1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

 E-ticarette Doğru Bilinen Yanlışlar


0

E-ticarette doğru bilinen yanlışlar o kadar çok ki. Pandemi ile birlikte e-ticaret sektörünün hızlı büyüdüğü bir gerçek. Öncesinde e-ticarete mesafeli duran, e-ticaret yapmam diyen bir çok kişi internetten alışveriş yapar oldu.

İnternetten alışveriş yapan insan sayısında artış oldu olmasına ama halen daha e-ticaret konusunda doğru sanılan yanlışlar yüzünden internetten alışveriş yapmayan, e-ticarete mesafeli duran insan sayısı da azımsanmayacak düzeyde değil.

E-ticarette doğru bilinen yanlışlar
E-ticarette doğru bilinen yanlışlar

Online pazaryerlerinin lideri durumunda olan Trendyol, HepsiBurada, Amazon gibi firmalara bile güvenlik, garanti, iade gibi nedenlerden dolayı endişeyle yaklaşan, alışveriş yapmayan insanlar var.

İnternetten alışveriş yapma konusunda doğru bilinen yanlışlar kadar e-ticaret yapma, internetten ürün satma, pazaryerlerinde mağaza açma gibi konularda da doğru bilinen bir çok yanlış bilgi bulunmakta. Bu yanlış bilgiler yüzünden e-ticarete girmek istemeyen, mesafeli davranan pek çok işletme sahibi bulunmakta.

Bu yanlış bilgilerden dolayı çok cesur davranıp kısa zamanda zarar eden yada e-ticarete hiç başlamayan insan sayısı da çok fazla. Bu makalemizde e-ticarette doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgiler verip, internetten alışveriş yapma konusundaki güvensizlik algısının kırılmasına yardımcı olmaya çalışacağız.

E-ticarette doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

E-ticarette doğru bilinen ama aslında tamamen yanlış olan bir çok bilgi bulunmakta. Bu yanlış bilgiler yüzünden insanlar e-ticarete, internetten alışveriş yapmaya mesafeli durmakta veya tamamen karşı çıkmakta. E-ticarette doğru zanneden kişileri iki gruba ayırmak mümkün. Bunlar;

1-İnternetten alışveriş yapması beklenen müşteriler

2-İnternetten ürün satmak, e-ticaret yapmak isteyen kişiler

Bu makalemizde bu iki grubun doğru zannettiği ama aslında yanlış olan bilgilere açıklık getireceğiz. Umarız ki bu yanlış bilgileri doğru bilgilerle değiştirip insanların internetten alışveriş yapmasına katkı sağlarız.

E-ticarette doğru bilinen yanlışlar şunlardır;

  • Kredi Kartı Bilgilerim Çalınır
  • E-ticaret Siteleri Güvensizdir Düşüncesi
  • Alışveriş Sonrasındaki Süreçte Muhatap Bulamam
  • Yanlış Ürün Gönderilir
  • Kargom Ya Elime Ulaşmazsa
  • Ürünlerimi Değiştiremem veya İade Edemem
  • Aldığım Ürünlerin Garantisi Olmazsa
  • Bir mağaza açarsam hemen satış yapmaya başlarım
  • Satacak bir ürünüm yok, bu yüzden bir e-ticarete başlayamıyorum
  • Online satış çok maliyetli, karşılayamam
e-ticarette doğru  bilinen yanlışlar
Kredi kartı bilgilerim çalınır

Kredi kartı bilgilerim çalınır

E-ticaret hakkında doğru bilinen yanlışların başında kredi kartı bilgilerim çalınır düşüncesi gelmektedir. İnternetin ilk zamanlarında ortaya çıkan bazı olaylar veya zaman zaman medyada çıkan şu firmadaki müşteri bilgileri çalındı haberleri insanların bu düşüncelerini devam ettirmelerine neden olmakta.

Kredi kartı bilgilerim çalınır düşüncesinin yanında benden habersiz kartımdan para çekilir düşünceside internetten alışveriş yapmaya en gel olmakta.

Her alan da olduğu gibi finans alanında teknolojik güvenlik önlemleri artırılmakta, bununla ilgili her gün yeni önlemler, tedbirler alınmakta. Bu alanda bilinen en büyük güvenlik tedbirleri ssl sertifikası, sanal pos ve 3D Secure yöntemidir.

SSL sertifikası ile bir internet sitesinde veya bir pazaryerinde girmiş olduğunuz bütün bilgiler şifrelenerek gönderilmekte. Dolayısıyla da başka birilerinin bu bilgileri görme , çözme ihtimali yoktur. 3D Secure yönteminde de ödeme yapacağınız zaman kredi kartınızın bağlı olduğu bankada kayıtlı bulunan cep telefonunuza sadece o alışveriş için geçerli olan bir SMS gönderilir.

Bu SMS de sadece o alışveriş için geçerli olan bir şifre vardır. Bu şifreyi ortalama 3 dakika içerisinde ödeme ekranına girmeniz istenir. Gelen şifre girilmez ise ödeme yapılmaz. 3 dakika içerisinde şifre girilmez ise şifre geçersiz hale gelir.

Cep telefonunuz yanınızda olduğu müddetçe herhangi bir internet sitesi, pazaryeri veya başka biri kartınızdan sizden habersiz para tahsil edemez. Etmesi için SMS ile gelen şifreyi girmesi gerekir. Ayrıca bildirim ayarlarınızda yapılan harcamaların tarafınıza SMS veya mail ile bildirilmesini isteyebilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Sanal Pos Nedir? Sanal Pos Nasıl Alınır?

Bazı bankalar ilave güvenlik önlemi olarak ödeme işleminden sonra sizi cep telefonunuzdan arayıp “şu tarihte şu siteden şu kadar meblağlı ödeme yapıldı. Bilginiz dahilindeyse biri, değilse ikiyi tuşlayın” şeklinde arama yapmakta. Eğer bilginiz dahilinde değilse ikiyi tuşladığınızda yapılan ödeme kartınızdan çekilmez.

Cep telefonunuz başkalarının eline geçmediği müddetçe kredi kartınızdan birilerinin sizden habersiz alışveriş yapması, ödeme yapması, sizden habersiz para çekmesi mümkün değildir. İçiniz rahat bir şekilde internetten alışveriş yapabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
3D Secure Nedi? Neden Önemlidir?

E-ticaret siteleri güvensizdir düşüncesi

E-ticaret hakkında doğru bilinen yanlışlardan biriside E-ticaret sitelerinin güvensiz olduğu düşüncesidir. İnternetin ilk zamanlarında kontrolsüz bir şekilde e-ticaret siteleri açılmış olsa da günümüzde faaliyet gösteren tüm e-ticaret siteleri, pazaryerleri son derece güvenlidir.

E-ticaret yapmak isteyen firmalar artık Ticaret Bakanlığı tarafından faaliyete geçirilen ETBİS kaydı ile güvenli hale gelmekte. Bunun yanında e-ticaret sitelerinin e-tahsilat yapabilmeleri için gerekli olan Sanal Pos bankalar tarafından vergi levhası olmayan firmalara verilmemekte.

Bunun yanında e-ticaret siteleri site üzerinden gönderilen bütün bilgilerin şifrelenmesi için SSL sertifikası kullanmakta. Bir sitede SSL sertifikası yoksa o siteden alışveriş yapmayın.

Bunun yanında alışveriş yapacağınız e-ticaret sitesinin iletişim sayfasında yerleşik bir adresi olup olmadığına, iletişim kanallarında sabit bir telefon, Whatsapp hattı olup olmadığına bakarak da firmanın güvenilir olduğunu anlayabilirsiniz.

E-ticaret sitelerinde bulunması gereken bir takım hukuki metinler bulunmakta. Alışveriş yapacağınız sitede mesafeli satış sözleşmesi, iade ve cayma bildirimi gibi hukuki metinlerin olup olmadığını kontrol edin.

Son olarak alışveriş yapacağınız e-ticaret sitesinin hakkımızda sayfasını inceleyin. Hakkımızda sayfasında kendilerini doğru anlatabilmişlerse size güven verecektir. Sizde hakkımızda sayfasından edineceğiniz güvenle alışveriş yapabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Hakkımızda Sayfası Nasıl Olmalı?

Alışveriş sonrasındaki süreçte muhatap bulamama

Yine en çok tereddüt edilen hususlardan biriside alışveriş yaptıktan sonra iade etmek istediğimde, bir soru sormak istediğimde muhatap bulamam düşüncesidir. Aslında böyle bir düşünce son derece insani olup haklılık payı da bulunmaktadır.

Bu tarz bir durumun önüne geçmek için bilinen, kurumsal e-ticaret sitelerini tercih ettiğinizde sorun yaşamazsınız. Bu gün kurumsal dediğimiz bütün e-ticaret siteleri müşterilerin bu kaygısını anlamış olup bu kaygıyı giderecek önlemler almakta, çözümler üretmekte. Örneğin bir çok firma bu sorunu çözmek için;

  • Çağrı Merkezi
  • 7/24 Canlı Destek
  • Mail
  • İletişim Formu
  • Müşteri Temsilcisi

Gibi yöntemlerle müşterilerinin tereddütlerini gidermeye çalışmakta. Alışveriş yapacağınız siteyi belirlerken iletişim kısmında hangi iletişim kanallarını kullandıklarını kontrol edip, buralardan deneyimledikten sonra alışveriş yapabilirsiniz.

Yanlış Ürün Gönderilir Düşüncesi
Yanlış ürün gönderilir düşüncesi

Yanlış ürün gönderilir düşüncesi

Yaptığı alışveriş sonrası yanlış ürün gönderileceğini düşünen ve sırf bu yüzden internetten alışveriş yapmayan insanlarda bulunmakta. Bu düşüncenin en büyük nedeni e-ticaret hakkında doğru bilgi  sahibi olunmamasıdır. Bir çok e-ticaret firması depolar kullanmakta.

Gelen siparişlerin en hızlı ve doğru bir şekilde gönderilebilmesi için akıllı depo yazılımları kullanmakta. Alışverişinizi yapar yapmaz ilgili firmanın departmanına siparişiniz iletilmekte ve hemen hazırlanması sağlanmakta. Kampanya dönemlerinde bu tarz durumlarla karşılaşılma ihtimali olsa bile bu çok küçük bir ihtimaldir.

thumbnail
Önerilen Yazı
E-Ticaret Nedir 2024?

E-ticaret yapacağınız alışveriş sitesinde alacağınız ürünle ilgili ne kadar fazla detay verirseniz size gönderilen ürünün de o kadar yanlış olma ihtimalini azaltırsınız. Alışveriş yapacağınız sitede alacağınız ürünün renk, beden, ebat, ağırlık, hacim gibi ayırıcı unsurlar ne kadar fazla olursa size gelecek üründe o kadar sorunsuz olacaktır.

Yanlış ürün gönderilmesi bir e-ticaret firması için en prestij sarsıcı durumlardan biridir. Hiçbir e-ticaret firması bu tarz bir duruma düşmek istemez. Bu yüzden kurumsal e-ticaret sitelerinin bu konuya çok dikkat ettiğini hatırlatmak isteriz.

Kargom elime ulaşmazsa

Adresinizi doğru yazdığınız müddetçe siparişinizin adresinize ulaşmaması mümkün değil. Alışveriş yaparken adresinizi tam ve doğru şekilde yazmaya gayret edin. Kurumsal alışveriş siteleri kargo firmaları ile entegre yazılımları kullanmakta. Satın almış olduğunuz ürün üye olurken belitmiş olduğunuz adrese gönderilmek üzere kargo firmasına entegre yazılım ile bildirilir.

Kargo firmalarının yoğunluğundan dolayı kargonuzun adresinize geç gelmesi, kargonun sizin adresinizde olmayacağınız zaman dilimlerinde gelmiş olması gibi durumlar olabiliyor. Örneğin siz adres olarak resmi kurum adresinizi veriyorsunuz.

Resmi kurumun çalışma saatleri bellidir. Kargo firması bu saatin dışında geldiğinde “geldik adresinizde yoktunuz” diyebilir.  Bu tarz durumlarda e-ticaret sitesi ile ilgili bir durum değildir.

Siparişlerinizi kapıda ödeme ile verebilirsiniz. Böylece kargo adresinize gelmediği sürece ödeme yapmazsınız. Kargoların geç gelmesi e-ticaret siteleri için en prestij kaybettirecek durumlardan birisidir. Hiçbir firma bu duruma düşmek istemez. Kargolarını bir an önce gönderip parasını almak ister.

Ürünlerimi değiştiremem veya iade edemem

Bu düşüncede yine e-ticaret hakkında bilgi sahibi olunmamasından kaynaklanmaktadır. Tüketiciyi Koruma Kanunu çerçevesinde almış olduğunuz ürünleri 14 gün içerisinde iade edip değişim talep edebilirsiniz.

Yalnız burada iade edilecek ürünlerde kişisel ürünler, açılması ile bozulabilecek ürünler, insan vucuduna direkt temas eden ürünler olmamasına dikkat etmek gerekir. Bu tarz ürünlerin haricinde her türlü ürünü iade etme hakkınız bulunmakta. Bu durum ürün almadan önce kabul ettiğiniz “mesafeli satış sözleşmesi” metninde yazar.

Ürünü almadan önce mesafeli satış sözleşmesini mutlaka okuyun. Kurumsal e-ticaret sitelerini ve pazaryerlerini tercih ettiğiniz sürece iade ve değişim konusunda sorun yaşamazsınız. Ama kurumsal olmayan e-ticaret sitelerinden ürün aldığınızda iade edememe, değiştirme sorunu yaşayabilirsiniz.

Bu tarz durumlarla karşı karşıya kaldığınızda hakem heyetine başvurup hakkınızı arayabilirsiniz.

Aldığım ürünlerin garantisi olmazsa

İnternet ortamında satılan her ürünün garantisi olmak zorunda. Satıcı sattığı ürünle ilgili garanti şartlarını, garanti süresini ürün açıklamaları kısmında belirtmelidir. Ayrıca garanti ile ilgili durum “mesafeli satış sözleşmesi” metninde de belirtilmesi gerekir.  Aldığınız ürünle ilgili garanti kapsamında bir sorun yaşarsanız Hakem Heyetine başvuru yapabilirsiniz.

Bir mağaza açarsam hemen satış yapmaya başlarım

E-ticarete başlamak isteyenlerin veya pazaryerlerinde mağaza açmak isteyen çoğu kişinin aklında bu düşünce bulunmakta. Üzülerek belirtmek zorundayız ki mağazanızı açar açmaz satış yapmanız imkansıza yakın. Satış yapabilmeniz için marka bilinirliğinizin olması gerekiyor.

Marka bilinirliği için dijital pazarlama çalışması yapmalısınız. Veya ürünlerinizin arama motorlarında üst sıralarda listelenmesi için SEO çalışması yapmalısınız. Bu konuda aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.

Satacak bir ürünüm yok, bu yüzden bir e-ticarete başlayamıyorum
Satacak bir ürünüm yok, bu yüzden bir e-ticarete başlayamıyorum

Satacak bir ürünüm yok, bu yüzden bir e-ticarete başlayamıyorum

Elinizin altında satacak ürününüz olmasa bile e-ticarete başlayabilirsiniz. Dropshipping yöntemi ile stoksuz satış yapabilirsiniz. Dropshipping yönteminde satmak istediğiniz ürünler için bir toptancı buluyorsunuz ve anlaşıyorsunuz.

Siz anlaştığınız bu ürünleri kendi e-ticaret sitenizden veya pazaryerleri üzerinde satışa çıkarıyorsunuz. Sipariş gelmesi durumunda siz sipariş bilgilerini anlaştığınız toptancıya iletiyorsunuz. Toptancınız ürünü sizin adınıza kargoya verecektir. Bu yöntemde en önemli kriter sağlam bir tedarikçi bulmaktır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Kolay Yoldan Dropshipping Nasıl Yapılır?

Bunun yanında her hangi bir konuda yeteneğiniz varsa bunu gelire dönüştürebilirsiniz. Özellikle dijital ürünler satarak para kazanabilirsiniz.

E-Ticaret çok maliyetli, karşılayamam

E-ticarete başlamak isteyenlerin en çok öne sürdüğü gerekçelerden biriside e-ticarete başlama maliyetinin çok yüksek olduğu. 2000’li yılların başında e-ticaret başlamak hakikaten çok maliyetli idi. Ama bu gün teknolojik gelişmeler sayesinde e-ticarete başlamak daha uygun maliyetli.

E-ticarete başlamanızı sağlayacak bir sürü ücretsiz e-ticaret yazılımı bulunmakta. Bu yazılımlar sayesinde sadece alan adı ve hosting ücreti ile e-ticaret sitesi açabilirsiniz. Bu gün bir alan adını 110-120 TL’ye, hosting paketini ise 250 TL’ye alabiliyorsunuz. Yani ortalama 400-500 TL ile e-ticaret sitesi açılabilir. Bunun yanında ortalama 2000 TL den başlayan ücretli e-ticaret yazılımları ile de e-ticaret sitesi açmak mümkün.

Sonuç olarak…

E-ticarette ilgili doğru bilinen yanlışlar bunlarla sınırlı değil elbet. Bunlardan başka bir sürü daha yanlış bilgi var. Bu makalede e-ticaret başlamanın da, satış yapmanın da, internetten bir şeyler satın almanın da sanılandan daha kolay ve daha güvenli olduğunu anlatmaya çalıştık.

Doğru bilinen yanlışların temelinde e-ticaret hakkında bilgi sahibi olamamak yatmakta. E-ticaret hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız e-ticaretten korkmamak gerektiğini o kadar kolay anlarsınız. Sitemizde e-ticaret ile ilgili yazılmış onlarca makale var. Bu makaleler sayesinde e-ticaretle ilgili her türlü bilgiyi öğrenebilirsiniz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir