1. Anasayfa
  2. E-ticaret Yazılım

Wix Nedir? Ne İşe Yarar?


0

Wix nedir, Wix ile e ticaret sitesi kurulur mu sorularına cevap veriyoruz. Web sitesi kurma son zamanlarda oldukça önem kazandı. Web sitesini özel kodlama yaptırarak kurabileceğiniz gibi hazır web sitesi yazılımları ile de kurabilirsiniz. Burada önemli olan hangi şekilde web sitesi kurduğunuz değil, kurduğunuz web sitesinin özelliklerini hangi yazılımın karşılayacağıdır.

O yüzden web sitesi kurmadan önce amacınız nedir, bu siteyi neden açıyorsunuz, açtığınız bu web sitesinden kısa ve uzun vadede ne bekliyorsunuz gibi soruların cevaplarını bulmalısınız. Web sitesi oluşturabileceğiniz bir çok hazır yazılım bulunmakta.

Bunlardan en çok bilineni izlediğimiz her videonun başında mutlaka reklamını gördüğümüz Wix.com sitesidir. Bu makalemizde Wix ile site oluşturmak mantıklımı, neden Wix ile site oluşturmalıyız, Wix ile e-ticaret sitesi kurulur mu gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Wix nedir?
Wix nedir?

Wix nedir ne işe yarar?

Wix, 2006 yılında kurulmuş İsrail yazılım şirketidir. Wix firması bulut tabanlı web geliştirme kapsamında geliştirmiş olduğu yazılım kullanıcıların çevrimiçi olarak sürükle bırak araçları ile HTML5  web siteleri oluşturmasını sağlar.

2006 yılında kurulan Wix bu gün Brezilya, Kanada, Almanya, Hindistan, İrlanda, Litvanya ve Amerika gibi birçok ülkede ofis açarak büyümesini devam ettirmektedir. Wix bir hazır site oluşturan yazılımdır.

Wix ile Web sitesi oluşturma kısmı tamamen ücretsizdir. Dolayısıyla Wix ile ücretsiz bir web sitesi oluşturup bunu kullanabilirsiniz. Ücretsiz oluşturulan bu web sitesinde bir web sitesinde olması gereken bütün özellikleri ücretsiz kullanamıyorsunuz.

Bazı özelliklerin ücrete tabi olduğunu belirtmek gerek. Örneğin Wix ile oluşturduğunuz web sitesinde kendi alan adınızı kullanamıyorsunuz. Wix’in size sunmuş olduğu subdomain (alt alan adı) ile sitenizi yayınlayabiliyorsunuz.

Wix ile oluşturmuş olduğunuz web sitesinde yazılımsal olarak bir değişiklik yapamazsınız. Bu web sitesini oluşturan kodlara erişiminiz yok demektir. Veya oluşturduğunuz bu web sitesinin kodlarını yarın bir gün başka bir sunucuya taşıyamayacağınız anlamına da gelmektedir.

Wix site ücreti ne kadar?
Wix site ücreti ne kadar?

Wix site ücreti ne kadar?

Wix ile ücretsiz web sitenizi oluşturabiliyorsunuz. Ama  bir web sitesinde olması gereken özellikler için ücret ödemek zorundasınız. Wix ücretleri kendi sayfasında Abonelik başlığında Wix Premium Paketleri adı altında listelemekte. Premium paketleri de ;

  1. Web site paketleri
  2. İşletme ve e-ticaret paketleri

Şeklinde ikiye ayrılmakta. Web site paketleri;

  1. VİP
  2. Sınırsız
  3. Standart
  4. Domain Bağlama

Şeklinde dörde ayrılmakta. Ücretler aylık olup VİP paket aylık 50 TL, Sınırsız Paket 26 TL, Standart paket 17,50 TL, Domain bağlama 10 TL ücret ile satılmakta. Standart paket kişisel kullanım için, sınırsız paket ise girişimciler ve serbest çalışanlar için uygundur.

İşletme ve e-ticaret paketleri ise;

  1. Temel İşletme
  2. Sınırsız İşletme
  3. VİP İşletme

Şeklinde üçe ayrılmakta. Temel işletme 35 TL, Sınırsız işletme 50 TL, Vip işletme 73 TL aylık ücretle satılmakta. Her paketin kendine göre bir takım avantajları bulunmakta. Paketlerle ilgili daha detaylı bilgiyi https://tr.wix.com/upgrade/website adresinden alabilirsiniz.

Wix kullanmak mantıklı mı?

Wix otomatik olarak web sitesi oluşturmanızı sağlayan bir platformdur. Bu platformu kullanabilmek için üye olmanız gerekmektedir. Siteye üye olduktan sonra web sitesi oluşturmak için kullanacağınız panele erişebilirsiniz. Size verilen yönetim paneline bir çok tema ve şablon önceden eklenmiştir.

Siz beğendiğiniz bir tanesini seçip hemen düzenleyerek yayına verebilirsiniz. Oluşturmuş olduğunuz web sitesini başka bir sunucuya taşımanız için gereken web sitesi kodları size teslim edilmez. Web siteniz Wix sunucuları üzerinden yayın yapar.

Wix için abonelik sistemi ile çalışan bir site oluşturucudur diyebiliriz. Wix firması online web sitesi oluşturma platformunu gelişen internet teknolojileri, kullanıcı talepleri doğrultusunda sürekli geliştirmektedir. Agresif bir reklam kampanyaları ile de dünyanın her tarafında adını duyurmuştur. Bu sayede de kullanıcı sayısını her geçen gün artırmış, artırmaya da devam etmektedir.

Wix ile diğer içerik yönetim sistemleri (CMS) karşılaştırılacak olursa bir çok farklılıklar karşımıza çıkmakta. CSM’ler ile istediğiniz kadar geliştirme yapabilirsiniz. Bu anlamda CMS’ler esnektir. Ve sınırsız destek alabilirsiniz.

Ama aynı şeyi Wix ile yapma şansınız yoktur. Çünkü Wix sistemin ana dosyalarına erişmenize izin vermez. Destek almak istediğinizde firmanın departmanından destek almanız istenir. Bu özelliği ile de zaten içerik yönetim sistemlerinden ayrılmaktadır.

Başlangıçta insanlara cazip gelen bu sistem sonraları sistemin geliştirilmesi anlamında sorun olduğundan sistemi kullanmaktan vazgeçebiliyorlar.

Wix mi Cms Sistemleri mi?
Wix mi cms sistemleri mi?

Wix mi cms sistemleri mi?

Wix gibi online site oluşturucular ile sınırlı şekilde işlem yapabilirsiniz. Size sunulan şablon ve taslar üzerinde kısmı düzenlemeler yapabiliyorsunuz. Wix’in e-ticaret yapabileceğiniz bir modülü de bulunmaktadır. Ama bu modül bir Magento, bir Opencart veya Woocommerce değildir.

Nedeni ise bu saydığımız e-ticaret yazılımları direk e-ticaret sitesi yazılımı olacak şekilde planlanmış ve kodlanmıştır. Ama wix daha genel yani her sektörden site oluşturulabilecek mantıkla kodlanmıştır. Kullanıcılardan gelen istekler doğrultusunda temel e-ticaret sitesi metriklerine uygun modüller entegre edilse de bu modüller gerçek e-ticaret sitesi modülleri kadar gelişmiş değildir.

E-ticaret yapmak için bütçesi kısıtlı olanlar veya küçük işletmeler için Opencart ve Woocommerce e-ticaret eklentisi mükemmel özellikler sunmaktadır. Özellikle Opencart e-ticaret yazılımının devasa bir eklenti, tema ve modül arşivi vardır.

Bu arşivden istediğiniz tema, eklenti ve modülü seçip sitenize entegre edebiliyorsunuz. Ayrıca bu içerik yönetim yazılımları için sınırsız destek alıp, e-ticaret sitenizi istekleriniz doğrultusunda geliştirtebiliyorsunuz.

Wix ile bu şekilde bir geliştirme yapamazsınız. Çünkü kodlara erişim yetkiniz yoktur. Size sunulan özgürlük alanı kadar geliştirme yapabilirsiniz. Sizinle beraber bir çok kişide aynı tema ve yazılımı kullandığı için özgün olmanız çok zordur.

Kodlara erişim yetkisinin olmamasından dolayı kontrol sizde değildir. Bu durum aslında problem olarak da değerlendirebilir veya değerlendirilmeyedebilir. Şöyle ki eğer sistemi geliştirecek bilgi birikiminiz veya ekiniz varsa u durum sizin için olumsuz bir durumdur.

Ama teknik bilginiz yoksa sitenin güvenliği açısından, kolayca teknik destek alabilmeniz açısından sorun değildir. Ama ben teknik konulardan anlamasam bile web sitemin kodları benim elimde olmalıdır diye düşünüyorsanız o zaman Wix sizin için doğru bir tercih olmayacaktır.

Wix ile kurumsal web Sitesi kurma

Wix, yazılımcı, hosting firması ve tüm detaylar ile meşgul olmak istemeyenler için ideal bir yazılımdır. Aylık 14 doları ödediğinizde web siteniz yayınına devam ederi. Sitenizin yazılımsal, hosting kaynaklı sorunları ile siz uğraşmazsınız. Bunu sizin yerinize Wix teknik ekibi yapar.

Ama yazılımınızı daha da geliştirmek, değişen ihtiyaçlarınıza cevap vermek, bulunduğunuz sektöre farklılık getirme niyetindeyseniz bu Wix ve benzeri yazılımlar ile pek mümkün olmayacaktır. Çünkü geliştirme ana yazılım dosyaları ile mümkündür.

Sizin ana dosyalara erişme yetkiniz  olmayacağı için bu mümkün olmayacaktır. Siz geliştirme talebinizi Wix’ iletirsiniz onlar uygun görürse ücret karşılığı yapar. Ama yapılan küçük bir değişiklik milyonlarca siteyi ilgilendirdiği için buna pek sıcak bakmayacaklardır.

Şahıslar, kurumlar ve işletmeler web sitelerini Google başta olmak üzere arama motorları sonuçlarında çıkabilmek için açarlar. Arama motorları sonuçlarında çıkabilmek için adına SEO denilen çalışma yapmanız gerekiyor.

SEO yapmak için gerekli olan yazılımlar açık kaynak kodlu yazılımlarda çalıştığı için tam SEO çalışması bu CMS’lerde yapılır. Wix gibi platformlarda da SEO çalışması yapılır. Ancak sistemin izin verdiği ölçüde. Sistem izin vermediği ölçüde oranda SEO çalışması yapılır. Wix gibi platformlarda kendi geliştirdikleri SEO araçları kullanılır.

Wix ile tabi ki kurumsal web sitesi, dernek, resmi kurum web sitesi oluşturulabilir. Ama ihtiyacınız olan özellikler sistemde yoksa ekletme şansınız yok gibidir. Bunun yanında SEO çalışması, dijital pazarlama çalışması sistemin kodlarına müdahale etmeyi gerektirdiği için Wix’te bu çok mümkün olmayacaktır.

Wix İle E-Ticaret Sitesi Kurma
Wix ile e-ticaret sitesi kurma

Wix ile e-ticaret sitesi kurma

Wix ile e-ticaret sitesi kurmak elbette ki mümkün. Çünkü Wix’in içerisinde e-ticaret yapmanızı sağlayacak bir çok eklenti bulunmakta. Ama bu e-ticaret sitesi denilince aklınıza gelecek bütün özellikler Wix için geçerli değildir.

Opnecart, Magento, Woocommerce gibi e-ticaret yazılımlarında olan özellik ve raporlamalar Wix sisteminde varsa da e-ticaret yazılımları kadar gelişmiş ve fonksiyonel değildir.

Wix sistemi ile açacağınız e-ticaret sitesinde size bir alan ve aylık trafik kotası verilir. Bu alanı ve trafiği doldurduğunuz takdirde sitenizin yayına devam etmesi için  ek ücretler ödemeniz gerekir. Wix e-ticaret sitesi ile binlerce ürün satmanız çok zordur.

Binlerce ürünü yönetecek kadar esnek değildir. Bunun yanında Wix e-ticaret sitesi XML desteği vermediği için satmak istediğiniz ürünleri XML ile sitenize aktaramazsınız. Mecburen teker teker elle girmek zorundasınız. XML desteği olmadığı için Wix e-ticaret sitesini kullanarak dropshipping de yapmanız mümkün değildir.

E-ticaret sitelerinde en önemli kısımlardan biriside ödeme sistemleridir. Sitenize ekleyeceğiniz ödeme altyapıları ile müşterilerinizin sorunsuz bir alışveriş deneyimini sağlamalısınız. Wix globalde geçerli ödeme sistemlerini destekliyor.

Ama ülkemizde kullanılan İyzico, PayTR gibi ödeme kuruluşlarının entegrasyonuna destek vermiyor. Ülkemizde geçerli olan ödeme sistemlerini entegre ettiremedikten sonra ne kadar satış yapabilirsiniz?

Wix ile teorikte bir e-ticaret sitesi oluşturabilirsiniz. Lakin kodlara erişim yetkiniz olmadığı için SEO çalışması, dijital pazarlama çalışmaları, ödeme sistemlerinin entegrasyonu gibi koda ihtiyaç duyacak çalışmaları yapamazsınız.

Wix e-ticaret sitesinin sunmuş olduğu özellikler belli bir yere kadar işinizi görecektir. Ama ziyaretçi sayınız, ürün satışlarınız, ürün çeşidiniz arttığı zaman sistemi geliştirmek değil bir üst paketi almak zorundasınız.

Sonuç olarak…

Wix ile kurumsal web sitesi, e-ticaret sitesi tabi ki de oluşturabilirsiniz. Siteniz paketiniz çerçevesinde yayın yapar. Paket kotasını doldurana kadar sorunsuz yayın yaparsınız. Wix ile site oluşturursanız sunucu, yazılım, güvenlik gibi sorunlarınız olmaz. Bu sorunlarla Wix teknik destek ekibi ilgilenir.

Sitenizi geliştirmek, SEO çalışması yapmak, dijital pazarlama faaliyetleri yürütmek için Wix de çok fazla hareket alanınız olmayacaktır. Çünkü kodlara erişim yetkiniz yoktur. E-ticarete yeni başlayacaksanız, bu konularda bilginiz yoksa ve tecrübe kazanmak istiyorsanız, kafam sunucu, güvenlik, yazılım gibi sorunlarla meşgul olmasın diyorsanız Wix tam size göre.

Ama e-ticaret yazılımını geliştirteyim, sağlam bir SEO çalışması yapayım, sunucudan memnun kalmazsam sitemi başka sunucuya taşırım düşüncesindeyseniz Wix e-ticaret sitesi sizin için doğru bir tercih olmayacaktır.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir