1. Anasayfa
  2. E-Ticaret

İthalat Nedir, Nasıl Yapılır?

İthalat Nedir, İhracat Ne Demek, İthal Ürün Ne Demek, Dış Ticarette Ödeme Şekilleri Nelerdir sorularının cevabı bu makalede. Okumak için hemen tıkla.


0

İthalat nedir, nasıl yapılır sorusu yeni girişimcilerin sıklıkla merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Bu sebepten dolayı ithalat hakkında sorulan soruları bir araya getirerek sizler adına yanıtlayacağız. Sizler de ithalatın ne olduğunu ve nasıl yapıldığını merak edenlerdenseniz yazımızın devamında ithalat hakkında en çok merak ettiğiniz soruların yanıtlarını kolaylıkla bulabilirsiniz.

İthalat Nedir?

İthalat nedir, nasıl yapılır diye merak eden girişimcileri ilk başta ithalatın ne olduğunu söyleyerek aydınlatmak isteriz. İthalat başka bir ülkeye ait malın satın alınarak ülkeye getirilmesine ve ticari faaliyetler de kullanılmasına verilen isimdir. Arapça “İdhal” kelimesinden gelen bu tabir içine alma, girme anlamında kullanılmaktadır. Örnekle açıklamak gerekirse herhangi bir toplu eşyaları Türkiye ye almak isteyen bir girişimci gümrük vergisi ödeyerek ithalat yapabilir.

Malları almış olduğu ülke ise Türkiye’ye bir ürün gönderimi yaptığından dolayı ihracat yapmış olmaktadır. Yani ithalat ve ihracat ülkeler arası alışverişte birlikte yapılabilen işlemler olarak görülmektedir. İthalat için Türkiye’ye mal alımı gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişilikler gümrük idaresine, gümrük beyannamesi sunarak mal alım işlemini gerçekleştirmekte ve ülke ekonomisine kazanç sağlamaktadır.

İthalat yapabilmek adına yanınızda başvuru esnasında bulundurmanız gereken bazı belgeler olmak zorundadır. Bu belgeler ise şunlardır:

  • Ticaret sicil gazetesi (tüzel)
  • Faaliyet belgesi (tüzel)
  • Vergi mükellefiyet yazısı(tüzel)
  • İmza sirküleri (tüzel)
  • İmza beyannamesi (gerçek kişi)
  • Vekâletname (temsil yoluyla işlem)
  • Yetkililerin kimlik suretleri

İhracat Ne Demek?

İthalat nedir, nasıl yapılır sorusuna binaen ihracat nedir sorusu da merak edilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi başka bir ülkeden alınan mala ithalat denirken, malı bizlere veren ülkelerde, ülkenin dış kısmına satış sağladığından dolayı ihracat yapmış olmaktadır. Yani tüzel kişilerce yurt dışından mal temini ithalat, yurt dışına mal gönderimi ihracat olarak adlandırılıyor diyebiliriz.

ithalat nedir, nasıl yapılır

İthal Ürün Ne Demek?

İthal ürün kavramı da oldukça merak edilmektedir. Bir ülkeye ait yani x bir ülke menşeili olan malın başka bir ülkede satılmasına ithal ürün denilmektedir. Türkiye birçok ülkeden ithal ürün aldığı gibi bu ülkelere de ihracat yapmaktadır. Türkiye en çok Çin’den ithal ürün satın alınması ve ülkeye getirilmesi ile ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Gümrük mevzuatında ithal ürünler hakkında gerekli belgeler ve şartlar arandığından dolayı ithal bir malın ülkeye girmesi oldukça teferruatlı görülse de ekonomiye katkı sağladığı inkâr edilemez bir gerçekliktedir.  Gümrükten geçireceğiniz eşyanın ithali için öngörülen diğer işlemlerin tamamlanması sonucu elde edilen mallar ülkenin dört bir tarafında ithal ürün adı altında satılmaktadır. Kısacası başka bir ülkede üretilen malların, satın alan ülkede halka sunulması durumunda ithal ürün satışı gerçekleşiyor diyebiliriz.

Dış Ticarette Ödeme Şekilleri Nelerdir?

Dış ticaret işlemlerinde, ödemelerinde nasıl yapıldığı firmalar tarafından merak edilmektedir. Eşyanın gümrük vergileri dışında ödeme şekilleri de girişimcileri düşündüren konular arasında yer almaktadır. Ancak genellikle ödeme şekilleri ihracat yapan ve ithalat yapan iki firma arasında gerçekleştirilmektedir. Bu anlaşmalar karşılıklı güvene dayalı olarak yapılabildiğinden dolayı farklılıklar gösterebilmektedir. Dış ticaret ödeme yöntemleri genellikle şu koşullar eşliğinde gerçekleştirilmektedir.

  • Peşin ödeme
  • Mal mukabili ödeme
  • Vesaik mukabili ödeme
  • Akreditifli ödeme
  • Kabul kredili ödeme

Ödeme türü ise karşılıklı mal alışverişi yapan kurumların kendi inisiyatifin de olduğundan dolayı girişimcilerin ithal ürün alımlarında markalar ile kendi çıkarları doğrultusunda görüşmeleri tavsiye edilmektedir. Bugün sizler adına ithalat nedir, nasıl yapılır sorularını cevapladık. Sizler de yeni bir girişimci adayıysanız öncelikle ülkeye getirmek istediğiniz malların pazarını iyi araştırmanız ve gümrük beyannamelerine uygun bir şekilde sizlere gönderilmesine dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir