Tüketici hakem heyeti online başvuru nasıl yapılır, nasıl para iadesi alınır? hemen öğren. Hergün pazaryerlerinden veya e-ticaret sitelerinden ya bir ürün yada bir hizmet satın alıyoruz. Alırken mutlu olduğumuz alışveriş ürünün veya malın teslim edilmesinden sonra ağzımızın tadını bozabiliyor.
Çünkü aldığımız ürün yada hizmet ayıplı yada eksiktir. Bu tarz durumlarda satıcılar müşteri memnuniyeti açısından anlayışla yaklaşıp müşterilerin mağduriyetini giderme yolu tercih ediyor. Ama bazende bazı satıcılar bunu kabül etmeyip müşteriyi kanuni yollardan hakkınızı arayın diye başından savmakta.
Maruz kaldığımız bu olumsuz durumda kanuni yollardan hakkını aramanın ilk adımı Tükeci Hakem Heyetine şikayet etmedir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre kurulan Hakem heyetleri tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm üretmesi için kurulmuştur.
Tüketici Hakem Heyetlerine başvurunuzu Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden, Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) üzerinden yapabiliyorsunuz. Bu makalemizde 5 adımda e-Devlet üzerinden Tüketici Hakem Heyeti’ne nasıl başvuru yapabilirsiniz onu anlatacağız.
Bu makalemiz ile “Tüketici Hakem Heyeti nedir, nasıl başvurulur, parasal başvuru sınırları nelerdir, başvuru ne zaman sonuçlanır, karar uygulanmazsa ne olur, karara itiraz edilebilir mi ve başvuru ücretli mi” gibi sorularınızın tamamına cevap bulabileceksiniz.
Tüketici hakem heyeti nedir?
Tüketici Hakem Heyeti, fiziksel veya internet üzerinden satış yapan satıcının müşteriye ayıplı sayılan mal ve hizmet satması durumunda yada ürün veya malda ayıp ve kusurdan ziyade bir eksiklik olması halinde tüketicinin hakkını aradığı, ayıp veya kusurun giderilmesini istediği, aldığı ürün veya ürüne ait eksikliğin tamamlatılmasını istediği devlet bünyesinde kurulmuş resmi kurumun adıdır.
Tüketici Hakem Heyetinin görevi 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun madde 66’da belirtilmiştir. İlgili kanunda bu görev için “Bakanlık, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla il merkezlerinde ve yeterlilik şartları yönetmelikle belirlenen ilçe merkezlerinde en az bir tüketici hakem heyeti oluşturmakla görevlidir.” diye tanımlanmaktadır.
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun madde 66’da belirtildiği üzere Tüketici Hakem Heyetleri il merkezlerinde ve gerekli şartları taşıması koşuluyla ilçe merkezlerinde de en az bir tane olmak koşuluyla Ticaret Bakanlığı tarafından kurulmaktadır.
Tüketici Hakem Heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüklerine, ilçelerde ise Kaymakamlıklara bağlıdır. Tüketici hakem heyetleri kendi arasında İl Tüketici Hakem Heyeti ve İlçe Tüketici Hakem Heyeti olmak üzere ikiye ayrılır. Tüketici Hakem Heyeti, 1 başkan, 4üye ve 1 raportörden oluşur.
Tüketici hakem heyeti parasal başvuru sınırları
Tüketici Hakem heyetlerine yaşadığınız her uyuşmazlıkta başvuru hakkınız bulunmamakta. Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilmeniz için parasal başvuru sınırlarını geçmemeniz gerekmekte. Bu başvuru sınırları her Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden değerleme oranına göre yeniden belirlenmektedir.
Büyükşehir statüsünde olmayan illerde değeri 11330 TL olan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri, büyükşehir statüsünde olan illerde ise değeri 7550 TL ile 11330 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine, ilçelerde ise değeri 7550 TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilirsiniz.
Değeri 11330 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru hakkınız bulunmamaktadır. Değeri 11330 TL üzerindeki uyuşmazlıklar için Tüketici Mahkemelerine, Tüketici Mahkemeleri bulunmayan illerde ise Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurmanız gerekmektedir.
Tüketici hakem heyeti online başvuru adımları
Tüketici hakem heyetlerine şahsen veya avukat aracılığı ile elden, posta veya elektronik ortam üzerinden başvuru yapılabilir. Oturduğunuz yerden e-devlet üzerinden Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilirsiniz.
1-Google Arama Kısmına E-devlet yazın veya https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresinden e-devlet sayfasına erişin.
2-Gelen ilk baştaki linke tıklayarak gelen ekrandaki giriş kısmına TC. Kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın.
3-Gelen ana sayfada yer alan arama kısmına “Tüketici Hakem Heyeti” yazarak çıkan sonuca tıklayın.
4-Gelen ekranda uygulamaya git linkine tıklayın.
5-Gelen ekranda Tüketici Bilgi Sistemi İşlemleri kısmında “Tüketici Başvuruları” linkine tıklayın.
6-Gelen ekranda bilgileriniz tam ise başvuru yapabilirsiniz yoksa sizi “Kişisel Bilgilerinizi tamamlamadan şikayet başvurusu yapamazsınız.” Diye uyararak bilgileri doldurmanızı ister.
7-Gelen Ekranda sol taraftaki menüde yer alan “Yeni Başvuru” linkine tıklayın.
8-Gelen ekranda firma bilgileri kısmında firma unvanı, Vergi Numarası, MERSİS Numarası, Satıcı ve Sağlayıcı Adres Bilgileri kısmında İl, İlçe, Telefon, Faks, Adres bilgilerini doldurun ve sağ alt köşede bulunan “Kaydet ve İlerle” düğmesine tıklayın.
Not: Burada Kırmızı yazı ile yazılan alanların doldurulması mecburi, diğer alanlar mecburi değil. Yani doldurmazsanız da olur.,
9-Gelen ekranda Tüketici Şikayet Girişi kısmındaki;
UYARILAR!
Aynı uyuşmazlıkla ilgili birden fazla başvuru yapılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki aynı uyuşmazlıkla ilgili birden fazla tüketici hakem heyeti kararı karşı taraf için karara derdestlik itirazında bulunma hakkını doğuracaktır.
Lütfen yapmış olduğunuz başvurularla ilgili değişiklik, yeni bilgi eklenmesi veya başvurudan vazgeçme taleplerinizi ilgili tüketici hakem heyetine bizzat giderek iletiniz.
Uyarısını okuyup,
- Adım Şikayetin Konusu kısmındaki Fatura Tarihi, Fiş/Fatura No, Uyuşmazlık Tutarı, Talep Türü (6502 Sayılı Kanunda Yer alan diğer Talepler, Ayıp Oranında Bedel İndirim, Bedel İadesini İçeren Sözleşmeden Dönme, Malın Yenisi ile Değiştirilmesi/Hizmetin Yeniden Görülmesi, Ücretsiz Onarım), Şikayetin Konusu kısımları doldurup sağ alt kısımda yer alan ilerle veya Kaydet ilerle düğmesine tıklayın.
Not: Kırmızı ile yazılan kısımların doldurulması zorunlu, diğer alanları doldurmazsanız da olur.
10-Gelen ekranda 3. Adım Uyuşmazlık Belgesi Yükleme kısmından (Elden Getireceğim, Posta ile Göndereceğim, Belge Yükleme, Belgem Yok) kısmından size uygun olanı seçin. Belge yüklemeyi seçerseniz Dosya Yükle kısmından dosyayı bilgisayarınızdan seçip yükleyin ve Kaydet düğmesine tıklayın. Unutmayın Sisteme yüklenecek her bir elektronik belgenin PDF formatında olmasına ve belge başına 4 MB büyüklüğünü geçmemesine ihtiyaç duyulmaktadır.
11-Bu ekranda önceki girdiğiniz bilgilerin ön izlemesini göreceksiniz. Eğer bilgileriniz doğru ise sağ alt köşedeki ilerle düğmesine tıklayın.
12-Gelen ekranda şikayetinizle ilgili Hakem Heyetini seçmeniz gerekmekte. İkamet Adresine Göre veya Tüketici İşleminin Yapıldığı Yere Göre seçeneklerinden birini seçerek Başvuruyu Tamamla butonuna tıklayın.
Yapmış olduğunuz başvuruyu ve sonrasında başvurunuzun durumunu ve ilerleyişini sol tarafta yer alan menüdeki Yapılan Başvurular kısmından takip edebilirsiniz.
Tüketici hakem heyeti başvuru ne zaman sonuçlanır?
Tüketici Hakem Heyeti, yaptığınız bu başvuru ile ilgili şikayet ettiğiniz firmadan 30 gün içerisinde bir savunma isteyecek ve gerek gördüğü takdirde belge isteyebilecek. Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvurular, yapılan başvuru tarihine göre sıraya konulup en geç 6 ay içerisinde karar bağlanır.
Yapılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi istisnai durumlarda karar süresi en fazla bir 6 ay daha uzatılabilir.
Tüketici hakem heyeti karar uygulanmazsa ne olur?
Tüketici Hakem Heyetlerinin kararları tarafları bağlayıcı niteliktedir. Başvurunuz sizin lehinize sonuçlanmışsa ve şikayet edilen firma bu karara uymazsa 2004 sayılı “İcra ve İflas Kanunu” uyarınca yaşadığınız yerdeki İcra Dairesinden icra işlemlerini başlatabilirsiniz.
Karara itiraz edilebilir mi?
Yapmış olduğunuz başvurunuz ile ilgili aleyhinize karar verilmiş ise kararın tarafınıza tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine, Tüketici Mahkemesi olmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemelerine itiraz edebilirsiniz.
Tüketici hakem heyeti başvuru ücretli mi?
Tüketici Hakem Heyetine başvuru yaptığınızda dosya ve harç masrafı gibi çeşitli ücretler ortaya çıkar. Eğer karar lehinize sonuçlanmışsa tüm masraflar karşı taraftan yani şikayet edilen firmadan tahsil edilir. Karar aleyhinize sonuçlanmış ise tüm masrafları kurum yani Tüketici Hakem Heyeti karşılar. Yani karar ne olursa olsun siz hiçbir ücret ödemeden başvurunuzu ÜCRETSİZ bir şekilde yapabilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyetine Online başvuru nasıl yapılır, Nasıl Para İadesi Alınır? konusu ile ilgili aşağıdaki videoyusda mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz.