Blog SEO ile içeriklerinizi Google uyumlu hale getirin. Günümüzün bilgi öğrenme kaynaklarının ilk sıralarında blog sayfaları gelmektedir. Bilgiye erişim anlamında ilk zamanlarda blog sayfalarına karşı olumsuz bir algı var idiyse de artık bu algı yıkıldı diyebiliriz. Bunun böyle olmasında ki etken belki de blogları insanların bir web sayfası olarak görmemesi etkiliydi.
Ama artık bloglar bilgiye erişim de önemli bir kaynak olarak görülüp, blog yazmak prestijli bir durum haline gelmiştir. İçeriğin önem kazanması ile beraber bloglarda önem kazanmış, bir çok kişi, işletme blog sayfaları oluşturmuştur. Öyle ki bir çok kişi bloglar üzerinden gelir elde etmekte.
İçeriğin önem kazanması, bloglar üzerinde para kazanılması bir çok insanı blog açmaya sevk etmiştir. Bloglar için bu kadar ilgi olunca Blog SEO kavramı da önem kazanmıştır. Bu makalemizde Blog SEO nedir, Blog SEO nasıl yapılır, Blog SEO yapılırken nelere dikkat etmek gerekir gibi sorulara cevap vereceğiz.
Blog SEO konusuna geçmeden önce şu hatırlatmayı yapmak da fayda var. Blog için yazı yazarken bunu Google için değil okuyucularınız için yazdığınızı aklınızdan çıkarmayın. Önemli olan bloğunuzu okuyan kişiye bir bilgi verebilmek, onun makalemizi okumasından memnun olmasını sağlamak. Okuyan kişinin boşu boşuna zamanı aldılar dedirtmemek. Google için önemli olan blog yazılarınızı nasıl yazdığınız değil, ne yazdığınızdır. Bu anlamda okuyucularınız birinci sırada, Google gibi arama motorları ikinci sırada olsun.
Blog yayıncılığı ve içerik pazarlaması nedir?
Blog SEO konusunu öğrenmeden önce bloğun bir e-ticaret sitesi için, bir işletme için önemi nedir ondan bahsedelim. Blog yayınlamak bir e-ticaret sitesine, bir işletmeye aşağıdaki avantajları sağlar. Bunlar;
- Bloğunuza arama motorları üzerinden ulaşılması büyük oranda artar.
- Blog yazıları sayesinde mevcut müşterileriniz ile bağlarınız güçlenirken, yeni müşterilerde kazanırsınız.
- Yazdığınız yazılar ile sektörünüzde daha çok tanınır, otorite haline gelebilirsiniz
- Müşterilerinizin markanızla daha güçlü bağlar kurmasını sağlarsınız.
- İnsanların paylaşımları ile marka değeriniz ve bilinirliğiniz artar.
Metin yazarlığı
Bloglara ilginiz varsa SEO Metin Yazarlığı kavramını mutlaka duymuşsunuzdur. Metin yazarlarının görevi okuyucularını bir ürün veya hizmet için ikna etmek, onlara dolu dolu bilgiler vermektir. SEO çlaışması metin yazarlığının bir alternatifi değildir. Metin yazarlığı olmadan SEO çalışmasından bahsedilemez. SEO çalışması makale yazarını arama motorlarının ne tür içerikler istediklerine dair rehberlik etmektir. Bu makale ile sizde blog yazılarınızı arama motorları için nasıl optimize etmeniz gerektiğini öğreneceksiniz.
Blog SEO nedir?
Blog SEO, yazılan yazıların arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması için gereken kriterlerde yazılar yazma ve bu yazıları optimize etme işlemine denir. Blog SEO çalışması yapan birinin anahtar kelime çalışması yapması, sayfa içi SEO çalışması, blog için dışardan bağlantı alınması başlıca görevleridir. Açılan bir blog için bir çok trafik alma yöntemi bulunmakta. Ama bu yöntemler içerisinde en istikrarlı olanı arama motorlarıdır. İnsanların aramış olduğu kavramları yazmış olduğunuz makaleler içerinde geçirirseniz bloğunuz GOoogle gibi arama motorlarından ciddi trafik çekecektir.
Blog SEO uyumlu yazılar nasıl yazılır?
İnternetin ilk yıllarında SEO diye bir kavram olmadığı için bir konu hakkında yazı yazar onun binlerce kişiye ulaşması için beklerdiniz. SEO kavramının çıkmasından sonra artık içeriklerinizin Google üzerinden binlerce kişiye ulaşması için bekleyemezsiniz. Yazdığınız yazıların arama motorlarında daha üst sıraya çıkması için detaylı bir araştırma yapmalı ve SEO uyumlu blog yazıları yazmanız gerekir.
SEO uyumlu blog yazıları yazabilmek için aşağıdaki beş adımı uygulamak gerekir. Bunlar;
- Anahtar kelime çalışması yapmak
- Arama amacını belirlemek
- Yazılacak yazı için bir format belirlemek
- Elde edilen verilere dayalı bir taslak oluşturmak
- Yazılacak yazıyı yazmak
Anahtar kelime çalışması yapmak
Yazılan her blog yazısının mutlaka bir ana anahtar kelime ile optimize edilmesi gerekir. Optimize edilecek bu anahtar kelime insanların sıklıkla arattığı ce aratmaya devam edecekleri kelime olmak zorunda. İnsanların ilgi göstermediği, arama yapmadığı bir kelimeyi optimize etmek size trafik getirmeyecektir.
İnsanların sıklıkla aratmış olduğu kelimeleri nasıl bulacağız? Bunun için yapılmış olan bir çok araç ve uygulama bulunmaktadır. Aşağıdaki araçları anahtar kelime araştırmak için gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Yukarıda ki listede yer alan Ahrefs aracını kullanabilmek için arama kısmına bloğunuzla ilgili birkaç ana kelime veya kelime gruplarını yazın. Sonra Phrase Match (Sıralı Eşleşme) anahtar kelime raporunu inceleyin. Örneğin Dijital Pazarlama ile ilgili bir bloğunuz varsa ana anahtar kelimeleriniz şunlar olabilir.
Yukarıdaki ana anahtar kelimeleri Ahrefs aracında tekrar arattığınızda karşınıza ana anahtar kelime ile bağlantılı binlerce kelimenin çıktığını göreceksiniz. Çıkan bu kelimelerin hepsi için makale yazmak çok akıllıca olmayacaktır. Bunun yerine sizin için önemli olan, sizin için öncelikli olan kelimeleri belirleyip o kelimelerle ilgili içerikler yazmak daha mantıklı olacaktır.
Yeni yayın hayatına başlayan bloglar için aranma hacmi ve rekabeti yüksek kelimelerin hedeflenmesinden ziyade aranma hacmi ve rekabeti az kelimelerin hedeflenip içerikler üretilmesi daha doğru olacaktır.
Arama amacını belirlemek
Bloğunuza istikrarlı bir trafik alabilmeniz için bloğunuzun Google arama sonuçlarında üst sıralarda olması gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta üst sıralarda olunan kelimede kullanıcının kesinlikle bizim gibi blog sitelerini görmek istemesi gerekiyor. Eğer arama yapan kullanıcı bizim gibi blog sitelerini görmek istemiyorsa üst sıralarda olmak bile işe yarmayacaktır.
Bunun için makale yazacağımız kelime veya kelime gruplarında arama yapan kullanıcının bir blog yazsını mı yoksa bir şey mi görmek istediğini öngörüp ona göre içerik yazmak gerekir. İşte buna arama amacının belirlenmesi denir.
Google da arama yapan kullanıcıların her hangi bir kavramı neden arattıklarını anlayabilmek için anahtar kelimenizi Google da arattırın. Google’in sonuçları gösterme prensibi arama yapılan kelime ile ilgili an alakalı sonuçları göstermek olduğu için bu kelime ile ilgili arama sonuçlarını incelemek sizin için çok faydalı olacaktır.
Örneğin “Dijital Pazarlama nedir” kelime grubunu aratan bir kişinin arama amacını tahmin etmeye çalışalım. Karşımıza çıkan sonuçlara göre arama yapan bir kişinin bir hizmet satın almadan ziyade bilgi öğrenmek olduğunu anlayabiliriz.
Buradan şunu anlayabiliriz. Bloğumuzda sadece “Dijital Pazarlama” kelimesinin vurgu yapıldığı bir makale yazmak mantıklı olmayacaktır. Çünkü “dijital pazarlama nedir” aramasını yapan kullanıcının amacı bir bilgi öğrenmektir.
Yazılacak yazı için format belirlemek
Herhangi bir kelimede arama yapıp bir blogdan bilgi öğrenmek isteyen insanlar için eski tekniklerle makale yazıp bununla arama motorlarında üst sıralarda çıkmayı beklemek hayalperestlik olur. Arama yapan insanların çoğu aramak istediği kelimenin çerçevesini bilir. Bu kapsamda yazacağımız makalenin format ve açısını belirleyip neyi ifade ettiğimizi tam olarak belirlememiz gerekiyor.
Format Belirlemek
Bir çok blog yazısı aşağıdaki formatlara göre yazılmakta. Bunlar;
- Nasıl yapılır rehberi
- Adım adım tarif etme
- Liste
- Görüş yazısı
- Karşılaştırma
- İnceleme yazısı
Peki arama yapan insanların yukarıdaki formatlardan hangisini aradıklarını nasıl anlayacağız? Anahtar kelimelerimizin arama sonuçlarına bakarak hangi biçimin baskın olduğunu anlayabilirsiniz. Örneğin “E-ticaret yazılımları” kelime grubunu arattığınızda karşınıza çoğunlukla liste şeklinde yazılmış makalelerin listelendiğini göreceksiniz.
Burada şuna da dikkat etmekte fayda var. Arama yapılan her sonuç bize yukarıdaki örnek kadar net bir fikir vermez. Bazen bir çok formatın bir arada kullanıldığı makalelerde listelenebilir. Bu durumda aşağıdaki seçeneklerden biriyle devam edebilirsiniz. Bunlar;
- En üst sırada çıkan formatla devam edebilirsiniz.
- Çıkan ilk 2-3 sonuç arasında ortak bir nokta bulabilirsiniz.
- Yazmayı düşündüğünüz konuya yönelik en uygun format biçimi için tahminde bulunabilirsiniz.
Açı belirlemek
Yazmayı düşündüğümüz makale için açı belirlemek, format belirlemekten daha zordur. Ama açı belirlemek yazdığımız makalenin okuyuculara ulaşmasında formattan daha etkilidir. Yazmayı düşündüğünüz makale için doğru açıyı nasıl belirleyebilirsiniz? Bu sorunun cevabını da arama sonuçları içerinde görebilirsiniz. Yaptığınız arama sonuçlarına göre karşınıza çıkacak açıları şunlardır;
- Kişisel Deneyim →Kaldığım 10 otel
- En İyi → En iyi 5 uçak bileti acentesi
- Uzman Yorumu → Yatırım uzmanından yatırım tavsiyesi
- Yeni Başlayanlar için → Yeni başlayanlar için blog açma rehberi
- Belirli Bir Sonuç → Antep yemekleri
- Denenmiş ve Test Edilmiş → En iyi performanslı cep telefonları
- Yenilik → 2021 güneş gözlükleri
Bu açıları incelerken şunu her zaman göz önünde bulundurun. Bütün arama sonuçları yukarıdaki gibi net bir yazı açısı vermez. Bu durumda doğru açıyı belirlemek için siz tahminde bulunmalısınız.
Elde edilen verilere dayalı bir taslak oluşturmak
Yazmayı planladığınız yazıyı hangi çerçeveye göre yazacağınızı belirlemek yazı yazarken size büyük kolaylık sağlayacaktır. Tarz olarak kendi içgüdülerinize dayanarak bir taslak oluşturup yazılarınızı yazmayı tercih edebilirsiniz. Ancak arama yapan insanların gerçekte ne aradığını anlayıp, elde ettiğiniz sonuçlara göre bir taslak oluşturmak daha iyi sonuç verecektir.
Verilere dayalı bir taslak oluşturmak için aşağıdaki yollardan birini tercih edebilirsiniz.
- Ortak alt başlıkları inceleyebilirsiniz.
- Ortak anahtar kelimeleri inceleyebilirsiniz.
Yazınızı yazın
Yukarıdaki aşamaları tamamladıktan sonra artık yazı yazma kısma geçebilirsiniz. Elinizde anahtar kelime şablonuna göre belirlediğiniz formatta yazı yazmaya başlayın. Yazı yazarken taslağınıza sadık kalarak belirlemiş olduğunuz alt başlıkların altında okuyucuyu doyurabilen yazılar yazmaya çalışın.
Blog yazılarınızı nasıl SEO’ya uygun hale getirirsiniz?
Blog yazısı yazarken en zor kısım veriye dayalı bir taslak oluşturmaktır. Ama yazmış olduğunuz makalenin Google da üst sıralarda çıkabilmesi için uygulamanız gereken birkaç optimizasyon işlemi daha bulunmaktadır. Yazmış olduğunuz makaleyi Google arama sonuçlarında en üst sıraya çıkabilmek için uygulamanız gereken işlemler şunlardır;
Başlıklarda Anahtar Kelimenizi Kullanın
Yazdığınız makalenin ana başlığında belirlediğiniz ana anahtar kelimeyi, alt başlıklarda ise diğer anahtar kelimeyi mutlaka kullanın. Örneğin e-ticaret kelimesini ana kelime olarak belirlemişseniz başlığınız E-ticaret Nedir? Şeklinde olmalıdır.
Başlık etiketini kısa tutun
Makalenizin bağlığını belirledikten sonra arama motorları için bir URL belirlemelisiniz. Belirlediğiniz bu URL kısa ve anahtar kelimenizden oluşmasına dikkat edin. Örneğin makale başlığınız Dijital Pazarlama Nedir, Dijital pazarlama yaparken nelere dikkat edilmelidir? Olsun.
Ana anahtar kelimeniz “Dijital Pazarlama” olduğu için URL adresinin “dijital-pazarlama” olması mantıklı olacaktır. Bloğunuzda url adresini otomatik oluşturan bir eklenti varsa URL’i otomatik oluşturmak yerine kendinizin oluşturmasını tavsiye ederiz.
Her zaman güncel bir URL kullanın
Kullanmış olduğunuz URL adresinin her dönem aranılan bir kelime olmasına dikkat edin. Bazı blog yazarları içinde bulunulan yıl ile ilgili bir makale yazarken URL kısmına içinde bulunulan yılı da eklemekte. O yıl bittikten sonra bu makale güncelliğini yitirmiş gibi değerlendirilmekte.
Örneğin 2022 Dijital Pazarlama Trendleri Nelerdir? Şeklinde bir başlık atmak 2022 yılı bittikten sonra bu trendler ortadan kalkacakmış gibi değerlendirilebilir. Bunun yerine sadece “dijital-pazarlama-trendleri” URL adresinin kullanılması doğru olacaktır.
Etkileyici bir meta açıklama oluşturun
Her makalenin ne ile ilgili olduğunun arama motorlarına anlatılmasına “Meta Açıklama” denir. Meta açıklamalar arama sonuçlarının altında görüldüğü için çok önemlidir. İlk dikkat çekme yeridir. Burada kullanıcının dikkatini çekebilirseniz kullanıcı linke tıklayıp sitenize gelecektir. Meta açıklama maksimum 160 karakteri geçmemelidir. Meta açıklama içerisinde anahtar kelimesinin geçmesine dikkat edin.
Görselleri optimize edin
Makaleleriniz içerisinde ifadelerinizi destekleyecek görselleri mutlaka kullanın. Kullanmış olduğunuz görsellerin isminin DSC0019.JPG olmasından ziyade anahtar kelimelerinizin olması doğru olacaktır. Örneğin makale başlığınız Backlink Nedir? Şeklinde ise görsel isminizin baclink-nedir.jpg şeklinde olması gerekir.
Kullanmış olduğunuz görsellerin boyutunun büyük olmamasına dikkat edin. Büyük boyutlu görseller makalenizin geç yüklenmesine sebep olacaktır. Geç yüklenen sitelerde kullanıcı fazla beklemeden sitenizi terk edecektir. Buda arama sonuçlarında daha aşağılarda yer almanıza sebep olacaktır.
İçindekiler kısmı ekleyin
Makaleleriniz çok başlıklardan oluşacaksa mutlaka içindekiler kısmı ekleyin. Makalenizi okumak isteyen kişi istediği başlığa tıklayıp okuyabilmedir. Kullanıcı deneyimi açısından içendekiler kısmı mutlaka olmadır. Eğer blog altyapısı olarak WordPress kullanıyorsanız Easy Table of Contents gibi ücretsiz eklentileri kullanabilirsiniz.
Bağlanabilir snippet’ler (parçacıklar) ekleyin
Bağlanabilir Snippet’ler, kullanıcıları blog yazılarınıza bağlantı vermeye teşvik eden bilgi dolu bölümlerdir.
Bağlanabilir Snippet’lerin sıralamaya etki eden bir faktör olarak bilindiği için, bu bölümden daha fazla bağlantı almanız önemlidir.
Şema şşaretlemesi ekleyin
Şema işaretlemesi, arama motorlarının makaleleriniz daha iyi anlamasına ve arama sonuçlarda daha iyi listelemesine yardımcı olur.
Zengin Snippet’ler, kullanıcıların ilgisini yüksek oranda çekmektedir. Bu sayede aldığınız tık sayısını arttırarak, blog yazılarınızın daha fazla organik trafik almasını sağlarsınız.
Dâhili bağlantılar ekleyin
Dahili bağlantılar aynı alanda yayın yapan bir sayfadan diğerine yönlendirme yapılmasıdır. Google’in her sayfanın ne hakkında olduğunu anlaması açısından önemlidir. Makalelerinizde mutlaka dahili bağlantılar ekleyin.
Yazdığınız makalelerde bağlantı eklemek için kullanabileceğiniz bir çok araç bulunmaktadır. Örneğin Ahrefs içerisinde Web Yöneticisi Araçları kısmından Site Denetimi bölümünden kolay ve ücretsiz bir şekilde bağlantı ekleyebilirsiniz.
Yazılarınıza bağlantı eklemek için kullanabileceğiniz birçok ücretsiz araç vardır. Örneğin Ahrefs’in Web Yöneticisi Araçları’ndan Site Denetimi’ni kullanarak, kolay ve ücretsiz bir şekilde bağlantı ekleyebilirsiniz.
Blog gönderilerinizin sıralamasını nasıl koruyabilirsiniz?
Şunu unutmamak lazım blog SEO çalışması için yapılacak işlemler tek seferlik değildir. Aynı işlemleri tekrar, tekrar veya belli aralıklarla yapmak, güncellemek, ilaveler yapmak gerekir. Makalenizi yazdıktan sonra bunun Google başta olmak üzere arama motorları tarafından indexlenmes ve kullanıcıların arama sonuçlarına yansıtılması bir süreçtir.
Bu anlamda da sabırlı olmakta fayda var. Bu süreç içerisinde blog gönderilerinizi iyileştirmek, daha üst sıralarda çıkmasını sağlamak için yapmanız gereken bazı işler vardır. Bunlar;
- Yazdığınız makaleleri düzenli olarak güncelleyin.
- Yazmış olduğunuz makalelerden öne çıkan Snippet varsa onları optimize edebilirsiniz
- İçerik Merkezleri Oluşturabilirsiniz
- Daha Fazla Bağlantı Oluşturabilirsiniz
Sonuç olarak…
Blog SEO başta olmak üzere bütün web siteleri ile ilgili yapılacak olan SEO çalışmalarında başarılı olabilmek için 2 altın kural vardır. Bunlar;
1-Tutarlı olmak
2-Sabırlı olmak
Bu iki kurala sadık kaldıktan sonra bir süre sonra başarılı olduğunuzu göreceksiniz. Yazacağınız makaleler için mutlaka anahtar kelime çalışması yapıp makalelerinizi anahtar kelime odaklı yazın. Yazdığınız makaleleri Blog SEO kriterleri çerçevesinde optimize edip zaman zaman güncellemeniz gerekmekte.
Blog yazısı yazma, bunları optimize etme, güncellemek belli bir zamanınızı alacaktır. Tutarlı hareket edebilmek için bunları planlı bir şekilde yapmanızı tavsiye ederiz. Yoksa bir süre sonra işler karışabilir veya sıkılabilirsiniz.
Son olarak SEO çalışmasının sabır gerektirdiğini tekrar belirtelim. Yapacağınız bir optimizasyonun, güncellemenin sonucunu belki de 3 ay sonra alacaksınız, belki 6 ay sonra alacaksınız. Bu anlamda sabırlı olmak ve tutarlılığı korumak gerekir. Alanında başarılı bir blog olmak istiyorsanız en az 6 ay, bir yılı gözden çıkarın.
Eğer sabırsız bir yapınız ve başarılı olmak için bu kadar süreniz yoksa blog yazmaya hiç başlamayın. Yeni açılan bir blogsanız erken başarılı olmak için rekabeti ve aranma hacmi düşük anahtara kelimelerle başlamanızı tavsiye ederiz.