1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Seo

Ürün Sayfalarında Yapılan 10 SEO Hatası


0

Ürün sayfalarında yapılan 10 SEO hatası nedir sisin için derledik. E-ticaret sitelerinde en çok ziyaret edilen ama aynı zamanda en çok çıkış yapılan sayfalar ürün sayfalarıdır. Bunun nedeni ürün sayfasına gelen ziyaretçinin sayfada istediği bilgiyi sayfada bulamamasıdır.

Ürün sayfası kullanıcının öğrenmek istediği, görmek istediği bilgiyi, görseli ne kadar çok ihtiva ederse ziyaretçi sayfada o kadar çok zaman geçirecek ve ürünü almaya karar verecektir. Ama bir ürün sayfasında olması gereken niteliklere göre ürün eklenmemişse ziyaretçi ürünü satın almayacak ve siteyi hemen terk edecektir.

Kullanıcının sitede az zaman geçirip hemen çıkması Google başta olmak üzere arama motorları açısından olumsuz bir durumdur. Az zaman geçirilen siteler kullanıcıların yapmış olduğu arama sonuçlarında daha alt sıralarda listelenir. Yani kriterlere göre ürün sayfası olmaması size hem para hem ziyaretçi hem de sırlama kaybettirecektir.

Bu makalemizde ürün eklenirken en çok yapılan SEO hataları ile ilgili detaylı bilgi vereceğiz.

Ürün sayfalarında yapılan SEO hataları

Bir çok e-ticaret sitesi bilerek veya bilmeyerek ürünleri eklerken bir çok hata yapmakta. Tabi bu hatalar ürün sayfasının arama motorlarında daha alt sıralarda yer almasına neden olmakta. Oysa bu hatalar yapılmazsa arama motorlarında daha üst sıralarda yer alınabilir.

Ürün sayfalarında yapılan SEO hataları şunlardır;

  1. Üreticinin web Sitesindeki ürün açıklamalarını kopyalamak
  2. Sezonluk sayfaların yoğun dönem bittiğinde kaldırılması
  3. Otomatik optimizasyon kullanılması
  4. Stoğu tükenen ürün sayfalarını yayından kaldırılması
  5. Yanlış yapılandırılmış veri türü kullanılması
  6. Zayıf CTA – yani etkileşim butonlarının kullanılmaması
  7. Düşük hacimli anahtar kelimeler kullanılması
  8. Dahili bağlantı ve geri bağlantı fırsatlarının kullanılmaması
  9. Yanlış fiyat belirlenmesi
  10. Mobil optimizasyon yapılmaması
seo

Üreticinin web Sitesindeki ürün açıklamalarını kopyalamak

E-ticaret sitelerinde yapılan en büyük hata ürün üreticisinin web sitesindeki ürün açıklamasının olduğu gibi kopyalanıp kullanılmasıdır. Ürün açıklamasının üreticinin sayfasından olduğu gibi kopyalanıp kullanılması faydadan ziyade sitenize zarar verir.

Üreticinin sitesindeki ürün açıklaması arama motorları tarafından indexlendiği için sizin sitenizin kopya site olarak algılanmasına neden olabilir. Ürün bilgileri arama motorlarına eklendiği için siz eklediniz diye tekrar eklenmez. O ürünle ilgili yapılan aramalarda sizin siteniz değil üreticinin açıklaması çıkar.

Oysa her ürün açıklaması özgün bir şekilde yazılmalıdır. Yazılacak metin ürünü en doğru ve en yalın haliyle anlatmalıdır. Özgün yazılan ürün açıklamaları arama motorları tarafından hemen indexlenecektir. Arama sonuçlarında sizin ürün sayfanız daha üst sıralarda çıkacaktır.

Ürün açıklamasına benzer bir diğer hatada, ürün görselinin olduğu gibi üreticinin sayfasından alınıp kullanılmasıdır. Doğru olan ürün görsellerini sizin çekmeniz ve eklemenizdir.

Sezonluk sayfaların yoğun dönem bittiğinde kaldırılması

Bazı ürünler vardır ki belli dönemlerde, belli mevsimlerde kullanılmaktadır. Örneğin kış döneminde palto, kaban, bot gibi ürünler, yaz döneminde kısa kollu gömlek, şort gibi giyecekler.

E-ticaret siteleri bu tarz ürünleri dönemi geldiğinde sitelerine eklemekte, dönem sona erdiğinde bu ürünleri sitelerinden kaldırmakta.

Bu tarz ürün sayfalarının kaldırılması SEO açısından son derece yanlıştır. Zira bu sayfalar Google başta olmak üzere arama motorları tarafından indexlenip dizine eklenmiştir.

Dizine eklenen bu sayfalar sıralama almıştır. Ama sizin bunu yayından kaldırmanız alınan sırlamaların kaybedilmesine neden olacaktır.

Bu tarz dönemlik, sezonluk ürünler satıyorsanız tavsiyemiz bu ürünleri yayından kaldırmayın. Sayfa yayın yapmaya devam etsin. Ürün sayfasında “stoğu tükendi”, “gelince haber ver” veya “ön sipariş ver” gibi uyarı ve butonlar ekleyerek sayfayı görünür kılın. Bu şekilde siteniz hem 4044 hatası vermez hem de alınan sıralamalar kaybolmaz.

Otomatik optimizasyon kullanılması

Bazı e-ticaret sitelerinde görmüşsünüzdür. Ürün sayfasında başlık etiketi olarak ürün adı, devamında da marka adı, devamında ise hiçbir şeyin olmadığı alanlar görürsünüz.

Bu tarz bir ürün başlığı otomatik optimizasyon yapan araçlar ile yazılmıştır. Bu tarz otomatik optimizasyon yapan araçlarla ürün başlığı ve ürün açıklaması eklemeyin. Sizin için önemli olana anahtar kelimeleri belirleyerek ürün başlığında ve açıklama kısmında manuel olarak siz yazın.

Ürün başlıklarınız ve meta açıklama ne kadar orijinal ve benzersiz olursa arama motorları sıralamasında o kadar fazla yer alırsınız.

Stoğu tükenen ürün sayfalarını yayından kaldırılması

Bazı e-ticaret siteleri tıpkı sezonluk ürünler gibi stoğu tükenen ürünleri ya yayından kaldırıyor yada re-direct yani 301 yönlendirmesi yapıyor. Bu da e-ticaret sitesine zarar veren önemli nedenlerden biridir.

Bu tarz durumlarda eğer ürün için tekrar stok girilip satışa sunulacaksa ürün adresini (URL) canlı tutmanız gerekir. Stoğu tükenen ürün sayfasında “stoğu tükendi”, “gelince haber ver” veya “ön sipariş ver” gibi bilgilendirmeler yapılması en doğru olandır.

Bu sayede hem müşterinizi sayfanızı tekrar ziyaret etmesini sağlar hem de sıralama almış sayfanın sıralama kaybetmesini önlemiş olursunuz.

Yanlış yapılandırılmış veri türü kullanılması

Her web sitesinde yapılandırılmış verilerin yani Rich Snippets (Zengin Sonuçlar) olması gerekir. Bir sitede yapılandırılmış verilerin olması içeriklerin sıfırıncı sıra demek olan Rich Snippets alanında sıralanmasını sağlar.

Zengin sonuçlar da yer almak daha fazla trafik ve daha fazla satış demektir. SEO açısından Rich Snippet çok önemli olup, sitenizde olmaması durumunda mutlaka sitenize ekletin.

Zayıf CTA – yani etkileşim butonlarının kullanılmaması

Bir ziyaretçinin ürün detay sayfasına arama motorlarının sonuç sayfasından gelmesi SEO açısından son derece kıymetlidir. Sitenize gelen kişinin sayfanızda kalmaya devam etmesi, ürünü sepete eklemesi için bir takım eylem çağrıları yapmanız gerekir. Eylem çağrıları yapmamak ziyaretçinin sayfayı terk etmesine ve o ürünün satılmamasına neden olur.

Yapılan araştırmalar ürün detay sayfasında “Sepete At” düğmesi yerine “Hemen Al” gibi buton kullanılması tıklama oranlarını artırdığını göstermiştir. Sizde sitenizde bunu uygulayabilirsiniz.

Tıklama oranlarını artırmak için ayrıca “Bu üründen son 3 adet kaldı” şeklinde anlık bildirim yapabilirsiniz. Bu anlık bildirimleri yaparken çok abartmamak gerektiğini hatırlatalım.

Düşük hacimli anahtar kelimeler kullanılması

Düşük hacimli anahtar kelimeler kullanılması

Ürün açıklamalarını girerken en çok dikkat edilmesi gereken konu açıklama içerinde kullanacağımız kelimeler. Açıklamalarda kullanılacak kelimeleri öyle rast gele seçmemelisiniz. Kullanacağınız anahtar kelimelerin hacimlerini bilmelisiniz. Açıklamalarınızda düşük hacimli ve rekabeti düşük anahtar kelime kullanmamaya özen gösterin.

Dahili bağlantı ve geri bağlantı fırsatlarının kullanılmaması

Hem dahili hem de harici bağlantılar e-ticaret siteleri için son derece önemlidir. Bağlantıları siteyi besleyen damarlara benzetebiliriz. Damar sayısı ne kadar fazla olursa kan dolaşımı o kadar fazla olacaktır. Ürün sayfalarınıza site içerisindeki bir kategori linkini, blog sayfasındaki bir makalenin linkini veya o ürüne benzer bir ürün linkini mutlaka ekleyin.

Bunun yanında ürün sayfasında o ürünle ilgili harici bir kaynakta yer alan bir video linkini, bir araştırma raporu linkini veya detaylı inceleme linkini eklemeniz SEO açısından son derece önemlidir.

Yanlış fiyat belirlenmesi

Bir ürünün satın alınmasını sağlayan en önemli unsurlardan biriside ürünün fiyatıdır. Ürününüzün fiyatı ne çok yüksek ne de çok düşük olmamalıdır. Ürün fiyatını belirlerken rakiplerinizin kaça sattığından haberiniz olsun. Ürünün pazaryerlerinde, fiyat karşılaştırma sitelerinde kaç liraya satıldığı iyice araştırın.

Mobil optimizasyon yapılmaması

Cep telefonları kullanımının yaygınlaşması insanların davranışlarında da değişikliğe sebep oldu. Artık insanlar internetle ilgili tüm işlerini cep telefonları yapmakta. Alışveriş yapmaları da buna dahil.

Bu nedenle insanların sizin sitenizden alışveriş yapabilmeleri için sitenizin mobil uyumlu olması gerekir. Eğer siteniz mobil uyumlu değilse insanlar sitenizden alışveriş yapmayacaklardır.

Sitenizin mobil uyumlu olması aynı zamanda bir güvenirlilik göstergesidir. İnsanlar mobil uyumlu olmayan sitelere artık güvenilir site gözüyle bakmamakta.

Google yaptığı açıklamada mobil uyumlu olmayan siteleri sıralamalarda daha aşağılarda tutacağını belirtiyor. Arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak istiyorsanız sitenizi mutlaka mobil uyumlu hale getirin.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aybars Arslantürk Marmara Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Bilgisayarlarla erken yaşta tanışması onun teknoloji alanındaki merakını ve becerilerini şekillendirmiştir. Kariyerine adım attığı SEO dünyasında kendini geliştiren Aybars şu anda bir SEO ajansında uzman olarak çalışmaktadır. SEO alanındaki derinlemesine bilgisi ve stratejik yaklaşımıyla markaların çevrimiçi görünürlüğünü en üst düzeye çıkaran kampanyaları yönetir. Basketbol oynamak onun için hem eğlenceli bir aktivite hem de rekabetçi ruhunu besleyen bir tutkudur. Aynı zamanda seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek ve farklı kültürlerle etkileşimde bulunmak onun vizyonunu genişletir ve yaratıcı düşünmesine katkı sağlar.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir