1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

E-Ticarette Gerçekten de Para Var mı?


0

E-ticaret yapmak isteyenlern cevabını en çok merak ettiği sorulardan birisi de “E-ticarette gerçekten de para var mı” sorusudur desek abartmış olmayız sanırım. E-ticaret son yıllarda yıldızı parlayan bir sektör olmuş özelliklede pandemi ile birlikte gözde sektör olma hüviyeti kazanmıştır.

Bu gün ülkemizde binlerce insan e-ticaret yapmakta bir o kadar insan da e-ticaret yapmak istemekte. Gerçekten de anlatıldığı gibi mi? E-ticaret de çok büyük paralar kazanılıyor mu?

Gözde iş sektörlerinden olan e-ticaret pek çok kişinin girmeye çalıştığı fakat çoğu zaman bilgisizlik, zamansızlık, kısıtlı bütçe gibi nedenlerle hayal kırıklığının en fazla olduğu sektör özelliği de taşımakta. Bu makalede e-ticaretin daha çok bilinmeyen kısımlarından bahsedeceğiz.

E-Ticaret ile para kazanmak mümkün olsa da doğru bir şekilde yapılmadığı takdirde zaman, emek ve para kaybının en fazla olduğu sektör. Burada anlatacağımız konular daha çok pazaryerlerinde satışa başlayacak firmalar içindir.

Kendi web sitesi üzerinden satış yapacak firmalarda aşağı yukarı benzer sorunlar yaşamakla beraber farklılıklar bulunmaktadır. Yakın zamanda veya ilerleyen zamanlarda e-ticarete girmek isteyen herkesin okumasını tavsiye ederiz.

e-ticarette gerçekten de para var mı

E-ticaret nedir? Herkes e-ticarete girebilir mi?

E-ticaret en net tanım olarak internet üzerinden her hangi bir ürün veya hizmeti satma çabasına verilen isimdir. Bu gün e-ticaret için bir ürün veya hizmeti üreten ana üreticiden tutunda en ufak satıcıya varıncaya kadar herkesin satış yapabildiği sektörde bir kısıtlama, engel söz konusu değil. 

Resmi olarak ticaret yapabilmek için, devlet nezdinde kabul  görebilmek için tek şart şirket olmanız. Bu şirket olmanın şahıs şirketi mi, limited şirket mi, anonim şirketi mi olmasının hiçbir önemi yok. Şirket olmanız yeterli. E-ticaret nedir?, E-Ticaret nasıl yapılır? ile ilgili detaylı rehber yazısını aşağıdaki linkten okumanızı tavsiye ederiz.

E-Ticaret Nedir?, Nasıl Yapılır? – 2021 En Detaylı Rehber

E-ticaret ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorum. Eğitim mi almalıyım?

Yeni bir sektör olan e-ticaret yeni olması ile birlikte bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Hangi sektör olursa olsun girmeden önce iyice araştırmak ve sektör hakkında detaylı bir eğitimden geçmek gerekiyor. Bu gün e-ticaret sektörüne girmek isteyen herhangi biri alacağı eğitimi yine e-ticaret ürünü olarak satın almakta.

Bu gün e-ticaret ile ilgili eğitim veren onlarca kişi ve siteler bulunmakta. İşini layıkıyla yapan kişi ve şirketlerin yanında art niyetli kişilerin vermiş olduğu eğitim sayesinde mağdur olan, hayalleri yıkılan bir çok insan bulunmakta. Hiç ömrü hayatında e-ticaret yapmamış kulaktan dolma bilgileri eğitim diye satan bir çok kişi bulunmakta.

Verilen e-ticaret eğitimi genelde sektörün olumlu yönlerini ön plana çıkarmakta karşılaşılan veya karşılaşılabilecek sorunlara hiç değinmemekte.

Ayrıca açık konuşmak gerekirse de e-ticaret başlangıçta sadece eğitimle öğrenilebilecek bir sektör değil. Denedikçe, tecrübe ettikçe öğrenilebilecek bir sektör. Bu gün eğitim adı altında satılan bilgilere çok kolay bir şekilde Google aramaları, Youtube videoları veya ücretsiz eğitimler ile kolayca ulaşmak mümkün. O yüzden e-ticaret eğitimi altında satılan bilgilere çok yüksek ücret verilmesini tavsiye etmiyoruz.

E-ticaret yapmak için şirket kurmak zorunda mıyım?

E-ticaret yapmak için şirket kurmak zorunda mıyım sorusunun cevabı tek kelime ile evet şirket kurmak zorundasınız. Şirket kurmadan e-ticaret yapmak isterseniz kanunsuz iş yapmış olursunuz.

E-ticaret yapmak için şu şirketi kurmak zorundasınız şeklinde bir yasal zorunluluk bulunmamakta. Bu sizin yapacağınız e-ticaret sektörü, bütçe durumunuz, şirketinizin ilerde almasını istediğiniz durumlara göre değişiklik göstermekte.

Kısa bir araştırma ile sizde internetten şirket kurmak için gerekli başvuruları yapıp, şirketinizin kurulmasını sağlayabilirsiniz. İş sadece şirket kurma ile kalmayacağından sizin adınıza bu işleri yapacak ve takip edecek bir muhasebeci ile baştan anlaşıp bu işleri onunla birlikte yapmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Ayrıca sizin adınıza bu resmi prosedürleri takip edecek muhasebeciye her ay ödeme yapacağınızı bilmeniz gerekiyor. Bu ücret sizin muhasebeci ile anlaşmanıza bağlı. Şahıs şirketi nasıl kurulur, limited şirket nasıl kurulur, hangi şirket türünü kurmalıyım diyorsanız aşağıdaki makaleleri mutlaka okuyun.

Şahıs Şirketi Kurma Rehberi: Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Limited Şirket Nedir, Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Vergi Oranlarına göre Şahıs Şirketi mi, Limited Şirket mi Anonim Şirket Kurmak mı Mantıklı?

Şirketi kurdum, sırada ne var

Şirketi kurdum, sırada ne var?

Şirket kurulumunu yaptıktan sonra yapmanız gereken ilk iş hangi sektörde satış yapacağınıza karar vermektir. Aslında bu karar bizce şirket kurmadan önce iyice araştırılıp karar verilmesi gereken bir karar. Bu gün internet üzerinden devletçe satışı yasaklanan ürünler haricinde her türlü ürünü satabilirsiniz. satış için üç tane seçeneğiniz bulunmakta;

  • Kendi ürününü satmak,
  • Başka markaya ait ürünü satmak
  • Dropshoping ile başkasına ait ürünü stok tutmadan satmak

Kendi ürününüzü siz üretebilir veya başka bir firmaya ürettirebilirsiniz. En çok kar getiren satış şekli budur. Başka bir markaya ait ürünü toplu bir şekilde alıp üzerine belli bir oranda kar koyup satabilirsiniz. Rekabetin çok fazla olduğu sektörde rekabet edecek fiyatlı ürünler bulup almak öyle çok da kolay bir iş değil. Dropshoping en risksiz ve en az kar marjı olan satış şekli.

Pazaryerleri

En büyük kar ortağınızla Tanışın: Pazaryerleri

Bu gün aktif şekilde satış yapabileceğiniz bir çok pazaryeri bulunmakta. Bu pazaryerlerinin istemiş olduğu belgeleri ibraz ettikten sonra mağazanızı açıp istediğiniz ürünleri hemen satabiliyorsunuz. Ancak bu pazaryerleri bir çok satıcının en büyük kazanç ortağı diyebiliriz.

Sizin satmış olduğunuz bir ürüne pazaryerinin belirlemiş olduğu oranda komisyon vermeniz gerekiyor. Bu pazaryerlerinin almış olduğu ücret sizin kar marjınızdan fazla olabiliyor. Pazaryerlerinin tanıtım için devasa bütçelerinin olduğu, Türkiye’nin her yerine ürün götürebilmelerinden kaynaklı e-ticaret yapacak kişinin bu pazaryerlerine girmekten başka şansı yok gibi. Türkiye’de ki pazaryerlerinde aşağıdaki gider kalemleri bulunmakta.

  1. Komisyon
  2. İşlem ücreti
  3. Kargo paylaşım ücreti
  4. Ürün listeleme ücreti
  5. Ceza ücretleri
  6. Diğer kalemler

Türkiye’de satış yapmakta olan herhangi bir e-ticaret erbabına, en büyük probleminin ne olduğunu sorun. Alacağınız cevap, “komisyon” olacaktır. Pazaryerleri, sattığınız her ürün karşılığında sizden bir bedel tahsil ediyor. Satış bedelinin, yüzde 6’sından yüzde 25’ine kadar ulaşabilen bu bedel, ürünü sattığınız anda hesabınıza işleniyor. Hayali bir örnek vermek gerekirse;

    Sattığınız Ürünün size geliş yani aldığınız fiyatı: 20 TL

    Sizin pazaryerinde Satış fiyatınız: 100 TL

    KDV (yüzde 18 üzerinden): 100-20/18=14,4 TL (satış fiyatı – alış fiyatının yüzde 18’i devlete ödenecek KDV’dir.)

    Komisyon (yüzde 25): 25 TL

Bu durumda görüldüğü gibi maliyetiniz alış fiyatı+KDV+Komisyon=59 TL’ye ulaştı. Komisyon haricinde bazı pazaryerlerinde reklam desteği, işlem ücreti gibi başka ücretlerde olabilir. Pazaryeri komisyonlarından sonra bir diğer sorunda kargo giderleridir.

Pazar yerleri belli bir ücretin üzerinde özellikle 100 TL üzerinde kargoyu ücretsiz göndermeyi şart koşar. Ortalama kargo ücreti 10 TL civarında olacaktır. 59 TL giderinizin üzerine 10 TL de kargo ücretini eklediğinizde gideriniz 69 TL olacaktır.

vade günü

Satıcıların Korkulu rüyası: Vade günü

E-ticarete girerken özelliklede pazaryerinde satış yapacaksanız bilmeniz gereken bir diğer bilgide vade günü bilgisidir. Pek çok eğitimci bu detayı vermez. Vade günü küçük satıcıların korkulu rüyası gibidir.

Şöyle ki siz bir pazaryerinde bir ürünü satıp müşteriye gönderdiğiniz takdirde ücreti sanıldığı gibi hemen alamıyorsunuz. Ürünün müşterinin eline geçmesi, eline geçen ürüne onay vermesi ve bunun üzerinden belirli bir sürenin geçmesi gerekiyor. Bu süre pazaryerinden pazaryerine değişmekle beraber bu süre 40 gün de olabiliyor.

Bu sattığınız ürünün parasını 40 sonra alacaksınız demektir. Eğer ürünü vadeli alıyorsanız ki bunun günümüz piyasalarında çok da mümkün olduğunu düşünmekle beraber alacağınızı 40 gün sonra alacağınız hesaba katıp ona göre ödeme yapacağınızı belirtin. Bu vade günü nakit sorunu olan küçük işletmeler için can sıkıcı bir durum olduğunu söylemek isteriz.

Not: Pandemi dolayısıyla bir çok pazaryeri küçük esnafa destek olmak amacıyla satıcıların hakedişlerini 15 gün gibi zamanından önce ödemekte.

Entegrasyon gerçeği

E-ticaret yapmaya başlayan bir çok kişi aynı anda birden çok pazaryerine ürün ekleyip satışa başlıyor. Pazaryerlerinde ürün eklemek ve stok durumunu güncel tutmak sizin sorumluluğunuzda.

Birden fazla pazaryerinde satış yapıyorsanız ve onlarca ürün satıyorsanız bu stokları takip etek, güncel tutmak sanıldığı kadar kolay olmuyor. Bu satışları kontrol eden, satılan bir ürünü bütün pazaryerlerinden düşüren bir yazılıma ihtiyaç var. İşte bu yazılıma entegrasyon yazılımı deniyor.

Entegrasyon yazılımı sağlayan bir çok entegrasyon firması bulunmakta. Siz bunlardan birine aylık ücret ödeyerek ürünlerinizi ayrı ayrı her Pazaryerine değil abonesi olduğunuz entegrasyon yazılımına ekliyorsunuz. O yazılım sizin adınıza satış yaptığınız pazaryerine ürünleri ekliyor, satış olması halinde aynı anda bütün pazaryerlerinde stokları güncelliyor.

Aslında güzel bir hizmet olmasına rağmen entegrasyon ücreti küçük satıcılar için sorun olabiliyor. Bu gün en düşük entegrasyon ücreti  50 TL den başlamakta olup aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık şeklinde ücret alınmakta.

Bazı firmalar yıllık ücret talep etmekte olup bu ücret 900 TL, 1000 TL olunca bir çok satıcı bu ücreti vermekte sorun yaşayabiliyor. Pazaryerlerinde yeni satış yapmaya başlamışsanız nesatilir.com sitesinin ücretsiz entegrasyon yazılımı işinizi görecektir.

E-ticarete başlamadan önce göze almanız gereken zorluklar

E-ticarete başlamadan önce yaşama ihtimaliniz olan  zorlukları şöyle özetleyebiliriz;

  • Şirket kurmak için ödeyeceğiniz ücretten başka hiç para kazanmadan muhasebeciye ücret vermeyi kabul etmek.
  • Ürün tedarik ederken tedarikçi şirketin kurallarına razı olmak.
  • Satış yapılacak olan pazaryerlerinin her türlü komisyon, kargo ücreti, ek kalemler ve ceza şartlarını kabul etmek.
  • Sizinle birlikte aynı sektörde, aynı pazaryerinde binlerce satıcının olduğunu, rekabetin çok yüksek olduğunu unutmamak
  • Satılan ürünlerin bütün pazaryerlerinde stok durumunu çok iyi takip etmek cezalı duruma düşmemek.

Şimdiye kadar anlatılan zorluklar daha çok kendi e-ticaret sitenizin haricinde pazaryerlerinde yaşayabileceğiniz sorunlar olup bunları  göze alıyorsanız pazaryerlerinde satış yapmaya başlayabilirsiniz. Başlamadan önce bütün bu zorlukların hepsini öğrenmeniz mümkün değil.

Bazı zorlukları işe başlayınca tecrübe edeceksiniz. Ama öncesinde fikir sahibi olursanız hazırlıklı olursunuz. Anlatılan bu zorluklardan sonra e-ticaret yapmanın öyle toz pembe tablolar çizmekle olmadığını anlamışsınızdır.

Bu makalemizde  E-ticarette para kazanmanın kolay olmadığını, ama imkansızda olmadığını anlatmak istedik. Bütün bu zorluklar gözünüzü korkutmasın. E-ticarete başlayan bu gün büyük dediğimiz bütün firmaların aşağı yukarı bu sorunları yaşadığını bilmekte fayda var.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    g_zel
    Güzel
  • 1
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 1
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir