1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

E-Ticaret Yapmak İçin Şirket Kurmak Zorunlu mu?


0

E-ticaret yapmak için şirket kurmak zorunlu mu? sorusuna detaylı cevap veriyoruz. E-ticaret yapmaya niyetlenen herkesin aklına ilk gelen soru “e-ticaret yapmak istiyorum, ne yapmam gerekiyor”. Bu yazımızda e-ticaret yapacak kişiler için en doğru şirket hangisidir, şirket kurmak için hangi belgeler gerekir, şirket kurarak e-ticaret nasıl yapılır sorularının cevabını vermeye çalışacağız.

E-ticaret yapmak isteyen bir çok kişi aklından şunu geçirir, “önce ufaktan bir başlayayım, işler iyi giderse ondan sonra şirket kurarım”. Aslında mantıklı gibi gelen bu cümle e-ticaret için geçerli değildir. E-ticaret yapmak isteyen birinin önce şirket kurması gerekiyor.

Yani şirket kurmadan e-ticaret yapamazsınız. E-ticaret yapmak için şahıs şirketi, limited şirket veya anonim şirket türlerinden birini kurmanız gerekiyor. Bu şirket türlerinden en doğru şirket türü hangisidir? Onun cevabını verelim. Ama öncesinden şirket nedir onun tanımını yapalım.

E-ticaret yapmak için şirket kurmak
E-ticaret yapmak için şirket kurmak

Şirket nedir?

Genel tanım olarak şirket, Türkiye yasalarına göre iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelerek emek veya mallarını ortak bir amaçla (ki bu daha çok para kazanma isteği) bir sözleşme ile birleştirmeleri sonucu ortaya çıkan tüzel kişiliktir diyebiliriz.

Şirket kuruluş amaçlarına göre, gelir düzeylerine, ödemeleri gereken vergi miktarlarına göre şahıs şirketi, limited şirket veya anonim şirket  diye de 3 türe ayrılmaktadır. Şirket kurarak devlet nazarında vergisini, veren, ticari faaliyetlerini yasalara ve kanunlara uygun şekilde yapan firma unvanı kazanırsınız.

E-ticaret yapmak için en uygun şirket türü nedir?

Aslında bu sorunun cevabı neyi ne şekilde satmak istediğinize, ticarete tek kişimi birden fazla kişi ile mi başladığınıza, sermaye tutarınıza gibi bir çok değişkene bağlı. Ama yazının başında da belirttiğimiz gibi bir çok kişi e-ticaret başlarken yaşadığı kaygılardan, bu işte başarılı olup olmayacağından emin olmadığından kuruluş için çok para harcamak istemiyor.

Bu düşünceye en yakın şirket türü şahıs şirketidir. Bundan dolayı bu yazıda daha çok şahıs şirketi, nedir, şahıs şirketi avantajları nedir, şahıs şirketi kurmak için hangi beleğeler gerekir gibi sorulara kısaca cevaplar vermeye çalışacağız. Şahıs şirketi ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.

E-ticaret yapmak için şirket kurmak
E-ticaret yapmak için şirket kurmak

Şahıs şirketi nedir?

Şahıs şirketi, tek bir kişinin ticaret yapabilmek için şahıs olarak kurduğu işletmenin resmi vergi mükellefi olmasıdır diyebiliriz.

Hukuk dilinde şahıs şirketi farklı şirket türlerini ifade eden terimlerden biridir. Ama konuşma dilinde, şahıs şirketi / şahıs firması / şahıs işletmesi açmak şeklinde kullanılır. Şahıs şirketi kurmanın resmiyetteki adı gerçek kişi mükellef kaydıdır.

Şahıs şirketinin avantajları nelerdir?

  • Şahıs şirketi kurmak kolay ve hızlıdır.
  • Şahıs şirketi Ortalama 1-2 iş günü içinde kurulabilir.
  • Şahıs şirketini kurmak için diğer şirketlerdeki gibi sermaye zorunluluğu bulunmaz.
  • Şahıs şirketi 1 kişi tarafından kurulabilir.
  • Şahıs şirketinde Mali müşavir ve muhasebe ücretleri diğer şirket türlerine göre düşüktür. 2021 yılı mali müşavir ücretleri ne kadardır öğrenmek için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.
thumbnail
Önerilen Yazı
2024 Mali Müşavir Ücretleri Ne Kadar?
  • Şahıs şirketinde belli bir dilime kadar vergi oranları diğer şirket türlerine göre düşüktür. Hiç geliriniz olmasa bile vergi ödersiniz.
  • Şahıs şirketi kurmanın bürokratik kuralları daha azdır.
  • Şahıs şirketi kurmanın maliyetleri daha azdır.
  • Açtığınız bu şahıs şirketi eğer ilerde kapatmanız gerekirse 1 iş günü içinde kapanabilir.

Şahıs şirketinin dezavantajları nelerdir?

  • Şahıs şirketi diğer şirket türleri ile karşılaştırıldığında (LTD ve A.Ş); müşteriler, bankalar, kredi kurumları ve diğer şirketler nezdinde prestiji daha düşüktür.
  • Şahıs şirketinde vergi oranları başta daha avantajlıyken, kâr miktarı arttıkça bu durum dezavantaja dönüşür.

Limited ve anonim şirketlerin kurumlar vergisi 2021 yılında sabit %22 iken, şahıs şirketlerinin gelir vergisi değişen net kâr miktarları için %40’a kadar çıkmaktadır.

Şahıs şirketi nasıl kurulur?

Şahıs şirketini 2019 yılına kadar bizzat yaşadığınız ildeki vergi dairesine giderek açabiliyordunuz. Ama 2019 yılından itibaren, şahıs şirketi kurmak için tüm işlemler e-devlet üzerinden çevrimiçi/online yapılabiliyor. https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp adresinden kuruluş işlemlerinizi online yapabilirsiniz.

Ama ben bizzat gidip kurmak istiyorum derseniz de size en yakın vergi dairesine gidip hızlıca kurabilirsiniz. Kuruluş işlemleri için başlangıçta mali müşavir veya muhasebeci  tutmanıza gerek yoktur.

Ama yinede kuruluş işlemlerini mali müşavir veya muhasebeci aracılığıyla yapmak isterseniz, mali müşavir veya muhasebeci ile anlaşma yapmalı ve onlara vekâletname vermelisiniz.

Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler nelerdir?

Şahıs şirketi kurmak için gerekli olan belge sayısı fazla değildir. Sadece  2 belge ile kurabilirsiniz.

  • Kira kontratı ya da tapu fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı

Kuruluş işlemleri için mali müşavir veya muhasebeci ile çalışacaksanız yukarıdaki belgelere istinaden gereken belgeler:

  • Mali müşavir veya muhasebeci vekâleti
  • İmza beyannamesi

Şahıs şirketi kurma maliyeti ne kadar?

  • İmza beyannamesi ücreti: 100 TL
  • Mali Müşavir Vekâlet üceti: 150 TL
  • Şirket Kuruluş Servis Bedeli: 250 TL
  • Vergi Dairesi Sözleşme Damga Vergileri: 50 TL

Toplamda Şahıs şirketi kurma maliyeti, yaklaşık 550 TL – 600 TL civarında olmaktadır.

şahıs şirketi
şahıs şirketi

Şahıs şirketi kurarak e-ticaret nasıl yapılır?

Şahıs şirketinizi kurarak resmiyet kazandınız. Bundan sonra e-ticareti nasıl yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Buda ya pazaryerleri üzerinden ticaret yapmak yada kendi e-ticaret sitesi açmak şeklinde oluyor.

Eğer pazaryerleri üzerinden e-ticaret yapmak istiyorsanız öncesinde Amazon, N11, Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryerlerinde mağaza açmanız  gerekmekte. (Gittigidiyor’da zorunlu değil.) Pazaryerlerinde mağazanızı açtıktan sonra ister kendi ürettiğiniz ürünleri isterseniz de tedarik edeceğiniz ürünleri satmaya başlayabilirsiniz.

Pazaryerleri dropshipping yapmak için çok uygun değil. Çünkü müşteri ürünü aldıktan sonra belirlenen süre içerisinde ürünü kargo etmeniz gerekmekte. Eğer bu sürelerin dışına çıkarsanız hem mağaza puanınız düşer hem de bazı pazaryerlerinde para cezası alırsınız. Ama çok sağlam bir tedarikçi bulabilirseniz, belirlenen bu süreler içerisinde ürünleri kargo yapabilirseniz düşünebilirsiniz.

Şahıs firması kurarark isterseniz kendi e-ticaret sitenizi de kurabilirsiniz. Çok sağlam bir e-ticaret yazılımı ve e-ticaret hosting firması bularak açacağınız site ile hemen ürünlerinizi satmaya başlayabilirsiniz. Kurduğunuz bu e-ticaret sitesinde sanal pos kullanabilirsiniz. Böylece müşterileriniz kredi kartı ile ödeme yapar veya onlara taksit seçeneği sunabilirsiniz.

İster pazaryerlerinde ister kendi e-ticaret sitenizde sattığınız her ürün için fatura kesmeniz gerekmekte. Fatura kesme işlemlerinizi normal fatura keserek yapabildiğiniz gibi e-fatura kullanıp zamandan ce kağıttan tasarruf sağlayabilirsiniz. E-Fatura Hakkında Bilgi, Merak Edilen Sorular için aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.

thumbnail
Önerilen Yazı
E-Fatura Hakkında Merak Edilen Sorular

Şahıs şirketlerinin Ticaret odalarına kayıt zorunluluğu bulunmamaktadır. Ama isterseniz yıllık üyelik aidatını ödeyerek kayıtta olabilirsiniz.

Kurduğunuz bu şahıs şirketi ile bankacılık ve borsa alanları dışında, ister fiziksel ticaret isterseniz de e-ticaret/e-satış dâhil tüm sektörlerde faaliyet gösterebilişiniz.

Görüldüğü gibi şahıs firması kurmak son derece kolay ve az maliyetli. İlerde mali ve hukuki sorunlar yaşamamanız için en azından şahıs şirketi kurarak ticari faaliyetlerinizi sürdürmemenizi tavsiye ederiz. Zaten vergi levhası olmadan birçok şeyi yapamayacaksınız.

Şahıs şirketi kurarak vergi levhanız olacak ve bu da müşteriler için bir güven sebebi olacak. E-ticarette en önemli unsur müşterinin güvenini kazanmak. İlerde işleriniz beklediğiniz gibi olursa şirket türünüzü limited veya anonim şirket olarak değiştirebilirsiniz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir