Yakın tarihte hayatımıza giren pandemi döneminde kısıtlamalar ve alınan tedbirlerin insanların yaşantısı üzerindeki etkisi ve alışveriş alışkanlıklarını nasıl etkilediğine dair araştırmalar yapılıyor. Bu araştırmalardan birini de Online Araştırma Şirketi DORinsight tarafından yapıldı. DORinsight araştırma şirketi tarafından yapılan Pandemi Dönemi Değerlendirme araştırmasında alışveriş alışkanlıkları ile ilgili ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Covid-19 salgınının insanların yaşantısını tümden değiştirdiği bir gerçek. Pandemi dönemindeki yaşam şekli tüketici davranışlarına ve ekonomik sisteme etki ettiği bir gerçek. DORinsight şirketi pandemi dönemindeki kısıtlamalar ve alınan tedbirler insanların yaşam şekillerine ve alışveriş davranışlarına etki edip etmediğine odaklandı.
Şirket tarafından yapılan araştırmada katılımcıların neredeyse çoğunluğu alınan tedbirlere uyduğunu belirtti. Her 10 kişiden 3 kişi aktif işleri nedeniyle, her 10 kişiden 2 kişi işleri gereği zaman zaman, katılımcıların %8’i ise istediği zaman dışarı çıktığını belirtti. Araştırma sonuca göre normalleşme sürecine hiç katılmayanların oranı ise hayli yüksek.
Pandemi kısıtlamaları yeterli mi?
Yapılan araştırmada katılımcılardan her 10 kişiden yedisi vakaların artması ile alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu düşünüyor. Bu şekilde düşünen insanların %80’i sağlık ve güvenlik personeli dışında hiç kimsenin 2-3 hafta boyunca dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca hava alanları kapatılmalı diyen %57, AM’ler kapatılmalı diyen %54, sınırlar kapatılmalı diyen insan sayısı ise %51.
Yapılan araştırmada pandemi sürecinin uzaması ile birlikte pandeminin bitip bitmeyeceği de soruldu. Araştırma sonucuna göre Türk halkının %42’isi salgının tamamen sona ereceğini, %41’i ise pandeminin tamamen bitmeyeceğini düşünüyor. Araştırmaya katılan %17’lik kesim ise süreçle ilgili hiçbir öngörüsünün olmadığını belirtti.
Her 3 kişiden 1’i toplu alışverişe devam ediyor
Her kriz insanlar üzerinde panik havası oluşturmuş ve kriz olacağını düşündürtmüştür. Pandemi ile birlikte belki de şimdiye kadar hiç görmediğimiz oranda insanlar panik alışverişi yaptı. Öyle ki medyaya yansıyan görüntülerde büyük marketlerin raflarındaki bütün ürünlerin tükendiğini gördük.
Bu panik havası ülkemizde kısa sürse de insanımızın %33’lük kesimini panik alışverişine devam etmiş. Salgının her geçen gün artması ve yeni tedbirlerin alınması nedeniyle %16’lik kesim panik alışverişine dahil olmuş . Bu sonuçlara göre ülke insanımızın yarısının toplu alışveriş yaptığını görüyoruz.
Araştırmaya katılan insanların %37’si gündüz dışarı çıkıp istediği zaman alışveriş yapabildiği için toplu alışveriş yapmadığını belirtti. Ayrıca salgın döneminde online market alışveriş yapanların oranı ise %14 olarak belirlendi.
Salgın dönemin insanların temel ihtiyaçları arasına teknolojik ürünler, hobi ürünleri ve otomobilinde eklendiğini görüyoruz. Ankete katılan insanların hobi ürünleri, spor ürünleri, otomobil, bisiklet, tekne, bilgisayar, büyük ekran televizyon, Netflix aboneliği gibi ürünleri aldıkları görülüyor.
Her 2 alışverişin 1’İ online yapıldı
Araştırmaya katılan insanların %76’sı salgın döneminin alışveriş yapma, satın alma isteğine katkı yaptığını belirtti. Bu dönemde ürün satın alan her dört kişiden biri Kredi faizlerinin düşmesi ve tüketici finansman seçeneklerinin artması ve kolaylaşmasının satın almalarına etki ettiğini düşünüyor.
Pandemi döneminin belki en güçlü trendi alışverişin online ve mobil tarafa kayması oldu. Şimdiye kadar insanların alışveriş yapma sıklığı ve alışveriş yapılan kanallar ile ilgili detaylı bir araştırma yapılmadığı bir gerçek.
DORinsigh online araştırma şirketinin yapmış olduğu “Pandemi Dönemi Değerlendirme” araştırmasına göre pandemi döneminde online alışveriş yapmayanların oranı %5 olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya katılan her 10 kişiden 5’i yaptıkları alışverişi online ve mobil kanallar üzerinden yaptığını söyledi.
Bu sonuca göre her iki kişiden birinin alışverişini online alışveriş sitelerinden yaptığını görüyoruz. Bu dönemde en çok tercih edilen online alışveriş kanalı ve markası Trendyol oldu.