1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

Faaliyet Belgesi Nedir?

Faaliyet belgesi nedir, Faaliyet belgesi nasıl alınır, faaliyet belgesi alma, ito faaliyet belgesi, ato faaliyet belgesi nereden alınır? cevaplar bu makalede.


0

Faaliyet belgesi, iş yerinin çalıştığı iş kolunu ve devamlılığını gösteren bir belgedir. Faaliyet belgesi, denetim yapıldığı zamanlarda gösterimi zorunlu olan bir belgedir. Yapılan iş kolunun resmi bir göstergesi olarak da kabul edilen bu belge, genelde esnafları ve iş yerlerini kapsar. Faaliyet belgesinin alınması için farklı evrakların hazırlanması ve gerekli yerlere teslim edilmesi gerekir. Faaliyet belgesi dünya genelinde pek çok ülkede şoförlük, iş yeri ya da tehlikeli madde benzeri durumlarda online olarak verilir.

Faaliyet belgesi nedir?
Faaliyet belgesi nedir?

Faaliyet belgesi nedir?

Faaliyet belgesi iş yerinin hizmet verdiği alanı gösteren belgedir. İş yeri tarafından alımı mecburi olan bu belge, firmanın hangi dalda faaliyeti olduğunu belirtir. Belge, belirli bir süre için geçerlidir. Bu yüzden güncel süre bitiminde mutlaka yeniden alınarak bulundurulması gerekir. İş yeri eğer faaliyet değişimi yaparsa ayrıca güncellenmesi gerekir. Faaliyet belgesi, iş kolunun hizmet ettiği alanı ifade eden bir belgedir. İş yerinin temin etmesi zorunlu olan belgeler arasında yer alır. Bu belge 3 ay için geçerlidir.

E-ticaret yapıyor olsanız bile bu kayıt belgesinin alınması gerekiyor. Zaman zaman ilgili resmi kurumlar işlemler için sizden faaliyet belgesi ister.

Faaliyet belgesi ne işe yarar?

Faaliyet belgesi; iş adamlarının ve iş yerlerinin alması zorunlu olan bir evraktır. Bu belgenin amacı, iş yerlerinin aktif bir şekilde çalıştığını göstermektir. Belli bir süre için geçerli olan belge 3 ay içinde geçerliliğini yitirir. Bu nedenle belgenin güncel tarihlerde olmasına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü faaliyet gösterildiği sürece bulundurulması zorunlu olan bir belgedir. Ticaret Odası’nın talep ettiği faaliyet belgesi kanuni olarak yasal olmayan bir belgedir. Oda sicil kayıt sürecinde talep edilir.

Faaliyet belgesi nasıl alınır?

Faaliyet belgesinin alınması için öncelikle işyerinin bağlı bulunduğu Ticaret Odası’na gidilmesi gereklidir. Burada belirli bir ücret ödenmesi sonrasında da faaliyet belgesi alınır. Belge alımı işlemi, ücret karşılığı olur. Başvuru sırasında kişilerden ticaret sicil numarası istenir. Gerekli olan belgeler iş yerinin faaliyet alanını gösterdiği ve kayıt tarihi bulunduğu içinson dereceönemlidir. Bununla ilgili bağlı olunan Ticaret Odası aranılarak bilgi istenebilir.

Faaliyet belgesi nereden alınır?

Hangi dalda faaliyette bulunuluyorsa oradan gerekli olan faaliyet belgesi alınır. İş yerlerinin bağlı olduğu alan ile ilgili olan bu belge, talepte bulunulacak Ticaret Odası’nı belirtir. Şoförler Odası, Esnaf ve Ticaret Odası bunun için birer örnektir. Firmaların ünvanı da bu süreçte son derece önemlidir. Başvurunun olacağı kurum aranılarak gerekli belgeler öğrenilebilir.

 Faaliyet belgesi için istenen evraklar elerdir?

Faaliyet belgesinin alınması için farklı evrakların hazırlanması ve teslim edilmesi gerekir. İş yeri için bu belgeyi alma isteğinde olan kişiden, 

istenir. Tehlikeli maddeler ya da farklı alanlar için faaliyet belgesi yine bağlı oldukları kurum tarafından verilir. Başvuru öncesi bilgi alınarak farklı belgeler istenip istenmediği öğrenilmelidir.

Faaliyet belgesi için dilekçe verilmesi gerekir mi?

Bağlı bulunulan ticaret Odası’ndan belli bir ücret karşılığında faaliyet belgesi almak için isteme dilekçesi, adını taşıyan şekilde yazılarak faaliyet belgesi talep edilir. Faaliyet belgesi alım aşamasında yazılan dilekçe açıklayıcı bir şekilde olmalı ve talep edilen kuruma sunulmalıdır.

Faaliyet belgesi alınmazsa ne olur?
Faaliyet belgesi alınmazsa ne olur?

Faaliyet belgesi alınmazsa ne olur?

Esnaf ve iş yerleri ya da farklı alanlarda faaliyet gösterenler belli zamanlarda yılda bir kere denetlenir. Bu denetlemede faaliyet belgelerinin bulunması zorunlu bir durumdur. Yasal anlamda bulunması zorunlu olmayan faaliyet belgesi, Ticaret Odası’na göre gereklidir. İş yerlerinde bu belgelerin olmadığı durumlarda ya da faaliyet belgesi güncel değilse farklı cezai yöntem uygulamaları bulunur.

Faaliyet belgesi ücreti ne kadar?

Ticaret Odası üyesi olan iş yerleri ve farklı alanda hizmet veren resmi ya da özel kuruluş ve kurumlara 10 TL ücret karşılığında oda sicil kayıt sureti verilir. Bu belgenin fiyatı her sene güncellendiği için başvuru öncesi ilgili oda aranarak güncel fiyatı öğrenilmelidir. Bu belge firmanın faaliyet alanını gösterdiği için zorunludur.

İTO faaliyet belgesi

İTO faaliyet belgesi İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından verilen ve bir işletmenin İstanbul’da ticari faaliyette bulunma yetkisini belgeleyen resmi bir belgedir. İTO, Türkiye’nin en büyük ve en önemli ticaret odalarından biridir ve İstanbul’da faaliyet gösteren birçok işletme bu odadan faaliyet belgesi almak zorundadır.

İTO faaliyet belgesi alındıktan sonra işletme, İstanbul’da yasal olarak faaliyet gösterme hakkına sahip olur ve ticari işlemlerini düzenli olarak gerçekleştirebilir. Ayrıca belgenin güncelliği düzenli aralıklarla kontrol edilir ve gerektiğinde yenilenir.

ATO faaliyet belgesi

ATO faaliyet belgesi, Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından verilen ve bir işletmenin Ankara’da ticari faaliyet gösterebilme yetkisini belgeleyen resmi bir belgedir. ATO, Türkiye’nin başkenti Ankara’da faaliyet gösteren ve ticari işletmelerin çatı kuruluşlarından biridir.

ATO faaliyet belgesi alındıktan sonra işletme Ankara’da yasal olarak faaliyet gösterme hakkına sahip olur ve ticari işlemlerini düzenli olarak gerçekleştirebilir. Ayrıca belgenin güncelliği düzenli aralıklarla kontrol edilir ve gerektiğinde yenilenir.

Faaliyet Belgesi Online Alınabilir Mi?

Dünya genelinde pek çok ülkede tehlikeli madde, iş yeri ve şoförlük benzeri faaliyetler  için bu belgeler online verilir. Ama bu durum Türkiye için geçerli değildir. Faaliyet belgeleri online olarak alınamaz. Belge alımı için fiziksel olarak bağlı bulunulan ticaret odasına gidilmesi ve oradan alınması gereklidir. Bunun yanı sıra her 3 ayda bir belirli bir ücret karşılığı yenilenmelidir.

 

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir