1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

Alan Adı Nedir, Nasıl Alınır?

Alan Adı nedir, Web sitesi nedir, DNS nedir, Alan Adı nasıl alınır, Premium alan adı nedir, Alan adı almak nedir sorularının cevabı bu makalede.


0

Alan adı nedir? sorusunun cevabını bilmek, açmayı istediğiniz e-ticaret sitesi için nitelikli bir ismin belirlenmesine  ve e-ticaret sitenizi açtıktan sonra satışların artmasına katkı sağlar. Alan adı veya domain e-ticaret sitenizin veya girişiminizin bel kemiğini oluşturur. Almış olduğunuz alan adı müşterilerinizin sizinle ilgili hatırlayacağı ilk şey olmasından ve dijital pazarlama stratejilerinizin temelini oluşturacağından kritik öneme sahiptir.

Bu kapsamlı rehberi alan adı nedir, nasıl kayıt edilir, domain nasıl kullanılır gibi pek çok sorunun cevabını daha iyi anlamanız için hazırladık. Bu rehberde anlatacağımız konu başlıkları aşağıdaki gibidir.

  • Domain nedir ve neden önemlidir?
  • Domainin bölümleri nelerdir?
  • Domain ve URL’nin farkı nedir?
  • Domain ve web sitesinin farkı nedir?
  • Domain ve web hosting farkı nedir?
  • DNS nedir?
  • Domain nasıl alınır?
  • Premium domain nedir?
  • Domainlerin işletmeler için önemi nedir?
  • Domain almak için hazır olduğunuzda ne yapmalısınız?

Alan adı (domain) almak, teknik bir konu gibi görünse de, size zor gibi gelse de bu makaleyi okuduktan sonra alan adı nedir konusuna daha hakim olacak, domain ve domain kaydı ile ilgili daha iyi kararlar almak için lazım olan temel bilgilere sahip olacaksınız.

Alan adı nedir?
Alan adı nedir?

Alan Adı nedir?

Alan adı veya domain bir web sitesinin fiziksel ismine verilen isimdir. Yayın yapan her web sitesinin mutlaka bir alan adı vardır ve o alan adı sadece yayın yaptığı o web sitesine aittir. Alan adına sadece sahibi yani alan kişi tarafından erişilebilir ve kullanılabilir.

Alan adı, bir kişinin web sitesini ziyaret etmek için adres çubuğuna yazmış olduğu harf, sayı ve sembollerin birleşimine verilen isimdir. Örneğin bloğumuzu yani e-ticaret sitesinin ziyaret etmek istiyorsanız adres çubuğuna e-ticaret sitesi yazmanız yeterli olmaz.

Bu yaptığınız eylem sizi bloğumuzun sitesine değil, e-ticaret sitesi için yapılan arama sonuçları sayfasına yönlendirir. Sitemize direkt erişebilmek için adres çubuğunuza “e-ticaretsitesi.com” alan adını yazmanız gerekiyor.

alan adı nedir?
e-ticaretsitesi.com

Domainler insanların internet araması veya belirli web sitelerine erişimlerini sağlamak için kolaylık sağlar. Alan adları olmasaydı bir web sitesine erişmek için arka planda çalışan sayısal değerlerden oluşan ismine ip denilen sayıları ezberlemek zorunda kalırdık. Düşünsenize her gün onlarca web sitesine girdiğimizi ve bununla beraber onlarca sayıları ezberlemek zorunda kaldığımızı. Ne kadar zor olurdu değil mi?

Alan adı, insanların web sitelerini ziyaret etmelerini kolaylaştırdığından basit ve akılda kalıcı olması gerekir. Web siteniz için iyi bir alan adı almak web sitenizin, haliyle satışlarınızın performansını artırabilir.

Alan adları alındıktan sonra değiştirilemez. Bu yüzden basit ve akılda kalıcı bir alan adının alınmış olması bu alan adlarına talep oluşmasını sağlar yani domain pazarını oluşturur. Alınan her domainin bir parasal değeri vardır. Bu parasal değeri etkileyen bir çok etken vardır.

Alınan bu alan adları çeşitli online pazar yerlerinde satılığa çıkarılır. Almak istediğiniz alan adı sizden önce birileri tarafından alınmışsa sizin onu tekrar alamayacağınızdan bu online pazar yerlerinde de araştırma yapılarak alınabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=-jYUNrFL5G0&t=11s
Alan adı nedir?

Alan adının bölümleri nelerdir?

Bir alan adı iki farklı seviyeden oluşur. Bunlar;

  1. Birinci seviye,
  2. İkinci seviye.

“e-ticaretsitesi.com“ örneğinden bu iki kısmı da inceleyecek olursak;.

TLD yani üst seviye alan adı nedir?

Bir alan adının son bölümü olan uzantı kısmı Üst Düzey Domain (TLD) olarak bilinir. e-ticaretsitesi.com alan adının TLD kısmı .com kısmıdır.

TLT yani Üst Düzey Alan adlarının son ekleri uzantı diye adlandırılır. Bu uzantılarda bazen web sitesinin açılış amacını bazen de o sitenin lokasyonunu belirtir.

Dünya genelinde kullanılabilir durumdaki alan adlarını kayıt altında tutan kuruma ICANN yani İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu adı verilir. Bu kurum kullanılabilir durumdaki domainleri kontrol eder.

Her uzantının bir kullanım amacı vardır. Örneğin .com uzantısı ticari firmaları belirtmek, .edu uzantısı üniversiteleri, org uzantısı yardım kuruluşları, vakıf ve dernekleri ifade eder.

Ülke kodu üst seviye alan adı (ccTLD)

Domainlerin sahip olduğu uzantılar kayıtlı olduğu ülkeyi belirtmek içinde kullanılır. Bunlara Ülke Kodlu Üst Seviye (ccTLD) domain denir. Örneğin .us uzantısı Amerika’yı, .cn uzantısı Çin’i, .ru uzantısı Rusya’yı, .com.tr uzantısı Türkiye’yi ifade eder.

com.tr alan adı almak
com.tr alan adı nasıl alınır?

com.tr alan adı nasıl alınır?

Türkiye de.tr uzantılı alan adlarının tahsis yetkisi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından veriliyor. .tr uzantılı alan adlarını almak için diğer alan adlarından farklı olarak bazı belgeleri ibraz etmeniz gerekmektedir. Türkiye de çokça tercih edilen .com.tr uzantısını eğer adinizsoyadiniz.com.tr olarak almak isterseniz kimliğinizi ibraz etmeniz gerekir.

.com.tr alan adını almak için aşağıdaki belegeler gerekiyor;

  • Alan adı tahsis formu
  • Marka Tescil belgesi veya vergi levhası
  • Marka sahibi veya işletme sahibinin kimlik belgesi

gibi belgeleri sunmanız gerekir. .com.tr uzantılı alan adlarının satışı Türkiye de ODTÜ tarafından yapılmakta. ODTÜ iştiraki olan metunic.com.tr sitesine üye olarak alan adını sizin alabileceğiniz gibi sizin yerinize teknik sorumlu olarak görevlendirdiğiniz kişide alabilir. Metunic.com.tr sitesindeki alan adı tahsis formunu hazır olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Diğer belgelerle beraber ücreti ödedikten sonra istediğiniz .com.tr alan adını boş olması koşuluyla satın alabilirsiniz.

Alan adları ilk olarak 1980 yılında kullanıma sunulmuştur. Alan adlarının ilk kullanıma sunulduğu yıllarda 7 adet uzantıyı almak mümkündü. Bunlardan üç tanesini yani .com, .net, .org uzantısını koşulsuz yani belgesiz almak mümkündü. O yıllarda Alan adı uzantısı seçeneğinin az olması nedeniyle bir çok insan .com uzantısını tercih etti. Dünya genelinde en çok kullanılan alan adı uzantısının .com olmasından dolayı bu gün bile bir çok firma tarafından tercih ediliyor.

İkinci seviye alan adı nedir?

Uzantıdan önce gelen kısma ikinci seviye domain denir. Örneğin e-ticaretsitesi.com da ikinci seviye kısmı e-ticaretsitesi kısmıdır. İkinci seviye  alan adı kısmı bir domainin en değerli kısmıdır. Çünkü kullanıcının ana kimliği kısmını oluşturmaktadır. Örneğin Amazon.com alan adının Amazon kısmı .com kısmından daha değerlidir. Çünkü marka olan, bilinen değerli kısmı burasıdır.

Bir alan adında ikinci seviye domain kısmı maksimum 63 karakter olabilir. Maksimum kısım 63 karakterdir diye çok uzun isimleri değil daha kısa, daha akılda kalıcı, markanızı yansıtan bir alan adını almanızı tavsiye ederiz.

alan adı ve url arasındaki fark
Alan Adı ve URL’nin farkı nedir?

Alan Adı ve URL’nin farkı nedir?

Bir çok internet kullanıcısı domain ile url’yi aynı anlamda kullanıyor. Oysa ikisi farklı farklı kavramlardır.

URL nedir?

URL (Uniform Resource Locator) bir internet kullanıcısını web sitesine yönlendiren kısımdır. Domin ile url benzer özelliklere sahip olsa da URL daha genel yani ayrıntılı ve tanımlayıcıdır. URL içerisinde alan adını da barındırmaktadır.

https://www.e-ticaretsitesi.com/alan-adi-nedir-ne-ise-yarar-nasil-alinir-ve-kullanilir adresi e-ticaretsitesi.com  alan adını da barındıran bir URL’dir. URL’nin diğer öğelerine bakacak olursak;

Protokol

URL’ler bir kaynağa nasıl ulaşacağını belirten şema veya protokoller barındırır. Yukarıdaki adrese bakacak olursak burada protokol kısmı https:// olan kısmıdır. Çoğu web sitesi HTTP (Hypertext Transfer Protocol) veya HTTPS (SSL Sertifikası ile korunan HTTP) protokolü kullanır.

Alt alan adı (subdomain)

Web sitesinin tamamen apayrı kısmını oluşturmak için Alt Domain kullanılır. Bir URL’de alt alan adı varsa ana domainden önce . (nokta) ile ayrılır.

Bir web sitesi alt domaini, siteyi geliştirmek için, yeni dizinler oluşturmak için, web sitesi dosyalarını ayırmak, depolamak veya web sitesinin farklı bölümlerini son kullanıcı dediğimiz ziyaretçiye sunmak için kullanır.

Örneğin Google Arama Motoru dünya genelindeki bir çok ülkede kullanılmakta. Türkiye için tr.google.com, Almanya için de.google.com alt domainini kullanmakta.

Görüldüğü gibi iki farklı adres de Google firmasına ait. Lakin Google kullanıcılarına farklı dilde yayın yapan sayfalarını sunmak için kullandığı alt domainlerdir.

Son olarak alan adı bir ziyaretçiyi web sitesindeki tek bir sayfaya yönlendirir. Varsa protokol veya subdomain içermez. Bir web sitesinin sadece tek bir tane alan adı varken sayısız URL’si olabilir. Br web sitesindeki her sayfanın, her görselin, her medyanın bir URL’si vardır.

Alan Adı ve web sitesinin farkı nedir?

Günümüzde bir çok kişi alan adı ve web sitesini aynı şeymiş gibi düşünmekte. Oysa bu iki terim birbirinden çok farklı bir yapıya sahiptir. Her ne kadar bu ikili birbiri ile çok ilişkili olsalar da aynı değildir.

Web sitesi nedir?

Web sitesi, bir domain üzerinde yaşayan, internet kullanıcısının ilk gördüğü, yaşadığı deneyimi oluşturan arka taraftaki dosyalar ve kodlama dilinin birleşimine verilen isimdir. Web sitesi bir ziyaretçinin domaininizi ve domaininizdeki URL ‘leri ziyaret ettiğinde gördüğü şeylerdir.

Web sitesi ve alan adı arasındaki fark

Büyük firmalar veya markalar çoğunlukla yapmış oldukları eylem çağrılarında alan adlarını ve web sitelerini aynı eylemi yapmaları için kullanmakta. Abc.com sitemizi ziyaret edin gibi. İşte bu tarz eylem çağrıları insanların web sitesi ile alan adını karıştırmalarına sebep olmakta.

Aslında web sitesi ile alan adı arasındaki en önemli fark kullanım amacıdır. Alan adı, ziyaretçilerin sitenize ulaşmak istedikleri karakter dizisine verilen isimdir. Alan adı evinizin adresi, web sitesi ise yaşadığınız evdir. Adres evinizin bulunması için gerekir. Ama yaşadığınız evin boyutu, şekli, düzeni diğer evlere göre farklılık gösterebilir.

Alan Adı ve web hosting arasında ki fark nedir?

Alan adı ve hosting kavramı birbirleriyle ilişkili kavramlardan biridir. Ama aynı değildir. Yapı itibariyle de farklıdır. Yukarıda ki ev örneğinden gidecek olursak alan adı evinizin adresi, hostingi ise evinizin bulunduğu arsa gibi düşünebilirsiniz.

Web sitenizin internetten yayın yapabilmesi için adına sunucu denilen internete sürekli bağlı olan makinelere yani bilgisayarlara ihtiyacınız vardır. Hosting, bu sunuculardan aldığınız hizmete verilen isimdir.

Bu amaç için kurulmuş olan sunucu firmaları web sitenizin yayın yapabilmesi için bu bilgisayarlardan size belli bir alan verir. Web sitenizin yayın yapma amacına göre, ihtiyaçlarınıza göre sunucu firmalarından alacağınız alan farklı büyüklükte ve özellikte olabilir.

Bu amacınıza uygun hosting firmalarından hizmet satın alabilirsiniz. Hosting alırken Türkiye de olmasına ve sürekli destek alabileceğiniz bir firma olmasına dikkat edin. Bir web sitesi sahibinin en çok sıkıntı yaşadığı kısımlardan biri hosting hizmeti ve bu hosting hizmetini veren firmanın ulaşılamaz yani iletişim kurulamaz yapısı oluyor.

Bilinen marka hosting  firmalarını veya büyük markaların kullandığı hosting firmalarını referans alabilirsiniz.

dns nedir
DNS nedir?

DNS nedir?

Alan Adı Kayıt Sistemi yani DNS (Domain Name System) alan adlarının (e-ticaretsitesi.com) ilgili İnternet protokolü (adına İP denilen) adreslerine sayısal olarak çevrildiği teknik bir işlemdir.  Yukarıda da söylediğimiz gibi her alan adının arka planda rakamlardan oluşan bir ismi vardır.

Bunu bir tanıdığınızın numarasını cep telefonunuza kayıt etmek gibi düşünebilirsiniz. Aslında tanıdığınız kişinin 0532 gibi bir  numarası vardır. Bu numarayı akılda tutmak zor olacağı için bunu o tanığımızla irtibatlandırırız ve telefonumuza da bu şekilde kayıt ederiz.

Kayıtlı olan o numara aradığında ekran da numara değil o tanıdığımızın ismi yazar. Alan adları da bunun gibidir. Var olan numaralar yani İP bir isimle irtibatlandırılır ve bizler o numaraları değil aklımızda tuttuğumuz ismi veya markayı yazarız.

Ziyaret etmek istediğimiz web sitesinin domainini veya URL adresini yazdığımızda Alan Adı Kayıt Sistemi arka planda çalışıp bizi gitmek istediğimiz web sitesine götürür.

thumbnail
Önerilen Yazı
Adım Adım Alan Adı Nasıl Alınır?

Alan Adı nasıl alınır?

Yukarıdan beri anlattığımız alan adı yani domaini almanın bir çok yolu bulunmaktadır. Bunlar;

Süresi dolmuş veya yeni bir alan adı almak

En kolay alınan alan adı, süresi dolmuş alan adı  (yani daha önceden alınıp süresi içerisinde yenilenmeyen ve tekrar birinin satın alabileceği hale gelen domain) veya yeni kayıt alan adıdır. Yeni kayıt alan adı veya süresi dolmuş alan adları en uygun maliyete alınabilen alan adlarıdır.

Yeni bir alan adı veya süresi dolmuş bir alan adını almak istediğinizde alan adı kayıt kuruluşuna ücretsiz üye olduktan sonra arama kısmına almak istediğiniz alan adı ismini yazıp ara deyip, çıkan sonucu sepete ekle düğmesi ile sepete ekleyip kredi kartıyla ödeme yaptıktan sonra hemen alabilirsiniz.

Alan adı kayıt firmasının Türkçe yayın yapan veya Türkçe dil desteği olmasına dikkat edin. Ayrıca alan adı kayıt firmasının 24 saat teknik desteğinin olmasına dikkat edin. Alan adı kaynaklı sorunlarda teknik destek alabileceğiniz, meramınızı Türkçe anlatabileceğiniz birinin olmasının ne demek olduğunu o zaman daha iyi anlarsınız.

Türkiye de alan adı alabileceğiniz firmalar şunlardır;

  • İHS,
  • İsim Tescil,
  • Türk Ticaret Net
  • Yöncü

Glabalde alan adı alabileceğiniz firmalar şunlardır;

  • Godaddy,
  • Name.com,
  • Name Bright

gibi yabancı firmaları tercih edebilirsiniz.

Sahibi olan veya kayıtlı bir alan adını almak

Bazı alan adları sizden önce yatırım amaçlı birileri tarafından satın alınır. Alan kişinin amacı bu alan adı ile web sitesi açmak, projelendirmek değildir. Alan kişinin amacını, bu alan adına ilerleyen zamanlarda başkasının ihtiyaç duyacağını ön görüp yatırım yapması olarak düşünebilirsiniz. 

Bunu boş bir arsayı ilerde değerleneceğini öngörerek uygun fiyata almak gibi de değerlendirebiliriz. Sizden önce alınan ama sizin ihtiyacınız olan alan adını alan kişi ile irtibata geçip anlaştığınız fiyat üzerinden satın alabilirsiniz. Bu tarz alan adlarını almak yeni kayıt alan adlarını almadan biraz daha pahalıdır.

Önceden alınan ve sahibi tarafından alınıp satılığa çıkartılan alan adlarının satıldığı bir çok online pazar yeri vardır. Türkiye de en çok bilenen alan adı pazar yeri alanadlari.com ve r10.net  sitesi, Globalde ise Godaddy Auction, Sedo.com, Afternic.com ile siteler örnek verilebilir.

Açık artırmadan alan adı almak

Daha önceden alınan alan adları gibi bu alım şeklinde de almak istediğiniz alan adı online olarak açık artırmaya çıkartılır. O alan adına talip olanlar arasında yapılacak ihalede en çok ücreti veren domainin sahibi olur.

Açık artırmalar boşa düşecek bir domaini backorder dediğiğimiz yöntemle satın alan firmalar veya bizzat alan adı sahibi tarafından yapılabilir. Bu alım şekliyle açık artırmalardan alan adı almak, yeni kayıt alan adı alnanın çok çok üzerinde bir fiyatla olacağını belirtmek isteriz.

Alan adı görüldüğü gibi birkaç şekilde alınabiliyor. Almış olduğunuz alan adının sahiplik hakkını uzun süre devam ettirmek istiyorsanız her yıl yenilmeyi ve aldığınız kayıt firmasının kurallarına uymayı ihmal etmeyin.

premium alan adı
Premium alan adı nedir?

Premium alan adı nedir?

Alan adı alacağınız zaman sektörünüzle ilgili aklınıza ilk gelen kelime Premium domain olarak isimlendirilir. Premium domainler genelde tek kelimeden oluşan, akılda kalıcı, sektörel değeri olan kelimelerdir.

Premium domainleri  daha çok ikinci el domain pazarı sitelerinde bulabilirsiniz. Bir Premium domainin değerini anahtar kullanım şekli, marka bilinirliği, kısa oluşu ve uzantısının ne olduğu belirler. Premium domainler tahmininizden de fazla olabileceğini unutmayın.

Premium domaini işlek bir ana cadde üzerinde dükkan açmak gibi değerlendirebilirsiniz. Dükkan isminizi kimse bilmese bile yüzlerce kişi dükkan önünden geçeceği için dükkanınıza girecek ve sizden alışveriş yapacaktır. Ve zamanla da bilinen bir marka haline geleceksiniz. Premium domainde de kimse sizin firma web sitesi adresinizi bilmese bile sektörünüze ait alan adını adres çubuğuna yazdığında sizin sitenize gelecektir.

Premium alan adı için verilen yüksek ücret sadece bir defaya mahsus alırken verilir. Sonraki yıllarda uzantısının yenileme ücreti ne kadar ise o kadar yenileme ücreti ödersiniz.

Alan adının işletmeler için önemi nedir?

İnternetin ilk çıktığı yıllar da dijital pazarlama bir seçecek olarak duruyordu. Ama artık günümüzde hele ki pandemi ile birlikte yaşaması e-ticarete bağlı olan firmalar için dijital pazarlama seçenek olmaktan çıkmış zorunluluk halini almıştır.

Öyle ki artık bir firma dijital pazarlama nispetinde var yada yok. Ama bütün bu gerçeklere rağmen Türkiye de ki firmaların %47’sinin bir web sitesi bulunmuyor.

İnternetin, beraberinde mobil teknolojilerin gelişmesi, insanlar tarafından sosyal medyanın benimsenmesi ve kullanılmasını hızlandırmıştır. Bu durum firmaların sadece web sitesine değil mobil uyumlu web sitesine sahip olmasını ve müşterileri ile sürekli etkileşim halinde olmalarını zorunlu kılmıştır.

Bu gün insanlar yiyeceği yemeği yemeden önce, alacağı elbiseyi almadan önce, gideceği mekana gitmeden önce internete giriyor ve araştırma yapıyor, önceden bilgi sahibi oluyor. Bu durumda hangi sektörde hizmet ediyorsanız edin rekabet edebilmek için, yeni müşteriler bulmak için hatta elinizdeki müşterileri elinizde tutabilmeniz için web sitesine her zamankinden çok ihtiyacınız var.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi domaininiz olmadan web sitenizin olması mümkün değil. Domainde insanların sitenize ulaşmak istedikleri sıradan bir adresten ibaret değildir. Alan adı firma ve işletmeler için marka kimliği oluşturmak ve müşteri deneyimi geliştirmek için büyük bir fırsattır.

Sahip olduğunuz alan adı markanızı büyütme konusunda büyük bir paya sahiptir. Bu yüzden işletmeler ellerindeki alan adını marka bilinirliklerini müşterileri nezdinde güçlendirmek için bir fırsat olarak görmelidir.

Markanızı büyütecek mükemmel bir alan adına sahip olmanın yanı sıra müşterilerinizin kolayca hatırlayacağı ve direkt tarayıcıya yazacakları bir alan adına sahip olmak çok önemli. O yüzden markanızı yansıtacak ve marka büyümenize katkı sağlayacak bir alan adına sahip olmaya çalışın.

Marka bilinirliğine katkı sağlayacak alan adı ile birlikte, faaliyette bulunduğunuz sektördeki bilinen anahtar kelimelere de sahip olmanız seo çalışması yapmanız için çok önemli.

Örneğin İstanbul da Mehmet Elektrik olarak hizmet verdiğinizi ve mehmetelektrik.com alan adı ile web sitesi açtığınızı var sayalım. Mehmet Elektrik olarak sizi sadece bilenler ziyaret edebilir. İstanbul da yaşayan ama Mehmet Elektrikten haberi olmayan biri için bir şey ifade etmiyorsunuz.

İstanbul da yaşayan ve elektrikçi ihtiyacı olan kişi Google arama motoruna İstanbul Elektrik yazacaktır. Bu yüzden sizin İstanbul da hizmet veren bir elektrikçi olarak istanbulelektrik.com alan adına sahip olmanız potansiyel müşteri  bulmanızı kolaylaştıracaktır.

Bu alan adına sahip olup İstanbul Elektrik araması yapıp gelen ziyaretçiyi kendi ana siteniz olan mehmetelektrik.com adresine yönlendirmeniz size müşteri kazandıracaktır.

kurumsa e-posta
alan adı uzantılı e-posta

Bir web sitesine sahip olmanın gözden kaça bir faydası da alan adı uzantılı e-posta adresine sahip olmanızdır. Günümüzde bir çok işletme müşterileri ile haberleşmek için Hotmail, Gmail gibi ücretsiz e-posta servislerini kullanıyor.

Oysa insanların teknoloji bilgileri geliştikçe firmalarında o teknolojik yetkinliğe sahip olmalarını bekliyor ve teknolojiye ayak uyduran firmaları daha çok tercih ediyor. Teknolojik bir firma görünümü veren en önemli göstergelerden biride alan adı uzantılı bir mail adresine sahip olmak. Bir alan adınız olursa alan adı uzantılı e-posta adresine de sahip olursunuz.

Fiziksel dükkanınız olduğunda belli bir dükkan kirası vermek zorundasınız ve dükkan kiralarının oldukça yüksek olduğu bir gerçek. Web siteniz de internette açtığınız bir dükkan demektir. Ve maliyeti fiziksel dükkan kadar değildir.

Fiziksel dükkanınız belli saatler arasında açık olur. Ama internetteki dükkanınız yani sahip olduğunuz web sitesi 24 saat açık olur. Ayrıca fiziksel dükkanınızda bir sürü eleman çalıştırmanız gerekir. Bunların maaşları, sigortaları, yemek ücretleri gibi bir çok gideriniz var. Ama web siteniz olursa sizin adınıza 24 saat hizmet veren elemanınız olur. Ve bu eleman için maaş vermeniz ve sigorta yaptırmanız gerekmez.

Alan adı almak için hazır olduğunuzda ne yapmalısınız?

Bütün bu anlattığımız bilgiler eşiğinde alan adının önemini, web sitesinin size olan faydasını anladığınızı düşünüyoruz. Bunu anladığınıza göre hemen harekete geçerek alan adınızı alın ve web sitenizi hemen yayına verin. Web sitesini açmadığınız her gün için kayıpta olduğunuzu söylemek isteriz.

Görüldüğü gibi firma web sitesi sahibi olmanız size her açıdan büyük kazançlar sağlıyor. Bu makale ile alan adı nedir, nasıl alınır, nasıl kullanılır öğrendiğinize göre hemen alan adı satan bir firmada üyelik oluşturup alan adınızı alın, hemen bir web sitesi açmak için herekete geçin ve satışa yapmaya başlayın.

thumbnail
Önerilen Yazı
Alan Adı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
5/5 - (2 votes)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir