1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

Google İndex Nedir? Nasıl Hızlandırılır?


0

Google İndex nedir, nasıl hızlandırılır? hemen öğren. Başta e-ticaret sitesi olmak üzere bütün web site sahiplerinin amacı arama motorları sonuç sayfalarında ilk sırada çıkmaktır. Arama motorları sonuç sayfalarında ilk sırada çıkmak daha fazla ziyaretçi, daha fazla marka bilinirliği ve daha fazla maddi kazanç demektir.

Arama motorlarının web sitelerini sonuç sayfalarında gösterebilmesi için siteyi taraması ve hafızasına alması gerekir. Arama motorlarının bir web sitesini tarayıp dizinine eklemesine indexleme denir.

Arama motorları içerisinde ülkemizde en çok bilineni ve kullanılanı Google arama motorudur. Dolayısıyla da insanların %95’i aramalarını Google üzerinden yapar. Ülkemizde Google arama motorunun bu derece yoğun kullanılması site sahiplerini Google sonuçlarında daha fazla çıkartacak aksiyonlar almaya itmektedir.

Google mevcut arama motorları içerisinde en çok bilineni ve kullanılanıdır. Google web siteleri ile ilgili çok kapsamlı sonuçlara sahiptir. Google hafızasında bütün web siteleri olmasa bile bütün web sitelerinden haberdardır. Google web sitelerini belli kriterlere göre tarar ve arama sonuçlarında listeler.

Google’ın bir web sitesini arama sonuçlarında gösterebilmesi için o web sitesini tarayıp dizine eklemesi gerekir. İnsanlar tarafından Google index nedir, Web sitem Google tarafından daha hızlı nasıl index alır gibi sorular sormakta. Bu makalemizde Google index nedir, çalışma mantığı nasıldır, nasıl daha hızlı index aldırılır gibi sorulara cevap vereceğiz.

Google İndex
Google İndex

Google index nedir?

Google index, bir web sitesinin Google botları tarafından ziyaret edilip, içeriğinin taranmasıdır. Yayın yapan bütün web siteleri Google robotları tarafından ayrı ayrı ziyaret edilir. Bir web sitesini ziyaret eden Google botları ziyaret edilen web sitesinin Google Kalite Yönergesi doğrultusunda yayın yapıp yapmadığını kontrol eder.

Kontrol sonucunda ziyaret edilen web sitesi onay almadıysa arama sonuçlarında kesinlikle gösterilmez. Web sitesinin Google arama sonuçlarında yer alabilmesi için indexlenmesi yani taranması gerekir. Bu nedenle Google’ın bir web sitesini indexlemesi çok önem arz eder. Google kalite yönergelerine önem veren web siteleri mutlaka taranır ve sonuçlar işlendikten sonra sonuçlarda gösterilir.

Google açılan bütün web sitelerini ziyaret eder. Ziyaret edilen her web sitesi sonuçlarda hemen gösterilir diye bir kural yoktur. Veya yayınlanan her içerik hemen Google arama sonuçlarında gösterilecek diye bir kural yoktur. Eklenmiş olan içerik Google hafızasında çok önemli bir değer kazanırsa arama sonuçlarında gösterilir.

Google index nasıl çalışır?

Bu gün dünya üzerinde yayın yapan yaklaşık 1 milyar civarında web sitesi olduğu söylenir. Google veri tabanında kayıtlı olan web site sayısının da 30 trilyon civarında olduğu varsayılır. Yeni açılan bir web sitesi içeriği ne olursa olsun mutlaka Google botları tarafından ziyaret edilir.

Ziyaret edilen web sitesi Google kalite politikası ile uyumlu ise mutlak Google tarafından indexlenir ve içeriği veri tabanına kayıt edilir. Eğer web sitesi Google veri tabanına kayıt edilmemişse Google Kalite politikasına uygun bir şekilde yayın yapmıyor demektir.

Google İndex Nasıl Çalışır ?
Google kalite politikası nedir?

Google kalite politikası nedir?

Google kalite politikası, Google veri tabanına eklenecek olan web siteleri ile ilgili standartlara denir. Google bütün web sitelerinin bu kalite politikasına uygun yayın yapmasını bekler. Bu politikaya uyan web siteleri arama sonuçlarında listelenir, uymayanlar ise listelenmez.

Google Kalite politikası üçe ayrılır. Bunlar;

  1. Google örümcekleri,
  2. Google algoritmaları,
  3. Google veri tabanı

Google örümcekleri

Google Crawler yani web sitesi örümcekleri periyodik olarak 3’er haftalık sürelerde web sitesi dünyasında dolaşır, web sitelerini tarar, web sitelerinde yer alan içerikler, görseller ve diğer detaylar hakkında bilgi toplar.

Google algoritmaları

Google toplanan bilgilerin işlenmesi için bir takım algoritmalar geliştirmiştir. En meşhur Google algoritmaları 3 tanedir. Bunlar;

  • Google Panda
  • Google Penguen
  • Google Pigeon

Google panda

Google Panda, Web sitelerinin meta verileri, imla hataları, web sitesindeki linklerin altyapı bilgileri, sitedeki içerik ve görsellerin kopya olup olmadığı gibi kontrolleri yapar. Google kalite standartlarına uymayan web sitelerini cezalandırır.

Google penguen

Google Penguen, bu algoritma web sitelerinin dış SEO sorumlusu olarak da bilinir. Bu algoritma web sitelerinin IP adreslerini, web sitelerinin backlink yani bağlantılarının kalitesini, backlinlerin parayla satın alınıp alınmadığını kontrol eder. Google kalite politikalarına uymayan web siteleri varsa onları cezalandırır.

Google pigeon

Google Pigeon, bu algoritmanın görevi kullanıcılar tarafından yapılan bir arama sonucuna en yakın kurum veya işletmelerin listesini vermektir. Bu algoritma daha çok Lokanta, Oteller, Kuaförler gibi lokal işletmeler içindir.

Google algoritmaları web sitesi örümcekleri tarafından toplanan bilgileri analiz eder ve çıkarımlar yaparak kullanıcıya sunar.

Google İndex Nasıl Hızlandırılır?
Google index nasıl hızlandırılır?

Google index nasıl hızlandırılır?

Google tarafından web sitelerinin içeriğinin taranması yani index aldırılması kısmen de olsa mümkündür. Bir web sitesinin hızlı index alması o web sitesinin Google örümcekleri tarafından ziyaret edilip hızlı bir şekilde index aldığını gösterir. Bir web sitesinin hızlı bir şekilde index alması SEO açısından son derece önemlidir. Bir web sitesinin hızlı bir şekilde index alması için;

  • Web sitesinde yayınlanan içeriklerin özgün yani kopya olmaması gerekir.
  • Web sitesinde yayınlanan içeriklerin yinelenen yani tekrar içerikler olmaması gerekir.
  • Web sitesi site haritası yapısının Google örümcekleri tarafından kolayca taranabilecek yapıda olması gerekir.
  • Web sitesinde sık sık özgün içerikler yayınlanmalıdır.
  • Web sitesinin mutlaka içeriğine uygun platformlarda sosyal medya hesapları olmalı.
  • Web sitesinde yayınlanan içerik ve görsellerin sosyal medya platformlarında paylaşılmalı.
  • Google indexleme sürecini hızlandırmak için Google ADD URL hizmetini de kullanabilirsiniz. Google’a Google ADD URL yazıp aratın. Çıkan sonuca tıklayıp gelen ekrana index alınmasını istediğiniz adresi yazıp gönder deyin.
  • İndex alma sürecini hızlandırmak için yer imi sitelerini kullanabilirsiniz.
  • Google index sürecini hızlandırmak için RSS ve Atom besleme hizmetlerini kullanabilirsiniz.
  • Google News kaydı yaparak index alma sürecini kısaltabilirsiniz.
  • Google arama sonuçlarında daha fazla listelenebilmek için mutlaka bir SEO uzmanı ile çalışılmalı ve E-ticaret danışmanlığı hizmeti alınmalıdır.

Google yinelenen yani kopya içeriğe kesinlikle müsamaha göstermez. Yinelenen içerikler yayınlayan web sitelerinin kalite puanlarını düşürür veya cezalandırır. Ceza alan bir web sitesi arama sonuçlarında gösterilmez.

Google güvenliğe çok önem verir. Sitenizin kullanıcılarınız tarafından güvenli bulunması çok önemlidir. Google nezdinde güvenli olmanın en önemli göstergesi SSL Sertifikası kullanmaktır. Sitenizde mutlaka SSL Sertifikası kullanın.

Url denetleme aracı nedir?

Web sitesine eklenen her içerik, görsel veya video bir URL adresine sahiptir. Google örümcekleri siteleri URL’ler yardımıyla tarar ve yeni içerikleri keşfeder. Web sitenize eklemiş olduğunuz bir içeriğin Google tarafından index alıp almadığını kolayca kontrol edebilirsiniz.

Url adresinizin index alıp almadığınıURL Denetleme Aracı ile kolayca öğrenebilirsiniz. URL denetleme aracı Google dizinine eklenmiş URL’ler hakkında detaylı bilgiler verir. URL denetleme aracı Google tarafından ücretsiz kullandırılır. URL Denetleme aracını kullanmak için;

1-Google Search Console hesabınızda oturum açın.

2-Gelen ekranda sol tarafta yer alan menüde ki “URL Denetimi” linkine tıklayın.

3-Gelen ekrana index alıp almadığını kontrol edeceğiniz URL adresini yazın veya yapıştırın ve ENTER tuşuna basın.

 4-Gelen ekranda kontrol edilen URL index almışsa “URL Google’da mevcut” diyen bir ekran gelecektir. Bu ekranda ayrıca indeksin oluşturulduğu tarih ve saati, en son tarandığı tarih ve saati de göreceksiniz.

5-Eğer index almamışsa mevcut değil diyecektir. Kontrol edilen URL index almamışsa sağ üstte yer alan “CANLI URL’Yİ TEST ET” düğmesine tıklayıp süreci hızlandırabilirsiniz.

Sonuç olarak…

Google İndexleme süresi Google’ın kendi belirlediği bir süreçtir. Burada anlatılanlar tavsiye niteliğinde olan bilgilerdir. Google indexleme hızını etkileyen en önemli kriter özgün, insanlara fayda sağlayan içerikler üretmek ve bu içeriklerin insanlar tarafından paylaşılması, yorum yazılması, teşekkür edilmesidir. Google kalite standartlarına uygun içerikler ürettiğiniz takdirde Google index alma sorununuzun olmadığını sizde göreceksiniz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir