1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret Hukuku

2023 Online Marka Başvurusu Nasıl Yapılır?


0

Online marka başvurusu yapmak sanıldığı kadar zor değil. Her gün onlarca girişimci ruha sahip kişi bir fikir bularak iş kurma hayali kurmakta. Amane yazık ki fikrini markaya dönüştürenlerin oranı %2-3 geçmiyor. Oysa markalar günümüz dünyasında en önemli prestij ve güç unsurudur. Globalleşen günümüz dünyasında nüfusun çokluğu veya stratejik konum sizi tek başına güçlü yapmaz.

Sizi güçlü yapan şey katma değeri yüksek ne kadar markaya sahip olduğunuzdur. O yüzden dünyada güçlü bir ülke olmak istiyorsak girişimcilerimizin markalaşma yoluna gitmeleri gerekiyor. Markalaşmanın önündeki en önemli engel markalaşmanın öneminin kavranamaması ve markalaşmanın nasıl yapıldığının bilinmemesi olduğunu düşünüyorum.

Markalaşmak için özgün bir iş fikri, Ar-ge çalışmaları, sürdürülebilirlik, odaklanmak gibi bir çok unsur bulunsa da ilk adım Marka Tescil Başvurusu yapmaktan geçer. Marka Tescil Başvurusu her ne kadar uzmanlık gerektirse de sizler oturduğunuz yerden online marka başvurusu yapabilirsiniz. Online Marka Başvurusu son derece kolay ve kısa zamanda tamamlanabiliyor.

Bu makalede E-devlet üzerinden online marka başvurusu nasıl yapılır ondan bahsedeceğiz.

Adım adım online marka tescil başvurusu 2023

1- www.e-devlet.gov.tr adresinden sağ üst köşedeki Giriş Yap düğmesine tıklayın.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

2-Gelen sayfada ilgili alanlara T.C. Kimlik No ve şifrenizi yazarak Giriş Yap düğmesine tıklayın.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

3-Giriş yaptıktan sonra sistem sizi ana sayfaya yönlendirecektir. Aşağıdaki görselde görüleceği üzere arama kısmına Marka yazın. Altta çıkan sonuçlardaki “Marka Başvurusunun İncelenmesi (Türk Patent ve Marka Kurumu” seçeneğine tıklayın.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

4-Gelen ekranda yukarıdaki görselde görüldüğü gibi “Uygulamaya Git” düğmesine tıklayın.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

5-Gelen ekranda  eğer başvuruyu kurum veya şirketiniz için yapıyorsanız “Kurum/Şirket için Başvuruyorum” seçeneğini, bireysel olarak kendiniz için başvuruyorsanız “Kendim için Başvuruyorum” seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneğin alt kısmında size ait bilgiler göreceksiniz. Bilgileriniz doğru ise “Devam Et- düğmesine tıklayın.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

6-Gelen ekrandan Marka Tipi kısmın ı seçmeniz gerekmekte. Aşağıdaki görselde görüleceği üzere bir çok seçenek bulunmakta. Ama en çok Şekil+Kelime tipi tercih edilmekte. Sizde bu seçeneği seçin.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

Bu seçeneği seçtikten sonra sizden görselde görüldüğü gibi markalaştırmak istediğiniz görseli bilgisayarınızdan seçip yükleyin. Görsel yüklerken yüklediğiniz görselin 591×591 piksel ebatında, 300 DPI çözünürlüğünde, en fazla 1 MB boyutunda ve JPEG uzantısında olmasına dikkat edin. Eğer bu şekilde dosyanız yoksa sistem yüklemenize izin vermez.

Seçtiğiniz görsel yukarıda yazılan şartları sağlıyor ise aşağıdaki görselde görüldüğü gibi yükle seçeneğine tıklayın. Ekrana seçtiğiniz görsel gelecektir.

online marka başvurusu nasıl yapılır?
online marka başvurusu nasıl yapılır?

Marka Örneği Yazılı ifadesi yazan yere marka yapmak istediğiniz kelimeyi yazın. Marka yapmak istediğiniz kelimede Latin Alfabesi yoksa Yok seçeneğini işaretleyin. Marka Türü olarak Ticaret/Hizmet Markası seçeneğini işaretleyin. Ön yazı talebiniz yoksa yok seçeneğini, Muvafakat Talebiniz yoksa Yok seçeneğini işaretleyip Devam Et düğmesine tıklayın.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

7- Gelen ekrandan markanızı hangi sınıftan markalaştırmak istiyorsanız onu seçin. Buradan birden fazla sınıfı seçebilirsiniz. Seçeceğiniz her marka sınıfı için ekstra ücret ödeyeceğinizi hatırlatmak isteriz. Marka sınıfını seçtikten sonra Devam Et düğmesine tıklayın.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

Marka sınıfları nedir? İle ilgili aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

Marka Sınıfları Nelerdir?

8-Rüçhan Bilgileri kısmında bir şey yapmayacağımız için Devam Et düğmesine tıklıyoruz.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

9-Gelen ekranda T.C.Kimlik Numaramız, Eposta adresimiz, Tek Sınıflı Marka Ücreti 280 TL bilgileri doğru ise Devam Et düğmesine tıklıyoruz.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

10-Gelen ekranda şimdiye kadar girdiğimiz bütün bilgileri toplu olarak görüyoruz. İşlemi Tamamla ve Ödeme Adımına geç düğmesine tıklıyoruz.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

11-Gelen ekranda yapmış olduğumuz işlemin faturasının oluşturulduğunu, ödeme yapmamız gerektiğini belirten açıklamayı görüyoruz. Okuduktan sonra Şimdi Öde düğmesine tıklıyoruz.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

12-Gelen ekran da Tek Sınıflı Marka Ücreti olan 280 TL’yi ödemek için kart bilgilerini girip Ödeme Yap düğmesine tıklıyoruz.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

13-Gelen ekranda ödeme işleminin başarı ile gerçekleştiğini belirten açıklamayı okuyoruz. Böylece yapmış olduğunuz Marka Tescil Başvurusu tamamlanmış oluyor. İşlem Sonucu düğmesine tıklayarak bütün bu süreci tek sayfada gösteren ekranı görebilirsiniz. Gelen ekranda bize marka başvuru numarası, tarihi, marka adı, marka sınıfı gibi bilgiler görülüyor. Yapmış olduğumuz marka başvurusunun doğruluğunu kontrol etmek istersek aşağıdaki adımları uyguluyoruz.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

Marka sorgulama nasıl yapılır?

14- https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search adresinden gelen ekranda Marka Tipi: Hepsini seçip, Marka Adı kısmında marka adımızı, Doğrulama Kodu kısmına görülen doğrulama kodunu yazıp Arama Yap düğmesine tıklıyoruz.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

15-Gelen ekranda Başvuru no ile başlayan Marka Başvurumuza ait bilgileri görüyoruz. Markamıza ait bilgileri görebilmek için Detay Yazan yazının altındaki dosya ikonuna tıklıyoruz.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

16-Gelen ekranda yaptığımız Marka Başvurusu ile ilgili bilgileri görüyoruz. Burada Başvuru No, Marka Adı, Marka Sınıfı gibi marka başvurumuza ait tüm bilgileri görebiliyoruz.

online marka başvurusu nasıl yapılır?

Böylece marka Tescil Başvurusu tamamlanmış Oluyor. Bundan sonra Türk Patent Enstitüsü yaptığımız başvuruyu inceleyecek, Markamıza kimsenin itirazı olup olmadığını anlamak için Marka Sicil Gazetesinde yayınlanacak ve yaklaşık 8 ay sonra marka başvurumuz tamamlanmış olacak. Markamıza ait tüm bu süreçleri Marka Araştırma ekranından takip edebilirsiniz.

Markamız onaylandıktan sonra Markamız için Marka Tescil Belgesi düzenlenecek. Marka Tescil Belgesi 2023 yılı ücreti ise 1020 TL’dir. Bu ücreti de ödedikten sonra 10 yıl geçerli olacak olan Marka Tescil Belgesi sahibi olacağız. Her 10 yılda bir marka tescil yenilemesinin yapılması gerek. Yoksa markamız iptal edilir.

Görüldüğü gibi bir sınıftan Marka Başvuru Ücreti 380 TL + Marka Tescil Ücreti 1020 TL toplamda 1400 TL’ye marka sahibi oluyoruz. Burada verilen bilgiler kendi tecrübelerimiz sonucu öğrendiğimiz bilgilerdir. Marka Tescil Başvurusu için mutlaka bir Marka/Patent firması ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Marka Başvurusu bir firma aracılığı ile yapılırsa 1400 TL ücretin haricinde firma komisyon ücreti ödersiniz. Bu ücret de firmadan firmaya göre değişmektedir.

2023 marka ücretleri ne kadar?

Hesap Kodları

Hizmetin Türü

2023 İşlem Ücretleri (TL)

2.01.01

Tek Sınıflı Marka Başvuru Ücreti

380

2.01.02

Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti

380

2.01.03

Marka Tescil Ücreti

1.020

2.01.04

Marka Tescil Belgesi Sureti Düzenleme Ücreti

390

2.01.05

Marka Sicil Sureti Düzenleme Ücreti

390

2.01.06

Devir-Kısmi Devir İşlemi Kayıt Ücreti

905

2.01.07

Birleşme, Bölünme veya Ayni Sermaye Koyma Borcu Gibi Yapısal Değişikliklere İlişkin İşlem Ücreti

930

2.01.08

Miras Yoluyla İntikal İşlemi Kayıt Ücreti

905

2.01.09

Lisans Kayıt ve Lisans Yenileme Ücreti

1.330

2.01.10

Rehin İşlemi Kayıt Ücreti

905

2.01.14

Rüçhan Hakkı Kayıt Ücreti

420

2.01.15

Sınıflandırma Listesi Düzenleme Ücreti

265

2.01.16

Rüçhan Hakkı Belgesi Düzenleme Ücreti

420

2.01.17

Yayımlanan Marka Başvurularına İtiraz Ücreti

250

2.01.18

Marka Bilgilerine İlişkin Resmi Yazı Düzenleme Ücreti

60

2.01.19

Madrid Protokolü Uyarınca Uluslararası Marka Başvurusunun WIPO’ya Bildirilmesi Ücreti

600

2.01.20

Madrid Protokolü Uyarınca Sonraki Belirleme ve Diğer Taleplerin WIPO ya Bildirilmesi Ücreti

350

2.01.21

Madrid Protokolü Uyarınca Yer Değiştirme ve Dönüştürme Ücreti

350

2.01.22

Marka Başvurusu Bölünme Ücreti

890

2.01.23

Marka Yenileme Ücreti

1.280

2.01.24

Koruma Süresi Sona Eren Marka Yenileme Ücreti

2.505

2.01.25

Marka Kısmi Yenileme Ücreti

1.280

2.01.26

Koruma Süresi Sona Eren Markanın Kısmi Yenileme Ücreti

2.505

2.01.27

Tanınmışlık Tespiti Talebi İnceleme Ücreti

7.520

2023’de Marka Başvurusu Nasıl Yapılır?

Online marka başvurusu e-devlet üzerinden kolayca yapılabiliyor olsada bu sürecin alanında bilgili ve tecrübeli bir marka patent firması tarafından takip edilmesini isteyebilirsiniz. Bu anlamda Figen Konak marka, patent danışmanlık firmasını gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Yazar Hakkında

eticaretsitesi, aktif olarak N11, Çiçek Sepeti, Trendyol gibi pazar yerlerinde mağazası olan, eticaret sitesi olan, e-ticaret ile ilgili edindiği tecrübeleri, öğrendiği bilgileri insanlarla paylaşmayı seven bir içerik yazarıdır. eticaretsitesi, gerçek ve tecrübe edilmiş bilgileri paylaşır.

Yorum Yap