1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

Alan Adı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler


0

Alan adı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? hemen öğren. Bir e-ticaret sitesi açmak istiyorsanız karar vermeniz gereken bir çok unsur var. Bu unsurlardan şu çok önemli şu az önemli diye bir ayrım yapmak yanlış olur. Her unsurun kendine mahsus önem düzeyi, yeri ve zamanı var.

Bu unsurlara projeye başlanmadan karar verilmesi gerekiyor. Zira sonradan değiştirmek size zaman ve para kaybettirebilir. Web sitesini oluşturan üç tane ana bileşen vardır. Bunlar Alan adı seçimi, e-ticaret yazılımı ve e-ticaret hostingidir. Alan adı ve hosting ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki makaleleri mutlaka okuyun.

Alan adı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler
Alan adı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

E-ticaret sitesini oluşturan bileşenlerden şu daha çok önemli diye söyleyemeyiz ama ilk yapılması gereken şudur diyebiliriz. Bir e-ticaret sitesi kurmak için ilk adım alan adına karar vermektir. Bu tıpkı yeni doğan çocuğunuza isim vermek gibidir.

Nasıl ki verdiğimiz isim çocuğumuzla ömür boyu birlikte olup onun kişiliğini belirliyor, web sitesine vereceğimiz isimde sitemiz yayında kaldığı müddetçe onunla beraber olup , onun ruhunu, kişiliğini belirleyecek.

Alan adı öyle alel acele, üstün körü veya milletin dedikleri ile karar verilecek bir husus değil. Alan adı e-ticaret sitemizi gelecekte nerede görmek istediğimizle, ticari hedeflerimizle başarıya giden yoldaki yol haritamızla uyumlu olmalıdır.

Bir alan adı belirlenirken aşağıdaki soruları sorup bu soruların mantıklı cevaplanmasından sonra karar verilmesi gerekiyor. Bu sorular;

  • Alan adı nedir?
  • Alacağımız alan adının uzantısı ne olmalıdır?
  • Belirlediğimiz alan adının diğer uzantıları da alınmalı mıdır?
  • Alan adlarının geçmişi önemli midir?
  • Alan adının içerisinde neler olmamalıdır?
  • Alan adı için Sosyal Medya Platformları Önemli mi?
  • Alan adının SEO açısından önemi?
  • Alan Adı Uzunluğu ne kadar olmalı?
  • Alan Adı kimin adına alınmalı?
  • Alan Adı ne kadar süreliğine Kayıt edilmeli?

Alan adı seçiminde dikkat edilecek hususlar

Alan adı alırken dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar bulunmakta. Bu hususlar şunlardır;

Alan adı nedir?

Alan adı yani domain açacağımız e-ticaret sitesinin kullanıcılarımız tarafından bilinmesini istediğimiz kelime veya kelime grubuna verilen isimdir. Bu isim web sitesine kolayca ulaşmamız için vardır. Eğer alan adı olmasaydı nasıl ki bir arkadaşımızı cep telefonu ile aramak istediğimizde numara çeviriyorsak o zamanda bir web sitesine ulaşmak için İP dediğimiz numaraları yazmak zorunda kalırdık.

Her web sitesinin bir İP adresi bulunur. Bu adres rakamlardan oluşur. Bu rakamlara aldığımız kelime grubu tanımlanır ve kullanıcı rakamları değil de kelime veya kelime grubunu akılda tutar.

Bunu şöyle örneklendirebiliriz. Nasıl ki bir arkadaşımızın cep telefonu numarasını kayıt ediyoruz sonra o aradığında veya biz aradığımızda ekranda onun ismi çıkıyor, İP’ler de tıpkı bu şekilde kayıt edilir. Aslında arka planda bir numara aralığı var ama biz o numara aralığını değil o numaraların irtibatlandırıldığı ismi yazıyoruz.

Alacağımız alan adının uzantısı ne olmalıdır?

Açılan web sitesi kategorilendirebilmek için her kategori kısa bir isimle adlandırılmış ve buna da alan adı uzantısı denmiştir. Company .com ile, Organization .org gibi. Uzantılar belirlediğimiz isimin sonuna eklenir. İlk zamanlar uzantı sayısı çok kısıtlı iken günümüzde bu sayı yüzlerce olmuştur.

Öyleki artık büyük global firmalar bile kendi uzantılarını çıkarmakta. Arama motorları açısından alan adının önemli mi önemsiz mi olduğu konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Ama bir kesim alan adının arama motoru üzerinde etkisi vardır derken bir kesimde alan adının üst sıralarda çıkmak için arama motorları üzerinde etkisi yoktur tezini savunmakta.

İlk çıkan uzantılardan biri olan .com domain uzantısı, hem dünya genelinde hem de ülkemizde en çok bilinen ve tercih edilen uzantıdır. .com uzantısından sonra en çok tercih edilen ve bilinen uzantılar .net, .org ve .com.tr dir. Bir çok alan adında ilk gelen alır kuralı işletilir.

Ama bazı alan adları için belge ibrazı zorunlu tutulur. Ülkemizi temsil eden .com.tr uzantısı buna bir örnektir. .com.tr domain uzantısını alabilmek için ya vergi levhanızın yada marka başvurunuzun olması gerekiyor. Online marka başvurusu nasıl yapılır öğrenmek için mutlaka aşağıdaki yazımızı okuyun.

Online Marka Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bir girişime başlamadan veya e-ticaret sitesi açmadan önce almanız gereken ilk alan adı com uzantılı domain olsun. Çünkü en çok bilinen ve tercih edilen alan adı uzantısıdır. Belirlediğiniz alan adının boş yani alınabilir durumda olması halinde hemen alın.

Eğer dolu yani başkası tarafından alınmış ise yeni bir isim belirlemeniz gerekir. Alan adlarında ilk gelen alır kuralı vardır. Yani Nasrettin hocanın tabiriyle “parayı ilk veren domaini alır.”

Belirlediğimiz alan adının diğer uzantıları da alınmalı mıdır?
Belirlediğimiz alan adının diğer uzantıları da alınmalı mıdır?

Belirlediğimiz alan adının diğer uzantıları da alınmalı mıdır?

Açılacak bir e ticaret sitesinde yada projede en çok sorulan sorulardan biride budur. “Belirlediğim alan adının diğer uzantılarını almak zorunda mıyım? Bizim değerlendirmemize göre ekonomik açıdan imkanınız varsa zorundasınız.

Burada aslında geleceğe dair bir öngörü, bir inanç vardır. Buda ben bu projede başarılı olacağım ve başarılı olduğum zaman birisi gelip benim almadığım bu uzantıyı benim markamla beraber alıp bana rakip olabilir inancıdır. Yani yarın bir gün çok başarılı olduğunuzda uyanığın biri gelip sizin almadığınız o uzantıyı alacak, iyi bir seo çalışması ile arama motorlarında sizin üzerinize çıkacak ve kullanıcılarda sizin siteniz diye o siteye gidecek.

Bu size hem ziyaretçi hem de para kaybettirmiş olacak. Yarın bir gün pişman olmamak için ekonomik imkanınız olamasa bile imkanlarınızı zorlayıp boş olması halinde .com, .net, .org ve .com.tr uzantılarını projeye başlamadan önce mutlaka kayıt ettirin. Bu gün .com uzantısı 10-12 dolar arasında, net uzantısı 12-15 dolar arasında, org uzantısı 10-12 dolar, com.tr uzantısı 30-35 TL aralığında satın alınabiliyor.

Alan adlarının geçmişi önemli midir?

Alacağınız alan adının varsa geçmişi çok önemlidir. Bu başarıya ulaşmanızdaki en önemli etkenlerden biridir. Alan adları yıllık olarak kiralanır, ömür boyu satın almak gibi bir şey söz konusu değildir. Almayı istediğiniz alan adı sorgulattığınızda boş gözükebilir.

Boş gözükmesi bu alan adının önceden alınıp alınmadığını, alınmışsa bile kullanılıp kullanılmadığını, kullanılmışsa bile alan adı murdar edilip edilmediğini göstermez. Burada önemli olan alan adının alınıp alınmadığından ziyade kötüye kullanılıp kullanılmadığını öğrenmektir.

Alan adı önceden alınıp warez sitelerde, illegal işlerde kullanılmış olabilir. Bu durumdan dolayı arama motorları tarafından aramalarda çıkartılmamak suretiyle ceza almış olabilir. Veya insanlar nazarında olumsuz bir algıya, kötü bilinmesine sebep olmuş olabilir. Ve en kötüsü de mahkeme tarafından engellenmiş olabilir.

Yani güzel bir alan adını sorgulattığınızda hemen balıklama üzerine atlamayın, mesafeli yaklaşın. Yıl olmuş 2021. Eğer güzel bir alan adı boş ise vardır bir sebebi diye düşünüp alan adı seçimi için geçmişini iyice sorgulayıp öyle alın. Almak istediğiniz alan adı boş ise o alan adını www.archive.org adresinde arama bölümüne yazıp önceden kullanılıp kullanılmadığını kontrol edin.

Alan adının içerisinde neler olmamalıdır?

Almak istediğiniz alan adının içerisinde illa da sektörünüzün veya sattığınız ürünün siminin geçmesine gerek yok. Herhangi alakasız bilinen, bilinmeyen bir ismi alabilirsiniz. Alan adı alırken dikkat edilecek hususlardan en önemlisi domain içerisinde Ç-Ğ-I-Ö-Ş-Ü harfleri gibi Türkçe karakter geçmesin.

Nedeni tarayıcıların Türkçe karakterleri desteklememesidir. Bi rdiğeriise Alacağınız alan adı çok uzun olmasın. En kısa, en akılda kalıcı ismi almaya gayret edin. Mümkünse iki kelimeyi geçmesin. Alan adı alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise alan adı içerisinde – yani tire geçmesin.

Dilimizde yer edinmiş e- şeklindeki domainler istisna tutuyoruz. Ama “uçak-bileti” şeklinde bir kullanımı tavsiye etmiyoruz.

Alan adı için sosyal medya platformları önemli mi?

Evet alacağınız alan adı sosyal medya platformları açısından önemli. E-ticaret sitesi açan herkese bütün sosyal medya mecralarında yer alın, buralarda paylaşımlar yaparak marka bilinirliğinizi artırın diye tavsiyelerde bulunuyoruz.

Almak istediğiniz alan adı veya markalaştırmak istediğiniz alan adı önceden sosyal medya mecralarında başkası tarafından alınmış ve kullanılıyor olabilir. Bu sizin için olumsuz bir durum olur. Yani sizin markanızın birebir başka biri tarafından kullanılıyor olması. “Kullanılıyorsa kullanılsın, başka bir isim alırım” diyebilirsiniz.

Sakin olun, tavsiyemiz sizin gibi düşünceye sahip olanlar için değil tavsiyemiz kurumsallaşmak, markalaşmak isteyenler için. Kullanıcılar sizi bütün mecralarda isminizle bulabilmeli.

Bazen ismin sosyal medya mecralarında alınmış olmasından ziyade ismin kötüye kullanılmış olması durumu oluyor. Buda alacağınız alan adının sosyal medya sitesi tarafından engellenmesine sebep olmuş olabiliyor.

Başka bir isimle sayfa açsanız bile engellenmiş domain ile o sosyal medya sitesinde paylaşım yapmanıza izin verilmez, engellenir. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için alan adını almadan önce sosyal medya sitelerinin arama kısmından alan adınızı aratın ve ona göre karar verin.

Alan adının SEO açısından önemi
Alan adının SEO açısından önemi nedir?

Alan adının SEO açısından önemi nedir?

Alan adı ile ilgili en çok tartışılan konulardan biride budur. “Alan adının SEO ile ilgisi yoktur” diyen olduğu gibi “alan adının SEO ile ilgisi kesinlikle vardır” diyende vardır. Ama ülkemizde en çok kullanılan arama motoru Google bu konu hakkında “alakası yoktur” şeklinde bir açıklama yapmıştır.

Bazı insanlar sattığı ürünün, kategorinin isminin geçtiği alan adlarına çok yüksek ücretler verebiliyor. Bu durum için seo yapan seocu kardeşlerimiz “alan adı önemli değildir, önemli olan seo çalışmasıdır. İsminde sattığı ürün, sektör ismi geçmeyip başarılı olan onlarca site var” diye açıklamalar getirmekte.

Bu tartışmalı konuya bizim yaklaşımımız ise işinizle, sektörünüzle en alakalı anahtar kelime içeren domaini almaya çalışın. Hatta imkanınız varsa o alan adı için yüksek ücrette verin. Bu işinize yaptığınız bir yatırım ve verdiğiniz değerin göstergesidir.

Alan adında önemli olan akılda kalıcı olması, kolay yazılmasıdır. Bir e-ticaret sitesinde seo da önemlidir alan adıdır. Başarılı olmanızı sağlayacak ne kadar çok bileşene sahip olursanız başarılı olmanız o kadar kısa, kolay ve kalıcı olacaktır.

Alan adı Uzunluğu ne kadar olmalı?

Alacağınız alan adı mümkün olduğunca kısa ve akılda kalıcı olmalıdır. Bir domain ne kadar kısa olursa o kadar değerlidir. Ama kısa olan anlamlı anlamsız bütün domainler alındığından bulmak son derece zor ve masraflıdır.

Bir domain için tavsiye edilen karakter aralığı 7-13 karakter arasıdır, o yüzden alacağınız alan adının 13 karakteri geçmemesine dikkat edin. 13 karakterden uzun olan domainlerin okunması zor olduğu için arama motorları hoş karşılamaz. Ama domain sektörünüzle, sattığınız alakalı ise 15 karakter de olsa alın. Tavsiyemiz genel kullanım içindir.

Alan adı kimin adına alınmalı?

Alan adı alınırken yapılan en büyük hatalardan biride budur. Bu hatalardan biri alan adı seçerken proje veya e ticaret sitesi sahibi adına değil de o proje ile ilgilen, teknik destek veren kişi adına alınması. Yarın bir gün o kişi ile çalışmadığınızda o kişi ya size domaini vermemekte, ya vermek için zorluk çıkarmakta yada süresi olduğunda size haber vermeyip sitenizin kapalı kalmasına veya  düşmesine sebep olmakta.

Bu tarz durumla karşılaşmamak için alana adını kendi adınıza, kendi erişiminizin olduğu kurumsal mail adresi ile alın. Yarın bir gün o kişi ile çalışmazsanız bile alan adının kontrolü sizde olur.

E ticaret sitesi tarafında yapılan yanlılardan biride alan adını bir kişi adına kayıt etmektir. E-ticaret yapabilmek için şirket kurmanız zorunlu. Yarın bir gün yatırım alabilmek için limited veya anonim şirketi olmanız gerekmekte. Ayrıca siteniz için marka başvurusu da yapmanız gerekmekte. Bütün bu bilgilerden sonra alan adı seçimi yaparken alan adının bir kişi adına değil şirketiniz adına almanız daha doğru olur.

Alan Adı ne kadar süreliğine Kayıt edilmeli?
Alan adı ne kadar süreliğine Kayıt edilmeli?

Alan adı ne kadar süreliğine Kayıt edilmeli?

Aslında alan adı şu kadar yıl alınmalı şeklinde kesin bir hüküm yok. Alan adı en az bir yıllık olarak alınmakta. İmkanınız varsa 2 yıl, 3 yıl, 5 yıl, 10 yıllık olarak alabilirsiniz. Alan Adı ne kadar süreliğine Kayıt edilmeli? Sorusu daha çok arama motorları açısından sorulmakta.

Arama motorları düz mantık olarak alan adı ne kadar uzun süreli alınmış ise site daha uzun süreli kalıcı olmayı düşünüyor şeklinde düşünüyor ve daha güvenli buluyor. Bu çerçevede size tavsiyemiz alan adınızı 5 yıllık olarak almanız.

Sonuç olarak…

Yukarıda anlattığımız bilgiler çerçevesinde alan adının ne kadar önemli olduğunu anlamışsınızdır. O yüzden size tavsiyemiz önce markanızı belirleyin ondan sonra alan adınızı satın alın. Bir çok firma buna dikkat etmeyip başlangıçta bir isimle başlıyor sonra başka bir markaya karar veriyor ve iki ismi birlikte senkronize kullanmaya çalışıyor.

Ve bu durumu müşterilerine anlatmakta da zorlanıyor. Bu  tarz bir durumla karşılaşmamak için önce markanızı belirleyin ondan sonra alan adınızı alın. Böylece müşterilerinize ayrı ayrı dert anlatmak zorunda kalmayın.

E-ticaret sitesi açmak gömleğin düğmelerini iliklemek gibi. İlk düğmeyi yanlış iliklediğinizde diğer düğmelerde yanlış iliklenecektir. Domain seçimi bir e-ticaret sitesinin ilk adımı olduğu için ilk adım doğru atılırsa diğer adımlarda doğru atılır. Alan Adı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler makalemizle sizde doğru alan adını belirleyip kısa zamanda marka olmanız dileğiyle.

https://www.youtube.com/watch?v=LL-_-jw2p7w
Alan adı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler
5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir