1. Anasayfa
  2. E-Ticaret

İhracat Nedir, Nasıl Yapılır?


0

İhracat nedir, nasıl yapılır?  Sorusu ihracat yapmak isteyen firmalar tarafından oldukça merak edilmektedir. Bildiğiniz üzere globalleşen dünyada şirketler daha çok kazanabilmek adına çeşitli yatırımlar eşliğinde para kazancı sağlamaya çalışmaktadır. Bu işlemlerden bir tanesi de ülkede üretilen ya da yapılan malın yurt dışına ihraç edilmesiyle gerçekleşmektedir. İhracat yurt dışına satış demek olduğundan dolayı ülkeler için önemli bir ekonomik gücü bünyesinde barındırmaktadır.

Dışa bağımlı olmayan ülkelerin ekonomileri her zaman oldukça iyi olduğundan dolayı firmalar ekonomiye hareketlilik katabilmek adına ihracat nedir gibi soruları araştırmaktadır. Günümüzde internet üzerinden de e-ihracat yapılabildiğinden dolayı ülke ekonomisine oldukça büyük bir katkı sunulmaktadır. Siz de ihracat hakkında merak ettiğiniz sorulara yanıt arıyorsanız yazımızın tamamında sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.  

İhracat ne demek?

İhracat nedir, nasıl yapılır? Sorusuyla başlamak isteriz. İhracat bir ülkede bulunan malın veya ürünün devlet ya da şirketler tarafından başka bir ülkeye döviz hesabıyla satışı demektir. Ülkeye döviz girdisi oluştuğundan dolayı ekonomi adına oldukça önemli sayılmaktadır. İhracat Arapça “ihraç” kelimesinden gelmiştir.

Anlamı “dışarı çıkarma” demektir. Ülkemizde yer alan bir ürünü gerçek veya tüzel kişilikler başka ülkelere pazarlamakta bu da ürünü satan ülkenin ekonomik açıdan büyümesine destek olmaktadır. Ürün ve hizmet satışı gerçekleştiren firmalar yani ihracat yapan firmanın belirli kurallara uyarak ürün satışı gerçekleştirmesi gerekmektedir.

ihracat nasıl yapılır

İhracat nasıl yapılır?

İhracat bir diğer adıyla dış satış olarak nitelendirilmektedir. Dış satış işlemini gerçekleştirmek isteyen firmalar ihracat nasıl yapılır sorusunu da beraberinde sormaktadır. Öncelikle gerçek veya tüzel bir kuruluşa sahip olmanız gerekmektedir. Ardından pazarlamak istediğiniz ürün veya malın dış ticaret dengesinin ne olduğunu öğrenebilmek adına pazar araştırması yapmanız gerekmektedir.

Ürünü satacağınız firma ile alışveriş için anlaştıktan sonra öncelikle firma olarak bulunduğunuz bölge ya da başka bölgede ki ihracatçı birliğine üye olmanız ve aylık ödemelerinizi düzenli bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. İhraç edeceğiniz ürüne yönelik faturalandırma gibi resmi işlemleri hallederek gümrükten malınızı göndermek istediğiniz ülkeye aktarmanız gerekmektedir.

Kayıtlı olduğunuz ihracatçı birlikleri her ihracat satışınızdan %001 oranında kâr alacaktır. Birlik kaydınız bulunmadığı müddetçe ihracat yapma şansınız maalesef ki bulunmamaktadır. Gümrükten mal çıkartacağınız zaman yanınızda bazı belgeler yer almak zorundadır. Bu belgeler: imza sirküleri ya da imza beyannamesi (şirket niteliğinize göre), faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi mükellefiyet yazısı, yetkililerin kimlik suretleri gibi belgelerden oluşmaktadır.

Gümrükten transfer olacak malınız için gümrük müşaviri EUR1 ya da ATR taşımacılık evrakı oluşturacaktır. Hangi ulaşım şekli ile taşınacaksa onun için konşimentonu hazırlanmaktadır. Bu esnada yanınızda ürüne ve şirkete ait tüm bilgilerin belgesi bulunmak zorundadır. Son olarak hazırladığınız tüm belgelerin İngilizce versiyonları da hazır bir şekilde yanınızda bulunmak zorundadır.

İhracat genelgesi nedir?

İhracat nedir, nasıl yapılır? Sorusunu araştıran firmalar aynı zamanda ihracat genelgesini de merak etmektedir. İhracat işlemleri adına önemli bir konuma sahip olan genelge, satışını gerçekleştireceğiniz mallar adına sizlere yol göstermektedir. İhracata konu olan ürünler adına nasıl bir yol izleyeceğinizi ve ihracat yapabilmeniz adına gerekli tüm bilgileri ihracat genelgesinden kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Bu işlemler adına yanınızda gerekli evrakların bulunması gerekmektedir. Genelgede açıkça beyan edilen evraklar tamamlanmak zorundadır. Sonra gümrük idarelerine belgeleri sunarak ihracat yapma işlemine geçebilirsiniz. Gerekli belgeler ise şunlardır:

  • Tedarikçi beyanı
  • Gümrük beyannamesi
  • Menşe şahadetnamesi
  • Dolaşım belgesi
  • Kontrol belgesi
  • Menşe belgesi
  • Analiz belgesi
  • Taşıma belgesi
  • Hasat belgesi
  • Ticari kalite belgesi
  • Sanayi sicil belgesi
  • Çeki listesi
  • Tır karnesi
  • Fatura
  • Firma faaliyet alanınıza özel gerekli evraklar

İthal nedir?

İhracat nedir, nasıl yapılır? Sorusuna binaen insanlar ithal nedir sorusunu da merak etmektedir. İhracat bulunduğunuz ülkeden başka bir ülkeye mal satma yanı dış satış gerçekleştirme iken ithalat iç alım yani başka ülkeden ürün temin etmek demektir. Ancak ülkeler adına önemli olan ticaret ise ekonomiye katkı sunmasından dolayı ihracattır. İthalat yaparken alınan ürünlere ithal mal denmektedir.

“İhracat yapmak istiyorum” ne yapmam gerekiyor?

Ülke ekonomisine katkı sunabilmek ve kâr elde etmek isteyen firmalar ilgili ihracatçı birlikleri ile görüşme yaparak kayıt işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. İhracatçı birliği genel sekreterliği üzerinden kolay bir şekilde kayıt işlemleri tamamlanmaktadır. Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra satışını gerçekleştirmek istediğiniz ürünlerin pazar araştırmasını yapmanız ürününüzü daha kolay satabilmenize destek olacaktır.

Ürünü satacağınız ülke ve firmayı bulduktan sonra karşılıklı sözleşme gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu sözleşmelerde ürün nitelikleri hazırlanış ve ihracat süreci gibi ibareler net olarak belirlendikten sonra gümrükten mal çıkışını gerçekleştirmek adına tüm işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Bugün sizler adına ihracat nedir, nasıl yapılır? Sorularını yanıtladık. Siz de firma olarak ihracat işlemleri adına hemen bir ihracatçılar birliği genel sekreteri ile görüşme yaparak, hem ekonomiye katkı sunabilir hem de kazancınızı artırabilirsiniz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir