1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

Hosting Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?


0

Hosting satın alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabı bu makalede. Bir web sitesine ait dosyaların ve bilgilerin son kullanıcıya ulaştırılması için adına hosting denilen gelişmiş bilgisayarların olması gerekiyor. Hostingin bir diğer karşılığı ise sunucu kelimesidir. Bir web sitesi bir sunucuda barındırılmadan yayın yapamaz. Yayın yapabilmesi için mutlaka bir hosting paketi olması gerekiyor.

Hosting paketi web sitesinin ihtiyacı olan kriterler çerçevesinde şekillendirilip oluşturulmuştur. İnsanlar veya kurumlar hosting alırken ya bilgisizliğinden yada teknik konu deyip ilgisizliğinden dolayı önem göstermemekte. Oysa başta arama motoru optimizasyonu için, iyi bir kullanıcı deneyimi için, sitenin düzenli bir çalışma yapabilmesi için hosting seçilirken bilinçli hareket edilmeli.

Bu makalemizde web siteleri için çok önemli bir konu olan hosting alırken nelere dikkat edilmeli konusunda bilgiler vereceğiz.

Hosting satın al
Hosting satın al

Hosting nedir?

Hosting kısaca web sitesine ait veri ve bilgileri saklama ve yayınlama işlemine denmekte. Hosting hizmeti adına Hosting firmaları denilen firmalar tarafından verilmekte. Hosting firmaları tarafından verilen hosting hizmeti 4’e ayrılmakta. Bunlar;

1-Paylaşımlı (Shared) Hosting

2-Sunucu Bulundurma (Co-Location)

3-Bayi Hosting (Reseller)

4-Kiralık Hosting (Dedicated)

Hosting satın alırken dikkat etmeniz gerekenler

Hosting firmaları hosting adı altında e-mail yönetimi, SSL sertifikası, SEO araçları gibi bazı ek hizmet ve eklentileri müşterilerine ücretsiz olarak sunmakta. Web sitenizin yüksek trafik alması, arama motorlarında üst sıralarda çıkması iyi bir performansla çalışabilmesi için doğru hosting paketini almanız gerekmekte.

Hosting paketi seçerken dikkate alınması gereken web alanı, bant genişliği, yedekleme, hız ve işletim sistemi gibi bir çok kriter var. Gelin bunları inceleyelim.

Hosting firması

Hosting hizmeti alırken ilk dikkat edilmesi gereken konu doğru hosting firmasını belirlemektir. Bunu gömleğin düğmelerini iliklemeye benzetebilirsiniz. İlk düğmeyi yanlış iliklerseniz diğer diğer düğmelerde yanlış iliklenecektir. Hosting seçimi konusunda da doğru firmayı belirleyemezseniz sürekli bir takım sorunlarla uğraşmak zorunda kalacaksınız.

Hosting firması seçerken ucuz kelimesini hafızanızdan silin. Bir firmayı tel kriter olarak ucuz hosting hizmeti veriyor diye tercih etmeyin. Ucuzluk kavramına tabi ki dikkat edin ama sektörde kendisini ispatlamış, altyapısı sağlam bir firma olduktan sonra.

Hosting firmasını belirlerken çalışma mantalitesini iyice öğrenin. Sunucu bakım çalışmalarında size haber veriyorlar mı, sorunlara ne kadar zaman diliminde müdahale edip çözüm üretiyorlar bunları iyice öğrenin. Seçeceğiniz hosting firmasının referansları neler, bilinen tanınan web siteleri var mı?

O hosting firması ile başta Google haritalar olmak üzere web siteleri, forum siteleri, sosyal medya ve şikayet sitelerinde yapılmış yorumları var mı, varsa bu yorumların kaçı olumlu, kaçı olumsuz? İyice öğrenin.

Hosting firmasının paketlerini iyi inceleyin. Paketler ne tür hizmetler var, ilave ücret istenecek hizmetler var mı, hosting paketleri arasında belirgin bir fiyat farkı var mı, ücretsiz olarak sunduğu hizmet ve eklentiler neler?, İletişim kanalları olarak hangi kanalları kullanıyorlar, 24 saat teknik desteği var mı, teknik destek taleplerine ne kadar sürede cevap veriyorlar?

Yukarıda ki kriterler çerçevesinde Hosting firmanızı belirleyin. Dediğimiz gibi firma belirlerken tek kriteriniz ucuz olması olmasın. Ucuz olmasının yanında yukarıda saydığımız soruların cevaplarını bulun. Sonra ilave ücret verip başka bir hosting firması aramak zorunda kalmayın.

hosting satın al
web alanı

Web alanı

Web sitenize ait dosya, görsel  ve videoların boyutu ne kadar tutuyor, ilerleyen zamanlarda yükleme ihtimaliniz olan dosyalar için ne kadar alana ihtiyacınız olacak bunları belirleyip bu ihtiyacınız karşılayacak düzeyde web alanına sahip hosting paketi almalısınız. Web alanı GB ile ifade edilip 1,3, 5, 10 GB gibi seçenekleri vardır.

Sunucu (server)

Donanimsal ve performans açısından en kaliteli sunucuları olan hosting firmalarını tercih etmenizi tavsiye ederiz. Alacağınız sunucunun ihtiyacınız olan program ve veritabanlarını destekleyip desteklemediğini çok iyi araştırın. Alacağınız sunucunun hız açısından RAM ve disk yapısına dikkat edin. Alacağınız sunucunun SSD disk yapısına sahip olması hız açısından size avantaj sağlayacaktır.

Süreklilik (uptime) oranı

Web siteleri 7/24 yayın yapmakta. Haliyle de barındırıldıkları sunucularında 24 saat açık olması gerekiyor. Eğer bir sunucu kapalı olursa web sitenize ulaşılamaz. Ulaşılamayan her web sitesi trafik ve para kaybı demektir. Bu anlamda tercih edeceğiniz hosting firmasının sunucularının aktif çalışma sürelerinin yüksek olması gerekmektedir.

Bant genişliği (bandwith)

Veri miktarı, veri aktarım hızı ve site trafiği için bant genişliği çok önemlidir. Veri aktarım hızı ve yüksek site trafiği gibi durumlarda sorun yaşamamanız açısından limitsiz bant genişliği sunan hosting paketlerini tercih edin.

Yedekleme

Web sitesine ait dosyalar ve veritabanları belli periyotlarla yedeklenmesi gerekir. Sunucunun fiziksel olarak arızalanması, siteye saldırı düzenlenip verilerin zarar görmesi durumlarında veri kaybının en aza indirgenmesi açısından siteye ait dosyalar yedeklenir.

Yedekleme günlük, haftalık veya aylık olabilir. Yedeklemeler otomatik veya manuel yapılmakta. Alacağınız hosting paketi yedeklemeyi hangi gün aralığında yapmakta bunu öğrenin. Tavsiyemiz her gün yedekleme yapan hosting paketlerini tercih etmeniz.

Kontrol Paneli
Kontrol paneli

Kontrol paneli

Her hosting paketinin bir paneli bulunmaktadır. Paneller genelde cPanel, Plesk Panel, Direct Admin olmakta. Kullanım açısından size hangisi kolay geliyorsa hosting firmanızdan o paneli isteyin.

Veritabanı (databese)

Kullanacağınız yazılımın kaç tane veritabanı kullandığını öğrenip ona göre karar verin. Bir web sitesinin genelde bir tane veritabanı bulunur. Ama ilerleyen zamanlarda başka bir yazılım veya modül kurmak istediğinizde hosting paketiniz size bir tane veritabanı kullanma hakkı verdiği için kuramayacaksınız.

Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için sınırsız veritabanı hizmeti veren hosting firmalarını tercih edin.

Trafik oranı

Sitemizdeki ver dosyanın, görselin, bilginin bir veri miktarı vardır. Sitenizi ziyaret eden kişiler bu bilgilere ulaştığında ortaya toplam bir veri miktarı çıkar. Her site bu anlamada belli bir sınırlama koyar. Yani size 50 GB aylık trafik limiti tanımlanmış ise siteniz 50 GB trafiğe ulaştığınızda insanlar artık sitenize erişemez.

Bu durumda ya ek trafik alacaksınız yada ay sonunu bekleyeceksiniz. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için mutlaka sınırsız aylık trafik veren hosting firmalarını tercih edin.

SSL sertifikası

Web sitenizin güvenilir siteler kategorisinde olması için siteniz mutlaka bir SSL Sertifikasına sahip olmalıdır. SSL sertifikaları ücretli ve ücretsiz diye ikiye ayrılmakta. Hosting firmaları ücretsiz SSL sertifikası vermekte. Vermeyen varsa o firmadan hizmet satın almayın.

İşletim sistemi

Web sitenizin yazılım diline göre sunucu belirlemelisiniz. Yazılım türünüze uygun hosting paketi almalısınız. Eğer web siteniz ASP.NET yazılım dili ile kodlanmışsa Windows, eğer wordpress, Opencart gibi scriptler ise Linux işletim sistemine sahip bir sunucu almalısınız.

E-Mail hizmeti

Kurumsal olarak kurumsal mail ihtiyacınız olacak. Kurumsal e-mail hizmetini ise hosting firmaları vermekte. Hosting firmaları genelde mail adedine göre ücret belirlemekte. İhtiyacınız olan mail adedine uygun paket alın. Ama mümkünse sınırsız e-mail veren firmaları tercih edin.

Hızlı ve performanslı bir siteye sahip olmanın yolu kurumsal bir firmadan hosting hizmeti almaktan geçer. Hosting paketinizi yukarıdaki özellikler çerçevesinde iyice araştırıp, paketleri birbiri ile kıyaslayarak web siteniz için en uygun hangisi olacaksa oradan alın.

Hosting paketini alırken tek kriteriniz ucuz olması olmasın. Sadece ucuz hosting paketi almanız ilerde bir çok sorunu yaşayacağınızın da göstergesi olacaktır.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir