Youtube SEO ile üst sıralarda yer alabilirsiniz. We Are Social‘ın, yayınladığı 2021 yılının ilk çeyreği için küresel internet kullanımı raporuna göre Türk insanı günlük 7 saat 57 dakikasını internette geçiriyor. Bu yedi saat 57 dakikanın ise 2 saat 57 dakikasını sosyal medya da geçiriyor.
Sosyal medya da geçirilen 2 saat 57 dakikanın büyük çoğunluğu Youtube da geçiyor. Sayılar bu denli yüksek olunca Youtube videoları video pazarlaması anlamında önem kazanıyor. Youtube bu anlamda video hazırlayıp optimizasyon yani Youtube SEO çalışması yapanları ödüllendiriyor.
Her sosyal medya sitesinin kendisine göre bir takım özellikleri ve özelliklerine göre de bir kullanıcı kitlesi bulunmakta. Youtube sitesi Facebook, İnstagram, Twitter gibi sosyal medya sitelerine nazaran daha sadık bir kitlesine sahip olup 7’den 77’ye her yaş grubundan insana hitap etmekte.
Bu kadar kitlesi olan bir sosyal medya mecrasında her gün binlerce kişi binlerce Youtube kanalı oluşturmakta. Bu binlerce kanal arasından aramalarda ilk sırada çıkmak, yüklenen videoların daha fazla izlenmesi kanal açan herkesin tek amacı. Bu makalemizde videolarınızın daha fazla izlenmesini sağlayacak Youtube SEO ipuçları ve arama motoru optimizasyonu hakkında bilgiler vereceğiz.
Youtube sitesi için video içeriklerin Google’ı desek abartmış olmayız sanırım. Youtube sitesi eklenen videoların daha kolay bulunabilmesi için kendi arama motorunu yapmıştır. Bu anlamda Youtube’a yüklemiş olduğunuz videoların daha fazla izlenmesi için web siteleri gibi optimize etmeniz gerekmekte.
Bu makalemizde bu anlamda tüm bilgileri sizinle paylaşacağız. Makalemiz internet ortamındaki en kapsamlı Youtube SEO Eğitimi makalelerindendir. Bu makalemiz ile kendi Youtube Kanalınızın SEO’sunu yapabileceksiniz.
Youtube videoları e-ticaret siteleri ve markalar için iyi bir trafik kaynağıdır. Potansiyel trafiği kendi sitenize yönlendirmek için kullanabileceğiz bir takım taktikler ve araçlar bulunmakta. Bu taktikleri vermeden önce aşağıdaki istatistiklere dikkatinizi çekmek isteriz.
- Youtube’un 2021 yılı itibariyle sahip olduğu kullanıcı sayısı 2,3 milyardır.
- Google’dan sonra gelen en popüler arama motoruz Youtube sitesidir.
- Youtube da her gün bir milyar saat video izlenmektedir.
- Youtube’u bir pazarlama aracı olarak kullanan işletmelerin oranı %62’dir.
- Youtube sitesini kullanan insanların %70’i siteye mobil cihazlar üzerinden erişmektedir.
- İnternetten alışveriş yapan insanların %90’ı yeni markaları ve ürünleri Youtube sitesinden keşfettiklerini söylemektedir.
Youtube SEO nedir?
SEO İngilizcedeki Search Engine Optimizasyon kelimelerinin baş harflerinden oluşmakta olup Türkçe de Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir. SEO web sitenizin arama motorlarının istemiş olduğu kriterler çerçevesinde kullanıcıların yapmış oldukaları arama sonuçları içerisnde daha üst sıralarda önerilmesini sağlar.
Youtube SEO ise Youtube var olan kanalınızın oynatma, listeleme ve video başlıklarının, video açıklamalarının, kapak görselinin, video kapak görselinin optimizasyonuna denir. Youtube SEO optimizasyonu için gerekli olan tüm işlemleri yaptıktan sonra Youtube kanalınızın ve videolarınızın Youtube Arama Sonuçları içerinde daha üst sıralarda çıkma ihtimalini artırmış olursunuz. Youtube SEO çalışması normal web sitelerinin SEO çalışması ile aşağı yukarı aynı mantıktadır. Ama izlenmesi gereken adımlar biraz farklılık gösterebilmekte.
Youtube video sıralamasını etkileyen faktörler nelerdir?
Youtube SEO, Youtube da var olan videolarınızın daha fazla trafik almasını sağlayıp daha fazla izlenmesini ve daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanızı sağlar. Youtube SEO kapsamında tavsiye edilen bilgiler tavsiye niteliğinde olup resmi geçerlilik taşımamaktadır.
Çünkü Youtube tarafından şu kriterlere göre sıralama yapmaktayız şeklinde bir açıklama bulunmamaktadır. Ama Youtube algoritmasının aşağıdaki maddeleri ana sıralama faktörü olarak kullandığı bilinmektedir.
- Tıklanma oranı (CTR – Click Through Rate)
- Videonun izlenme süresi
- Videonun uzunluğu
- Kanalın toplam izlenme süresi
- Kanalın popülerliği
Ayrıca Youtube aşağıdaki parametrelere göre videoları kendi içerisinde sınıflandırmaktadır.
- Videonun başlığı
- Videonun açıklaması
- Videonun içeriği
5 Adımda Youtube SEO nasıl yapılır?
Web sitelerinde uygulanan SEO Teknikleri Youtube SEO da belli noktaya kadar kullanılabilmektedir. Ancak daha kesin SEO başarısı için platformun kendisine has adımların atılması gerekir. Videolarınızın daha üst sıralarda listelenmesi için Youtube SEO kapsamında yapmanız gereken işlemler şunlardır;
- Anahtar kelime analizleri yapın
- Video verilerinizi optimize edin
- Kullanıcı ilgisini ve katılımını arttırın
- Videolarınızı tanıtın
- YouTube SEO araçları kullanın
Anahtar kelime analizleri yapın
Arama motorlarında kullanıcıların her hangi bir konu ile ilgili arama yaparken hangi düşünce yapısı ile arama yaptıklarını bilmek, tahmin etmek onların aramalarına cevap verecek içerikler üretmemizi sağlar.
Onların istediği tarzda bir içerik arama motorları tarafından direkt olarak önerilecektir. Bir internet kullanıcısının her hangi bir konudaki bir içeriği aramak için kullandıkları ifade, kelime ve kelime gruplarına anahtar kelime denir. Anahtar kelime analizi yapmak için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.
- Konuyla İlgili Anahtar Kelimeleri Bulmak
- Google Trends Üzerinden Anahtar Kelime Analizi Yapmak
- Youtube Arama Trendlerini Analiz Etmek
Konuyla ilgili anahtar kelimeleri bulmak
Yapacağınız Youtube SEO çalışması için kapsamlı bir anahtar kelime çalışması ile başlamalısınız. Bunun için yapmayı düşündüğünüz video ile en alakalı anahtar kelimelerin listesini çıkartın. Ayrıca sizin sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetlere dair kullanıcıların hangi kelime ve kelime grupları ile arama yapıldığını da belirleyin.
Anahtar kelime araştırması için kullanabileceğiniz en güvenilir araçlardan biriside Google Keyword Planner aracıdır. Bu araç Google tarafından ücretsiz kullanıma sunulan bir araçtır. Bu araç sayesinde içerik üretmek istediğiniz konu ile alakalı kelimeleri, bu kelimelerin rekabet oranlarını ve buna benzer kelimeleri bulabilirsiniz.
Google Trends üzerinden anahtar kelime analizi yapmak
Google Trends, Google tarafından geliştirilip ücretsiz kullandırılan bir aça olup bu araç ile arama trendlerini analiz edebilir ve popüler kelimeleri birbiri ile karşılaştırabilirsiniz. Bu aracı kullanırken Youtube’a özgü verileri listelemek için arama tercihini “Youtube Arama” olarak değiştirmeniz yeterlidir.
Google Trends aracı sadece sektörünüzle ilgili trend kelimelerin neler olduğunu öğrenmekle kalmaz bu kelimelerin aylık aranma sayılarının ne kadar olduğunu, belirlenen anahtar kelimelerin belli bir bölgede popüler olup olmadığını da görüntüleyebilirsiniz.
Youtube arama trendlerini analiz etmek
Yapmayı düşündüğünüz video ile ilgili toplamış olduğunuz anahtar kelimelerin tutarlılığını güçlendirmenin başka bir yolu da Youtube arama trendlerini incelemektir. Youtube’un yapmış olduğunuz aramaları tamamlama özelliği vardır. Bu özellik insanların en çok yapmış olduğu arama sonuçlarını görmemiz açısından son derece faydalıdır.
Yapacağınız Youtube araması ile sizin içeriğinize benzer içerikleri sıralatıp inceleyebilirsiniz. Bu sayede hangi kelimeler için optimizasyon çalışmaları yapılmış görebilirsiniz. Yaptığınız listeleme ile video başlığınız için daha önceden verilmemiş, kullanıcılara ilginç gelebilecek video başlıkları için ilham alabilirsiniz.
Videolardan anahtar kelimeler toplayın
Google da yapmış olduğunuz bazı arama sonuçlarında Youtube videolarının üst sıralarda yer aldığını görmüşsünüzdür. Youtube trafiğinin %30’luk kısmı Google arama sırlaması ile gelmektedir.
Bu video yapmak isteyen kişinin trafik alan kelimeleri belirlemesi açısından son derece önemlidir. Sizde yapacağınız videolar için bu şekilde kelime araştırması yapıp Google arama sonuçlarında videolarınızın görülmesini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca video yapmak için araştırdığınız kelimeleri Rank Tracker isimli aracıda kullanabilirsiniz. Rank Tracker isimli araca kelimelerinizi yazıp sonuç sayfasında çıkan kelimelerde video yapılıp yapılmadığını anlayabilirsiniz.
Video verilerinizi optimize edin
Google ve Youtube sitelerinin algoritmaları artık siz video içeriği ile ilgili bilgi vermeseniz bile onlar video içeriğin ne ile ilgili olduğunu anlayabiliyor. Ama bu demek değildir ki biz yapmış olduğumuz videoları optimize etmeyelim.
Yapmış oldunuz videolar ile ilgili bilgiler vermek kullanıcılar açısından çok önemlidir. Çünkü bir kullanıcı bu bilgilere göre videoyu izleyip izlememeye karar veriyor. O yüzden video yüklerken mutlaka optimize edip öyle yükleyin. Optimize etme işini videoyu yükledikten sonra yaparım diye düşünmeyin. Videolarınızı hem kullanıcılar hem de Youtube algoritması için aşağıdaki şekilde optimize edebilirsiniz.
- Başlıkta anahtar kelime kullanın
- Video açıklamasını optimize edin.
- Videonuz için kapak görseli hazırlayın.
- Videolarınıza etiketler belirleyip verin.
- Videolarınıza mutlaka hashtag ekleyin.
Başlıkta anahtar kelimeler kullanmak
Video izlemek isteyen kişinin izleyeceği videoya karar verirken ilk bakacağı yer başlık kısmıdır. Eğer videonun başlığı onun ilgisini çekerse tıklayıp izliyor. Eğer ilgisini çekmezse başka bir videoya geçiyor. Bu yüzden video yüklerken mutlaka konunuzu ifade eden, izleyecek olanların aratacağı anahtar kelimeleri video başlığında kullanın.
Eklemiş olduğunuz video başlık videonuzu yanlış ifade etmemesine dikkat edin. Bu konuda ilham almak için rakiplerinizin sizden önce hangi başlıkları kullandıklarını inceleyebilirsiniz.
Video başlığınız konuyla ilgili en çok aranan kelimeleri içeriyorsa kullanıcıların yapmış olduğu arama sonuçlarında üst sıralarda çıkacaktır. Kullanıcıların arama kutusuna en çok yazmış oldukları kelimeleri belirleyip sizde bunları video başlığınızda kullanabilirsiniz.
Video başlık eklerken başlığın çok uzun olmamasına dikkat edin. Video başlığınız 60 karakteri geçmesin. Zaten daha fazla başlık ekleseniz de 60 karakterin üzerindekiler sonuç sayfasında gösterilmez.
Video açıklamasını optimize etmek
Youtube video açıklaması 1000 kelime kadar olabiliyorsa da aslında en önemli kısmı ilk 2-3 satırıdır. Kullanıcılar “Daha Fazlasını Göster” düğmesine tıklamadan okuyabildikleri kısım ilk 2-3 satırdır. Bu yüzden video açıklamasının ilk 2-3 satırında sizin için önemli olan anahtar kelimelere, sosyal ağ bağlantılarına veya site linklerinize yer verebilirsiniz.
Bu demek değildir ki 2-3 satırdan sonrası boş bırakın veya özensiz yazın. 2-3 satırdan sonrası içinde özenli bir şekilde videonun içeriği ile ilgili bilgiler verin. Videonuz eğer konu konu ise hangi konunun hangi dakikadan itibaren bağladığını belirtin. Video içerinde kullanmış olduğunuz müzikler varsa onların linklerini yazabilirsiniz.
Video kapak görseli tasarlamak
Yapılan araştırmalara göre görseller yazılardan daha çok algılanıp dikkat çekmekte. Bu yüzden bir video da kapak görseli video başlığından daha önce dikkat çekip izleyip izlememeye karar veriliyor.
Mesela insanlar alacağı kitabı belirlerken kapağına bakıyor. Kapaktaki görsel ilgi çekerse kitap iyidir düşüncesi oluşuyor. Aynı şey videolar içinde geçerlidir. Bir kullanıcı izleyeceği videonun kapak görselinin kalitesine, bilgi değerine ve estetik görünüme göre karar vermekte.
İnsanların video yüklerken yaptıkları en önemli yanlışlardan bir tanesi de Youtube’un önermiş olduğu kapak görsellerini kullanmak oluyor. Bunu yaparken de belki de şöyle düşünüyorlar. ”Youtube bunu önerdiğine göre demek ki bu görsel önemli, arama sonuçlarında öne çıkaracak”.
Tavsiyemiz Youtube’un önerdiği görseli kullanmaktan ziyade kendinizin video konusuna uygun, görsel değeri yüksek, estetik videolar hazırlayıp onları kullanın. Eğer benim görsel hazırlama bilgim yok diyorsanız da Canva sitesini mutlaka kullanın. Orada hazır yapılmış yüzlerce profesyonel tasarımlar var. Siz sade kendinize ait yazıları yazıyorsunuz.
Hazırlamış olduğunuz kapak görselinin birbirinden farklı cihazlarda da görüntüleneceğini unutmayın. Bu yüzden hazırlayacağınız kapak görseli tüm cihazlardan rahatlıkla görüntülenebilmeli. Bu konuda aşağıdaki değerlere dikkat ederseniz sorun yaşamadan kapak görseliniz tüm cihazlarda rahatlıkla görüntülenebilir.
- 1280×720 piksel
- 16:9 görüntü oranı
- Maksimum 2 MB dosya boyutu
- .jpg, .gif, .bmp veya .png dosya uzantısı
Hazırlayacağınız kapak görselinde en önemli kural dikkat çekici olmasıdır. Eğer görseliniz dikkat çekerse izlenecek, dikkat çekmezse izlenmeyecek bunu aklınızdan çıkarmayın. Bu yüzden videonuzun geleceği kapak görseline bağlıdır dersek abartmış olmayız.
Video etiketlerinizi düzenlemek
Hazırlamış olduğunuz videonun etiketlerini optimize etmek Youtube kullanıcılarının videolarını keşfetmesine yardımcı olur. Videolarınız için hangi etiketleri kullanacağınızı belirlemenin en kolay yolu rakiplerinizin hangi etiketleri kullandığını belirlemektir. Bunun yanında TubeBuddy isimli isimli aracı da kullanabilirsiniz. Bu araç sayesinde rakiplerinizin kullanmış olduğu etiketleri görüntüleyebilirsiniz.
Videonuza hashtag eklemek
Videoları optimize etmenin bir başka yolu da hashtag kullanmaktır. Videolarınızda hashtag kullanmak videolarınızın kolaylıkla bulunmasını sağlar. Kullanmak istediğinizi hashtagları belirledikten sonra bunları videonuzun açıklamalar kısmına yazmalısınız.
Kullanıcılar eklediğiniz bu hashtagları video başlığınızın üst kısmında görecektir. Hashtag ekleme özelliği Youtube da yeni bir özellik olduğu için önceki yıllarda hazırlamış olduğunuz videoları bu şekilde güncelleyebilirsiniz.
Hashtag eklerken dikkat edeceğiniz en önemli kural eklemiş olduğunuz hashtag’ın video içeriğinizle alakalı olmasıdır. Videonuzla alakası olmayan hashtagı çok popüler olsa bile kesinlikle kullanmayın. Bir video da kullanabileceğiniz hashtag sayısı 15 adetle sınırlıdır. Bu yüzden ekleyeceğiniz hashtagları dikkatli seçin ve videolarınızla uyumlu olmasına dikkat edin.
Kullanıcı ilgisini ve katılımını arttırın
İnsanların videolarınızı izlemek için tıklaması çok önemli. Youtube SEO’nun amacı zaten insanların tıklamasını sağlamak. Ama video bağlığının tıklaması kadar önemli bir diğer şey videonuzu tıklayan insanların videonuzu ne kadar süre izledikleridir.
Youtube açısından bir videonun kaliteli olup olmadığının ne kadar süre izlendiğidir. Bu yüzden çok izlenen videoları Youtube ödüllendirir. Bir video için yorum yapılıp beğeni yapılması Youtube açısından kaliteli video kriterleridir. Bu kriterleri sağlayan videolar sıralamalrda daha üstlerde yer almakta. Sizde aşağıdaki unsurlara dikkat ederek izlenme sürenizi artırabilirsiniz.
Kullanıcıların videonuzu tıklamasından daha önemli bir şey varsa, o da videonuzu ne kadar süre izledikleridir. YouTube; bu tarz içerikleri kaliteli olarak algıladığı için, insanların uzun süre izlediği videoları ödüllendirir. Ayrıca aldığınız yorum ve beğeniler de izleyici katılımını gösterdiği için YouTube açısından güçlü değerlendirme kriterleridir. Ve bu kriterler, sıralamanıza doğrudan etki etmektedir.
- İzlenme Süresini Optimize Etmek
- İzleyici Katılımını Arttırmak
- Video Kartları Kullanmak
- Bitiş Jeneriği Kullanmak
- Videolarınıza Altyazı Eklemek
- Topluluk Sekmesini Aktif Kullanmak
- Görüntü Kalitesini Arttırmak
Videolarınızı tanıtın
Anahtar kelime çalışması yapıp, kullanıcıların katılımını sağlayan videolar yapmak Youtube SEO için çok önemli. Ama yaptığınız bu videoların tanıtımını yapmazsanız, daha fazla insanın videolarınızı izlemelerini sağlamazsanız bunun size bir faydası olmayacaktır. Videolarınızın size fayda sağlaması için videolarınızı tanıtıp daha fazla insanın izlemesini sağlamanız gerekmekte. Yapmış olduğunuz videoları aşağıdaki yöntemlerle tanıtabilirsiniz. Bunlar;
- Sosyal medya platformlarını kullanın
- Video içeriklerinize uygun bloglarla işbirliği yapın
- Forum sitelerine üye olup içeriğinize uygun kategorilerde videolarını ekleyin.
- Haber bülteni kullanın
Youtube SEO araçları kullanın
Youtube videolarınız için SEO çalışması yaparken aşağıdaki Youtube SEO araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçları kullanmak size zaman kazandırıp, işleri otomatize etmenizi sağlayacaktır.
Kullanabileceğiniz Youtube SEO için en iyi uygulamalar şunlardır.
- YouTube Analytics
- Rank Tracker
- Awario
- Canva
- TubeBuddy
Youtube Analytics
YouTube Analytics, Youtube kanalınızın performansını analiz etmeniz için kullanabileceğiniz en iyi araçlardan birisidir. Bu araç sayesinde hedef kitlenizin videolarınız ile nasıl etkileşim kurduklarını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Yine bu araç sayesinde videolarınızla ilgili bazı istatistiklere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kullanıcılarınızın izleme alışkanlıklarını da bu araçla kolaylıkla belirleyebilirsiniz. En son yayınladığınız videolarınız ile eski videolarınızın etkileşimlerini karşılaştırmak ve kanalınızın gelişimini izleyebilmeniz bu aracın diğer faydalarıdır.
Rank Tracker
Rank Tracker aracı ile kanalınızın Youtube sıralamalarını ve yapmış olduğunuz kelime araştırmalarını kontrol edebilirsiniz. Yine bu araç sayesinde organik arama sonuçlarında en üst sıralarda yer alan anahtar kelimeleri görebilirsiniz. Sıralamalarınızı yükseltecek başka anahtar kelimeleri bu araç ile belirleyebilirsiniz.
Awario
Awario aracı videolarınızın sosyal medya platformlarında almış olduğu etkileşimi takip edebilmenizi sağlar. Sosyal ağlar üzerinden videolar için alınan etkileşim videoların Youtube da üst sıralarda çıkması son derece etkilidir. Videonuzun sosyal ağlarda nasıl bir etkileşim aldığını görmeniz için video linkinizi Awario arasına eklemeniz yeterli.
Canva
Canva Youtube videolarınızın kapak görsellerini hazırlayabileceğiniz en işlevsel araçlardan birisidir. Canva da her türlü görselinizi kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Uygulamanın ücretli ve ücretsiz iki sürümü bulunmaktadır. Ama ücretsiz hesaptaki görseller bile sizin işinizi fazlasıyla görecektir.
TubeBuddy
TubeBuddy aracı ile kanalınızı yötebilir ve videolarınızı optimize edebilirsiniz. Youtube kanalızın yönetimini çok daha hale getiren bu araç ücretsizdir. Videolarınıza ait istatistiklere bu araç ile kolayca ulaşabilirsiniz. Yine bu araç ile videolarınızın sosyal ağlardaki paylaşımlarını görebilir, video optimizasyonu için tavsiyeler alabilirsiniz.
Bu aracın yukarıda saymış oldumuz tüm özellikleri Youtube da ki tüm videolar için geçerlidir. Bu, bu araç ile rakiplerimize ait videoları da analiz edebileceğimiz anlamında gelmektedir. Bu araç sayesinde rakiplerinizin kanallarını ve videolarını nasıl optimize ettiklerini inceleyebilir, buna göre stratejiler geliştirebilirsiniz.
Sonuç olarak…
Youtube insanların en çok video izlediği birinci, en çok ziyaret ettiği ikinci web sitesidir. Videolarınızın daha fazla izlenmesini sağlamak, blog ve sitelerinize daha fazla trafik çekmek, daha fazla marka bilinirliği elde etmek, insnlarla daha fazla etkileşim kurabilmek için Youtube SEO çalışması yapmalısınız. Yukarıda anlatmış olduğumuz Youtube SEO Klavuzu sayesinde sizde kendi videolarınızın optimizasyonu yapabilir, Youtube sıralamalarında üst sıralarda yer alabilirsiniz.