Markalaşma yolunda sık yapılan hataları sizler için derledik. E-ticaret yapmak isteyen, firma kuran, hizmet veren herkes marka olmanın hayalini kuruyor. Ama marka oluşturmak bir günlük, iki günlük seminerde öğrenilen bilgilerle, Youtube da izlenen birkaç video da veya Google’dan okunan birkaç makale de anlatıldığı kadar kolay değil.
Bu gün aklınıza gelen bütün markalar bu günlerine kolaylıkla gelmedi. Bu günkü konumlarına gelebilmek için tahminimizden çok emek verip, para harcamışlardır.
Markalaşmak için alınması gereken bir çok karar ve atılması gereken bir çok adım bulunmakta. Markalaşma sürecinde bir çok kararlar alınmakta. Alınan bu kararların hata kabul etmez kararlar olduğunu belirtmekte fayda var.
Bu süreçte hata yapılması zaman, emek ve para kaybı demektir. Belki de markanın tamamen çöp olması demektir. Markalaşma sürecinde bir çok insan, e-ticaret sitesi sahiperi veya işletme bilerek veya bilmeyerek hatalar yapmakta. Bu hatalar markalaşma sürecine ciddi zararlar vermekte.
Bu makalemizde marka nedir, markalaşma nedir, markalaşmak için yapılmaması gereken davranışlar nelerdir bu konularda bilgiler vereceğiz.
Marka nedir?
Marka, bir ürün veya hizmete ihtiyaç duyduğumuz anda zihnimizde beliren çözüme denir. Markalar insanlarının sorunlar veya istekler karşısında aklındaki kısa yoldur. Markalar güvendiğimiz, bir sorunu çözeceğine inandığımız çözümdür. Bu anlamda marka bir kodlamadır, sorun veya istek akla geldiğinde bu kodlama otomatik olarak devreye girip çözüme gidecek en kestirme yolu bize söyler.
Örneğin Havalar soğudu, işe gidip gelirken üşümemek için bir mont almalıyım dediğiniz anda zihninizde bir veya birden fazla marka belirir ve gidip oradan alışveriş yaparsınız. Veya bu akşam kayınvalidemlere gideceğiz çikolata alsak iyi olur diye düşündüğünüzde aklınıza birkaç marka ismi gelir.
Şeker bayramı geldi misafirler geldiğinde ikram etmek için çikolata almam lazım dediğinizde aklınıza başka markalar gelir. Bu akşam patrona ziyaret gideceğim, giderken çikolata alsam iyi olur dediğinizde aklınıza başka markalar gelir. Bu akşam abime kız istemeye gideceğiz, çikolata almamız gerekiyor dediğiniz anda aklınıza başka markalar gelir.
Çikolatacılar arasında her işi görecek başka markalar var. Her markanın içerisinde çikolata gamı var. Ama patronun evine giderken alınacak çikolata ile kız istemeye giderken alınacak çikolata aynı durum değildir. Hepsi farklı farklı bir durumdur. İşte bur tarz durumlarda insanın zihindeki “hediyelik çikolata” çözümünün adı markadır. Tüketicinin zihnine kodlanmasıdır.
E-ticarette nasıl marka olunur öğrenmek istermisin? O zaman aşağıdaki makaleyi mutlaka okumalısın.
e-Ticarette Nasıl Marka Olunur?
Markalaşma nedir?
Markalaşma, bir ürün veya hizmet veren bir firmanın kullanıcılarının ihtiyaç duydukları zaman diliminde zihinlerinde belirebilmesi için çalışmalara ve sürece denir. Markalaşmayı sadece bir logo ve web sitesinden ibaretmiş gibi düşünmemek gerekir. Markalaşma bir firmanın rakiplerinden ayrışması, farklılaşması sürecidir.
Aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların kullanıcılarının dikkatini çekmek için çalışmalar yapmak zorunda. Bir firmanın ilk defa gelen müşterisini devamlı müşteri haline getirebilmesi için rakiplerinden farklı olarak bir şeyler yapması gerekir. Rakiplerinden farklı olarak yapılması gereken şey marka vaadi oluşturmaktır.
Marka, kullanıcının yaşadığı sorunları çözmek için ne vaad ediyor, onun hayatına ne değer katıyor bunu belirlemesi ve insanlara benimsetmesi gerekiyor.
Bakıldığında marka bir isim, markalaşma ise bir fiildir. Akılda kalıcı bir logo yapmak markalaşma adımıdır, akılda kalıcı bir slogan belirlemek markalaşmadır, akılda kalıcı bir kokuya sahip olmak markalaşmadır. Kısaca markayı şekillendirmek için yapılan her şey markalaşmadır.
Markalaşmayı sadece fiziksel bir şey gibi düşünmemek gerekir. Markalaşmanın duygusal bir yönü de vardır. Kullanıcı her hangi bir duygu durumunda sizi hatırlıyorsa markalaşmışsınız demektir. Örneğin mutluluk deyince Coca Cola akla gelmesi, sağlamlık deyince Volvo markasının akla gelmesi gibi.
Markalaşma bir markanın hem fiziğini hem de manevi yönünü inşa etmektir. Markalaşma bir süreç olup marka varlığını devam ettirdiği sürece var olacaktır. Markalaşma konusunda her sektör için geçerli tek bir yaklaşım bulunmamaktadır.
Markalaşma zamanın şartlarına ve markanın misyonuna göre farklılık kazanabilir. Zamanın şartları değişse de bir marka için en önemli şey tutarlı ve anlaşılabilir olmaktır.
Markalaşma bir firma için hayati önem sahiptir. Bir firma ne kadar markalaşabilirse o kadar başarılı olup varlığını uzun süre devam ettirir.
Markalaşma yolunda sık yapılan hatalar nelerdir?
Markalaşma bir süreçtir. Bu süreç içerisinde yapılması gerekenleri ne kadar tutarlı yaparsanız o kadar başarılı olursunuz. Baktığınızda bütün firmaların markalaşmak istediğini görebilirsiniz. Ama bu markalaşma sürecinde firmalar bir takım markalaşma hataları yapmakta. Bu hatalar markanın markalaşma sürecini geciktirmekte veya geri dönülmez bir yola sokmakta.
Firmaların markalaşma konusunda en çok yapmış oldukları hatalar şunlardır;
- Sabırsızlık
- Plansızlık
- Amaçsız hamleler
- Dış faktörleri aşırı önemsemek
- Taklitçilik
Sabırsızlık
Çoğu girişimci veya firma marka konusunda uzun vadeli bir bilince sahip değildir. Markalaşmanın birkaç ay veya birkaç yıl içerisinde olabilecek bir iş olduğunu düşünmekte. Markalaşma yolcuğuna çıkan veya çıkacak olan her firmanın bunun birkaç senede marka olunmayacağını bilmesi gerekir.
Markalaşma özünde bir düşünce bu düşüncenin dantel işler gibi örülmesi gerekir. Markalaşma konusunda sahip olunması gereken en temel davranış sabırlı davranmaktır. Her türlü duruma karşı pozisyonunu bozmadan markalaşma yolcuğuna devam etmek gerekir.
Markalaşmış markaların en temel özelliği her duruma karşı sabırlı davranıp yolculuklarına devam etmiş olmalarıdır. Sizde marka yolculuğunun sabır gerektirdiğini bilip bu uğurda atılması gereken adımları atmalısınız.
Plansızlık
Markalaşmak bir düşünce sistemi olup bu düşünce sistemini en ince ayrıntısına kadar planlanması gerekir. Markalaşmak için karşılaşılabilecek bütün durumların tespit edilip hangi durumda nasıl davranılacağı iyi bir planlama ile olur. İyi bir planlama sizi marka yolculuğunuzda kararsızlığa düşürmeden hızla yol almanızı sağlar.
Markalaşma konusunda ne kadar mükemmel bir plan yaparsanız markalaşmanızda o kadar hızlı ve sorunsuz olacaktır.
Markalaşma konusunda plan yapmak kadar önemli bir diğer unsur ile yapılan plana sadık kalmaktır. Hangi durum olursa olsun markalaşma planından vazgeçmemek gerekir.
Amaçsız hamleler
Markalaşma sürecine amaçlı davranışlar bütünüdür de diyebiliriz. Markalaşma konusunda çok sağlam bir planlama yapıp ona göre hareket etmek gerekir. Markalaşma sürecinde maçsız davranışlardan uzak durmak gerekir. Bu süreçte amaçsız davranışlar sizin markalaşma yolcuğundaki hızınızı düşürecek, size sürpriz durumların ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Markalaşma yolcuğuna çıkan bir çok marka siyasi, ekonomik ve sosyal krizlerde paniğe kapılıp amaçsız davranışlar sergileyebiliyor. Bu amaçsız panik davranışları markalaşma sürecinin yavaşlamasına, gereksiz maliyetlere, emek ve zaman kaybına neden olabiliyor. Tavsiyemiz çok sağlam bir planlama ile markalaşma yolculuğuna çıkıp amaçsız davranışlardan uzak durmanız.
Dış faktörleri aşırı önemsemek
İşletmeler olsun, insanlar olsun sosyal bir çevrede yaşıyoruz. Çevremizde cereyan eden olaylar az çok davranışlarımız, düşüncelerimizi etkileyebilir. Markalaşma yolculuğuna çıkan bir firmanın dış faktörlerin etkisinde fazla kalmaması gerekir. Burada dış faktörleri hiç önemsemeyin demiyoruz.
Önemseyin ama aşırıya kaçmadan önemseyin. Sektörünüzde olağanının dışında bir şey mi oldu bu sizi panikletmesin, siyasi bir şey mi oldu bu sizi heyecanlandırmasın, ekonomik bir şey mi oldu bu sizin ekonomik planlamanızı etkilemesin.
Bu tarz durumlarda soğukkanlılığınızı muhafaza edip, mantıklı bir durum değerlendirmesi yapıp markalaşma sürecinizin en az zararla atlatılması için çözümler üretmelisiniz.
Dış faktörleri olduğunca markalaşma sürecine dahil etmelisiniz. Markalaşma başarınız dış faktörleri markalaşma sürecine dahil etmenizle orantılı olacağını aklınızdan çıkarmayın. Dış faktörleri aşırı önemsediğiniz müddetçe markalaşma yolcuğunuzun hiç bitmeyeceğini hatırlatmak isteriz.
Taklitçilik
Aynı faktörde faaliyet gösteren işletmelerin farklılaşması ürettikleri ürün veya hizmetten ziyade kullanıcılarına sunmuş oldukları değerle, marka vaadi ile mümkün olacaktır. Bu kapsamda rakiplerinizden birisinin yeni bir özellik bulması, geliştirmesi sizi panikletmesin. Siz o özelliği daha da geliştirmenin endişesine kapılmayın.
Bu yeni gelişmeyi marka vaadinize nasıl entegre edersiniz bunun yolunu bulmalısınız. Rakiplerinizi taklit etmeyi bırakmalısınız. Logonuzla, misyonunuzla, hizmet anlayışınızla, müşterilerinize vermiş olduğunuz değerle farklılaşma yoluna gitmelisiniz.
Rakiplerinizden birisinin yapmış olduğu davranışı taklit etmek size fazla bir şey katmayacaktır, bilakis taklit ettiğiniz rakibinizin markalaşmasına katkıda bulunmuş olacaksınız. Markalaşma sürecinde başarınız rakiplerinizin davranışlarını taklit etmekten ziyade rakiplerinize davranışlarınızı taklit ettirmenizle ölçülecektir.
Sonuç olarak…
Markalaşma uzun soluklu bir maraton. Bu maratonda sabırlı, planlı, ne yaptığını bilen, dış faktörlerin tesirinde fazla kalmayan, rakiplerini taklit eden değil rakiplerini taklit ettiren firmalar başarılı olacak. İşin başında iken markalaşma düşünce yapınızı iyice şekillendirip bunu sürece yayıp ona uygun davranışlar sergilemelisiniz.
Sizi bu yolda yavaşlatacak eylem ve söylemlerden uzak durmalısınız. Markalaşma sürecinde mutlaka kurumsal marka firmalarından profesyonel destek almalısınız.