Linkedin hesap açma nasıl yapılır hemen öğren. Linkedin, kurumsal hayatta profesyonel iş insanı diye tanımlanan kişilerin bağlantı kurduğu, içerik paylaştığı, birbirleri ile iletişime geçtiği ve iş veren ile iş arayan kişileri doğru bir şekilde buluşturan bir sosyal ağdır.
Linkedin bir çok kişi tarafından duyulmasına, bilinmesine rağmen tam olarak işlevi nedir anlaşılmayan bir sosyal medya mecrasıdır desek yanlış olmaz. Bir çok kişi Linkedin hesabı açıyor ama tam olarak bu hesapla neler yapabileceğini bilmiyor. Zamanla da böyle bir hesap açtığını bile unutuyor.
Bu makalemizde Linkedin nedir, Linkedin ne işe yarar, etkili Linkedin hesabı nasıl açılır, açılan Linkedin hesabı nasıl optimize edilir konularına değineceğiz.
Linkedin nedir?
Linkedin, kurumsal hayatta profesyonel iş insanı diye tanımlanan kişilerin bağlantı kurduğu, içerik paylaştığı, birbirleri ile iletişime geçtiği ve iş veren ile iş arayan kişileri doğru bir şekilde buluşturan bir sosyal ağdır.
Bu gün ister devlet kurumunda, ister büyük bir özel kuruluşta, ister küçük bir yerel işletmede çalışıyor olun yada yeni mezun olan ilk işini arayan öğrenci olun hiç fark etmez kurumsal iş hayatına atılmak veya devam ettirmek için Linkedin en iyi sosyal medya uygulamasıdır.
Kariyerini büyütmek, diğer profesyoneller ile irtibat kurmak, iletişime geçmek, yeni fırsatlar arayan kişilerin Linkedini mutlaka kullanması gerekir.
Linkedini gitmiş olduğunuz bir toplantı, bir etkinlikte sektörünüzle ilgili olan kişilerle tanıştığınız, konuştuğunuz, birbirinize kartvizit veya iletişim bilgilerinizi verdiğiniz bir tanışma ortamı gibi düşünebilirsiniz.
Linkedinde diğer sosyal medya uygulamaları gibi etkileşime geçmek istediğiniz kişileri bağlantılarınıza eklemeniz gerekir. Bağlantılarınıza eklediğiniz kişilere özel mesaj gönderip özel mesaj alabilirsiniz.
Mesleki yeterlilik ve yetkinliklerinizi sergileyebilmek için Linkedin profilinizi güncelleyebilirsiniz. Linkedin kullanımı diğer sosyal medya uygulamaları gibi kolay olup kullanım açısından Facebook’a benzerlik göstermektedir.
Linkedin özellikleri nelerdir?
Linkedinin sosyal medya uygulamasının diğer sosyal medya uygulamalarından farklı veya benzerlik gösteren bir çok özelliği bulunmaktadır. Bunlar;
LinkedIn sunduğu temel özelliklerden bazılarına ve profesyoneller tarafından kullanılmak üzere nasıl tasarlandıklarına aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
Ana sayfa
Linkedin ana sayfası diğer sosyal medya uygulamalarına benzer. Linkedin hesabınıza giriş yaptıktan sonra ana sayfanızda takip ettiğiniz kişi ve şirketlerin en son gönderilerini görebilirsiniz.
Profil
Profil kısmında profil fotoğrafınızı ekleyip değiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra mesleki bilgilerinizi, çalıştığınız yerleri, konumunuzu gösterebilirsiniz. Profil kısmında bir çok özelleştirmeler yapıp paylaşabilirsiniz.
Ağım
Ağım kısmında bağlantıda olduğunuz tüm kişilerin listesine ulaşabilirsiniz. Farenizi üst menüde yer alan Ağım sekmesinin üzerine getirdiğinizde kişileri ekleme, tanıyor olabileceğiniz kişileri bulma, mezun olduğunuz okuldan kişileri bulma gibi daha bir çok özelliği kullanabilirsiniz.
İş ilanları
Linkedinde her gün işverenler tarafından eklenen yüzlerce işe alım ilanları yayınlanır. Kişisel bilgilerinize, mesleki durumunuza ve yaşamış olduğunuz lokasyona uygun bir çok iş ilanlarını görebilirsiniz.
İlgi alanları
Linkedinde alanında uzman kişilerin yanında kişisel ilgi alanlarınıza uygun paylaşımları da takip edebilirsiniz. İlgi alanlarınızın yanında şirket sayfaları, konuma veya ilgi alanına göre gruplar, SlideShare ve eğitim amaçlı LinkedIn Lynda platformunu da takip edebilirsiniz.
Arama çubuğu
Linkedinin arama sonuçlarını kişiselleştirebileceğiniz, filtreleyebileceğiniz gelişmiş bir arama motoru bulunmaktadır. Bu arama motoru sayesinde uzmanları, şirketleri, grupları ve daha fazlasını aratıp, sonuçları görebilirsiniz.
Mesajlar
Linkedinin belli özel durumlara göre uyarlanmış hazır mesajları bulunmaktadır. Örneğin doğum günü kutlama, iş yıl dönümünü kutlama gibi. Bu tarz kutlamalar için siz mesaj yazmadan hazır mesajlarla kutlamanızı yapabilirsiniz. Bunun yanında takip ettiğiniz kişilere mesaj gönderip mesaj alabilirsiniz.
Bildirimler
Diğer sosyal medya uygulamalarında olduğu gibi Linkedinden de bir çok şey için bildirimler alırsınız. Birisi sizi ağına eklemek istediğinde, birisi paylaşımınızı beğendiğinde veya yorum yaptığında, ağınızda olan kişinin doğum günü veya iş yıldönümü olduğunda bildirimler alırsınız.
Bekleyen davetler
Linkedinde nasıl ki siz başka profesyonelleri ağınıza ekleyip takip edebiliyorsunuz başka kişilerde sizi kendi ağına ekleyebilir. Birisi sizi ağına eklemek istediğinde bildirim alırsınız. Kişinin ağına ekleme isteğini kabül ettiğinizde o kişinin ağına dahil olursunuz. Bu sayede o kişi sizin paylaşımlarınızı görüp etkileşime geçebilir.
Yukarıda anlatmış olduğumuz özellikler Linkedinin standart özellikleri olup tüm kullanıcılarına sunduğu ortak özelliklerdir. Bu özelliklerin yanında kullanabileceğiniz daha bir çok özellik daha bulunmaktadır. Bunların neler olduğunu platformu kullandıkça öğreneceksiniz.
Yukarıda anlattığımız standart özelliklerin yanı sıra kullanıcıların iş ilanı vermesine, yetenek çözümlerinden yararlanmasına, platform üzerinden reklam vermenize imkan tanıyan LinkedIn Business Services’i ve Premium hesap yükseltme seçeneklerinin daha gelişmiş özellikleri bulunmaktadır. Linkedini tam anlamıyla kullanabilmek için bu özelliklere sahip olmanız gerekir.
Diğer profesyoneller sizi LinkedIn’de bağlantı kurmaya davet ettiğinde, onaylamanız gereken bir davetiye alırsınız.
Bunlar, LinkedIn’e girip temel bir hesaba kaydolduğunuzda ilk fark edeceğiniz ana özelliklerdir, ancak platformu kendiniz keşfederek daha ayrıntılı özelliklerden bazılarına daha derinlemesine ulaşabilirsiniz.
Linkedin bireysel olarak ne için kullanılır?
Yukarıda Linkedin uygulamasının bir takım özelliklerinden bahsettik. Bu özellikler çerçevesinde Linkedini nasıl daha etkili kullanabileceğinizi aşağıdan öğrenebilirsiniz.
Linkedini daha etkili kullanabilmeniz için bazı ipuçları;
- Eski meslektaşlarınızla tekrar iletişime geçin
Linkedin ağım kısmını önceden birlikte çalıştığınız meslektaşlarınızı, öğretmenlerinizi, okul arkadaşlarınızı ve ağınıza eklemeye değer olabilecek kişileri bulmak için kullanabilirsiniz. Telefonunuza kayıtlı kişileri veya e-posta adresinize ekli kişileri Linkedin uygulaması ile senkronize edip ağınıza ekleyebilirsiniz.
- Profilinizi özgeçmişiniz olarak kullanın
Linkedin profilinize ilk seferde girmiş oldunuz ve sonrasında güncellemiş olduğunuz bilgiler sizin özgeçmişinizi temsil eder. Sizinle ilgili daha detaylı bilgi alamk isteyen kişilere veya yapmış olduğunuz iş başvurusunda Linkedin adresinizi kullanabilirsiniz. Son zamanlarda iş başvurusu yaparken Linkedinde kayıtlı bilgilerinizi otomatik olarak ekleyen uygulamalar ve web siteleri yapıldı.
- Kendinize uygun iş ilanlarını bulun ve bunlara başvurun
İşsiz olup iş arıyorsanız veya mevcut işinizden memnun olmayıp daha iyi şartlara sahip iş arayışınız varsa Linkedin iş aramak için en doğru adreslerden birisidir. Linkedin profil kısmına girmiş olduğunuz bilgiler çerçevesinde sürekli iş önerileri ile ilgili bildirimler alırsınız. Ama bunun yanında sizde arama kısmından daha detaylı iş başvuru ilanlarını arayabilirsiniz.
- Yeni profesyoneller bulun ve onlarla bağlantı kurun
Linkedin uygulaması ile önceki yıllarda birlikte çalışıp sonrasında izini kaybettiğiniz meslek arkadaşlarınızı veya şuan ki işinizde birlikte çalıştığınız arkadaşlarınızla bağlantı kurabilirsiniz. Bunun yanında hiç tanımadığınız ama sizinle aynı işi yapan profesyonel kişilerle de bağlantı kurabilirsiniz.
- İlgili gruplara katılın
Linkedinde her meslek grubu için oluşturulmuş ilgi grupları bulunmaktadır. İlgi alanınıza ve mevcut mesleğinize uygun ilgi gruplarına katılıp yeni kişilerle tanışabilirsiniz. İlgi gruplarına dahil olarak diğer profesyonellerin sizin ilginize uygun paylaşımlarını beğenip bağlantı kurabilirsiniz.
- Uzmanlığınız hakkında blog yazın
Her insanın bir uzmanlık alanı bulunmaktadır. Linkedin insanların uzmanı oldukları konularda içerikler oluşturup bu içerikleri diğer insanlarla paylaşmasına imkan tanır. Uzmanı olduğunuz konularda oluşturmuş olduğunuz içerikler sizin profil sayfanızda görünür. Uzmanı olduğunuz konularda içerikler paylaşmak diğer insanlar nazarında daha güvenilir olduğunuz izlenimi verir.
Linkedin hesap açma nasıl yapılır?
Etkili bir Linkedin profiline sahip olmayı herkes ister. Etkili bir Linkedin profili diğer insanlara daha çok güven verir. Aşağıdaki bilgiler sayesinde sizde etkili bir Linkedin profiline sahip olacaksınız.
- Profil fotoğrafınızı optimize edin
İnsanların sizinle ilgili ilk izlenim alacağı kısım profil fotoğrafınızdır. İnsanlar üzerinde iyi bir izlenim bırakabilmek için profil fotoğrafınızın yüksek çözünürlüklü, iyi ışık koşullarına sahip, netliği belli olan bir fotoğraf olması gerekiyor. Profil fotoğrafınız ne kadar kaliteli olursa sizinle ilgili ilk izlenimde o kadar iyi olacaktır.
Linkedin profesyonel insanların bulunduğu bir mecra olup profil fotoğrafında kullanılacak görsellerinde bu mantaliteye uygun olması gerekiyor. Örneğin boydan çekilmiş, düşük kaliteli, iyi ışık koşullarına sahip olmayan, netliği belli olmayan, yatmış veya uzanmış şekilde çekilen, birden fazla kişi ile birlikte çekinilen, şuan ki görüntünüzü yansıtan, birkaç yıldan daha eski fotoğrafları Linkedin profilinizde kullanmamanız gerekiyor.
Profil fotoğrafı, çoğu insanın sizden alacağı ilk izlenimdir. Bu yüzden profil alanında yüksek çözünürlüklü ve iyi aydınlatılmış fotoğraflar kullanmanız gerekir.
- Kapak fotoğrafınızı optimize edin
Linkedinde en çok önemsenmeyen kısımlardan biriside kapak fotoğrafıdır. Oysa kapak fotoğrafı profil fotoğrafından sonra sizin hakkınızda fikir veren kısımdır. İyi performans gösteren Linkedin kapak fotoğrafı aşağıdaki özellikleri taşımalıdır;
- Kapak fotoğrafı ilgi alanlarınızı ve kişiliğinizi yansıtmalıdır
- Kapak fotoğrafınız gören kişiye güvenilir bir insan olduğunuz izlenimini vermelidir
- Kapak fotoğrafınız şu an ki sektörünüzle ilgili çağrışım yaptıracak unsurları barındormalıdır
- Linkedin kapak fotoğrafının boyutu maksimum 8 MB, en boy oranı ise 1584 (g) x 396 (y) piksel olmalıdır. Linkedin profil fotoğraflarınızı Canva gibi özel online tasarım oluşturucu siteler aracılığı ile oluşturabilirsiniz. Cnva kullanmanız halinde arka plan görsellerinizde metin, animasyon, illüstratör ve daha fazlasını ekleyebilirsiniz.
- LinkedIn’de belki de en az kullanılan araçlardan biri kapak fotoğrafıdır. Fakat kapak fotoğrafı seçimi sizin hakkınızda çok şey anlatır.
- Başlığınız/titleınız her şeydir
Sizinle ilgili ilk kanaat oluşturan, insanların ilk baktığı ksımlardan biriside de başlık/title kısmıdır. Etkileyici bir başlık yazmak sanıldığı kadar kolay değildir. Başlık yazmak beceri ve yetenek ister. Profilinize bakan kişilerin sizinle ilgili daha fazla bilgiye ulaşması için başlık kısmınızın ilgi çekici olması gerekir.
Başlık kısmında kendinizi anlatmak için 120 karakteriniz bulunmakta. 120 karakterden dolayı kendinizi en az karakterle en çok bilgiyi verecek cümlelerle anlatmalısınız.
- Hakkında bölümünüz eyleme çağrı (CTA) içermelidir
Hakkında bölümü insanları sizinle ilgili harekete geçirmek için en etkili kısımdır. İnsanların sizi tanımak için için ilgi çekici başlıktan sonra baktıkları alan hakkımda kısmıdır. Hakkımda kısmında ben buyum, bunlardan anlarım, bunları biliyorum, sizin bunları bunları yapabilirim gibi sizinle ilgilinet bilgiler veren cümlelerden oluşmalı.
- Deneyiminizi ön plana çıkarın
Hakkımda bölümünde kendinizi anlatmanız insanlar üzerinde elbette etkilidir. Ama kendinizle ilgili vermiş olduğunuz bilgileri deneyimleriniz ile desteklerseniz insanların size güvenmesini sağlamış olursunuz.
Deneyimleriniz kısmına şu an çalıştığınız şirket/kurumda ne iş yaptığınız, hangi pozisyonda olduğunuz, sahip olduğunuz sertifika ve belgeler, yazmış oldunuz makaleler, katkıda bulunduğunuz internet siteleri deneyimlerinizi ön plana çıkarabileceğiniz argümanlardır.
- Başarılarınızı sergileyin
İnsanlara neleri başardığınızı anlatıp bunları ispatlamanız size güven duyulmasını pekiştirir. Profilinizde neyi, ne zaman ve ne şekilde başardığınızı anlatın ve bununla ilgili beleğe ve bilgileri ekleyin.
- Kişisel linkedIn URL’nizi optimize edin
Linkedine üye olduğunuzda size sistem tarafından bir URL adres oluşturulur. Bu adres genelde anlamsız veuzun olabiliyor.insanların sizi Linkedinde aratablmesi için sizin URL adresinizi veya kullanıcı isminizi bilmesi gerekir.
İnsanların sizi kolayca arayabilmesi, algoritmanın arama sonuçlarında sizinle ilgili en doğru sonuçları verebilmesi için takma isim veya işletme isimleri gibi şeyler kullanmayın.
Kişisel URL adresinizi düzenlemek için profiliniz sayfasına gidip sağ üst köşede yer alan “genel profil ve URL adresini düzenle” düğmesini tıklayarak kişisel URL adresinizi kolayca düzenleyebilirsiniz. Kişisel URL adresinizdeözel karakterler, semboller ve boşluklar kullanamazsınız. URL adresiniz minmum 3 karakter, maksimum 100 karakterden oluşmalıdır.
- Paylaşmak önemsemektir
İlgi alanlarınız ve mesleğinizle ilgili paylaşımlar yapmak insanlar nazarında sizi zamanla uzman olarak değerlendirilmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden zaman zaman sektörünüz ve mesleğinizle ilgili haber, makale ve az bilinen bilgileri paylaşmalısınız. Herhangi bir konuda mesleki bilginizi, değerlendirme ve kanaatinizi paylaşmak profilinizin daha fazla ziyaret edilip etkileşim almanızı sağlayabilir.
- Tüm becerilerinizi ekleyin
Yapılan istatistik değerlendirmelerine göre profilinde en az 5 ve 5’den fazla beceri ekleyenler becerilerini elemeyenlere göre 17 kat daha fazla görüntülenme almıştır. Bu istatistiki bilgiler çerçevesinde profilinizde en az 5 tane becerilerinizi ekleyin.
- Profilinize medya ekleyin
Linkedin profesyonel iş yaşamı ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı bir sosyal ağdır. İş yaşamı dışında kullandığınız Facebook, İnstagram, Youtube veya kişisel blog adresinizi profilize ekleyin. Profilinizi ziyaret eden kişiler sizinle ilgili daha fazla bilgiye sahip olup iletişime geçecektir.
- Anahtar kelimeleri dahil edin, ama profilinizi anahtar kelimelerle doldurmayın
Profilinizde sektörünüzle ilgili anahtar kelimeleri bulundurmak daha fazla etkileşim sağlar. Sektörünüzle ilgii olabilecek kelimeleri belirleyip bunların aylık aranma hacimlerine kullandığınız metin içerisinde kullanmanız sizin daha kolay bulunmanıza katkı sağlar.
Sonuç olarak…
Kurumsal hayatın içerisindeyseniz bulunduğunuz konumdan daha konumlar arıyorsanız, sektörünüzle ilgili gelişmeleri takip etmek istiyorsanız, sektörünüzle ilgili önemli kişileri takip etmek istiyorsanız mutlaka bie Linkedin hesabına sahip olmanız gerekiyor.
İyi optimize edilmiş bir Linkedin profili bağla isteklerinizin daha hızlı kabul görmesini ve daha fazla etkileşim almanızı sağlar. Profilinizi sürekli güncel tutabilmek için sektörünüzü ve sektördeki önemli kişileri yakından takip etmelisiniz.
Linkedin profilinizde yapmış olduğunuz değişikliklerin hemen sonuca etki etmeyeceğini, sonuca etki etmesi için biraz zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayın.