1. Anasayfa
  2. Dijital Pazarlama

Chatbot Nedir, E-ticaret Sitelerine Katkıları Nelerdir? ​


0

Chatbot nedir, e-ticaret sitelerine katkıları nelerdir? sorularının cevabı bu makalede. Chatbot, günümüzde e-ticaret sitelerinde  müşteri memnuniyeti sağlamak adına son derece büyük bir görev üstlenmiş olan üstün teknoloji ürünleri arasında yer alır.

Önceki dönemlerde internetten satış yapmak isteyen kişilerin müşteri memnuniyeti sağlamaları için olabilecek problemlerle yüz yüze şeklinde, mail aracılığıyla ya da telefonla görüşüp çözüm üretirlerdi. Teknoloji alanında ve sistemler üzerinde meydana gelen gelişmeler sayesinde artık bu görevi robotlar üstlenmeye başladı.

Akıllı kumanda modelleri  ya da akıllı telefon çeşitleri tek cümleyle istenilen kanala geçiş, arama yapma ve şarkı söyleme gibi yüzlerce sorgu arasında hizmet sunar. Bu bağlamda değinilmesi gereken, en işlevsel yapay zeka ürünlerinden biri şüphesiz chatbotlardır. Peki Chatbotlar ne işe yarar? E-ticaret sitelerine ne gibi katkı sağlarlar? İşte konunun detayları!

Chatbot nedir?

Türkçe anlamı sohbet robotu olan chatbotların programlanmadaki amaç; müşterilerin desteğine göre hazır şekilde cevaplar vermeleridir. Bu sebeple bazen sizlerin anlamadığı sorunları dahi, chatbotlar çözebilir.

Dilediğiniz şekilde sohbeti müşterilerle beraber yapmak amacıyla programlanmış olan chatbotlar, kullanıcılarla hem yazılı hem de sözlü biçimde iletişim kurma yeteneğine sahiptirler. Yapay zeka temeline sahip olan bu yazılımlar, son dönemlerde e-ticaret sistemlerinin de  vazgeçilmezi haline gelmiştir.

chatbot
Chatbot

Chatbotların e-ticaret sitelerine olan katkıları nelerdir?

Chatbotlar mobil uygulamalarda, mesajlaşma yazılımlarında ve web sitelerinde, mobil uygulamalarda sık sık kullanılırlar. Günümüzde makine öğrenmesi ya da doğal dil işleme gibi teknolojilerin kullanılmasının neticesinde sohbet robotlarına insanlara özgü olan özellikler yüklenir.

Robotlar bu konuda son derece başarılı bir performans gösterirler. Kimi zaman bir insandan dahi ayırt edilmeleri zor olur. E-ticaret siteleri için de sunulan en büyük avantaj; müşteri hizmetleri desteği sunabilmesi ve bu sayede de ek çalışanla ek iş yüküne ihtiyaç kalmaması olur.

Özellikle son derece geniş hacimli olan e-ticaret siteleri için chatbot kullanımı adeta zorunlu bir hale gelmiştir. Ulaşılan hedef kitlenin artış göstermesi gerekli olan müşteri hizmetinin de aynı oranda artmasına katkı sağlar. Müşterilere sunulmuş olan hem kaliteli hem de hızlı hizmet neticesinde e ticaret sitelerinin gelişmesi de hızlanır.

Chatbot çeşitleri nelerdir?

Chatbotlar, yazılım ve teknoloji amaçlarına göre farklı çeşitlere ayrılır. Her bir robotun hizmet ettiği konu ve alan farklılık gösterebilir. Chatbot çeşitleri ise şu şekildedir;

Diyalog tabanlı chatbot

Diyalog tabanlı olan chatbotlar, müşterilerle uzun uzun diyaloglar kurup bu diyalogu baştan sonuna kadar takip edebilirler. Müşteriler “X marka ayakkabının mavi rengi var mı?” diye bir soru sorduğu zaman o an direkt olarak sorunun cevabını alabilir. Bu tarz tekrarlayan diyaloglarla doğru şekilde cevaplar vermeye devam eder.

Menü /kelime tabanlı chatbotlar

Öteki chatbot türlerine oranla daha az gelişmiş bir çeşittir. Bu yazılımlar diğer türlere göre yapay zekâya sahip değillerdir. Siteyi ziyaret eden kullanıcılar menüdeki butonlara tıklayıp ya da kelimeler yazıp ilerler.

İfade tabanlı chatbot

İfade tabanlı olan chatbotlar, sorulan soruların ve yazılan cümlelerin tamamını anlayarak cevap verme özelliğine sahiptirler. Diyaloglar devam ederken öncesinde yapılmış olan konuşmayı hatırlamaz. Kullanıcılar “X marka çantanın pembe rengi var mı?” diye bir soru sorduğu zaman robot bu soruya cevap verebilir.

Fakat daha sonra “Peki ya mavisi var mı” diye sorduğu zaman sohbet robotu bunu algılayamayabilir. İfade tabanlı olması sebebiyle kullanıcıların sormuş olduğu soruların hepsini birbirlerine ile eşleştiremeyebilir.

Deep learning chatbot

Deep Learning chatbotlar ise en fazla gelişmiş olan yazılım çeşitleridir. Sahip oldukları Derin Öğrenme teknolojileri sayesinde bu robotlar, basit şekilde soru cevap işlemlerini yerine getirmenin yanı sıra bunların ötesinde de işlemler yapabilirler. Sürekli şekilde öğrenirler. Öğrenmiş oldukları bilgiler dahilinde de kullanıcılar adına tahminlerde bulunarak farklı öneriler sunarlar. Bu tipler için en büyük örnekler ise Siri ya da Google Asistan gibi sanal asistan çeşitleridir.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Emirhan Alpay, dinamik ve yenilikçi bir dijital pazarlama uzmanıdır. Eskişehir Üniversitesi'nde tamamladığı endüstri mühendisliği eğitimi analitik düşünme ve çözüm odaklı yaklaşımını dijital pazarlama stratejilerine yansıtmasına olanak sağlar. Kendi alanında uzmanlaşmış ve dinamik bir profesyonel olarak, markaların dijital arenada daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlayan stratejileri kusursuz bir şekilde oluşturur.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir