1. Anasayfa
  2. Dijital Pazarlama

E-Ticaret Pazarlama Stratejileri Nelerdir?


0

E-ticaret pazarlama stratejileri ile satışlarınızı artırın. İnternetin günlük hayatın bir parçasına gelmesi, online alışveriş seçeneğinin popülerleşmesine yol açar. Online satışın güvenilir yolu e-ticaret, her tür ürünün internet üzerinden müşterilere ulaştırılmasını sağlar.

E-ticaret dünyasında başarılı bir işletme haline gelmeniz, pazarlama tekniklerinden doğru biçimde yararlanmanız ile mümkündür. Hedef müşteri kitlenizi büyütmek ve satışlarınızı sürekli hale getirmek, e-ticaret pazarlamasına özen gösterdiğiniz takdirde oldukça kolaydır.

E-ticaret pazarlaması nedir, hangi teknikler vardır, neden önemlidir ve sık kullanılan terimler nelerdir gibi soruların cevabını sizler için bu yazıda açıkladık!

E-ticaret pazarlama stratejileri
E-ticaret pazarlama stratejileri

E-Ticaret pazarlaması nedir?

Online satış dünyasına yeni girenler ve fazla tecrübesi olmayanların yardımına e-ticaret pazarlama teknikleri yetişir. E-ticaret pazarlaması, online mağazaların marka ve ürün tanıtımı yaparak satışlarını artırma yöntemi olarak tanımlanır.

Potansiyel müşterileri firmanıza çekmek için önemli bir görev üstlenen pazarlama teknikleri, rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlar. Pek çok firmanın dikkate aldığı e-ticaret pazarlaması stratejileri, farklı konularda sizlere destek çıkar. Öncelikle müşteri kitlenizi tanımanız, bu stratejiler sayesinde mümkündür.

Bunun yanı sıra rakiplerinizle aranızdaki farkı ortaya koyarak pazarın tercih edilen işletmelerinden biri haline gelmenizi kolaylaştırır. Müşterileri firmanıza çekerek etkili bir iletişim kurmanız da e-ticaret pazarlaması tekniklerinden faydalanarak gerçekleştirilir.

E-ticaret pazarlaması hizmetlerinde hangi faktörlere önem verilmesi gerektiği, firmaların mutlaka bilgisi dahilinde bulunmalıdır. Başarılı bir ticaretin yapıtaşları şeklinde kabul edilen faktörler, piyasada adınızdan söz ettirmenize olanak tanır.

E-ticaret pazarlaması hizmetleri; entegrasyonlar, web site altyapısı, kullanıcı deneyimi, ödeme kanalları, kargo imkanları, sosyal medya iletişimi, arama motoru reklamları ve satış analizleri olarak listelenir. Gerçek dünyada etkili olan bu ilkeler, e-ticaret aracılığıyla sanal ortama taşınmış olur.

E-Ticaret pazarlama çalışmaları neden gereklidir?

Önemli bütün adımları uygulayıp başarılı bir şirket kurduğunuzu düşünseniz dahi e-ticaret pazarlamasında yetersiz kalmanız durumunda beklentilerinizi karşılayamayabilirsiniz. Ürünlerin müşteri tarafından ihtiyaç olarak değerlendirilmesi, pazarlama tekniklerinin başarısına bağlıdır.

Bu nedenle tekniklerin satış oranlarını da doğrudan etkilediği söylenebilir. Pazar koşulları ve bütçeniz doğrultusunda şirketinizi gerçekçi hedeflere yöneltmek, e-ticaret pazarlama tekniklerini geliştirme konusunda yapabileceğiniz ilk hamledir.

Satış ve satış kanallarının analizini gerçekleştirerek ise pazarlama tekniğinizin ne kadar başarılı olduğunu görme fırsatını yakalarsınız. Eğer istediğiniz oranda satış yapamamışsanız farklı pazarlama tekniklerine şans vermeniz doğru olacaktır. Satış sisteminizi tamamen oturtup pazarlama tekniğinizi de geliştirmeniz halinde hedeflerinize ulaşmanız mümkündür.

E-Ticaret Pazarlaması Hangi Aşamalara Sahiptir?
E-Ticaret pazarlaması hangi aşamalara sahiptir?

E-Ticaret pazarlaması hangi aşamalara sahiptir?

E-ticaret pazarlaması ile ilgili plan oluşturulurken adım adım ayrılması önerilir. Aşamaları ön adım ve aktif adım şeklinde iki ayrı kategoride değerlendirebilirsiniz:

   E-ticaret sistem kurulumu (on adım)

  1. Planlama
  2. Rakip Analizi
  3. Hedef Ürün ve Müşteri Belirleme
  4. Tedarikçi Zinciri Ayarlama
  5. Stok Takibi
  6. Kargo Anlaşması Yapma
  7. Site Altyapısı Kurma
  8. Kullanıcı Deneyimi Tasarlama
  9. Online Pazaryerlerinde Mağaza Açma
  10. Pazaryeri Entegrasyonunu Gerçekleştirme

   E-ticaret pazarlaması (aktif adım)

  1. Marka Kimliği Oluşturma
  2. Sosyal Medyadan Destek Alma
  3. Ücretli ve Ücretsiz Reklam Verme
  4. Reklam İş Birlikleri Yapma
  5. E-posta Gönderme
  6. Birden Fazla Pazaryerinde Bulunma
  7. Müşteriyle İletişim Kurma
  8. Satış ve Trafik Analizi Yapma

E-ticarette kullanılan temel terimler nelerdir?

E-ticarette pazarlama çalışması yaparken pek çok terimsel kelime duymanız mümkündür. Pazarlama tekniklerini daha doğru anlayabilmek için bu terimleri bilmeniz büyük önem taşır. E-ticaret pazarlama teknikleri ile ilgili temel terimleri aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:

Anahtar performans göstergeleri (KPI)

Anahtar performans gösterileri, şirketin pek çok farklı açıdan analiz edilmesine olanak tanır. Satış, pazarlama ve müşteri hizmetleri konularındaki başarı oranınızı inceleyip geliştirmeniz; bu göstergeler sayesinde kolaylaşır. Firmanızın satış oranı, stok seviyesi, kâr marjı, ziyaretçi profili, görüntülenme sayısı, müşteri hizmetleri telefon sayısı ve daha pek çok alandaki başarınızı anahtar performans göstergelerinden faydalanarak öğrenebilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Dönüşüm Oranı Nedir? Neden Önemlidir?

E-ticaret işletmenizin satış konusundaki analizi, dönüşüm ve dönüşüm oranı kavramlarından hareketle gözler önüne serilir. Şirketinizin için tıklanma, aratılma ya da satın alma gibi belirtebileceğiniz herhangi bir işleme koyduğunuz hedef; dönüşüm şeklinde tanımlanır. Dönüşüm oranı ise dönüşümde koyduğunuz hedefin gerçek işlem sayısına oranıdır. Örneğin sitenizde günde 1000 satış gerçekleşmesini hedeflediğinizde dönüşüm, günlük ulaşmak istediğiniz satış sayısı olur. Hedefin aksine sitenizde 200 satış gerçekleşiyorsa, %20’lik bir dönüşüm oranına sahipsiniz demektir.

Arama motoru optimizasyonu (SEO)

Arama motoru optimizasyonu, şirketinizin satış oranları üzerinde önemli bir rol oynar. Satışını yaptığınız ürünün çeşitli arama motorlarında üst sırada çıkması için gerekli içeriklere yer verilmesi, optimizasyonun temel yöntemidir. Ürünlerinizin daha çok kişiye ulaşmasını sağlayan optimizasyon işlemi, işletmenizin daha başarılı hale gelmesine büyük katkıda bulunur.

Tıklama başına ödeme (PPC/CPC)

Tıklama başına ödeme, internet reklamcılığı piyasasında sıklıkla duyulan bir fiyat birimidir. Reklama her tıklanma başına yapılan bu ödeme, reklam verenler tarafından belirlenir. Bu nedenle sabit bir fiyat bilgisi vermek mümkün değildir.

Yatırımın geri dönüşü (ROI)

Bir yatırımın işletmeye geri dönüşünü gösteren veri, ROI şeklinde isimlendirilir. Yatırımın verimli olup olmadığını görmenizi mümkün kılan ROI, yatırım hakkında hangi yolun izlenmesi doğrudur sorusuna cevap verir. ROI hesaplaması (Gelir – Maliyet) / Maliyet x 100 şeklinde yapılır.

İniş sayfası (Landing Page)

Ziyaretçilerin internette gezinirken iniş yaptığı web sayfası, iniş sayfası olarak tanımlanır. Yani kullanıcıların bir bağlantı aracılığıyla yönlendirildiği sayfalar iniş sayfalarıdır. İniş sayfalarına yönlendirme, farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Metin, anahtar kelime ya da görsel yoluyla iniş sayfasına bağlantı kurulması oldukça yaygındır.

A/B testi

E-ticaret pazarlaması terimleri arasında en sık kullanılanlardan biri A/B testi olur. İki reklamın birbiriyle karşılaştırılmasını sağlayan A/B testi, kullanıcı deneyiminin anlaşılmasını sağlar. Reklamlardan hangisinin daha büyük bir kitleye ulaştığı ya da etkili sonuç verdiğini inceleyerek yönelmeniz gereken e-ticaret pazarlamasına karar verebilirsiniz.

Görüntülü reklamcılık

E-ticaret sitenizin ilgi çekici hale gelmesinde etkili görüntülü reklamcılık, güvenle yararlanabileceğiniz pazarlama tekniklerindendir. Reklam, pazarlama, satış ve iletişim amaçlı oluşturulan tüm kampanyalar; görüntülü reklam kapsamında değerlendirilir.

Satış ortaklığı (affiliate marketing)

Satış ortaklığı, anlaşma yaptığınız kuruluşlar ile aranızda oluşturduğunuz komisyon bazlı ödeme yöntemidir. Kendi pazarlama çabalarıyla sayfanıza ziyaretçi çeken kuruluşlara ödül olarak ödeme verilmesi, satış ortaklığının temel işleme biçimidir.

e-ticaret pazarlama stratejileri
e-ticaret pazarlama stratejileri

30 adımda e-ticaret pazarlama stratejileri

E-ticaret pazarlama stratejilerinden bazıları şunlardır;

  1. İşletmenize gerçekçi hedefler belirleyin
  2. Bütçenizi tespit edip plan kurmaya başlayın
  3. Pazar, rakip ve ürün konusunda detaylı araştırma yapın
  4. Kullanıcılara kolaylık sağlayan bir site kurun
  5. Ödeme işlemlerinizi ayarlayın
  6. Kolay yüklenen ve farklı cihazlarla da çalışabilen bir site düzenleyin
  7. Görsel ve ürün bilgileri ile ziyaretçileri gerekli açıklamalarla buluşturun
  8. Sitenizi her daim güncel tutun
  9. Arama motoru optimizasyonunu ayarlayarak ürününüzün aranma sayısını ücretsiz biçimde artırın
  10. İşletmenize dair hakkımızda, sık sorulan sorular ve iletişim bölümlerini kurun. Sosyal medya profilinizi siteye ekleyin.
  11. Farklı pazaryerlerinde mağaza açın
  12. Birden çok satış kanalına sahip olun
  13. Pazaryeri entegrasyonunuzu ayarlayın
  14. Kargoların müşteriye düzgün ulaştığından emin olun
  15. Sepette unutulan ürünleri belli aralıklarla müşteriye hatırlatın
  16. Müşterilere daha yüksek fiyatlı ürün önerileri yapın
  17. Çapraz satış yönteminden faydalanın
  18. Müşterileri mail ve mesaj yoluyla yorum yapmaya teşvik edin
  19. Özel kampanya ve kuponlar ile müşteriye yönelik avantajlar sunun
  20. Site ve mağaza sayfalarında yer alan müşteri sorularını mutlaka cevaplandırın
  21. Müşteri puan ve yorumlarına önem verin
  22. Sosyal medya yorumları ve farklı forum platformlarındaki paylaşımları inceleyin
  23. Müşterileri e-mail yoluyla sık sık bilgilendirin
  24. Sosyal medya hesaplarınızı aktif biçimde kullanın
  25. Instagram’da paylaşım yapın
  26. Kullanıcıların anlayabileceği bir iletişim tarzını tercih edin
  27. Uygun fırsatları değerlendirerek arama motorlarına reklam verin
  28. Farklı pazarlama araçlarından yararlanın
  29. A/B testlerini yakından takip edin
  30. Analizlerle yanlışlarınızı saptayın ve e-ticaret pazarlama stratejilerinizi geliştirin.
Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Merve Hazalhan, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunudur. Şu anda deneyimli bir dijital pazarlama uzmanı olarak çalışan Merve, bir dijital ajansın dinamik atmosferinde faaliyet göstermektedir. İleri düzeydeki dijital stratejileri ve yenilikçi yaklaşımlarıyla markaların çevrimiçi varlığını güçlendirirken, hedef kitleleri etkili bir şekilde çekecek kampanyaları başarıyla yönetir. Gezmeyi ve yeni yerler keşfetmeyi seven Merve, bu tutkusunu farklı kültürleri anlama ve yeni kişilerle tanışma fırsatlarına dönüştürür. Merve Hazalhan, dijital pazarlama alanındaki etkileyici yetenekleri ve geniş bakış açısıyla geleceğin dijital dünyasına yön veren isimlerden biridir.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir