Ticaret Bakanlığı’nın ve e-ticaret bilgi platformunun düzenlediği etkinlik, Türkiye e ticaretinde 2020 nasıl geçti sorusuna cevap getirir. 2020 yılını ve bu yolda gerçekleşen e-ticaret faaliyetlerini açıklayan veriler, e ticaret sektörünün ne kadar büyüdüğünü gözler önüne serer.
Mart ayından sonra pandeminin etkisiyle pek çok değişikliğin yaşandığı e ticaret sektörü, günden güne daha da popüler hale gelmeyi sürdürür. 2020 yılı itibariyle büyüyen e ticarette görülen tüm faaliyetlere sizler için bu yazıda yer verdik.
Türkiye’de e-ticaretin gelişmesi amacıyla atılan önemli adımlar
Türkiye’de e ticarete büyük katkıları bulunan işletmeler, yaşanan gelişmelerin öncüsü olarak kabul edilir. Online alışverişe yönelimin artmasıyla birlikte yaygınlaşan e-ticaret, geçen yıla oranla pek çok değişimden geçmiştir. Öncelikle e-ticarete karşı güven eksikliği yaşanmaması adına farklı e-ticaret altyapıları temin edilmiştir.
Dünya genelinde meydana gelen dijital dönüşümle öne çıkan e-ticaret sektörü, müşteri ve satıcılar arasından güven üzerine kuruludur. Güvenin artması için e ticaret sitesinin bütün bilgileri kayıt altına alınır. Gerekli bazı bilgiler ise kamuoyuna sunulur. 2021 yılında da etkisi devam eden değişiklikler, e ticaret hacmi ve müşteri memnuniyetinin yükselmesine yol açar.
Mart Nisan gibi yürürlüğe giren Yeni Ürün Güvenliği Kanunu, piyasa denetiminin daha kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesini mümkün kılar. 2020 yılında e ticaretin gelişmesiyle ortaya çıkan bu kanun, işletmelere yasal gözetim yapılmasına olanak tanır.
E-Ticaret sektöründe yer alan firma sayısı artışı
2019’un yıl sonunda görülen işletme sektörü sayısına bakıldığında son yılda çok sayıda yeni firmanın piyasaya giriş yaptığı fark edilir. E ihracat ve ithalat üzerine çalışmalar yapan firmalar, Türkiye’de e ticaretin daha hızlı gelişmesine yol açar. Son yıla göre %275 oranında artış gösteren işletme sayısı, aynı zamanda müşteri sayısında da yükselmeye neden olur.
E-Ticaret firmalarının pazar yerlerine olan eğilimi
Beyaz eşya, giyim ürünleri ve elektronik aletler gibi çeşitli alanlarda satış yapan e-ticaret firmaları; kanal olarak pazar yerlerinden destek alır. Bazı firmalar birden çok pazar yerinde satış yapsa da genel olarak işletmelerin tek bir pazar yerinde faaliyet göstermeyi tercih ettiği bilinir.
İşletmelerin %72’si bir pazar yerinde satış yaparken geriye kalan %28’lik kısım birden çok pazar yerine yönelir. Hizmet vermeyi düşündüğünüz sektöre göre siz de kaç pazar yerinde aktif olmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.
E-Ticaret firmalarının yoğunlaştığı şehirler
E-ticaret işletmelerinin satış verileri incelendiğinde bazı şehirlerin diğer bölgelere oranla daha çok paya sahip olduğu görülür. %43 gibi büyük bir oran kaplayan İstanbul, e-ticaretin en yoğun şekilde faaliyet gösterdiği şehir olur. İstanbul’dan sonra sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Konya yer alır.
E-Ticaret hacminde yaşanan artış
Türkiye’de e-ticaret hacmi, son yılda önemli oranda yükseliş göstermiştir. 2019 yılına bakılarak %69 oranında artan e-ticaret hacmi, sektörün ne kadar hızlı gelişebildiğini açıklar. Sipariş adedi olarak değerlendirildiğinde ise %68’lik bir artış yaşandığı söylenebilir.
Yerel ve küresel bazda e-ticaret harcaması dağılımı
2020 yılındaki e-ticaret verilerine bakıldığında toplamda 226 milyar 210 milyon TL harcama yapıldığı tespit edilmiştir. Yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda farklılıkların mevcut olduğu harcamalar, sektördeki satış oranlarını yansıtır. E-ticarette %91,4 yurtiçi pazarlar tercih edilirken %4,1 diğer ülkelerden alışveriş yapıldığı görülür.
2020 yılında sektörlere göre e-ticaret
Pandeminin yaşandığı 2020 yılında e-ticaretin farklı sektörleri ön plana çıkmıştır. Başta beyaz eşya olmak üzere giyim, ayakkabı, aksesuar, elektronik, ev, bahçe ve diğer sektörlerde önemli artışlar yaşanmıştır. Türkiye e-ticaretinde 2020 nasıl geçti sorusuna dair gerekli detaylı öğrenerek sektör hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.