1. Anasayfa
  2. E-Ticaret

Ürün Satarken Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?


0

Ürün satarken doğru fiyatlandırma nasıl yapılır? hemen öğren. E-ticareti kuralına göre yaptığınızda dünyanın en karlı işlerinden biri olduğunu görürsünüz. E-ticarette ya kendi markanızı kendi belirlediğiniz kar marjı üzerinden fiyatlandırarak, ya bir bayilik alıp marka bir ürünü belli bir kar marjıyla stok yapıp satarak yada dropshoping dediğimiz stok yapmayıp anlaştığımız bir firmanın ürünlerini satarak para kazanıyoruz.

Ürün satarken doğru fiyatlandırma
Ürün satarken doğru fiyatlandırma

E-ticareti kuralına göre yapmanın bir sürü kriteri vardır. Ama en önemli kriter doğru fiyatlandırmayı bilmektir. Doğru fiyatlandırma aslında diğer kriterleri de ihtiva eden ana çatı hüviyetindedir. Doğru fiyatlandırma hem sizin ticaretin devamlılığını sağlar hem para kazanmanızı sağlar.

Ama doğru fiyatlandırmayı yapamaz iseniz hem para kaybeder hem de bir süre sonra edeceğiniz zarardan dolayı e-ticaret faaliyetlerinizi sonlandırmak zorunda kalırsınız.

E-ticaret sektörü müthiş rekabetli bir alan. İrili ufaklı yüzlerce firma var ve bu firmaların hepsinin amacı pastadan daha fazla pay alabilmek, daha fazla ürün satıp daha fazla para kazanabilmek. Bu amaca ulaşmak için bazı firmalar kar marjını minimum seviyede tutup sürümden kazanmak dediğimiz yöntemi tercih edebiliyor.

Daha fazla kazanabilmek için doğru fiyatlandırmayı bilmeniz gerekiyor. Doğru fiyatlandırmayı yapamadığınız zaman zararınız sadece size değil sizinle beraber o ürünü satanlara da dokuyor. Çünkü siz doğru fiyatlandırmayı yapamadığınızda fiyatı aşağıya çektiğinizde rekabetten dolayı diğer rakiplerinizde sizinle beraber fiyatı aşağı çekiyor.

Böylece hem siz az kar ediyorsunuz hem de rakipleriniz daha az kar ediyor. Belki de zarar ediyorsunuz. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için doğru fiyatlandırmayı öğrenmek gerek. Doğru fiyatlandırma yapılırken aşağıdaki huşuların dikkate alınıp ona göre fiyat belirlenmesi gerekiyor. Bunlar;

  • Ürün Alış fiyatı
  • Ürün Alış Kargo Fiyatı
  • Vergiler
  • Ofis Giderleri (Telefon, İnternet, Elektrik gibi)
  • Pazaryeri Komisyon Ücreti
  • Ürün Satış Kargo Ücreti
  • Reklam Ücreti
Doğru Fiyatlandırma Kriterleri
Doğru fiyatlandırma kriterleri nelerdir?

Doğru fiyatlandırma kriterleri nelerdir?

Bir ürünün fiyatını doğru belirleyebilmek için dikkat edilmesi gereken bir takım kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler şunlardır;

Ürün alış fiyatı

Ürünü toptancıdan yada üreticiden bizim tarafımızdan alınırken ödediğimiz ücrettir. Buna toptan fiyat veya toptan da denir. Eğer ürünü biz toptancıdan toplu olarak almıyor kendimiz üretiyor isek ürün alış fiyatı olarak ürünü üretirken yapmış olduğumuz toptan maliyet ürün alış fiyatı olarak değerlendirilebilir.

Ürün alış kargo fiyatı

Ürünü toptancıdan yada üretilen fabrikadan aldığımızda ürünün kendi depomuza veya dükkanımıza getirilmesi için ödediğimiz ücrettir. Bu tarz toplu alımlarda ki nakliye hizmeti ambar adı verilen firmalar tarafından yapılmaktadır. Aldığımız ürünün kendi depomuza götürülmesi için ödediğimiz ücretin aldığımız toptan fiyatın toptan ürün adedine bölünmesi ileürün alışkargo ücreti belirlenir.

Örneğin bir fabrikadan 1000 adet ürün aldınız. Bu bin adet ürünü de ambar dediğimiz firma “ben 300 TL ye sizin deponuza götürürüm” dedi. 300 TL/1000  Adet ürün =0,3 TL ürün başına kargo maliyetidir. Yani ürünü satarken bu birim fiyatı satacağınız fiyata eklemeniz gerekiyor.

Vergiler

Aldığımız her ürünü KDV dahil fiyat üzerinden alırız. Toptan ürün almış olsak bile bu böyle. Hal böyle olunca sizde bir ürün satacağınız zaman KDV oranı ne ise onu ürüne eklemek zorundasınız. KDV oranları satacağınız ürüne göre %18, %8 veya bazen KDV indirimi ile %1 olabiliyor. Bu oran ne ise KDV fiyatı olarak ürüne eklemek zorundasınız.

Ofis giderleri (telefon, internet, elektrik gibi)

E-ticaret veya normal ticaret yapıyorsanız muhtemelen bir iş yeriniz veya ofisiniz vardır. Bu ofisin kirası, ısınma giderleri, elektrik, su, telefon, internet vb. giderleri vardır. Bu toplam giderleri satacağınız ürünlerden edeceğiniz kar ile ödemeniz gerekiyor. Onun için bir ürünün fiyatını belirlerken bu giderleri de hesaba katıp ürün satış fiyatına eklemeniz gerek.

Pazaryeri komisyon ücreti

Ürünlerinizi online pazaryeri sitesinde satıyorsanız pazaryerinin sizden aldığı bir komisyon ücreti vardır. Bu komisyon ücreti hangi kategoride ürün sattığınıza göre değişir. O yüzden ürün fiyatı belirlerken pazaryerinin sattığınız fiyat üzerinden komisyon keseceğinizi öngörüp onu satış fiyatı üzerine eklemeniz gerekiyor.

Eğer ürünlerinizi bir pazaryeri sitesinde değil de kendi e-ticaret sitenizde satıyorsanız bu gideri ürüne eklemenize gerek yok. Pazaryerlerinin komisyon oranları ne kadar olduğunu öğrenmek için aşağıdaki makaleyi mutlaka okuyun.

thumbnail
Önerilen Yazı
Pazar yerleri Komisyon Oranları 2023

Ürün satış kargo ücreti

E-ticaret siteniz üzerinden satmış olduğunuz ürünü müşteriye kargo ile göndermek zorundasınız. Ürünü gönderirken kargo firması sizden bir bedel talep eder. Ve siz o talep edilen ücreti ödeyerek ürünü müşteriye gönderirsiniz. Kargo gönderim ücretini daha aşağılara çekmek isterseniz kargo firmaları ile anlaşma yapmanız gerek.

Anlaşma yapmanız için sürekli ve yüklü miktarda gönderim yapmanıza göre fiyat değişir. Gönderim adediniz ne kadar yüksekse indirim oranı da o kadar yüksek oluyor. Eğer pazaryeri sitesinde ürün satıyor iseniz bu kargo anlaşmasını sizin adınıza pazaryeri yapmıştır ve siz kargo ücretini pazaryerine ödersiniz.

Pazaryerinde satış yaparken illa da pazaryerinin kargo anlaşmasını kullanmak zorunda değilsiniz. Kendi kargo anlaşmanız varsa onu da kullanabilirsiniz.

 Bazı pazaryerleri belli bir tutarın altındaki alışverişlerde kargo ücretini alan kişinin ödemesini şart koşarken bazılarında böyle bir şart yoktur. Örneğin Trendyol firması 30 TL altındaki alışverişlerde kargo ücretini müşterinin ödemesini, 30 TL üzerinde ki siparişlerde kargo ücretini satısının ödemesini şart koşar.

30 TL ve üzeri alışverişlerde genelde kargo ücreti günümüz fiyatları 10-15 TL arasında değişiyor. Yani ürün fiyatını belirlerken bu kargo ücretini ödeyeceğinizi bilip bu ücreti satış fiyatına eklemeniz gerekiyor. Ürün satış fiyatı kargo ücreti hesaplanmadan 50 TL ise siz bunun 10-15 TL arasında ücret ödeneceğini bildiğinizden bu 50 TL ye 10-15 TL ekleyip ürün satış fiyatını 60-65 TL olarak belirlemeniz gerek.

Eğer bu kargo ücretini ürün satış fiyatına eklemezseniz bu cepten gideceği için size zarar ettirebilir. Kargo anlaşması nasıl yapılır veya kargoların desi ve kilogram hesaplaması nasıl hesaplanır öğrenmek için aşağıdaki makaleleri mutlaka okuyun.

thumbnail
Önerilen Yazı
Kargo Anlaşması Nedir, Nasıl Yapılır?
Reklam Ücretleri

Reklam ücretleri

İster kendi e-ticaret sitenizden isterseniz de pazaryerleri üzerinden satış yapıyor olun daha fazla ürün satabilmek için reklam vermek veya reklam çıkmak zorundasınızdır. Reklam için çıkmış olduğunuz bu reklam giderlerini haliyle ürün satış fiyatına eklemek zorundasınız. Reklam çıkmıyorsanız böyle bir ücreti ürün satış fiyatına eklemenize gerek yok.

Muhasebeci ücreti

Mali mevzuat ticarette çok önemli? Yanlış yapılan her hangi bir işlem size ceza olarak geri dönebiliyor. Bu tarz cezalı durumlara düşmemek için mutlaka bir mali müşavir veya muhasebeci ile çalışmalısınız. Mali müşavir veya muhasebecisizin mali bütün işlerinizi takip ederek, ilgili resmi kurumlarda işlerinizi sonuçlandırır.

Satacağınız ürünün fiyatını belirlerken muhasebeci ücretini de giderek olarak hesaba katıp ona göre fiyat belirleyin. 2021 yılı mali müşavir veya muhasebeci ücretleri ne kadar diye merak ediyorsanız aşağıdaki yazımızı mutlaka okuyun.

Bütün bu bilgilerden sonra bir kişinin bir ürünü 100 TL ye aldığını ve 150 TL ye satmak istediğini varsayarak örneklendirelim. Bu kişi aldığı bu ürüne mantıken yüzde 20 veya yüzde 30 kar koyması gerek diye düşünürüz değil mi? Oysaki böyle bir düşünce size zarar ettirir. Neden zarar ettirir inceleyelim.

Ürün alış fiyatı=100 TL

Ürünün kendisine gelmesi için kargo ücreti olarak 5 TL

Vergi olarak aldığın fiyat ile sattığın fiyat arasında ki farkı %18 KDV ile ödeyeceğin için bunun da 9  TL

Pazaryeri komisyon oranının yüzde 10 olduğunu varsayarsak 200 TL/%10 oda 20 TL

Kargo ücreti olarak da 12 TL ödeyeceğini varsayarak ürünün maliyeti,

100+5+9+15+12 TL=141 TL standart gideri olacaktır. Yani satıcıya 9 TL kalacaktır. Bu ücrete ofis giderleri, eleman giderleri, araç giderleri, muhasebeci ücreti gibi bir çok gider eklenmemiş hali. Onlarda eklenirse 150 TL’nin çok üzerine çıkacaktır. Bu kabaca yapılan bir hesaplama. Siz satacağınız ürüne göre bunları daha detaylı hesaplayabilirsiniz.

Sonuç olarak…

Ürünü satmak kadar önemli olan şey doğru fiyattan satmaktır. Doğru fiyatta bütün giderlerin hesap edilerek satış fiyatına eklendiği fiyattır. Aynı sektörde faaliyet gösteren sattığı fiyat sizi yüzde yüz bağlamasın. Çünkü ikinizin şartları aynı değil.

O kişi sizden daha ucuza satıyorsa belki sizden daha uyguna aldı, bazı gider kalemleri yoktur kendisi yada bir akrabası yapıyordur, o yüzden maliyeti az olduğu için sizden ucuz satıyordur. O ucuz satıyor diye sizin de onun fiyatına veya ondan aşağı fiyata satmanıza gerek yok.

Ürünü satmak önemli ama bir diğer önemli olanda o üründen tekrar satacaksanız acaba tekrar o fiyattan alabilecek misiniz?. Bunu da düşünmeniz lazım. Eğer ürünü tekrar alırken daha pahalı alma ihtimaliniz varsa bunu da hesaba katıp ona göre fiyat belirlemelisiniz.

Eğer pazaryerlerinde satış yapıyorsanız Nesatilir.com sitesinin https://nesatilir.com/NeSatilir-Komisyon-Hesaplama adresindeki N11-Hepsiburada-Gittigidiyor-Trendyol-AliExpress Komisyon Hesaplama  ekranı üzerinden fiyat hesaplaması yaptırabilirsiniz.

Son söz olarak satacağınız ürün için doğru fiyat belirlerken yukarıda anlattıklarımızın haricinde fatura keserken kullandığınız yazıcının tonerinden kullandığınız SMS sisteminin ücretine kadar gider olarak cebinizden çıkan her kuruşu ürün satış fiyatına yansıtın. Yoksa sattığınız üründen zarar eder günün birinde ticari faaliyetlerinize son vermek zorunda kalabilirsiniz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir