1. Anasayfa
  2. Dijital Pazarlama

E-Ticarette Kitle Psikolojisi Nasıl Kullanılır?


0

E-ticarette kitle psikolojisi kullanılarak satışları artırmak mümkün. Bilinen bütün markalar kitle psikolojisini aktif bir şekilde kullanmaktadır. Kitle psikolojisini doğru bir şekilde kullanabilmek için hedef kitlenin çok iyi tanınması gerekmektedir. Hedef kitle tanınmadan kitle psikolojisini kullanmak mümkün değildir.

Bu makalemizde kitle psikolojisi nedir, kitle psikolojisi e-ticarette nasıl kullanılır konularında bilgiler vereceğiz.

E-ticarette kitle psikolojisi
E-ticarette kitle psikolojisi

Kitle psikolojisi nedir?

E-ticaret sitesi kurmak isteyen ve online satış yapacak olan girişimci ve ya firmaların önce tüketicilerin satın aldıkları ürün alanlarını tespit etmeleri gerekmektedir. Tüketici ne kadar iyi anlaşılırsa yapılacak olan satış o kadar başarılı olacaktır. İnsanlar zihni satın alma üzerine doğrudan bir etkiye sahip olmaktadır. Kitlelerin psikolojisini iyi bir şekilde analiz ederek online satış stratejileri geliştirmek tüketicilerin alışveriş yapma dürtülerini harekete geçirmektedir.

Tüketicinin satın alma aşamaları nelerdir?

Araştırma: Tüketici bir ürünü almak istediğinde önce araştırmasını yapar.

Karşılaştırma: Tüketici bir ürünü araştırmaya başladığında pek çok farklı sitede ürünü; fiyat, kalite, kargo, teslimat, renk, beden, ölçü gibi pek çok faktörü karşılaştırır.

Değerlendirme: Tüketici ürünü pek çok yönüyle değerlendirdikten sonra satın almaya aşamasına gelir.

Satın Alma: Tüketici bir ürünü satın alarak o e-ticaret sitesinin müşterisi konumuna gelir.

Deneyim: Tüketici satın alma işleminden sonra ürün eline ulaştığından sonraki aşamada ise deneyim kazanmaya başlar.

Bağ Kurma: Tüketici ürünü aldıktan sonra firma ile arasında bir bağ kurulur. Burada firmanın ürüne değer katması, tanınırlık kazandırması ve ürünü hatırlanır kılmaktadır.

Yeniden Satın Alma: Tüketici iyi bir satın alma deneyimden sonra online mağazadan yeniden alışveriş yapması olası bir müşteri konumuna gelmiştir.

kitle psikolojisi
E- Ticaret yaparken kitle psikolojisini etkileyen etmenler nelerdir?

E- Ticaret yaparken kitle psikolojisini etkileyen etmenler nelerdir?

Hızla dijital dönüşüm yaşayan dünyada kitlelere etkisi çok önemlidir. E-ticaret alanında kitle psikolojisine etkileyen pek çok etmen vardır. İşte bunlardan birkaçı;

  • Toplumsal olaylar
  • Ekonomi
  • Eğitim
  • Yaş

Yaşanan yeni bir örnek vermek gerekirse; 2020 Mart’ında yaşanan Covid-19 salgınıyla tüm dünya olarak alışveriş alışkanlıklarımız her yerde online alışverişlere geçti. Temel ihtiyaç ve hijyen ürünleri büyük oranda artmıştır.

E-Ticarette satın almaya teşvik eden etmenler nelerdir?

E-ticaret siteleri bu konuda birkaç önemli yöntem ile sitelerini takip eden tüketicileri satın almak için teşvik edebilir. Birkaç madde ile özetlenirse;

Ürünün Nitelikleri ve Açıklamaları: Ürünler hakkında detaylı bilgi verilmesi alıcıyı hareketlendirerek satın almaya teşvik edebilir. Bu sebeple hiçbir ayrıntıyı atlamadan müşterinin gözünden düşünerek bu kısmı oluşturabilirsiniz.

İade Politikası: Müşteriler online alışveriş sitelerinde ekstra güven duygusuna gereksinim duyarlar. Satın alacakları üründe bir problemle karşılaştıklarında kolayca iade edilmesini isterler. Online firmanızın iade politikasını ziyaretçilerin görebileceği ve anlayabileceği bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Bu size karşı olan güven duygusunu arttıracaktır.

Kullanıcı Yorumları: Online alışverişlerde daha önce deneyimlenen bir ürün hakkında yapılan olumlu ya da olumsuz yorumlar tüketici psikolojisini etkilemektedir. Bu sebeple oluşturacağınız bir e-ticaret sitesinde müşterilerin yaptığı yorumları sosyal kanıt aracı olarak kullanabilirsiniz.

Kargo Ücretleri: Online mağazalarda; teslimat seçenekleri, zamanı,  kargo ücretinin satın almadaki etkisi oldukça fazladır.

Promosyonlu Ürünler ve Hediyeler: Kitle psikolojisini etkileyen faktörlerden birisi de ‘’ücretsiz, bedava’’ gibi yazılan yazılardır. E-ticaret sitesinin bazı ürünlerinde ‘’bu ürünü alana ikincisi bedava’’ gibi kampanyalar yaparak marka ve müşteriler arasında bağ kurabilirsiniz.

Stok Sınırlama: Bir üründen az bulunması onu satın alma eylemine itmektedir. Bu durumda ihtiyacı olmasa da bu ürünü almak ister. Bunu ifade etmek için ‘’sınırlı sayıda’’ , ‘’tükenmek üzere’’ gibi kelimeler kullanabilirsiniz.

Zaman Sınırlama: Belirli bir zamanda yapacağınız indirimli ürünler için zaman olgusunu kullanarak müşterilerin satın alma dürtüsünü harekete geçirebilirsiniz. ‘’Bu ürünü almak için son saatler’’ gibi ifadelerle alıcıyı harekete geçirebilirsiniz.

Gerçek Görseller: Görsellik bir ürünü satın almadan çok önemlidir. Bu durumda seçilen ürün görselleri şöyle olmalıdır;

  • Çözünürlüğü yüksek olmalı
  • Profesyonel çekim olmalı
  • Her yönden görsel alınmalı
  • Yalnızca ürün ön planda olmalı
  • Farklı renk seçenekleri görselde yer almalı

Kitle psikolojisi unsurlarını dikkate alarak, ticaretinizi büyütebilir insanlar üzerindeki algınızı değiştirebilirsiniz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Emirhan Alpay, dinamik ve yenilikçi bir dijital pazarlama uzmanıdır. Eskişehir Üniversitesi'nde tamamladığı endüstri mühendisliği eğitimi analitik düşünme ve çözüm odaklı yaklaşımını dijital pazarlama stratejilerine yansıtmasına olanak sağlar. Kendi alanında uzmanlaşmış ve dinamik bir profesyonel olarak, markaların dijital arenada daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlayan stratejileri kusursuz bir şekilde oluşturur.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir