1. Anasayfa
  2. Amazon

Amazonda Satıcı Olmak Ya Da Olmamak


0

Amazonda satıcı olmak istiyorsan bu makaleyi mutlaka okumalısın. 2020 yılı şüphesiz herkes için çok ilginç bir yıl oldu. Özellikle e-ticaret tarafında bu ilginçliği daha fazla görebiliyoruz. E-ticaret yapanlar veya e-ticaret yapmak isteyenler için “yeni normal” normal olmayan bir şekilde hayatımıza girmiş oldu.

Ülkemizde internetten alışveriş yapmak istemeyen, internetten alışverişlere mesafeli yaklaşan, kredi kartı kullanmayı istemeyen, kredi kartı bilgilerinin ele geçirileceğinden korkup alışveriş yapmayan büyük bir kitlenin olduğunu biliyoruz.

Amazonda satıcı olmak
Amazonda satıcı olmak

Ama pandemi ile birlikte bir takım kısıtlamaların getirilmesi özellikle fiziksel alışverişlerin sınırlandırılması ile beraber insanlar gıdaya erişimin önemini daha iyi anlamış, internetten alışverişe mesafeli yaklaşan bu büyük kesimin kredi kartlarını aktive ederek internetten alışveriş yapar hale getirmiştir.

BKM ( Bankalar Arası Kart Merkezi) 2020 verilerine göre, internet üzerinden kredi kartlı ile yapılan ödemeler %37 oranında arttığı görülüyor. Yine bu istatistiklere göre özellikle pandeminin etkisiyle temassız ödeme oranlarının bir önceki yıla göre 2-5 kat arttığı.

2020 yılında e-ticaretin toplam ticaretten aldığı pay sadece Türkiye de değil tüm dünyada normalin çok üzerinde seyretti. Örneğin 2020 yılında online market ve gıda alışverişlerindeki ödeme hacmi bir önceki yıla göre %436 arttı!

E-ticaret alanındaki bu normal olmayan yükseliş herkesin ilgisini e-ticaret tarafına çevirdi. Öyle ki sadece fiziksel ticaret yapan küçük işletmeleri değil “ek gelir kazanmak” isteyen herkesi e-ticaret sektöründe yer almaya başladı.

Başka işlerde çalışan bir çok kişi ek gelir kazanmak için e-ticarete dropshipping, Shopify, eBay gibi alternatiflere yönelip e-ticarete başladı.

İnsanların yapalım mı yapmayalım mı arasında kaldığı dropshipping nedir?

Dropshipping ne demek? sorusuna en basit anlatımla e-ticaret yapacak kişi veya işletmelerin ürün yatırımı yapmadan, kargo operasyon süreci gerektirmeden yaptıkları e-ticaret yöntemidir diye cevap verebiliriz.

Satmak istediğiniz ürünleri, sanal mağazanızda listeleyip sipariş gelmesi halinde ürünü, direkt satıcıdan satın alarak müşteriye gönderilmesini sağlıyorsunuz. Sermaye gerektirmediğinden, düşük riskli ve az maliyet gerektirdiğinden dünya üzerinde milyonlarca kişi dropshipping yapıyor.

Dropshipping ilk ne zaman başladı? sorusuna e-ticaretin başlaması ile cevap verebiliriz. Bu anlamda bu ticaret yöntemini ilk uygulayan firmada Amazon.com firmasıdır diyebiliriz.

Amazon firması kurulduğu 1994 yılında dropshipping yapıyordu. Öyle ki Amazon o yıllarda en büyük rakibi Barnes & Noble’ın deposundan ürün göndertirken “Dünyadaki en büyük kitap ve CD mağazası” sloganını kullanıyor diye rakibi ile mahkemelik olmuştur.

Pandemiden kaynaklı getirilen kısıtlamalar dünya genelinde bir çok ticaret firmasını iflasın eşiğine getirdi.  Bir çok firmayı iflasın eşiğinden çeviren şey ise dropshipping olmuştur diyebiliriz. Bir çok firma, yüksek adetli siparişler verememiş ama dropshipping ile ticari faaliyetlerine devam edebilmişlerdir.

amazonda satıcı olmak
Dünya’da kaç kişi dropshipping yapıyor?

Dünya’da kaç kişi dropshipping yapıyor?

Dropshipping Amazon ile başlamış zamanla bir çok firma tarafından da devam ettirilmiştir. O yüzden dünya genelinde net bir rakam verip dropshipping yapan firma sayısı veya kişi sayısı şu kadardır diyemeyiz. Ama sayılarının milyonlarca insan olduğunu tahmin etmek güç değil.

Öyle ki Amazonun cirosunun %9’luk kısmı dropshippingden geliyor. Bu oran Amazonun geçen yıl ki cirosuna orantılandığında tahmini 35 milyar dolar demek. Düşünün bir firmanın dropshippingden gelen cirosu bu kadar ise dünya genelindeki tüm firmalara orantılandığında çıkan rakamın büyüklüğünü.

Dropshipping’de rekabet çok yüksek, kazanma sırası bize gelir mi?

Dropshipping ile ilgili şöyle bir algı var “kolay yoldan  para kazanma”. Oysa bu ticari yöntemde tıpkı diğer ticari yöntemler gibi bir takım prensiplere göre yapılmakta. Diğer ticari yöntemlerden tek farkı riskinin ve maliyenin düşük olması.

Bunun haricinde bu yöntemde de nasıl ki diğer ticari yöntemlerde çalışmadan, emek vermeden para kazanılmıyor bu yöntemde de emek vermeden, çalışmadan başarılı olmanız, para kazanmanız tahmin edildiği kadar kolay değil.

Dropshipping Amazonla anlam kazandı diye oradan örnek verecek olursak; Amazon da dropshipping yapmak isteyen biri önce firmanın güvenini kazanacak. Bu güveni kazanmadan hesapları kapanan binlerce mağaza var. Güven kazanmak için sabır ve özen gerekiyor.

Amazonda dropshipping yapacak kişiler için ilk 3 ay bu anlamda çok önemli. Amazonda başarılı olmak için başka bir etkende doğru ürün bulabilmek. Kargo sürecinde kırılma, bozulma, dökülme riski olmayan ürünler bulmanız gerek. Amazonda satış yapmak için fiyat rekabetine girmenize çok da gerek yok.

Çünkü Amazon size müşteri gönderiyor. Amazon herkese yetebilecek kadar çok bir büyük bir firma.

Dropshipping yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

Dropshipping yaparken,

  1. Satıcı ile sürekli irtibat halinde olmanız gerekiyor. İletişimden kasıt sözlü iletişim değil. Bu modelde satılan ürünlerin tedarikçide olup olmadığı ara yazılımlar sayesinde yapılıyor. Kullanmış olduğunuz bu ara yazılımların çok iyi olması, düzgün çalışıyor olması gerek.
  2. İkinci önemli kural, sürekli stok ve fiyat değişimlerini kontrol etmek. Oluşabilecek sorunları önceden öngörüp ona göre tedbirler almanız gerek.
  3. Üçüncü kural, müşteri memnuniyetidir. İster fiziksel, ister e-ticaret yapın müşteri memnuniyetine çok önem verin. Özellikle Amazon tarafında müşteri memnuniyeti anlamında belli bir oranın altına inen satıcılar sistemden çıkartılıyor.
  4. Dördüncü kural, ödeme altyapınız sağlam olsun. Tek bir ödeme altyapısı ile yetinmeyin. Ödemenin size zamanında ulaşması, ürün iptal ve iadelerinde çok önem arz ediyor. Ödeme anlamında mağdur edilen her müşteri size şikayet ve para kaybı olarak geri gelecek. Başta Amazon olmak üzere büyük pazaryerlerinde satış yapıyorsanız bu çok sorun olmayacaktır.
  5. Beşinci kural, dropshipping ile satış yapıyor olsanız bile vergi konusunda çok dikkatli olun. Ticaret yaptığınız ülkenin vergi sistemini, kurallarını çok iyi bilin. Vergileri zamanında ödeyebilmek için hesabınızda sürekli bir miktar para bulundurun.

Dropshipping’e yeni başlayanlar için tavsiyeler

  • Dropshipping ile para kazanmak için aceleci olmayın. Özellikle Başta Amazon olmak üzere büyük pazaryerlerinde “bir an önce” yerine “geç olsun, güç olmasın” mantığı ile hareket edin.
  • Dropshipping mantığını, kurallarını sistemini anlamadan başlamayın. Bol bol araştırın, sorular sorun tam olarak öğrendikten sonra yapmaya başlayın.
  • Dropshipping için sağlam tedarikçiler bulun. Dropshipping bayiliği verdiğini söyleyen herkese itibar etmeyin, seçici davranın. İmkanınız varsa fiziki ziyaret yapın. Sitemlerini, yazılımlarını, depo, lojistik durumlarını çok iyi analiz edin.
  • Maddi olarak hazırlı olun. Özellikle pazaryerlerinde satış yapıyorsanız bu pazaryerlerinin ödemeleri uzun vadede ödediğini bilip hazırlıklı olun.
2021 e-ticaret trendleri
Dropshipping dışında e-ticaret trendleri

Dropshipping dışında e-ticaret trendleri;

Dropshipping dışında popüler olan bir çok e-ticaret trendleri bulunmaktadır. Bu e-ticaret trendleri şunlardır;

E-ticaret ve e-ihracat çözümleri

2021 yılında e-ihracaat kavramı daha da önem kazanacak. Bu alanda faaliyet gösteren firma ve yazılım konusunda artış olacak. Özellikle çoklu dil, çoklu para birimi, gerçek zamanlı fiyatlandırmalar ile ilgili yazılımlar daha çok ön plana çıkacak.

Videolu alışveriş

2021 de e-ticaret alanında ki en büyük trendler biride videolu alışverişler olacak. Live Stream Shopping olarak tanımlanan bu alanda Alibaba, Amazon Live ve Google Shoploop gibi büyük e-ticaret devleri kişilerin 90 saniye gibi kısa süre içinde ürün incelemesi izlettirip, satın alma yapmalarını sağlayan  yöntemler, yazılımlar geliştirdiği bir gerçek. 2019 yılında videolu alışveriş pazarının 60 milyar dolar hacminin olduğu göz önüne getirilirse videolu alışverişler 2021 yılında daha çok hayatımıza girecek.

Deneyimsel pazarlama

Belki de en ilginç alanlardan biride deneyimsel pazarlama olacak. Kullanıcıların yüz ifadelerine, yazdıkları bir yorum veya soruya göre anlam çıkarıp duygu analizi yapabilen, ürün veya indirim öneren yazılımlar daha çok gelişecek.

Sesli arama

Sesli aramalar 2020 yılında da e-ticaret alanında ki trendlerden biriydi. Aynı şekilde 2021 yılında da sesli aramalar en başta gelen trendlerden olacak. Ses teknolojisindeki gelişmeler, yapay zeka ile makine öğreniminin daha da artacağı bir yıl geçireceğimiz muhakkak. Bu alanda başta Google olmak üzere büyük e-ticaret devlerinin her gün yeni şeyler denediğini biliyoruz.

Podcast reklamları

Podcastlar sesin ön plana çıkardığı araçlardan biri. Podcastlar 2021’de de markalar için reklam mecrası olmaya devam edecek. Bu güne kadar Teknolojik alanda yapılan bütün yenilikler daha çok görsel alanla ile ilgiliydi. 2021 yılında başta ülkemiz olmak üzere teknoloji devlerinin sesle ilgili çalışmalar yapıp e-ticaret alanında reklam malzemesi olarak uygulayacakları kesin.

Bütün bu bilgilerden sonra dropshipping yapmak Özelliklede Amazonda Dropshipping yapmak için nelere dikkat etmke gerektiğini anlamışsınızdır. Kurallarına göre yapıldıktan sonra dropshipping ticari bir yöntem olarak tercih edilebilir.

AMAZON’DA SATIŞ YAPMAYA NASIL BAŞLANIR ? YENİ BAŞLAYACAKLAR İÇİN AMAZON YOL HARİTASI

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 1
    _zg_n
    Üzgün

Arda Altınsoy 1982 İzmir doğumlu. Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. Fotoğrafçılık ve seyahat tutkunu. Bir pazar yeri sitesinde kategori yöneticisi olarak çalışıyor.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir