1. Anasayfa
  2. Faydalı Uygulamalar

Freelance Ne Demek, Nasıl Freelance Olunur?


0

Freelance ne demek, nasıl freelance olunur? Sorusu artık esnek bir çalışma gerçekleştirmek isteyen kişiler tarafından son yıllarda oldukça çok merak edilmektedir. İnsanlar 9-5 çalışma koşullarından ve ofis ortamlarında çalışmak istemediğinden dolayı sıklıkla duyulmaya başlayan Freelance ne demek sorularını ve nasıl Freelance olunacağını araştırmaktadır.

Sunmuş olduğu pek çok avantajı olan Freelance, kendi işinin patronu olmak isteyen, çalışma saatlerini kendi planladığı ve ofis ortamına gerek kalmadan kazanç elde etmek isteyen kişilerce yapılan işlemlere verilen genel bir addır. Freelance çalışan nedir, nasıl olunur ve dezavantajları var mıdır gibi soruları siz de merak edelerdenseniz yazımızın tamamına göz atabilirsiniz.

Freelance nedir?

Uzaktan çalışmaya pandemi ile birlikte insanlar oldukça çok alışmıştır. Hatta bazı işlerin hizmet veren kurumlara gitmeden yapılabildiğini gören insanlar artık pandemi sonrasında da evden çalışma ortamı yaratarak kazanç elde etmeye başlamak istemesine neden olmuştur. Freelance, kendi işinin patronu olarak da tabir edilebilmektedir. Tamamen kendi belirlediğin bir yerde kendi belirlediğin zaman aralıklarında çalışarak para kazanmaya verilen bir isimdir.

İnsanlar kendi işlerinin bilgisayar ortamında her yerde yapılabildiğini gördüğünden dolayı serbest çalışmaya daha çok ilgi göstermeye başlamıştır. Günümüzde birçok insan bir ofise ihtiyaç duymadan kazanç elde edebilmektedir. Özellikle grafik tasarım işlerinde Freelance çalışma ortamları görülürken günümüzde pek çok meslek sahibi insanda bu uygulamayı benimseyerek bir kuruma bağlı kalmadan çalışmayı tercih etmektedir.

freelance çalışma

Freelance çalışmak nedir?

Freelance çalışmak nedir daha detaylı açıklamak gerekirse bir çalışma modelini, kendi belirlediğiniz yerde (evde veya size uygun herhangi bir ortamda) ve kendi belirlediğiniz saat diliminde çalışma kolaylığı sunmasıdır diyebiliriz. Freelance çalışanlar kendilerini rahat hissettikleri ortamlarda daha verimli olduklarını düşündüklerinden dolayı ve ofise git gel zaman kaybı yaşamamak adına Freelance çalışma durumunu tercih etmektedir.

Freelance çalışmanın avantajları oldukça fazladır. Dilediğiniz her yerde sadece bir bilgisayar ile işlerinizi gerçekleştirebilir ve kazanç elde etmeye başlayabilirsiniz. Birden fazla firmaya iş yapmak ile de kazancınızı iki katına çıkartabilir ve gelirlerinizi artırabilirsiniz. Freelance ne demek, nasıl freelance olunur? Diye merak eden insanlar ayrıca hangi meslek kollarıyla bu çalışma stilini gerçekleştirebileceklerini de merak etmektedir.

Grafik tasarım, metin yazarlığı, Seo işlemleri, muhasebe, yazılım, e-ticaret danışmanlığı, tercümanlık ve öğretmenlik gibi birçok meslek üzerinden işlemler yapabilir ve Freelance çalışan olarak kendinize gelir oluşturabilirsiniz.

İnternet üzerinden yapılabilecek İşler nelerdir?

Freelance iş kadınların sıklıkla tercih ettiği alanlardan birisidir. Özellikle anne olan kadınlar çocuklarına da zaman ayırarak kazanç elde etmek istemektedir. Bu durumda da evden çalışma yöntemlerine geçerek hem annelik görevlerini hem de çalışma hayatlarını başarılı bir şekilde tamamlamaktadırlar.

Her ne kadar kadınlar sıklıkla tercih ediyor desek de freelance çalışma hayatında erkeklerde bir o kadar fazla bulunmaktadır. İnsanlar stresli ortamlarda bulunarak kendilerini işlerine veremediklerinden dolayı hangi işi yapacaklarına karar verdikten sonra freelance olmak için ilk adımlarını atmaktadır. Henüz ne yapacağına karar veremeyen insanlar ise internet üzerinden hangi işleri yapacaklarını merak etmektedir. İnternetten yapabileceğiniz işler şunlardır:

  • Yabancı dil çeviri
  • Metin yazarlığı
  • Muhasebe
  • Yazılım
  • SEO web tasarım işlemleri
  • İçerik üreticiliği
  • Öğretmenlik alan bilginize göre kurslar ve canlı ders seçenekleri
  • Fotoğrafçılık
  • Çocuk giyim veya yetişkin giyim satışı
  • E-ticaret sitesi satışları

Bu alana pek çok iş sığdırabilmektedir. Öncelikle kendi becerilerinizi ve iş deneyimlerinizi gözden geçirerek internet üzerinden neler yapabileceğinizi araştırabilirsiniz. Ancak freelance çalışmanın dezavantajları da olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Düzenli bir müşteri sirkülasyonunuz olmadığı için kazançlarınız bazı aylarda yüksek olduğu gibi bazı aylarda da oldukça düşük olacaktır.

Evden çalıştığınız için çalışma düzenini ve saat dilimini düzgün bir şekilde ayarlayamayabilirsiniz. Arkadaşlarınız ya da aileniz tarafından devamlı rahatsız edilebilirsiniz. Tüm bu dezavantajları göz önüne alarak ben halledebilirim diyenlerdenseniz yapacağınız işe hemen karar verebilirsiniz. Freelance ne demek, nasıl freelance olunur? Soruları kadar yapacağınız işi ne kadar tanıtabileceğinizi ve müşterilerinizi nasıl bulacağınızı da araştırmanız gerekmektedir.

Freelance ne demek?

Freelance İngilizce bir kelime olup Türkçeye serbest çalışan veya serbest meslek sahibi olacak tercüme edilebilir. Freelance çalışma modelinde uzun süreli olarak belli bir işverene bağlı olmadan istediği zaman ve mekanda çalışma mantığı vardır.

Freelance ne iş yapar?

Freelance, çalışma ortamı olarak bir ofis veya bir mekana bağlı olmadan herhangi bir işverene veya kuruma bağlı olmadan çalışan demektir. Freelance illa da şu mesleği yapar diye bir kural yoktur. Kişi en iyi bildiği bir alanda freelance olarak çalışabilir. Bu bir muhasebe, web tasarım, öğretmenlik gibi herhangi bir meslek dalı olabilir. Önemli olan kişinin bunu bir mekana veya kuruma bağlı olmadan yapabilmesidir.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir