1. Anasayfa
  2. Pazar Yerleri

Doğru Pazar Yerinin Belirlenmesi


0

Doğru pazar yerinin belirlenmesi nasıl yapılır? cevabı bu makalede. Zaman zaman sosyal medyada, haber sitelerinde, televizyon haberlerinde e-ticaret yaparak şu kadar para kazandı, pazar yerlerinde şu kadar satış rakamlarına ulaştı, aylık şu kadar ciro yapıyor tarzında haberlere denk geliyoruz.

Haberi görür görmez haberde konusu geçen kişiye bir imrenme, başarısını takdir etme duygusu belirirken, bir taraftanda “insanlar bunu nasul beceriyor, acaba bende becerebilirmiyim” diye düşünmüyor değil.

Bende başarabilirmiyim duygusu bütün zihninizi sardığında ise pazar yerlerinde satış nasıl yapılır, pazar yerlerinde mağaza nasıl açılır, hangi pazar yerinde mağaza açmak mantıklı gibi soruların cevaplarını araken bulursunuz kendinizi.

Eğer pazar yerlerinde satışa başlamak için neler yapmak gerekir, hangi pazar yerinde başlamak mantıklı gibi soruların cevabını arıyorsanız en doğru makaleyi okuyorsunuz.

Pazar yerleri e-ticaret yapmak ve internetten ürün satmak için oldukça önemli platformlardır. E-ticaret yapacak veya pazar yerleri üzerinde mağaza açıp ürün satmak isteyen kişiler için doğru pazar yerinin belirlenmesi kritik öneme sahiptir. E-ticarette en önemli kurallardan biriside satılan ürünü müşteriye en doğru dağıtım kanalı ile ulaştırmaktır.

E-ticarete başlamak isteyen veya ürünlerini pazar yerleri üzerinden satmak isteyen işletmelerin doğru pazar yerini bulabilmeleri için dikkat etmeleri gereken bir takım unsurlar bulunmaktadır.

İşletmenizin ürünlerini satacağınız doğru pazar yerini belirlemek için her pazar yerinin gereksinimlerini, ürün kategorilerini, pazar yerinin hedef kitlesini ayrı ayrı belirleyip karşılaştırmalısınız. Bunların belirlenmesi biraz zaman alacağından gerekli sabrı göstermek de doğru pazaryerini belirlemek kadar önemlidir.

Doğru Pazar Yerinin Belirlenmesi
Doğru Pazar Yerinin Belirlenmesi

Pazar yeri (marketplace) nedir?

Pazar yeri, bir ürün veya hizmeti satmak isteyen satıcı ile, o ürün veya hizmeti satın almak isteyen alıcıyı bir araya getiren platformalara denir. Pazar yeri kavramı yerine kullanılan bir diğer kavram ise marketplace kavramı da kullanılmaktadır.

Tanım da geçen ürün kavramını sadece fiziksel bir ürün gibi düşünmemek gerekiyor. Satılacak ürün fiziksel bir ürün olduğu kadar dijital bir ürün de olabilir.

Pazar yerleri kavramı yeni bir kavram olmayıp kültümüzde ki iş hanları, pasajlar, çarşılar da biir nevi pazar yerleridir. Pazar yerleri günümüzde sadece online ortamlardaki platformlar için kullanılmaktadır.

Doğru pazar yerinin belirlenmesi
Türkiyede en çok bilinen e-ticaret pazaryerleri

Türkiyede en çok bilinen e-ticaret pazaryerleri

Türkiyede yayında olup hizmet veren bir çok pazar yeri bulunmaktadır. Bu pazar yerleri satmış olduğu ürün kategorisi ve hedef kitlesine göre önem kazanmıştır. Türkiyede ki pazaryerleri;

  1. Ürün satış odaklı pazar yerleri
  2. Hizmet satış odaklı pazar yerleri

şeklinde ikiye ayırılır.

Ürün satış odaklı pazar yerleri

Hizmet satış odaklı pazar yerleri

  • Armut
  • Bionluk
  • TasarlaTasarlat
  • Kariyer.net

Dünyada en çok bilinen e-ticaret pazaryerleri

Dünya da çok başarılı olmuş tüm dünyanın bildiği ve büyük bir güvenle kullandığı bir çok pazar yeri bulunmaktadır. Bu pazar yerleri kurmuş oldukları yapı ile tüm dünyanın her tarafına satış yapıp, satılan ürünlerin hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamakta. Tüm dünyada var olan pazar yerlerini de ürün satış veya hizmet satış şeklinde ikiye ayırabiliriz.

Dünyadaki ürün satış pazar yerleri

  • Amazon
  • Ali Baba
  • Aliexpress
  • Ebay
  • Walmart
  • Etsy
  • Flipkart
  • Allegro
  • Wildberries
  • Jd.com
  • Mercado Libre

Dünyadaki hizmet satış pazar yerleri

  • Udemy
  • Airbnb
  • Booking

Pazar yerlerinin mantığı nedir?

Pazar yerleri ürün veya hizmetleri satan satıcılar ile bu ürün veya hizmeti alacak olan alıcılar arasındaki aracıdır Pazar yerlerini günümüz deki AVM’ler gibi düşünebilirsiniz. Ürün satmak isteyen firmalar AM’lerde mağaza açar ve ürünlerini satmaya başlar.

Pazar yerlerini bir çok ürün veya hizmetin sergilendiği vitrin gibi düşünebilirsiniz. Satıcılar satmak istediği ürün veya hizmeti burada sergiler ve alıcı bulmaya çalışır. Pazar yerleri satıcı ile müşteri arasındaki etkileşimi çok daha rahat ve basit hale getirir.

Pazar yerleri bir satıcının ihtiyaç duyabileceği ürün sayfaları, analiz araçları, reklam araçları, teknik destek gibi tüm araçları sunar.

Bu gün ürün veya hizmet satmak isteyen her işletme için veya ürün veya hizmet satın almak isteyen herkese uygun bir pazar yeri bulmak mümkün.

  •     Ürün pazaryerleri (Trendyol, Amazon)
  •     Hizmet pazaryerleri (Airbnb)
  •     İş Pazarları (Kariyer.net, Yenibiris)
  •     Fiyat karşılaştırmak için pazaryerleri (Skyscanner, Obilet)

Bir pazar yerini başarılı kılan, işlerin düzgün gitmesini sadece satıcılara veya alıcılara bağlı değildir. Pazar yerlerinin başarılı olmasında kargo şirketleri, ödeme işlemleri gibi daha bir çok faktör bulunmaktadır.

Pazaryerleri Müşterilere Hangi Avantajları Sunar?
Pazaryerleri müşterilere hangi avantajları sunar?

Pazaryerleri müşterilere hangi avantajları sunar?

Pazar yerleri tüketicilere bir çok avantaj sunmaktadır. Tüketicilerin pazar yerlerinden alışveriş yapmalarının en büyük nedeni şunlardır;

  • Almak istedikleri ürün veya hizmeti tek bir çatı altında bulabilmekte. İhtiyaçları için site site dolaşmalarına gerek yoktur.
  • İhtiyacı olan ürün veya hizmeti bulduktan sonra çok kolay ve detaylı bir şekilde filtreleyip, fiyatları karşılaştırabilmekte.
  • Almak istedikleri ürün veya hizmetleri dolandırılma endişesi yaşamadan güvenli bir şekilde satın alabilmekte. Tüketici daha önce adını, şanını hiç duymadığı bir mağazadan ürün veya hizmet satın alsa bile pazar yerlerinin onlara yardımcı olacağını, onların mağduriyetine izin vermeyeceklerini bilir.
  • Her gün yüzlerce e-ticaret sitesi açılması, günlük yaşamın hızlı temposu, insanların kandırılma ve dolandırılma korkusu gibi nedenlerden dolayı pazar yerlerine olan ilgi günden güne artmakta. Pazar yerlerinin binlerce ürün veya hizmeti tek çatı altında sunması, bünyesindeki binlerce satıcının aralarındaki acımasız rekabetten dolayı ürünleri çok daha uygun fiyatlara sunması gibi nedenlerden dolayı bütün e-ticareti yönlerdiyor dersek abartmış olmayız sanırım.

Pazaryerlerinin satıcılara sunduğu avantajlar nelerdir?

Pazar yerleri ürün satın alan müşterilere sunduğu kadar satıcılara da bir çok avantaj ve kolaylık sunmaktadır. Bunlar;

  • İşletmeler pazar yerleri sayesinde kendi e-ticaret sitelerinden çok daha fazla trafik alır. Bu hem daha fazla satış yapılmasını hemde daha fazla marka bilinirliğini sağlamakta.
  • Pazar yerleri üzerinden ürün veya hizmet satmak demek yeni bir satış kanalına erişmek demektir. Eriştiğiniz bu kanal da kendinizi ürün lideri olarak konumlandırabilirsiniz.
  • Pazar yerleri satışın ana unsurlarından olan ödeme, müşteri hizmetleri, kargo ve lojistik hizmetleri gibi bir çok unsurla bizzat kendisi ilgilenir. Bu sayede satıcı olarak sizler buralara vereceğiniz enerji ve kaynakları daha fazla satış yapmak için harcarsınız.

Pazaryerlerinin satıcılar için dezavantajları nelerdir?

  • Pazar yerlerinin satıcılara yukarıda sunmuş olduğu avantajlar kadar bir takım dezavantajlarıda bulunmaktadır. Pazar yerlerinin satıcılar için en büyük dezavantajı satıcının her satış için ayrı ayrı komisyon ödemesidir. Kendi e-ticaret sitenizden satmış olduğunuz her ürünün ücreti size ait iken pazar yerlerinde satılan ürün fiyatının bir kısmı (pazar yerinin belirlediği oranda) pazar yerine aittir.
  • Günüzde artık her işletmenin pazar yerinde satış yapması zorunluk halini aldı. Pazar yerleri arasındaki rekabet büyük fiyat savaşlarının yaşanmasına neden olmakta. Fiziksel işletmelerin bu fiyatlandırma savaşında başarılı olmaları çok zor. Bu zorluk işletmeleri ekonomik açıdan ok zorlamakta.
  • Günümüzde artık pazar yerleri bir çok kategorinin tek hakimi konumunda. Bu durum pazar yerlerinin yüksek komisyon oranları istemesine neden olup satıcıları da kara kara düşündürmekte.
  • Pazar yerlerinde orantısız bir şekilde artan satıcı ve satılan ürün sayısı kontrolu ve denetimi zorlamakta. Böyle oluncada bir çok güvensiz satıcının ve sahte ürünün platformda toplanmasına neden olmakta. Sahte ürünlerin fiyatlarının düşük olması orjinal ürün satan satıcıları endişelendirmektedir.
  • Pazar yerleri üzerinden satış yapmak firmalara kendilerinden ürün satın alan müşterilerle irtibata geçemesi demektir. Siz ne kadar satış yaparsanız yapın ürün satın alan müşteri sizin müşteriniz değildir.

B2C İş modeli nedir?

Muhtemelen B2C iş modelini daha önceden duymuşsunuzdur. B2C iş modeli Business to Consumer kelimesinin kısaltılmasıdır. Anlam olarak da firmadan tüketiciye satış demektir. Bir tüketici olarak satın almış olduğumuz tüm ürünler B2C yani işletmeden tüketiciye satış iş modelindedir.

İnternet üzerinden e-ticaret sitesi açarak ürün satan firmalar ile pazar yerleri üzerinden satış yapan firmaların hepsi B2C iş modeli ile satış yapmaktadır. Gümüzde B2C işletmeler tarafından iki şekilde uygulanmaktadır. Bunlar;

  1. Satmış olduğunuz ürünleri kendi mağazanızda, kendi e-ticaret sitenizde sergileyebilirsiniz. Burada önemli olan ürünü müşteriye direkt olarak sizin satmanızdır.
  2. İkinci seçenekte ise işletmeler ürünlerini müşterilere pazar yeri kanalı üzerinden yapmaktadır.

Doğru pazar yerinin belirlenmesi için nelere dikkat etmelisiniz?

E-ticarete pazar yeri üzerinden mağaza oluşturarak yeni başlamak isteyen kişi olarak veya işini fiziksel ticaretten pazar yerleri üzerinde mağaza açarak internete taşımak isteyen firma olarak pazar yerini belirlerken çok dikkatli olmalısınız.

Doğru pazar yeri hangisidir kararı rastgele değil bilinçli bir şekilde vermelisiniz. Doğru pazar yerini belirlemek için dikkat edeceğiniz unsurlar şunlardır.

  • Pazaryeri Trafiği ve Ürün Görünürlüğü
  • Pazaryeri Marka İmajı
  • Hedef Belirleme ve Ürün Kategorileri
  • Kullanımınıza Sunulan Araçlar
  • Ödeme Güvenliği
  • Yasal Çerçeve
  • Abonelik Ücreti

Pazaryeri trafiği ve ürün görünürlüğü

Daha fazla satış yapabilmek için ürün sattığınız mağazanızın bilinir ve bulunur olması gerekir. Bu yüzden mağaza açmak istediğiniz pazar yerinin ve satmak istediğiniz ürünlerin arama motorlarında üst sıralarda listelenmesi gerekir. Açmış olduğunuz mağazanıza yüksek oranda trafik gelmesi gerekir ki daha fazla satış yapabilesiniz.

Tercih edeceğiniz pazar yerinin bu anlamda yüksek trafiği ve ürün görünürlüğünün olması gerekir. Pazar yerlerinin yüksek trafikler alması yaptıkları reklam çalışmları ile de direkt ilgilidir. Yer almak istediğiniz pazar yerinin insanlar tarafından bilinmesi de bu anlamda çok önemli.

Pazaryeri Marka İmajı
Pazaryeri marka imajı

Pazaryeri marka imajı

Pazar yerlerinde mağaza açmak kendi markanızı büyütmenize çok fırsat vermez. Müşteriler açısından da eklemiş olduğunuz mağaza isminden ziyade mağaza açtığınız pazar yerinin ismi daha önemlidir. Örneğin insanlar “mağaza 34” den ziyade Trendyol, HepsiBurada gibi pazar yerlerinden alışveriş yapmata.

Pazar yerlerinde kendi marka çalışması yapmanıza müsade edilmez. Kendi markanızı ön plana çıkardığınız tespit edildiğinde ise mağazanız süresiz olarak kapatılabilir.

Kendi marka isminizi kullanamadığınız için marka imajı güçlü bir pazar yerinde mağaza açmak akılıca olacaktır. Pazar yeri marka imajı için sürekli çalışan, reklam yapan pazar yerlerinde mağaza açmaya çalışın.

Hedef belirleme ve ürün kategorileri

Hedef belirlemek ticari faaliyetlerin devamlılığı ve başarısı açısından spn derece önemlidir. Ticari hedefler müşterileri özelliklerine göre kategorize edilmesini sağlar. Ticari hedefler için yaş, cinsiyet, konum gibi kriterleri göz önünde bulundurmak gerekir.

Pazar yerlerinde ki kategori yapısı sizin satmak istediğiniz ürün veya ürün grupları ile örtüşmelidir. Sizin kategorinize uyum sağlamayan pazar yerlerini tercih etmemek gerekir.

Kullanımınıza sunulan araçlar

Her pazar yeri kullanıcılarına bir takım araçlar sunmakta. Önemli olan sunulan bu araçların pratik ve kullanımının kolay olmasıdır. Pazar yerleri tarafından sizlerin kullanımına sunulan araçlar mağazanızı kolayca yönetmenizi ve müşterileriniz ile kolayca iletişim kurmanızı sağlamalıdır.

Tercih edeceğiniz pazar yerinin size sunduğu araçların kullanımının kolay ve pratik olmasına dikkat edin. Ayrıca müşteri hizmetlerinin de müşteri sorunları ile ilgilenip kısa sürede çözmesine dikkat edin.

Ödeme güvenliği

E-ticarette müşterilerin en çok dikkat ettiği konuların başında ödeme güvenliği gelmektedir. İnsanlar güvenli olduğu platformlar üzerinden alışveriş yapmaktadır. Pazar yerleri finansal işlemlerde uygulayacağı işlemleri garanti etmelidir.

Pazar yerleri finansal işlemleri dah güvenli ve pratik hale getirmek için bir takım arçlar geliştirmekte. Örneğin Trendyol ödeme kısmını kolaylaştırmak için Trendyol Cüzdan uygulamasını devreye almıştır. Müşterilerine ödeme kısmını güvenli ve kolay hale getiren pazar yerlerini tercih edin.

Yasal çerçeve

Pazar yerlerinde yürüteceğiniz tüm dijital ticari işlemler yasal bir çerçeveye tabidir. Bu nedenle yasal düzenlemeler ile uyumlu bir şekilde çalışacağını garanti eden pazar yerleri ile çalışmalısınız.

Abonelik ücreti

Her pazar yerinin kendisine mahsus abonelik modeli ve pazar yeri komisyon ücreti bulunmaktadır. Bununla beraber pazar yerleri satıcılara özel teklifler, özel abonelik modelleri teklif fedebilir. Satmış olduğunuz ürünler ile uyumlu abonelik modeli olan, daha az komisyon ücreti alan pazar yerlerini tercih etmelisiniz.

Sonuç olarak…

Bir işletmenin pazar yerlerinde mağaza açması çok önemli. Ama mağaza açmak kadar doğru pazar yerinde mağaza açmak daha da önemli. Ticari hedefleriniz ile uyumlu, satış tratejileriniz ile uyumlu tüm pazar yerlerinde mağaza açmalısınız. Sadece tek bir pazar yerinde mağaza açmak yerine tüm pazar yerleri tercih edilmelidir.

Pazar yerlerinde satılan ürünlerin tek bir platform üzerinden kontrol edilip yönetilmesi için entegrasyonlar tercih edilmelidir. Böyle bir platformda satılan bir ürün diğer platformlarda da otomatik olarak stoktan düşer.

Kendi e-ticaret sitenizin olması pazar yerlerinde mağaza açmanıza engel değildir. E-ticaret siteniz olsa bile pazar yerilerinde mağaza açmanızı tavsiye ederiz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Arda Altınsoy 1982 İzmir doğumlu. Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. Fotoğrafçılık ve seyahat tutkunu. Bir pazar yeri sitesinde kategori yöneticisi olarak çalışıyor.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir