İnstagram reklam verme en etkili reklam modellerinden biridir. Sadece İnstagram değil tüm sosyal medya platformları artık en popüler online reklam mecrası haline geldi. Bunda sosyal medya mecralarının hayatımızın bir parçası haline gelmesinin etkisi büyüktür.
İşletmelerin hedef kitlelerine ulaşma ve onlara iyi bir deneyim yaşatma konusunda sosyal medya platformlarının özelliklede İnstagram reklamlarının önemi çok büyüktür.İnstagram reklamları özellikle 2018 yılından itibaren kullanılmakta. Firmalar için önemi büyük olan İnstagram reklamları konusunda firmalar halen daha istenen bilgi düzeyinde değil.
Biz bu makalemizde işletmelerin instagram reklam verme noktasında;
- İnstagram da reklam vermek için hedefleme seçenekleri nelerdir?
- İnstagram reklam modelleri nelerdir?
- İnstagram da reklam vermeden önce yapılması gereken entegrasyon süreçleri nelerdir?
- Adım adım İnstagram da reklam nasıl verilir?
- Verilen İnstagram reklamlarının performansı nasıl artırılır?
Gibi konularda bilgiler vereceğiz. Adım adım instagram da reklam nasıl verilir anlatmadan önce İnstagram hakkında bazı sayısal bilgiler vermek İnstagram reklamlarının öneminin daha iyi anlaşılmasını sağlar.
- Dünya genelinde İnstagram kullanıcı sayısı yaklaşık olarak 1.2 milyara ulaşmıştır. Bu rakam toplam Avrupa nüfusundan daha fazladır.
- Instagram kullanıcılarının %70’i bir markayı arıyor
- İnstagram kullanan insanların %70’i İnstagramda bir markayı arıyor. Bu markalar için çok büyük bir rakamadır. Bir markanın bu mecrada olması için en önemli sebeplerden biridir.
- Instagram kullanıcıların %80’i bir işletmeyi takip ediyor
- İnstagramı kullanan insanların yaklaşık %80’i bir markayı takip etmekte. Bunun yanında günlük olarak 200 milyon İnstagram kullanıcısı her gün markaları ziyaret etmekte. Marka bilinirliği açısından bütün markaların bu mecrada olması şart.
- Facebook’a göre 10 kat daha fazla etkileşim oranı
- Dünya genelinde en çok kullanıcı sayısına Facebook sahip olsa da markalar İnstagram da Facebook platformuna göre 10 kat fazla etkileşim almakta.
Kullanıcıların %60’ı Instagram sayesinde yeni ürünler hakkında bilgi sahibi oluyor
İnstagram kullanan kullanıcıların %60’ı platform sayesinde yeni ürünler hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtmekte. Özellikle yeni markalaşmaya başlamış, yeni ürün çıkarmış firmalar için bu platform bulunmaz nimet. Bu %60’lık kesimin yüzde 30’u da yeni keşfettikleri bir ürünü satın aldıklarını söylemekte.
İnstagram reklamlarının tıklanma maliyeti Facebook reklamlarına göre neredeyse iki katı daha fazla. Yani Facebook da 1 lira olan maliyet İnstagram da en az 2 lira. Buna rağmen İnstagram reklamları halen daha cazip bir reklam platformudur diyebiliriz.
Instagram reklamlarında hedefleme seçenekleri
Facebook ve İnstagram da reklam vermek istediğinizde sistem size çeşitli seçenekler sunar. Reklam verme amacınıza sistem tarafından bir takım metrikler raporlarınıza yansıtılır. Facebook ve İnstagram da e-ticaret sitenize ziyaretçi çekmek için, var olan uygulamanızı daha fazla kitlelere ulaştırabilmek için, e-ticaret sitenizin Facebook sayfasını beğenen insan sayısını artırmak için reklam verebilirsiniz.
Bu reklam modelinde başta e-ticaret sitenize veya e-ticaret sitenize ait uygulamaya trafik çekmek için reklam verebilirsiniz. Bu reklam modeli ile reklam kampanyası oluşturduğunuz zaman Facebook Ad Manager üzerinden verilen raporda sonuç web sitenize giden bağlantı tıklamaları olacaktır.
Etkileşim hedefli kampanyalar
Bu reklam modeli Facebook gönderilerinizi veya sayfanızla etkileşime geçen kullanıcıların sayısını artırmak istenildiği zaman kullanılmaktadır. Etkileşim hedefli reklamları aşağıdaki 4 hedef için kullanabilirsiniz.
- Gönderi etkileşimi
- Sayfa beğenmeleri
- Teklif alımları
- Etkinlik yanıtları
Bu reklam türü ile oluşturulacak kampanyalarda görebileceğiniz metrik etkileşim sayısı olacaktır. Bu metrikteki etkileşim sayısı kampanya reklamınızla etkileşime geçen kişi sayısı demektir. Etkileşime geçmeden kasıt reklamınızla ilgili yorum yapan, beğenen, ifade bırakan veya kampanya linkinize tıklayan kişiler demektir.
Potansiyel müşteri bulma kampanyaları
Bu reklam seçeneği adından anlaşılacağı gibi potansiyel müşteri bulmak için kullanılmaktadır. Bu kampanyayı kullanarak ürün veya hizmetlerinizle ilgilenme ihtimali olan insanların bilgilerini toplayabilirsiniz.
Bu reklam türünü kullanarak potansiyel müşterilerinizin bilgilerini toplamak için bir form oluşturmanız gerekmektedir. Bu formda kullanıcılardan talep edeceğiniz bilgiler, örneğin telefon, mail adresi, yaş, cinsiyet gibi bilgiler olacaktır.
Bu kampanya türünü diğer reklam türlerinden ayıran potansiyel müşterilerin bilgilerinin kampanyamızla etkileşime giren insanlardan elde edilen bilgiler olmasıdır. Yani nokta atışı bilgilerde diyebiliriz.
Bu reklam türü ile toplamış olduğunuz potansiyel müşterilere ait bilgileri Facebook sayfanızın “Yayınlanma Araçları” kısmından indirebilirsiniz. Potansiyel müşterilerinize ait bilgileri kullanmış olduğunuz CRM’nize de aktarabilirsiniz. Facebook CRM entegrasyonu yapılmasına imkan vermektedir.
Mesaj hedefli kampanyalar
Bu reklam türü standart bir reklam türü gibi görünse de amaç itibariyle diğer reklam türlerinden farklıdır. Bu reklam türünde kullanıcılar farklı bir platforma yönlendirilmeden Whatsapp, Facebook Messenger, İnstagram Direct gibi uygulamalara yönlendirilerek hedef kitlenizle direkt konuşma başlatabiliyorsunuz.
Bu reklam türü ile ürün veya hizmetlerinizle ilgili bilgi almak isteyen, kafasında soru işaretleri olan müşterilerinizle irtibata geçebilirsiniz. Yapılan bir araştırmada müşterilerin sormuş oldukları sorulara ilk 5 dakikada cevap vermeniz onların dönüşüm oranlarını %400 oranında artırdığını göstermiştir.
Yine yapılan başka bir araştırmada müşterilerin %73’ü işletmelere mail atmak yerine canlı sohbeti, %53’ü müşteri hizmetlerini direkt aramak yerine mesaj göndermeyi tercih etmektedir. Bütün bu rakamlar canlı sohbet uygulamalarının işletmeniz için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Dönüşüm kampanyaları
Bu reklam modelinde belirlemiş olduğunuz hedef veya hedefler doğrultusunda reklam verip dönüşüm alabiliyorsunuz. Bu reklam modelinde Facebook vermiş olduğunuz reklam kampanyasını dönüşümü tamamlama ihtimali yüksek olan insanlara göstererek reklamlarınızdan daha iyi sonuçlar almanızı sağlamakta.
Öncelikle bu reklam modelini kullanabilmek için reklam hesabınızda tanımlı bir dönüşüm olması gerekmekte. Sitenize entegre edeceğiniz Facebook Pixel ile oluşturacağınız adımlar ile dönüşüm etkinliklerini tanımlayabilirsiniz. Facebook Pixel kullanarak şu dönüşüm etkinliklerini oluşturabilirsiniz;
- Abone olma
- Alışveriş başlatma
- Alışveriş
- Kayıt tamamlama
- Potansiyel müşteri
- Sepete ekleme
- İletişime geçme
- Deneme başlatma
Yukarıda anlatılan dönüşüm etkinliklerinin dışında kendi özel dönüşüm etkinliklerinizi de oluşturabilirsiniz.
Katalog kampanyaları
Katalog ile ürün envanterler bilgilerinizi Facebook’a aktarabilirsiniz. Satmış olduğunuz ürünler, ilanlar, oteller, uçuşlar gibi katalog oluşturulmasına imkan verilen tüm ürün ve hizmetler için katalog oluşturabilirsiniz. Oluşturmuş olduğunuz kataloğa ürün envanterlerinizde ekledikten sonra Facebook Katalog reklamlarını kullanabilirsiniz.
Katalog kampanyaları ile dinamik yeniden pazarlama kampanyaları veya direkt hedef kitlenize kataloğunuzdan ürünler gösterebilirsiniz. Koleksiyon reklamlarını kullanabilmek için bir kataloğunuzun olması gerekiyor.
Instagram reklam formatları
İnstagram da kullanabileceğiniz 4 farklı reklam modeli bulunmaktadır. İnstagram reklam modelleri;
- Görsel
- Video
- Döngü
- Hikaye reklamları
Görsel reklamlar
Tek bir görsel kullanarak İnstagram da reklam verebilirsiniz. Etkileşim ve dönüşüm oranları yüksek olabilecek etkileyici bir görsel ile reklamlar yayınlayabilirsiniz. İnstagram görsel reklamlar için tavsiye edilen görsel büyüklüğü 1080×1080 piksel, görsel oranı ise 1:1’dir.
Görsel reklamlarda kullanılacak olan görsel üzerinde çok fazla yazılar bulunmamalıdır. Görsel üzerinde çok fazla yazı olması reklamınızın erişime doğrudan etki edecektir. Hazırlayacağınız görselin nasıl bir performans sergileyeceğini tahmini olarak text overlay aracından kontrol edebiliyordunuz.
Ama artık reklam görselinizde yer alabilecek yazı miktarına ilişkin bir sınırlama yoktur. Yazı bindirmesi aracı yani text overlay aracı artık kullanılamamaktadır.
Döngü reklamlar
Kaydırılabilir reklam modeli olarak da bilinmektedir. Birden fazla görseli kullanarak reklam verebilirsiniz. Görsellerin yanında videoları da reklam için kullanabilirsiniz. Bu reklam türünü birden fazla ürününüzün reklamı veya ürününüze ait özellikleri birden fazla görsel ile anlatmak istediğinizde kullanabilirsiniz.
Döngü reklamında kullanılan her görsel veya video için farklı yönlendirme sayfaları kullanmanız mümkündür.
Video reklamlar
İnstagram da video izlenme oranları her geçen gün istikrarlı bir şekilde artmaktadır. Video içerikleriniz kullanarak İnstagramda reklam vermek mümkün. İnstagram video reklamları için tavsiye edilen süre 15 saniye, tavisye edilen en boy oranı 4:5 yani dikey görünümdür.
İnstagram hikayeler kısmında 60 saniye, İnstagram akış kısmında ise 120 saniye uzunluğunda videolar kullanabilirsiniz. Video reklamlarında kullanmış olduğunuz videoların minimum 600 pixel genişliğinde ve maksimum 4 GB büyüklüğünde olması gerekir.
Hikaye reklamları
İnstagram hikaye reklamlarında kullanacağınız görsellerin en boy oranı 9:16 olmalıdır. Önerilen görsel boyutu ise 1080×1920 pikseldir. Hikaye reklamlarında video kullanmak isterseniz videonuzun en boy oranının 9:16 olmasına dikkat edin. İnstagram hikayelerde kullanılacak video 60 saniyeyi geçmemelidir.
Yukarıda anlattığımız reklam modellerinin haricinde İnstagram da slayt ve kataloğunuzu da kullanarak reklam verebilirsiniz.
Instagram hikaye reklamlarında kullanacağınız görsellerin en boy oranı 9:16 olmalıdır. Burada kullanacağınız görsellerin boyutu 1080×1920 piksel olmalıdır. Reklamlarınızda video kullanacaksanız da videonuz 9:16 en boy oranına sahip, maksimum 60 saniye uzunluğunda olmalıdır.
Yukarıdaki reklam modelleri dışında instagram’da slayt ve kataloğunuzu kullanarak koleksiyon reklamları da oluşturabilirsiniz.
Vermiş olduğunuz instagram reklamlarında kampanya hedefleriniz doğrultusunda “call to action” yani harekete geçirici düğmeler ekleyebilirsiniz. Kullanabileceğiniz harekete geçirici call to action düğmeleri şunlardır;
- Şimdi alışveriş yap
- Daha fazla bilgi al
- Abone ol
- Bizimle iletişime geç
- İndir v.b
İnstagram reklam verme nasıl yapılır?
- Facebook Business Manager hesabınızda oturum açın.
- Facebook ve Instagram sayfanızı Business Manager hesabınıza entegre edin.
- Bir reklam hesabı oluşturun ya da mevcut reklam hesabınızı Business Manager hesabınızla ilişkilendirin.
- Kampanyanızı oluşturmak için reklam hesabınıza gidin.
- Reklam verme hedeflerinizi seçin.
- Kampanya bütçenizi belirleyin.
- Hedef kitlenizi oluşturun.
- Vermek istediğiniz reklam türünü seçin.
- Reklamınızı onaya gönderin.
Yukarıda anlattığımız teorik İnstagram reklam verme konusunu pratiğe dökerek nasıl instagram reklamı vereceğimizi öğrenelim. Reklam verme aşamasına geçmeden önce öncesinde bir takım kurulum ve entegrasyonların yapılması gerek. Bu kurulum ve entegrasyonlar;
- Business manager hesabı oluşturma
- Instagram sayfanızı business manager hesabına entegre etme
- Reklam hesabı oluşturma
- Facebook pixel’i oluşturma ve entegrasyonu
- Katalog oluşturma ve entegrasyonu
instagram sponsorlu reklam verme
Instagram sponsorlu reklam vermek için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:
- İşletme Hesabı: Instagram sponsorlu reklamlar oluşturabilmek için bir işletme hesabına sahip olmanız gerekmektedir. Eğer henüz bir işletme hesabınız yoksa profil ayarlarından “Profili İşletmeye Çevir” seçeneğini kullanarak işletme hesabı oluşturabilirsiniz.
- Facebook Sayfası: Instagram reklamlarını oluşturmak için bir Facebook sayfanızın olması gerekmektedir. Çünkü Instagram reklam yönetimi Facebook Reklam Yöneticisi üzerinden gerçekleştirilmektedir.
- Facebook Reklam Yöneticisi: Facebook Reklam Yöneticisi hesabınıza giriş yapın veya bir tane oluşturun.
- Hedefleme: Reklamınızın hangi hedef kitleye ulaşmasını istediğinizi belirleyin. Hedeflemeyi cinsiyet, yaş, ilgi alanları, coğrafi konum ve diğer demografik özelliklere göre ayarlayabilirsiniz.
- Reklam Türü: Instagram’da çeşitli reklam türleri vardır. Hikayeler, akış, keşfet, IGTV gibi farklı reklam seçeneklerini değerlendirerek hedef kitlenize en uygun olanı seçebilirsiniz.
- Bütçe Belirleme: Reklamınıza harcayacağınız bütçeyi belirleyin. Günlük veya toplamda harcayacağınız tutarı ayarlayabilirsiniz.
- Reklamın Oluşturulması: Reklam içeriğini ve görsellerini oluşturun. Dikkat çekici ve etkileyici içeriklerin kullanılması reklamın daha etkin olmasına yardımcı olur.
- Reklamın Onaylanması: Reklamınız Facebook tarafından incelendikten sonra onaylanır. Onay süreci genellikle kısa sürer ancak bazen daha uzun sürebilir.
Bu adımları takip ederek Instagram sponsorlu reklam verebilir ve işletmenizin veya ürünlerinizin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ancak reklam stratejisi ve bütçe yönetimi konularında dikkatli ve planlı olmak önemlidir. Reklam performansınızı düzenli olarak izleyerek ve analiz ederek daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
instagram hikaye reklam verme
Instagram hikaye reklamı vermek oldukça etkili bir pazarlama yöntemidir. Instagram hikaye reklamı verme adımları şunlardır:
- İşletme Hesabı: Instagram hikaye reklamı vermek için bir işletme hesabına sahip olmanız gerekmektedir. Eğer bir işletme hesabınız yoksa profil ayarlarından “Profili İşletmeye Çevir” seçeneğini kullanarak işletme hesabı oluşturabilirsiniz.
- Facebook Sayfası: Instagram hikaye reklamlarını oluşturmak için bir Facebook sayfanızın olması gerekmektedir. Çünkü Instagram reklam yönetimi Facebook Reklam Yöneticisi üzerinden gerçekleştirilmektedir.
- Facebook Reklam Yöneticisi: Facebook Reklam Yöneticisi hesabınıza giriş yapın veya bir tane oluşturun.
- Yeni Reklam Oluşturma: Facebook Reklam Yöneticisi’nde “Yeni Reklam Oluştur” butonuna tıklayın.
- Reklam Hedefi Seçimi: “Trafik”, “Uygulama Yüklemeleri”, “Marka Bilinirliği”, “Etkileşim”, “Video Görüntülenme” gibi farklı hedeflerden birini seçin. Instagram hikaye reklamları genellikle “Trafik” veya “Marka Bilinirliği” hedefiyle oluşturulur.
- Hedefleme: Reklamınızın ulaşmasını istediğiniz hedef kitleyi belirleyin. Cinsiyet, yaş, ilgi alanları, coğrafi konum gibi demografik özellikleri belirleyerek hedeflemenizi yapabilirsiniz.
- Bütçe ve Zamanlama: Reklamınıza harcayacağınız bütçeyi belirleyin ve reklamın ne kadar süreyle yayınlanacağını planlayın. Günlük veya toplamda harcayacağınız bütçeyi ayarlayabilirsiniz.
- Medya ve İçerik: Reklamınızın içeriğini ve görselini yükleyin. Instagram hikaye reklamları için dikey (portre) oryantasyonda 1080×1920 piksel boyutlarında görseller kullanmanız önerilir.
- Hikaye Seçimi: Reklamınızı yayınlamak istediğiniz Instagram hikayelerini seçin. Bu hikayeler hesabınıza ait hikayelerin yanı sıra diğer kullanıcıların hikayeleri arasında da görünebilir.
- Gönder: Reklamınızı oluşturduktan sonra gözden geçirin ve “Gönder” veya “Onayla” butonuna tıklayarak Instagram hikaye reklamınızı yayınlayın.
Reklamınızın yayınlanmasından sonra reklamın performansını Facebook Reklam Yöneticisi üzerinden takip edebilir ve gerekirse optimize edebilirsiniz. Hikaye reklamları diğer reklam türlerine göre daha görsel ve etkileşimli olması nedeniyle markanızın hedef kitlesiyle daha etkili bir şekilde iletişim kurmanıza yardımcı olabilir.
Facebook business manager nedir?
Facebook Business Manager; Facebook sayfanızı, instagram hesabınızı, bu uygulamalar üzerindeki reklam hesaplarınızı tek bir çatı altında toplayıp kontrol etmenizi ve yönetmenizi sağlayan bir Facebook yönetim aracıdır.
Bu yönetim aracı ile aynı zamanda işletmenizin hesaplarına kimlerin erişebileceğini, reklam hesabınız için ödeme yöntemlerini, ürün ve hizmetlerinize ait katalogları, pixel kodlarını da kontrol edebilirsiniz.
Örneğin oluşturmuş olduğunuz Facebook Business Manager hesabına sadece x sayfasını görüntüleyebilecek ve yönetebilecek sorumlu bir kişiyi ekleyebilirsiniz. Veya bu kişiye reklam hesabına erişme yetkisi verebilirsiniz.
Eğer kişisel hesabınıza birden fazla Facebook Business Manager hesabı tanımlı ise bunların hepsi için hesap erişimi alabilirsiniz. Bu birden fazla sayfa ve hesaba erişim sağlaması gereken kişiler için büyük kolaylık olmuştur. Ayrıca sayfa ve hesaplara erişmesi gereken sosyal medya ajansları içinde büyük kolaylık olmuştur.
Facebook Business Manager aracılığı ile reklam hesabınıza, Facebook sayfanıza erişim için teker teker erişim vermek yerine tek seferde erişim izinlerini kolayca verebilirsiniz.
Eğer iş mail hesabınız varsa buradan kolayca Facebook Business Manager hesabınızı oluşturabilirsiniz. Facebook Business Manager hesabı oluşturduktan sonra,
Business manager hesabına Facebook sayfası ekleme
Facebook Business Manager üzerinden İnstagram reklamı verebilmek için İnstagram hesabınızın mutlaka bir Facebook sayfası ile bağlanmış olması gerekmektedir. Bir Facebook sayfanız varsa;
Facebook Business sayfanızın sağ üst köşesinde yer alan çark işretine tıklayarak “İşletme Ayarları” sekmesini açın.
Gelen ekranda sol taraftaki menüden “Sayfalar” linkine tıklayın. Çıkan sayfalardan istediğinizi İnstagram hesabınıza bağlayın.
Eğer bir Facebook sayfasına sahip değilseniz bu kısımdan yeni bir Facebook sayfası oluşturabilirsiniz.
Facebook sayfası ve Instagram entegrasyonu
Facebook sayfası ve İnstagram entegrasyonu yapmak için Facebook sayfa ayarları > instagram > giriş yap adımlarını izleyin.
Faceook Business Manager üzerinden İnstagram reklamları verebilmek için Facebook sayfanız ile İnstagram hesabınızın birbirine bağlanmış olması gerekmektedir. Facebook sayfanızı Business Manager hesabına tanımladıktan sonra Facebook sayfanızın ayarlar bölümünden İnstagram hesabınızı birbiri ile ilişikilendirebilirsiniz.
Facebook reklam hesabı oluşturma
Facebook Business Manager kısmında İnstagram hesabınızın ilişkilendirildiği sayfayı seçip işletme ayarları > reklam hesapları adımlarını izleyin.
Gelen ekrandan reklam hesapları bölümünden “yeni bir reklam hesabı oluşturun” seçeneğini seçin.
Facebook Business Manager ile birden fazla reklam hesabı oluşturabilir, bu reklam hesaplarını yönetebilir veya tanımlı olan reklam hesaplarınıza erişim sağlayabilirsiniz. Şayet birden fazla reklam hesabı kullanıyor ve bu reklam hesaplarının hepsinde ödeme yöntemi olarak tek bir kredi kartını kullanıyorsanız Facebook Business Manager hesabınıza genel bir ödeme yöntemi tanımlayarak, istediğiniz reklam hesabında direkt o ödeme yöntemini kullanabilirsiniz.
Facebook pixel entegrasyonu nasıl yapılır?
Facebook Pixel, e-ticaret sitemizi ziyaret eden müşteri adaylarımızın davranışlarını anlamamızı, belirlediğimiz olay ve hedefleri takip etmemizi, bunları reklam hesaplarımıza entegre etmemizi sağlayan bir kod parçacığıdır.
Facebook Pixel kodu aynı zamanda Facebook analiz aracı olan Facebook Analytics’i de kullanmamıza imkan verir. Facebook Pixel kodu ile e-ticaret sitemizdeki satış adetlerini, elde edilen geliri reklam hesabımıza aktarabiliriz. Bu sayede daha hedefli ve yüksek performanslı reklam oluşturup, yönetebiliriz.
Facebook Pixel kodu küçük bir Java Script kodudur. Bu kod parçacığınızı e-ticaret sitemizin tüm sayfalarına eklemeniz gerekir. Eğer sizin için önemli olan olaylar varsa ve bunları izlemek istiyorsanız bu Pixel kodları üzerinde özelleştirmeler yapabilirsiniz.
Yukarıda e-ticaret sitesinin tüm sayfalarına entegre edilmiş Facebook Pixel kodu ile elde edilen olayları görmektesiniz. Görseldeki PageView kısmında alınan olayların tüm sayfa görüntülemeleri sayılırken, ViewContent kısmında elde ettiğimiz olayların ürün görüntülenmelerinin sonucu tetiklenmektedir.
Tamamlanan siparişlerin sonucu Purchase kısmında görülmektedir. Hangi kampanyanızın ne kadar satış yaptı, ne kadar gelir getirdi sonuçlarını Facebook Pixel sayesinde reklam hesaplarınıza yansıtabilirsiniz.
Facebook Pixel kullanarak özel dönüşümler ve hedef kitleler oluşturabilirsiniz. Örneğin e-ticaret sitenizi ziyaret etmiş kullanıcılar için hedef kitleler oluşturup, onları reklamlar ile tekrar hedefleyebilirsiniz.
Facebook Pixel sayesinde özel dönüşümler için aksiyonlar alabilirsiniz. Özel dönüşümler oluşturarak e-ticaret sitenizde gerçekleştirilen önemli olayları takip edebilirsiniz. Bu önemli olayları reklamlarınız için optimize edilmesini yani uyarlanmasını sağlayabilirsiniz.
Eticaret sitenize Facebook Pixel‘i kurmak için aşağıdaki adımları izleyin:
– Facebook Business Manager hesabınızın işletme ayarları bölümüne gidin.
– Ekranın sol kısmında yer alan veri kaynakları altında yer alan pikseller sekmesine tıklayın.
– Gelen ekranda Ekle düğmesine tıklayın. Gelen ekranda Pixel kodunuzu göreceksiniz, Bu kodu e-ticaret sitenizin tüm sayfalarına ekleyin. Kodu eklemek için 3 tane seçeneğiniz var. sizin için en kolay olanını tercih edebilirsiniz.
E-ticaret sitenizde gerçekleşen olayları takip edebilmek için E-ticaret sitenizdeki bazı sayfalarda özelleştirmeler yapmanız gerekiyor.
Facebook Pixel Helper nedir?
Facebook Pixel Helper e-ticaret sitenize eklemiş olduğunuz pixel kodunu doğrulamanızı ve kontrol etmenizi sağlayan ücretsiz bir Facebook aracıdır. Bu aracı isterseniz Google Chrome tarayıcınıza eklenti olarak ekleyebilirsiniz.
Bu eklenti ziyaret etmiş olduğunuz bir web sitesinde Facebook Pixel olup olmadığını kontrol eder. Facebook Pixel Helper aracını kullanarak e-ticaret sitenizin hangi sayfasında hangi olayların gerçekleştiğini görebilirsiniz.
Kullanmış olduğunuz e-ticaret yazılımı (Opencart, WordPress, Shopify gibi) uyumlu ise Facebook Pixel kodunu tek bir tuşla sitenize ekleyebilirsiniz. Facebook Pixel kodunun eklenmesi biraz teknik bir konu değerlendirilebilmekte ve bazı kişiler yapmakta zorlanmakta.
Eğer böyle bir zorluk yaşarsanız mutlaka bir e-ticaret danışmanın yardım alın. Eğer facebook pixel kodunu eklemek için yetkiniz yoksa veya e-ticaret sitenizin kodlarına erişim yetkiniz yoksa e-ticaret yazılımı satın aldığınız firmadan destek talep edin. Onlar kısa sürede kodu sitenize ekleyeceklerdir.
Facebook da katalog oluşturma
Ürün kataloğu ile internet sitenizde olan tüm ürünleri ve bu ürünlere ait bilgileri Facebook’a aktarmanızı sağlar. Bu aktarım sayesinde ürünlerinizin fiyat, başlık, açıklama gibi bilgilerini Facebook ile paylaşıp, bu bilgileri reklam kampanyalarınızda da kullanabilirsiniz.
Facebook da yeniden pazarlama ve koleksiyon reklamları verileceği zaman bu bilgilerin Facebook’a gönderilmiş olması gerekiyor.
Ürün bilgilerinizi Facebook’a .csv, tvs veya xml formatında gönderebilirsiniz. Bu gönderme işini kendiniz manuel yapabileceğiniz gibi günlük, haftalık veya saatlik olarak planlı bir şekilde de gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Planlı gönderimin yapılabilmesi için sitenizdeki ürünlere ait bilgilerin olduğu xml feed dosyasına ihtiyacınız olacak. Xml feed dosyasında olması gereken bilgilerin neler olduğunu öğrenmek için Facebook Yardım sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Facebook katalog oluştururken bir takım noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Bunlar;
- Ürün açıklamaları boş bırakılmamalıdır. Description (ürün açıklama) kısmı boş bırakıldığı zaman ürünleriniz katalogda gözükmez.
- Para birimini doğru girmeniz gerekmekte. Oluşturacağınız feed dosyasında para birimi ISO 4217 standartlarına uygun olmalıdır. Örneğin 45 TL’ye sattığınız bir ürün feed dosyasında para birimi olarak “45.00 TRY” şeklinde olmalıdır.
- Stok durumunu doğru göstermelisiniz. Feed oluşturulurken belki de en çok gözden kaçan noktalardan birisidir. Ürünleriniz stokta olmasa bile Facebook reklamlarda bunu göstermeye devam eder. Bu yüzden stok miktarının feed dosyasına doğru bir şekilde işlenmesi gerekiyor.
- Bazı e-ticaret siteleri var ki ürün fiyatları ve stokların anlık güncellenmesi gerekir. Eğer sizin de bu tarz bir siteniz varsa hazırlayacağınız feed dosyasında bunu olabildiğince güncel tutmalısınız. Ürünlerinizi her saat başı veya günlük olarak otomatik güncellemek için XML kullanabilirsiniz.
Gelin şimdi Facebook da katalog nasıl oluşturulur onu öğrenelim.
Adım1: Business manager hesabınızın işletme ayarları sekmesinde bulunan veri kaynakları bölümünde sağ üst köşedeki “ekle” düğmesine tıklayın.
Adım2: Kataloğunuzu oluşturduktan sonra ürün bilgilerinizi aktarmak için bir veri kaynağı eklemelisiniz. Bu örnekte data feed’lerini kullanacağız.
Adım3: Ürünlerinize ait bilgileri içeren xml feed’inizin url’sini Data Feed URL bölümüne yapıştırın. Eğer ekleyeceğiniz feed bir user id ve pass ile korunuyorsa o bilgileri hemen altına ekleyin. Sonrasında ürünlerin hangi sıklıkla güncelleneceğini seçerek ürünleri yüklemeye başlayın.
Yukarıda xml feed’de bulunan örnek bir ürünü görmektesiniz.
Adım4: Ürünlerinizi yükledikten sonra bir hata olmadığından emin olmak için hesabınızın tanılar bölümünden kataloğunuza kaç ürün eklendiğini, hangi ürünlerde hata olduğunu görebilirsiniz.
Şimdiye kadar anlattıklarımız İnstagramda reklam vermeden önce yapılması gereken işlemlerdi. Artık bu işlemleri tamamladığımıza göre İnstagram da reklam vermeye başlayabiliriz.
Instagram reklam vermeye başlayın
İnstagram da pazarlama ve reklam verme amacınıza göre kampanya türlerinden bir veya birden fazlasını kullanabilirsiniz. Hangi reklam kampanyasını tercih etmeliyim diye soracak olursanız buna net bir cevap vermek zor.
Zira bu sorunun cevabı reklam verme amacınıza ve bütçenize göre değişmekte. Bu yüzden reklam verme amacınıza ve bütçeniz doğrultusunda farklı kurgular oluşturup farklı kampanya türlerini denemelisiniz.
Örnek vermek gerekirse, eğer e-ticaret sitenizde satış yapmayı amaçlayan bir reklam vermek istiyorsanız o zaman kesinlikle dönüşüm ve katalog reklamlarını tercih etmelisiniz.
İkinci bir örnek verecek olursak eğer satmış olduğunuz ürün veya hizmetlerle ilgili çok soru alıyor ama satışlarınız iyi değilse o zamanda ziyaretçilerinizle daha çok etkileşime girmenizi sağlayacak mesaj veya etkileşim hedefli reklamlar verebilirsiniz.
Sayfa gönderi reklamları nasıl oluşturulur?
Adım 1: Kampanya türünü seçin
1: Kampanya türünü seçin
Reklam panelinizin ana sayfa kısmında yer alan “oluştur” düğmesine tıklayın. Gelen ekranda hedef kitleniz ile reklamları buluşturmanız gerekiyor. Bunun içinde pazarlama hedefini etkileşim, kampanya türünü gönderi etkileşimi olarak seçin ve kampanyanıza bir isim verin.
Kampanyanıza isim verdikten sonra hemen alt bölümde iki kutucuk göreceksiniz. Bu kutucuklardan birincisi oluşturacağınız reklamlar için A/B testi yani bazı değişkenleri test etmenizi sağlıyor. Eğer A/B testi yapmak istiyorsanız bu kutucuğu işaretleyin.
İkinci kutucuk ise bütçe optimizasyonu seçeneğidir. Bu kutucuğu işaretlerseniz sistem reklam setlerinizin bütçelerini reklamlarınızın performanslarına göre optimize edecektir.
Adım 2: Hedef kitlenizi tanımlayın
Adım 2: Hedef kitlenizi tanımlayın
Bu kısımda reklam veya kampanyanızın gösterileceği hedef kitleyi belirlemeniz gerekiyor. Bu kısımda Facebook tarafından bayağı bir seçenek sunuluyor açıkçası. Örneğin Yaş, cinsiyet, konum, ilgi alanı gibi.
Hedeflemeyi sadece dahil etmek için aynı zamanda istediğiniz kitleyi reklamdan hariçte bırakabiliyorsunuz. Oluşturmuş olduğunuz hedef kitlenin büyüklüğünü sağ üst köşede yer alan grafikte görebilirsiniz.
Kampanyalarınızın verimini artırmak ve hedef kitlenizin performansını izlemek istiyorsanız birden fazla reklam seti oluşturmaya dikkat edin. Örneğin giyim ürünleri satan bir e-ticaret siteniz olsun.
Giyimine önem veren insanlar aynı zamanda giyimleri ile uyumlu olacak aksesuarlarda kullanır. Reklam çıkarken giyim ile ilgilenen, aksesuar ile ilgilenen şeklinde iki ayrı hedef kitle oluşturabilirsiniz.
Hedef kitleyi daralt seçeneği
Vermiş olduğunuz reklamdaki hedeflemenizi tek bir kriter içerisine eklerseniz reklamınız herhangi bir eşleşmede insanların karşısına çıkabilir. Ama hedef kitleyi daralt seçeneğini kullanarak ikinci bir hedef kitle eklerseniz bu sefer sistem iki hedef kitlenin kesiştiği kitleyi hedefleyecek ve daha gerçekçi, daha ilgili bir kitleye reklamınızı göstererek reklamınıza olan ilgi artacaktır.
Adım 3: Reklam alanlarını düzenleyin
Bu kısımda otomatik reklam alanları aktif olarak karşımıza çıkıyor. Sistem reklam için belirlemiş olduğunuz bütçeyi en iyi şekilde kullanabilmek adına reklam alanlarını sizin yerinize otomatik belirler. Ama isterseniz bunu iptal edip kendiniz reklamınızın gösterileceği alanları belirleyebiliyorsunuz.
Ama amacımız instagram üzerinde gösterilecek reklam vermek olduğundan reklam alanı olarak sadece İnstagram kısmını seçmeniz doğru olacaktır.
İnstagram seçildikten sonra hikayeler kısmının pasif olduğunu göreceksiniz. Bunun nedeni gönderi etkileşimli reklamların hikayede yayınlanması için uygun formatta olmasından kaynaklanmaktadır.
Ama iki farklı kampanya türü ile reklam verirseniz reklamınızı akış veya hikayeler kısmında yayınlanması için özelleştirebiliyorsunuz veya bu iki platform için iki ayrı reklam seti oluşturup bunları performans olarak karşılaştırmasını yapabilirsiniz.
Adım 4: Bütçe ve teklif ayarları
Reklam süresi kısmında iki seçeneğiniz var. belirlemiş olduğunuz günlük standart bir ücret ile süre sınırı olmadan siz durdurana kadar süresiz olarak yayınlamak veya günlük bir bütçe belirleyip bunu sizin belirlediğiniz süre kadar yayınlamak.
Bu kısımda gösterim, bağlantı tıklamaları, gönderi etkileşimi optimizasyon seçeneklerini reklam verme amacınız doğrultusunda belirleyebiliyorsunuz. Bu sayede sistem reklamınızı bu aksiyonları almaya daha müsait olan insanlara gösterecektir.
Adım 5: Sayfa gönderisi reklamınızı oluşturun
Bu kısımda reklam vermek istediğiniz gönderiyi seçip reklam verme işlemini tamamlıyoruz. Gönderiyi Facebook üzerinden mi yoksa İnstagram üzerinden mi seçeceğinizi belirlemelisiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra gelen ekrandan hangi gönderinin reklamını yapacağınızı belirleyip gönderiyi seçin düğmesine tıklayın.
İsterseniz vereceğiniz reklama e-ticaret sitenize yönlendiren veya size mesaj göndermesini sağlayan bir eylem çağrısı da ekleyebilirsiniz.
Instagram reklamlarınızın performansını artırmaya yönelik öneriler
İnstagram reklamlarınızın performansını artırmak için aşağıda verdiğimiz önerileri mutlaka dikkate alın. Bu önerilemiz şunlardır;
1 Look a like kitlelerden faydalanın
Look a like yani benzer kitleler, demografileri ve ilgi alanları var olan kitlelerinize benzer kullanıcıları otomatik olarak getiren bir kitle oluşturma seçeneğidir. E-ticaret siteniz için önemli olan aksiyonları sergileyen kullanıcılara benzer davranış sergileyen kişiler son derece önemli bir hedefleme seçeceğidir.
Örneğin geçen e-ticaret sitenizde 200 satış ve 700 de sepete ekleme yapıldığınız varsayalım. Look a like kitle oluşturma seçeneğini kullanarak satın alan 200 kişi ve sepete ürünn ekleyen 700 kişinin ilgi alanlarına, demografi bilgilerine benzer davranış sergileyen insanları hedefleme için seçebilirsiniz.
Aynı zamanda sayfanızı beğenen, sizinle etkileşime geçmiş olan ve kendi müşteri datalarınız içinde benzer hedef kitleler oluşturabilirsiniz.
Look a like kitleler nasıl oluşturulur?
Look a like kitle oluşturmak için öncelikle reklam hesabınızın varlıklar sekmesi altında yer alan hedef kitleler ekranına tıklayın.
Gelen ekranda Hedef kitle oluştur grubunun altında yer alan “Benzer Hedef Kitle” sekmesine tıklayın. Gelen ekranda;
- Benzer hedef kitle kaynağını seçin.
- Benzer kitleniz için hedef kitle konumu seçin.
- Hedef kitlenizin büyüklüğünü seçin.
Not: Hedef kitle büyüklüğündeki yüzdelik oranlar genişledikçe hedef kitlenin büyüklüğü artar ancak benzerlik oranlarında düşüşler olur.
Video reklamları test edin
Video reklamları test edin
Yapılan incelemelere göre video paylaşımlar standart paylaşımlara oranla %38 daha fazla etkileşim almakta. Ayrıca video paylaşımlar standart paylaşımlara göre 2.1 kat daha fazla yorum almakta. Etkileşim oranlarını reklam hedefleriniz doğrultusunda kullanabilirsiniz. Bunun bol bol video paylaşımlar yaparak video reklamları test edin..
Reklam alaka düzeyi puanınızı iyileştirin
Reklam alaka düzeyi puanınızı iyileştirin
Facebook tarafından yakın zamanda yapılan güncelleme ile artık reklamların alaka düzey puanları reklam verenlerle paylaşılmaya başlandı. Alaka düzey puanınız ne kadar yüksekse o kadar fazla erişim ve düşük maliyet ile reklam verebilirsiniz.
Reklam alaka düzey puanı 1 ile 10 arasında değişmektedir. Reklam alaka puanınız ne kadar yüksekse Facebook reklamları için o kadar az maliyet ödersiniz. Reklam alaka puanı ile reklamlarınızın tıklanma, oynatma, indirme oranları artmakta veya Facebook tarafından o kadar azaltılmakta.
Alaka düzey puanını yükseltmek için 3 öneri
Görsel Kullanımı: Facebook reklam alaka düzey puanınızı yükseltmek için en önemli etkenlerden bir tanesi kullandığınız görsellerin seçimidir. Reklamlarda kullanacağınız görseller ne kadar dikkat çekerse o kadar etkileşiminiz artacaktır.
Kullanacağınız görsel reklam verme amacınız ile uyuşmalıdır. İlgisiz görseller kullanarak alınan tıklamalardan gelen trafik reklam verme hedeflerinizin gerçekleşmesini sağlamaz.
Reklam Metni: Vereceğiniz reklamlarda dikkat çekici, harekete geçirici cümleler kullanın. Sadece tek bir verip bunun en iyisi olduğunu düşünmeyin. İnsanlar sizin gibi düşünmek zorunda değil! En etkili, en iyi reklamı vermek için, en iyi reklam metnini bulmak için sürekli testler yapmalısınız.
Bağlantı açıklamaları ve Eylem çağrısı düğmesi: Bağlantı açıklamaları ve eylem butonlarını kullanarak reklamlarınızın daha fazla yer kaplayıp dikkat çekmesini sağlayıp, hedef kitlenizi harekete geçirecek butonlara sahip olabilirsiniz.
Çok güzel bir söz var. “İnsanlar mantıklarıyla karar verir, duygularıyla satın alırlar”
Vermiş olduğunuz reklamlarda alacağınız performansı olumlu yönde etkilemek için ürünlerinizin faydası kadar hedef kitlenizi duygusal olarak da etkilemelisiniz.
Facebook reklam yöneticisi ile ilgili sıkça sorulan sorular
Facebook reklam yöneticisi ile ilgili okuyucularımızdan gelen sorulara kısa kısa cevaplar vermeye çalıştık. Bu konuda sizinde sormak istediğiniz sorular olursa aşağıdaki yorum kısmından bize sorabilirsiniz.
Instagram reklam verme ücreti
İnstagram reklamları da Facebook reklamları gibi açık artırma usulüne göre çalışmaktadır. Bu anlamda standart bir ücretten bahsetmek mümkün değildir. Bütçe sizin reklam verme amacınıza, belirleyeceğiniz hedef kitle davranışlarına göre değişecektir. Reklam amacınıza göre istediğiniz miktarda günlük veya toplam bütçe belirleyerek reklam verebilirsiniz. Belirlemiş olduğunuz ücreti kampanya veya reklam seti özelinde belirleyebilirsiniz. Kampanya özelinde bütçe belirlerseniz kampanyanızın altında bulunan reklam setlerinin performansına göre Facebook tarafından otomatik olarak bütçede oynama yapabilir. Ama her iki durumda da belirlemiş olduğunuz rakamın üzerinde bir ödeme yapmak zorunda kalmazsınız.
Belirlediğim günlük bütçenin üzerinde neden harcama gerçekleşti?
Vermiş olduğunuz reklamın performansına göre Facebook fırsat gördüğü bazı durumlarda belirlemiş olduğunuz günlük bütçenin %25 oranında fazla harcama yapabilir. Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Reklamınız çok iyi etkileşim alıyor ama bütçenizde bitti bu durumda Facebook bıçak keser gibi reklamınızı kesmesi gerekir.
Facebook sizin daha fazla etkileşim almanızı sağlamak için maksimum %25 oranında harcama yapabilir. Bu şekilde bir harcama olmamasını istiyorsanız o zaman toplam bütçe belirleyerek reklam vermelisiniz.
Düşük bir günlük bütçe belirlesem reklamlarım hemen gösterim alıp yayından kalkar mı?
Hangi rakamda bütçe belirlerseniz belirleyin Facebook bu bütçeyi anında bitirmez. Bütçenizi 24 saate yayarak kullanmaya çalışır. Örneğin 10 tele verdiğinizde Facebook bunu hedef kitlenize göre 24 saate yayarak harcar. Anacak kampanya ayarlarında kampanya yayınlanma ayarı hızlandırılmış olarak seçilmişse Facebook o zaman bütçenizi bitirene kadar gösterim yapar. Burada kararı siz belirliyorsunuz bütçeniz 24 saate yayılsın mı yoksa hızlı bir şekilde bitene kadar gösterime devam mı etsin. Eğer 24 saate yayılsın derseniz reklam ayarları kısmından hızlandırılmış seçeneğinin işaretli olmamasına dikkat edin.
Facebook harcanan reklam bütçesinin üzerine neden KDV ekliyor?
Türkiye de ticaret yapan herkes kazandığı paranın KDV ‘sini öder. Facebook da Türkiye vergi kanunlarına tabi olduğundan sizden aldığı ücretin %18’ini devlete vergi olarak öder. Facebook ödediği bu KDV’yi reklam verenlerden tahsil eder. Facebook reklam hesabınızın faturalandırma ayarları kısmında tanımlı bir vergi numaranız yoksa Facebook bu %18 KDV’yi size ekler. Ama bu kısımda vergi numaranız varsa bu %18 KDV’den muaf olursunuz.
Katalog reklamlarında ürünlerimin görselleri neden farklı görünüyor?
Bu durum katalog ayarlarınızın etkin bir şekilde yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bunun olmaması için katalog yöneticinizin ayarlar bölümünde görsel dönüşümleri varsayılan olarak reklamı görselle doldurun seçeneğini etkin bir şekilde ayarlayın. Eğer bu ayarı düzgün yapmazsanız ürün görsellerinizin reklamlarda olduğundan farklı görünmesine sebep olabilir. Katalog ayarları kısmından size en uygun seçeneği belirleyip gerekli düzenlemeyi yapmalısınız.
Sonuç olarak…
E-ticaret siteleri ve işletmelerin daha çok satış yapmaları için daha çok tanınır ve bulunu olmaları gerekiyor. Daha fazla tanınanın yolu da dijital pazarlama ile mümkündür. Mümkün mertebe bütün dijital pazarlama kanallarını kullanmak gerekir. Ama bütün dijital pazarlama kanalları için bütçeniz yetmezse bile en azından İnstagramı tercih edin. İnstagram en büyük sosyal medya mecralarından biridir.
İnstagram reklam verme başlangıçta size karışık gelmiş olabilir. Ama denem yaptıkça, reklam çıktıkça pratiklik kazanacaksınız ve size zor gelmeyecektir. Facebook alaka düzeyi puanınızı iyileştirmek ve daha uygun fiyatlardan reklam verebilmek için bol bol reklam denemeleri yapın.
Yapacağınız bu deneme reklamlarında sizin doğru hedef kitleniz kim, bu hedef kitle hangi tür görselleri ve videoları görmekten hoşlanıyor, hangi cümle kalıplarından, hangi eylem çağrılarından etkileniyor belirleyin. Belli bir zaman sonra İnstagram da reklam vermenin zor olmadığını anlayacaksınız.