1. Anasayfa
  2. E-Ticaret

Alan Adları Uzantıları Nelerdir?


0

Alan adları uzantıları nelerdirr hemen öğrenin. Web üstünde yayın yapan siteyi ziyaret etmek için Opera, Google, İnternet Explorer ya da Chrome gibi tarayıcılar kullanılır. Herhangi bir sitenin ziyaret edilmesi için bu tarayıcının adres çubuğu bölümüne yazılan ve http ya da https ile başlayarak .com, .net benzeri bir uzantıyla biten site adreslerine alan adı yani domain denir.

Alan adları uzantıları
Alan adları uzantıları

İnternet üstünde yayın yapan sitelerin rakamdan oluşan ve benzeri olmayan bir adresi bulunur.  Örneğin, arama çubuğuna IP adresi yazıldığında ya da bağlantı tıklandığında, x ana sayfasına gidilir. Yani web sitelerinin ziyareti için domain adresine gerek yoktur. Ancak bir günde bir sürü site ziyaret etmek için her adresin sayı grubunu akılda tutmak da imkansızdır.

Bu nedenle DNS kısaltması olarak isimlendirilen ve açılımı Domain Name System olarak isimlenen teknoloji bulundu. Kısaca ifade edilmesi gerekirse bunda, ziyaret edilmekte olan sitelerin IP adresleri, domain adreslerine çevrilir. Bu durum, telefon rehberinde bulunan her numara için bir ad yazmak gibidir.

Domain, web sitelerinin internet üzerinde bulunan adresi ve ismidir. Bu adres olmadığında internet kullanıcıları web sitelerine yalnızca IP adresinden ulaşır. Örneğin gezilen sitenin alan adı x şeklindedir. Alan adı IP adresi şeklinde isimlendirilen, bilgisayarın (sunucusunun) diğer bilgisayarı tanımasını sağlayan numara sistemlerinin daha basitleştirilen ve unutulmaması için kelimelerle belirtilen halidir.

X’in alan adı tarayıcının adres bandına yazıldığı zaman tarayıcı bu alan ismini IP adresine döndürür. Sonra kullanıcıları bu IP adına sahip olan bilgisayara yönlendirir. Yani web sitelerinin ziyaret edilmeleri için kullanıcının IP adresini bilmedikleri dikkate alınmalıdır. Bu nedenle de siteye akılda kalıcı ve daha kolay bir alan adı alınmalıdır. Alan adı uzantıları yerel ve global olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlardan fazlasıyla sık duyulanı .com uzantısıdır.

Alan adı uzantısı nedir?

Domain uzantısı; bir alan adının en sağ kısmında bulunan noktadan sonra olan kısımdır. Alan adı kendi arasında bir yapılandırma içerir. Bu yapılandırmada alan adlarının uzantısı, tepe noktayı belirler. Örneğin, ziyaret edilen sitenin sonunda bulunan tr, uzantısı üst seviyede bulunan bir alan adıdır.Üst seviyede olan alan adları internette TLD şeklinde kısaltılır. TLD kısaltması Top Level Domain, anlamına gelir açılımı ise; Üst Seviye Alan Adı şeklindedir.

Dünya genelinde kullanılan üç domain uzantısı; net, com ve org şeklindedir. Ama dolandırıcıların piyasayı domine etmeleri ve haksız bir rekabet ortamı oluşturmaları nedeniyle Public- Root adında bir domain federasyonu kuruldu. Bu noktada da kullanımı mümkün yüzlerce domain uzantıları üretildi. Bu uzantılar kısaca şu şekildedir;

.com: Ticari alan adı şeklinde üretilmesine rağmen zamanımızda her tür site için kullanılır. İngilizcede mommercial, anlamına gelir.

.net: İngilizcede ağ uzantıları anlamına gelen network kelimesi kısaltılarak kullanılır.

.info: Bu uzantı bilgi anlamı taşır. İngilizcede information, kelimesi kısaltılmış.

.biz: İş ve ticaret anlamı taşır. İngilizcede business, kelimesi kısaltılmış.

.org: Organizasyon için kullanılır. Organization, kelimesi 3 harfli olarak kullanılmış.

.pro: Profesyonel anlamı taşır. İngilizcede bulunan Professional, kelimesinden kısaltılmış.

.name: Gerçek isim için kullanılır. Bu uzantı İngilizcede bulunan nickler, kelimesinden üretilmiş.

.edu: Bu alan adı uzantısı eğitim kurumları için türetilmiştir. İngilizcede bulunan education, kelimesinden türetilmiş.

.gov: Bu alan adı uzantısı devlet kuruluşları için kullanılır. İngilizcede bulunan government kelimesinin kısaltılmış halidir.

İnt: Uluslararası kuruluş ve kurumlar web sitelerinde kullanır.

 .asiya: Asya kıtasının hedef kitle şeklinde belirlenmesi durumunda kullanılır.

.mobi: Mobil uygulama için kullanılır.

.travel: Bu alan adını seyahat şirketleri sitelerinde kullanır.

.jobs: İşverenler tarafından kariyer sitesi oluşturma hedefiyle oluşturulan bir alan adı uzantısıdır.

.museum: bu alan adı müzeler için oluşturuldu.

.com.tr: Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nce bazı belgelerde firma tesciline göre verilir.

.mil: Bu uzantının kökü Türkçe askeri anlamı taşıyan military, kelimesinden gelir. Askeri kurumlar tarafından kullanılır.

2014 senesinde alan adları uzantısında alışılmış alan adları yerine yeni GTLD adlarda kabul edildi. Bunların dışında ülke alan adlarının kısaltılan şeklide kullanılır. Alan adı uzantıları arasında en popüler olanların tercih edilmesi her zaman fayda sağlar. Çünkü alan adı tanınırlığı alan adı uzantısı ile etkilenir. En çok önerilen üç alan adı uzantısı ise .com, .net ve . com.tr şeklindedir.

alan adları nasıl alınır
Alan adları nasıl alınır?

Alan adları nasıl alınır?

Alan adları genelde web uygulaması yaptırılan yazılımcı yardımı ile alınır. Ama aslında alan adı almak son derece kolaydır. Alan adı almak için Google arama motoruna “domain satın al” yazmanız yeterli. Çıkan sıralamadan istediğiniz firmadan alan adınızı alabilirsiniz. Belirlenmiş olan alan adı önceden alındı mı ya da alınmadı mı diye kontrol edilmelidir. Şayet alan adı önceden alındıysa yazılımcının yardımıyla kendi adına alınır.

Alan adı, talep edilen uzantı ile uygun değilse, farklı bir alan adı uzantısı ya da yeni belirlenen farklı bir alan adı alınır. Alan adı uzantıları çok çeşitli olur. Daha önce web sitesinin faaliyetine göre ayrılmış olmalarına rağmen, buna .com uzantısında olduğu gibi pek de uyulmaz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Adım Adım Alan Adı Nasıl Alınır?

Bazı ülkelerin kaydında o ülkede bulunan ikamet adresinin belirtilmek zorunluluğu vardır. Bunun dışında ülkelerin bazısında da alan adlarına özel uzantılar verilir. Örneğin, Türkiye’nin alan adı uzantısı tr’dir. Ülkelerin Alan Adı Uzantılarına birkaç örnek vermek gerekirse;

.tr: Türkiye

.us: Amerika Birleşik Devletleri

.al: Arnavutluk

.af:  Afganistan

.an: Hollanda

.at: Avusturya

.be: Belçika

.bg: Bulgaristan

.br: Brezilya

.ca: Kanada

.ch: İsviçre

.de: Almanya

.dk: Danimarka

.dz: Cezayir

.eg: Mısır

.es: Mısır

.es: İspanya

.eu: Avrupa

:fi: Finlandiya

.fr: Fransa

.ge: Gürcistan

.gr: Gürcistan

.hu: Macaristan

:id: Endonezya

.ie: İrlanda

.il: İsrail

.in: Hindistan

.ig:Irak

.ir: İran

.is: İzlanda

.it: İtalya

.jo: Ürdün

.ip: Japonya

.ke: Kenya

.kg: Kırgızistan

.kw: Kuveyt

.kz: Kazakistan

.Ib: Lübnan

Iy: Libya

.ma: Fas

.mk: Makedonya

.mx: Meksika

.ng: Nijerya

.ni: Nikaragua

.nl: Hollanda

.no: Norveç

.pa: Panama

.pe: Peru

.pf: Fransız Polonezyası

.pg: Papua Yeni Gine

.ph: Filipinler

.pk: Pakistan

.pl: Polonya

.pr: Porto Riko

.ps: Filistin

.ps: Filistin

.pt: Portekiz

.py: Paraguay

.qa: Katar

.ro: Romanya

.ru: Rusya

.sa: Suudi Arabistan

.sd: Sudan

.se: İsveç

.sg: Singapur

.sl: Slovenya

.su: Eski Sovyetler birliği

.sy: Suriye

.th: Tayland

.tj: Tacikistan

.tm: Türkmenistan

.tn: Tunus

.tw: Çin Halk Cumhuriyeti

.tz: Tanzanya

.ua: Ukrayna

.ug: Uganda

.uy: Uruguay

.uz: Özbekistan

.va: Vatikan

.ve: Venezuella

.vn: Vietnam

.ye: Yemen

.yu: Yugoslavya

.za: Güney Afrika

.zm: Zambiya

Hangi alan adları uzantıları hangi projede kullanmalı?

Domain uzantıları hakkında pek çok teori ileri sürülür. Kimi çevreler proje uyumlu uzantı seçiminin önemini ifade ederken kimi web uzmanları da domain uzantısı seçilirken ülke uzantısının seçilmesini savunur. Ama bu konuda kanıtlanan bir teori bulunmaz. Dünya genelinde bulunan projelerin bir  kısmı öncelikle .com uzantısını tercih eder. Bunun en önemli sebebi; bu uzantının piyasada bulunan ve herkes tarafından alınabilen ilk üç uzantı arasında bulunmasıdır.

.com uzantılı alan adları web kullanan kişinin her zaman aklındadır. Ama 2010 senesinden sonra pek çok uzantının kullanımı ile .com uzantısı kaybolmaya devam eder. Eskiden bütün alan adlarının arkasına .com uzantısı getiren kişiler artık alan adının uzantısını sorar. Kısaca kullanılan alan adının uzantısı proje için pek bir şey ifade etmez.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir