullanmış olduğunuz aracın ruhsatında sizin adınız yazmakta. Öncelikle bu iş için şahsi aracınızı noterde şirketinize satışını yapın. Öteki türlü aracınızın giderlerini şirketinizde gider olarak kullanamazsınız.

11- Şirketim için ön muhasebe programı almam gerekir mi?

Bir mali müşavir ile çalışıyorsanız aslında çok gerek yok. Ama şirketinize göre mali işleri siz takip edeceksiniz yardımcı olması için alabilirsiniz. Ama bu programı gerçekten kullanacaksanız alın. Bu tarz programlar başlangıçta bir hevesle alınıyor. Ama zamanla bu heves gidiyor ve program kullanılmıyor.

Eğer sadece e-fatura kesmek bu tarz programlara gerek olduğunu düşünmüyoruz. Dediğimiz gibi eğer gerçekten kullanacaksanız, imkanınız da varsa alın. Zira her programın, uygulamanın faydalı bir çok özelliği oluyor.

12- Şirketim için pay Senedi bastırmak zorunda mıyız?

Eğer bir anonim şirketi sahibi iseniz veilerleyen zamanlarda şirketinizin hisselerini satmayı planlıyorsanız mutlaka Pay Senedi bastırmanız gerekiyor. Bu da şunun gerekiyor. Şirketinizi kurduktan iki yıl sonra hissenizi vergi olmadan satabiliyorsunuz.

13-  Şirketimi kurmadan önce kullanmış olduğum bilgisayar, cep telefonu gibi araç gereci kurduğum şirkette de kullanabilir miyim?

Önceden kullanmış olduğunuz cep telefonu, bilgisayar gibi araç gereci kurmuş olduğunuz şirketinizde kullanabilirsiniz. Ama bunun süreci biraz farklı. Bununla ilgili doğru bilgiyi muhasebecinizden alabilirsiniz.

14- Kurduğum şirket için bir avukat ile çalışma mecburiyeti var mı?

Bir şirketin avukatla çalışma mecburiyeti Anonim Şirket olup sermayesi 250.000 TL üzerinde olan şirketler için mecburi. Ama Limited Şirketler ve sermayesi 250 bin TL’nin altındaki şirket için böyle bir mecburiyet yok.

Ama size tavsiyemiz bir avukatla çalışmayı bir mecburiyet olarak görmeniz şeklinde değil başınıza bir iş gelmeden gerekli tedbirleri almak adına bir danışan olarak, önleyici hukuk olarak görüp ona göre hareket etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü iş başa geldikten sonra tedbir almak, çözüm üretmek daha zor ve sancılı olabiliyor.

15- Şirketim için mali müşavir ile çalışmak zorunda mıyım?

Bu soru da ne kast edildiğini tam olarak anlayabilmek için şöyle cevap verelim. Eğer şirketinizde maaşlı muhasebeci çalıştırmayı kast ediyorsanız böyle bir zorunluluk yok. Eğer ön muhasebe dediğimiz işleri kendiniz anlıyorsanız kendinizde yapabilirsiniz.

Ama Mali Müşavir ile çalışma şahıs ve Limited Şirketler de , sürekli beyanname, dilekçe veya tutanak gibi belgeler vermeniz gerektiği için  devlet tarafından yetkilendirilmiş gerçek ve tüzel kişiler ile çalışmanız gerektiğiniz düşünüyoruz.

Anonim şirketler de işler daha karmaşık ve telaffuz edilen rakamlar çok yüksek miktarlar olduğu için kesinlikle mali müşavirle çalışmalısınız veya bünyenizde bir mali müşavir çalıştırmalısınız. Mali müşavirlikle ilgili daha detaylı bilgialmak isterseniz aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.

Mali Müşavir Ücret Tarifesi

Sonuç olarak…

Yeni şirket kuran kişilerin aklında yukarıda bahsettiklerimizden daha fazlasının olduğunu biliyoruz. Biz daha genel, fazla ayrıntı içermeyen soruları cevaplamaya çalıştık. Limited veya Anonim Şirket Kurduktan Sonra Merak Edilen sorularınız için bir mali müşavir veya muhasebeci ile çalışmanızı ve onlardan bilgi almanız gerektiğini tavsiye ederiz.

Ama yine de Limited veya Anonim Şirket Kurduktan Sonra Merak Ettiğiniz sorular varsa bize aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir