2023 de öne çıkacak 5 e-ticaret trendi ile sizde satışlarınızı artırın. Hızla gelişen e-ticaret sektörü içerisinde farklı dinamiklerinde ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Bu farklı durumlara bakıp yeni girişimler kurabilir veya pozisyon alabilirsiniz.
Öne çıkacak 5 e-ticaret trendi
Tahminimizce 2023 yılı içerisinde aşağıdaki 5 sektör trend olup çok önem kazanacak. Bunlar;
- Oyun içi pazarlama
- Bulut Mutfak
- Depo ve Lojistik Yapay Zeka Uygulamaları
- Canlı Yayın Satışları
- İkinci el pazaryerleri
Oyun içi pazarlama
2020 yılı içerisinde online harcamalar içerisinde en çok artış gösteren kategorilerden biride dijital oyun harcamaları oldu. Türkiye de ise en fazla girişimin kurulduğu sektör de yine oyun sektörü oldu. Dünyada dijital oyun pazarı 160 milyar dolara, oyuncu sayısı ise 3 milyara ulaştı.
Dijital oyun sektörü içerisindeki bu hızlı yükseliş markaların gözünü bu sektöre çevirmesine neden oldu. Bundan dolayı 2021 yılında oyun içi pazarlama en başta gelecek trendlerden biri olacak. Markalar müşterilerine temas edebilmek için bu sektörü daha fazla kullanacak.
Markalar oyun içerisindeki karakterlerin giyimi, kullandıkları araba, aksesuar gibi nesnelere kendi ürün veya logolarını yerleştirme, avatar giydirme gibi faklı pazarlama yöntemleri deneyecek.
Bunun için oyun sitesi açmak, yeni oyunlar yazmak, oyun ekipmanlarının satıldığı girişimler çıkarmak akıllıca olur.
Bulut mutfak
Pandemi öncesinde sırf paket servisi için açılan bir restoran veya lokanta duysaydık güler geçerdik sanırım. Ama bu süreçte alınan tedbirler kapsamında restoran ve lokantalara müşteri alma yasağı gelince restoranlar maliyetlerini karşılamak için paket teslim konseptine geçti.
Buna zamanla da alıştık, normal karşıladık. Pandemi sonrası dönemde de bu konsept geliştirilerek devam edecek gibi. Bu duruma bulut mutfak konsepti dendi ve ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada bayağı bir rağbet gördü.
Oturma yerlerinin olmadığı, küçük dükkanlar şeklinde sadece paket servisi yapan bu restoranların sayısının giderek artacağı söylenebilir.
O yüzden evlere paket servis yapan fiziksel işletmeler açmak, pazaryeri sitesi kurmak, bu alanda var olan pazaryeri sitelerinde üyelikler açmak akıllıca olacaktır. Bu sektörle birlikte paket servis ürünlerine yönelik girişimlere de yönelinebilir.
Depo ve lojistik yapay zeka uygulamaları
Türkiye de e-ticaret sektörü her yıl yüzde 30-35 arası büyüme gösterirdi. Ama bu durum 2020 yılı içerisinde pandeminin de etkisiyle yüzde 60 büyüme olarak gerçekleşti. Sırf 2020 yılı içerisinde 40 binden fazla e-ticaret sitesi açıldı.
E-ticaret alanında ki bu hızlı büyüme, artan firma sayısı satılan ürünlerin teslimatını sağlayan kargo, depo ve lojistik sektörünü de hareketlendirdi. Bu durum yapay zeka kullanan, yeni nesil depo ve lojistik yazılımlarının doğmasını sağladı. Bunun için Ülkemizde robot kargo teslimatını sağlayan girişimler bile kuruldu.
Artan e-ticaret hacminde ki bu büyümeden dolayı satışlar arttıkça depo, kargo ve lojistik sektöründe yeni gelişmelerin, yeni yazılım ve girişimlerin giderek artacağı muhakkak.
Canlı yayın satışları
Ülkemizdeki bağlantı kalitesi gelişmiş ülkelerdeki bağlantı kalitesi kadar olmadığı bir gerçek. Ama bağlantı kalitesinin artırılması noktasında firmaların bir takım çalışmalar yaptığı da bir gerçek. Bağlantı hızı arttıkça canlı yayın yapanların sayısı da artacaktır.
Buna e-ticaret sektörü de dahil. Firmalar kendi e-ticaret siteleri, sosyal medya uygulamaları veya başka alternatif yazılımlar ile canlı yayınlar yapıp ürün tanıtımı, ürün satışı yapmaya çalışacaktır. Canlı yayınlar her sektörde kullanılabilir.
Şu an zaten ağırlıklı olarak Facebook üzerinden başta teşbih, aksesuar, parfüm gibi alanlarda satışlar yapılmakta. Buna farklı sektörlerde dahil olacaktır.
İkinci el pazaryerleri
Ülkemizde ikinci el ürün pazaryeri veya online pazar yerleri sayısında gözle görülür bir artış oldu. Özellikle pandemi ile birlikte ülkemizde ve tüm dünyada tasarruf, sürdürülebilirlik kanılarında bir bilinç oluştu.
Tasarruf ile insanlar daha dikkatli hareket edip olası kötü durumlar için tedbirli olmaya, gerçekten ihtiyacı yoksa almamaya veya ertelemeye başladı.
Ama bununla beraber sık sık yeni ürünlerin çıkıp insanların buna sahip olma isteği, firmaların sık sık kampanya yapması, insanların daha sık hayatlarında değişiklik yapma isteği gibi nedenlerle sahip olduğu ürün, elbise ve eşyaları 2.el niyetine elden çıkartıp alacağı yeni alışverişler için ek kaynak yaratma veya satıp tasarruf etmeyi daha çok tercih eder hale geldi.
Dünya genelinde 2.el Pazar hacminin 65 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu veriler ışığında 2.el pazaryerlerinin daha da büyüyeceği muhakkak. Bunun için 2021 yılı içerisinde 2.el pazarının daha da büyüyeceğini düşünüyoruz.
Bu gerçekten hareketle de 2.el ürünlerin satılabileceği siteler açmak veya açılan bu 2.el sitelerinde mağaza açmak akıllıca bir e-ticaret hamlesi olur.
Yukarıda saydığımız sektörlerin haricinde de sektörlerin trend olma ihtimali var. Burada iyi gözlem yapmak, gündemi iyi takip etmek gerekiyor. Değişen piyasa koşullarına ve değişen insan ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hareketler her zaman başarılı olur.
2023’de Öne Çıkacak 5 E-ticaret Trendi ile ilgili sormak istediğiniz veya şu sektörde trend olabilir diyebileceğiniz bir düşünceniz varsa bize yorum bölümünden yazabilirsiniz.