Marka ismi nasıl bulunur, marka ismi bulmanın püf noktaları nelerdir_hemen öğren. Günümüzde artık markalar hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte daha fazla markayla tanışma imkanımız oldu.
Yine internetin yaygınlaşması ile bir çok yeni marka kuruldu. Marka kurmak öyle sıradan bir iş değildir. Aklıma geldi şunu markalaştırayım diyeceğiniz şey hiç değildir. Markalaşmak, marka kurmak son derece önemli ve ciddi bir çalışmadır.
Bilinen, akılda kalıcı güçlü bir marka olmanın ilk kuralı yaratıcı bir isim bulmaktır. Bu internet herkese yetecek kadar büyük bir mecradır. Bu mecrada aynı iş kolunda, iş sektörde faaliyet gösteren yüzlerce, binlerce firma bulunmakta. Firma sayısı ne kadar fazla ise yaşanan rekabette o kadar fazla olmakta.
Bilinçlenen tüketiciler sayesinde artık rekabet ürün veya hizmetin ucuz veya kaliteli olmasına göre değil markalaşma odağında olmakta. Müşteriler bildikleri, güvendikleri markalara daha fazla ücret vermeye razı olmakta. Örneğin Starbucks müşterileri üç katı fiyat vererek kahve satın almakta.
Buradan kahve satın alan insanların ödeme yaptıkları şey kahve değil, kahvenin sahibi olan markanın kendilerine sunmuş oldukları değere para vermekte.
Firmalar için, e-ticaret siteleri için hayati öneme sahip olan markalaşma konusunda ülkemizde yeterli bilincin olduğunu söylemek güç. Ama bu yünde ufak da olsa bir bilinçlenme olduğu da bir gerçek. Bu makalemizde marka nedir, marka ismi belirlenirken nelere dikkat edilmelidir konularında bilgi vermeye çalışacağız.
Marka ismi nasıl bulunur?
Marka, en genel tanımıyla bir firmanın ürün veya hizmetlerini başka firmaların ürün veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan tazı, işaret veya sembole verilen isimdir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere bir markadan beklenen en önemli fayda kendisini rakiplerinden ayrıştırması, ona bir farklılık katmasıdır.
Marka ismi belirlenirken faaliyet gösterilen sektör çok iyi tanınmalıdır. Faaliyet gösterilen sektördeki hedef kitle kimlerden oluşmakta. Bayan, erkek, yaşlı, genç, memur, işçi gibi ayrıma çok dikkat edilmeli. Gençlere hitap eden ürünleriniz varsa marka isminiz gençlerin, bildiği, benimseyebilecekleri isimler tercih edilmeli.
Veya bayanlara hitap eden ürün veya hizmetiniz varsa marka isminiz erkeği çağrıştıran isimlerden uzak durmalısınız.
Farklı olacağım diye yaşanılan coğrafyadan, kültürden çok da uzaklaşmamak gerek. Toplum tarafından yanlış anlaşılabilecek, söylerken, telaffuz ederken farklı anlaşılabilecek, farklı çağrışımlar yapabilecek isimler marka olarak tercih edilmemelidir. Bu tarz isimler tercih etmek sizi markalaştırmaz ama sizinle ilgili olumsuz kanaatlerin oluşmasına neden olabilir.
Marka ismi belirleme konusunda en önemli kriterlerden birisi de marka olarak belirlenen kelimenin kısa ve akılda kalıcı olmasıdır. Bir marka ismi ne kadar kısa yani az harften oluşursa ve akılda kalıcı olursa o kadar çok akılda kalıcı olur. Firmalar markalarının akılda kalıcı olması için bir sürü reklam çalışması yapar.
Bu reklam çalışmaları için bir sürü masraflar yapılır. Kısa olan isimler daha akılda kalıcı olduğu için marka ismi insanların zihninde daha kısa sürede yer edecektir. Buda size markalaşmak için daha az bütçe ayırmanızı sağlayacaktır.
Belirlenen marka isimleri devlet ve uluslararası kuruluşlarca onaylandıktan sonra marka değeri taşımakta. Belirlenen isim resmi kurumlar tarafından onaylanmadıktan sonra onun marka olduğundan bahsedemeyiz. Marka olmasını istediğiniz ismin önceden markalaştırılmamış olmasına çok dikkat edin. Sizden önce birileri tarafından alınmış veya alınan ismi çağrıştıran kelimeleri markalaştıramazsınız.
Marka ismi seçerken öncelikle neleri bilmelisiniz?
Marka ismi seçerken öncelikle neleri belirlemeniz gerektiğine karar vermelisiniz. Neleri belirlemeniz gerektiğine karar verdikten sonra marka ismi belirlemek daha kolay olacaktır.
Araştırma ve karar verme aşaması
Marka olmasına karar vereceğiniz ismin ürün veya hizmetinizi gerçekten yansıtması gerekir. Ürün veya hizmetinizle alakası olmayan bir ismin seçilmesi size ve markanıza bir fayda sağlamayacaktır. İsme karar vermeden önce sektörünüzle ilgili, rakiplerinizle ilgili detaylı bir araştırmadan sonra isme karar vermelisiniz.
Belirlemiş olduğunuz marka ismi ürün veya hizmetlerinizi hatırlatmalı veya insanların ihtiyaç duyacağı ürün veya hizmette markanız akıllarına gelmelidir.
Rakip analizi ile ilgili yazdığım detaylı makaleyi okumanı tavsiye ederim.
E-Ticaret rakip analizi nasıl yapılır
İsim belirlerken markanıza aşağıdaki soruları sorun.
- Tüketicilere vermek istediğiniz mesaj ne?
- İsim önceliğiniz nedir? (Geleneksellik, orijinallik ya da akılda kalıcılık gibi.)
- Marka isminizin tüketicilerde hangi hissi uyandırmasını istersiniz?
- Rakipleriniz kim ve marka isimleri neler?
- Rakiplerinizde sevmediğiniz özellikler neler?
- Seçeceğiniz isim kolay hatırlanabilir mi?
- Marka isminizin söyleyişi zor mu?
Marka isminin ürün ve hizmetle olan bağlantısı nedir?
Belirleyeceğiniz marka ismi ürün veya hizmetinizin işlevselliğini yansıtmalıdır. Bunun yanında belirlemiş olduğunuz marka ismi rakiplerinizin marka isimlerine benzememeli veya onları çağrıştırmamalıdır. Belki de bir marka için en talihsiz durum rakipleri ile karıştırılmaktır.
Marka bilinirliği için dünya çalışma yapıyorsunuz ve marka ismi benzerliği yüzünden müşterilerinizi rakibinize yönlendiriyorsunuz. Malum ülkemiz bir sürü coğrafi bölgeden oluşmakta. Her bölgenin şivesi farklı, kelimeleri telaffuz ediş şekli farklı. Belirlemiş olduğunuz marka ismi şiveden şiveye farklı söylenmemeli, söylense bile farklı bir anlam içermemeli.
Ülkemizde pek yapılmasa bile markanızın günün birinde globale açılacağını öngörüp marka isminizin uluslararası düzeyde kullanılıp kullanılmayacağına bakmalısınız.
Alternatif isimler belirleyin
Markalaşmak bir süreçtir. Bu süreçte çeşitli zorluklarla, engellerle karşılaşmanız muhtemeldir. Karşılaştığınız zorluklarda belirlediğiniz isimden vazgeçmek zorunda kalabilirsiniz.
Bu vazgeçmeye ismin sizden önce başka bir şehirde, başka bir ülkede alınmış olabilir, belirlemiş olduğunuz isim başka bir coğrafyada farklı, olumsuz bir anlama gelebilir veya olumsuz bir şeyi çağrıştırabilir. Bu tür durumlarla karşılaşabilme ihtimaline karşı alternatif isimleriniz olsun.
Bir zorlukla karşılaştığınızda marka yolculuğunuza o isimle devam edebilmelisiniz. Bir sorunla karşılaştığınızda belirlediğiniz isimi kullanmanız mümkün değilse marka yolculuğunuz son bulmamalı.
Yazım kolaylığı
Belirlemiş olduğunuz marka ismi yanlış yazılmaya müsait olmamalı. Bir nokta veya harf eksiliğinde anlamı değişmemeli. Başka dillerde, başka coğrafyalarda da aynı şekilde yazılabilmeli.
Marka isminizin günün birinde globale açılabilme ihtimaline karşı Türkçe karakter içermemeli. Malumunuz Latin alfabesi Türkçe karakteri desteklemekte. Türkçe karakter sorunu alan adınızı belirlerken de sorun olacaktır.
Alan adı ile ilgili yazdığım detaylı makaleyi mutlaka okumanı öneririm
Alan Adı nedir, ne işe yarar, nasıl alınır ve kullanılır?
Tüketicilerin markanızı araştırma ve alan adınızı yazma sırasında hataya düşmemeleri gerekir. İsminizin yanlış yazılması potansiyel müşterilerinizin farklı firmalara yönlendirilmesine sebep olabilir. Basit gibi görünen yazım kolaylığı kriteri aslında uzun vadede size müşteri kaybettirebilir dolayısıyla bu konuda titiz davranmanızda fayda var.
Marka ismi seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Her markanın bir ruhu olduğunu unutmayın. Seçeceğiniz markanın insanlara sıcak ve samimi gelmesi gerekir. Duyan kişide olumlu etkiler bırakması gerekir. Marka isminizin rakiplerinize rekabet edecek potansiyeli olmalıdır.
Rakiplerinizin arasında dezavantajlı durum içermemelidir. Ülkemizde bu konuda çok çaba sarf edilmese bile bir gün uluslararası bir firma olacağınızı öngörüp, uluslararası düzeyde rekabet edebilecek isimler belirlemek gerekir. Marka ismi belirlemek için aşağıdaki huşulara dikkat etmek gerekir.
Marka ismi belirlerken dikkat edilecek hususlar;
- Marka ismi marka stratejinizle uyumlu olmalıdır.
- Marka ismi marka stratejiniz çerçevesinde ilerde yapmak istediğiniz sektör veya ürünlerle uyumlu olmalıdır.
- Marka ismi akılda kalıcı olmalıdır. Duyan bir kişi kolay kolay unutmamalı, hafızasında kolayca yer etmelidir.
- Marka ismi her yaştan, her cinsiyetten, her coğrafyada yaşayan insanlar tarafından kolayca telaffuz edilmelidir.
- Markaları marka yapan benzersiz olmalarıdır. Belirlediğiniz marka ismi başka bir isme benzememeli veya başka bir ismi anımsatmamalıdır.
- Marka isminiz rakiplerinize göre fark yaratması gerekir.
- Marka isminizin faaliyet gösterdiğiniz sektörde rekabet etmesi ve başarılı olması gerekir.
- Marka ismi her alfabede herkes tarafından kolayca yazılabilmelidir. Bir nokta eksikliği veya nokta ilave edilmesi başka anlama gelmemelidir.
- Marka ismi duyan kişiye sıcak ve samimi gelmelidir.
- Marka ismi duyan kişide olumsuz obje, olay veya duygular çağrıştırmalıdır.
- Her markanın bir logosu vardır. Sizde belirlediğiniz marka için logo yaptıracaksınız. Marka isminiz bu anlamda çekici ve logo yapılması açısından güçlü olmalıdır.
- Marka isminizin faaliyet gösterdiğiniz sektör veya pazarda tescil edilmesi gerekiyor. Belirlediğiniz marka isminin daha önceden tescil edilip edilmediğine dikkat etmelisiniz.
- Marka isminizin Google başta olmak üzere arama motorlarının hafızasında olup olmadığını, marka isminizi yazınca arama motorlarında ne gibi sonuçların listelendiğini kontrol edin
- Marka isminizle ilgili mutlaka bir web siteniz olmalı. Web sitenizin olması içinde marka isminizden oluşan alan adı almanız gerekecek. Belirlediğiniz marka isminin alan adının müsait olup olamadığını kontrol etmelisiniz.
- Marka ismi size ve marka takipçilerinize gurur vermeli, başkalarının da o marka ile mensubiyet kurması için gerekçe olmalıdır.
Yaratıcı marka isimleri nelerdir ?
Sizlere fikir vermesi açısından aşağıdaki yaratıcı marka örneklerini göreceksiniz. Sizlerde markanızı belirlerken bir takım kelimeleri birleştirerek yeni markalar oluşturabilirsiniz.
Vodafone: Cep telefonu ve mobil iletişim şirketi Vodafone, ismini İngilizce ses (voice), veri (data), ve telefon (telephone) kelimelerinin birleşmesinden almıştır.
Adobe: Grafik yazılımlarıyla endüstrinin en önde gelen firmalarından birisi olan Adobe, ismini kurucusu John Warnock’un evinin arkasındaki Adobe Koyundan almaktadır.
Pepsi: Coca-Cola’nın ezeli rakibi olan Pepsi ismi ürünlerin sağlıklı, sindirime yardımcı kola inancını temsil etmek üzere hazımsızlık anlamına gelen “dispepsi” kelimesinden gelmektedir.
Facebook: Facebook’un adı ABD’de üniversiteye yeni girmiş öğrencilere birbirleriyle daha kolay tanışmaları için verilen kitaplardan gelmektedir.
Hotmail: Web sayfası adı yazarken kullanılan dil olan HTML’in harflerini içermektedir.
Starbucks: Starbucks’ın marka ismi Moby-Dick romanındaki Starbuck karakterinden gelmektedir.
Sonuç olarak…
E-ticaret sitenize, girişiminize, işletmenize, ürün veya hizmetinize vereceğiniz isim insanların sizi ve markanızı nasıl tanıyacaklarını belirler. Marka oluşturma süreci ve markalaştıktan sonraki süreçte de insanların sizi iyi hatırlayabilmeleri için marka isminizin okunuşuna ve kolayca telaffuz edilmesine dikkat etmelisiniz.
Marka isminizin kolayca yazılmaması, yazım yanlışlarında başka bir anlama gelmemeli veya başka şeyler çağrıştırmamalıdır. Günümüzde bir markanın dijitalde yer almaması düşünülemez. Marka isminizin alan adının, sosyal medya platformlarında kullanıcı adının alınabilir olmasına, önceden başkaları tarafından almamış olmasına çok dikkat edin.
Her markanın bir hikayesi vardır. Hikayeniz ne kadar güçlüyse insanları o kadar güçlü etkisi altına alacak ve insanların zihninde o derece güçlü yer edecektir. Marka isminizi belirlerken hikayesini de belirleyin.