1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

Web Sitesi Kurmak İçin Gereken 5 Şey


0

Web sitesi kurmak istiyorum, ama nasıl web sitesi açılır bilmiyorum diyen çok insan var. Bunu diyen insan sayısı çok olunca web sitesi açmanın sanıldığı kadar zor olmadığını göstermek adına bu makaleyi yazmaya karar verdik.

2000’li yılların başında web sitesi kurmak için İngilizce ve kodlama gibi teknik konuları bilmek gerekiyordu. Gelişen internet teknolojileri sayesinde ismine Content Management System (CMS) yani İçerik Yönetim Sistemi denilen  hazır web sitesi yazılımları ortaya çıktı.

Bu hazır site yazılımları ile web sitesi kurmak sın derece kolay bir hale geldi. Bu makalemiz sayesinde hangi kategoride olursa olsun aşağıdaki adımları izleyerek hayalini kurduğunuz web sitesini kurabilirsiniz.

Web sitesi kurmak
Web sitesi kurmak

Web sitesi kurmak için neler gerekli?

Bir web sitesi kurmak için başlangıçta beş şey gerekli. Bunlar;

1-Domain

2-Hosting

3-İçerik Yönetim Sistemi (CMS)

4-Tema

5-hazır Site Tasarım Aracı

Web sitesi kurmak için bu beş bileşen ana unsur olup bu unsurlarda kendi içerisinde detaylara sahiptir. Bu detaylar başka bir makalemizin konusu olup bu makalede web sitesini oluşturan bu beş bileşeni açıklayalım.

web sitesi kurmak
Alan adı (domain)

Alan adı (domain)

Web sitesi kurmak için ilk kural bir alan adına sahip olmaktır. Alan adı web sitenizin ismidir. Nasıl ki hepimizin bir ismi var. Bizi bu isimle çağırırlar, bu isimle hatırlanırız. Web siteleri de isimleri ile hatırlanır ve isimleri ile bulunur.

Alan adını evimizin adresi gibi de düşünebilirsiniz. Nasıl ki evimizi bir arkadaşımıza tarif ederken sokak, cadde ismini veriyoruz. Web sitesinini bahçeli bir eve benzetecek olursak, bu bahçeli evin adresi alan adıdır.

Web sitemiz için gerekli olan alan adı kısa, akılda kalıcı, marka potansiyeli olan isimlerden oluşmalıdır. Alacağınız alan adının uzantısı mümkünse mutlaka com olsun. Çünkü com uzantısı dünyada en çok bilinen alan adı uzantısıdır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Alan Adı Nedir, Nasıl Alınır?

Hosting (sunucu)

Hosting Türkçesi Sunucu demektir. Hosting yani sunucu web sitemize ait dosyaların 7/24 erişime açık olan bir bilgisayarda barındırılmasıdır. Ziyaretçiler sitemizden öğrenmek istedikleri bilgiyi sunucudan alırlar. Sunucuyu alan adı gibi ev üzerinden örneklendirecek olursak; sunucu evimizin bulunduğu bahçe demektir.

Nasıl ki bahçenin büyüklüğü, özellikleri, yapısı yapacağımız eve etki eder, sunucuda açacağımız web sitesine direkt etki eder. Bu yüzden sağlıklı bir web sitesi açılmak isteniyorsa hosting (sunucu) kısmına çok dikkat edilmelidir.

İçerik yönetim sistemi (CMS)

Açmak istediğimiz web sitesini düzenlemek, yayına vermek, yeni içerikler eklemek için ismine CMS denilen yani İçerik Yönetim Sistemine ihtiyacımız var. Bu içerik yönetim sistemi web sitemizin performansına, başarısına direkt etki eden unsurlardandır.

Alan adı, hosting gibi unsurları ev üzerinden örneklendirdiğimiz gibi CMS yani içerik yönetim sistemini yapmak istediğimiz ev gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki ev yaparken ahşap, beton, prefabrik gibi malzemelerden yapıyoruz web sitesini de hazır site yazılımı olan içerik yönetim sistemleri ile yapıyoruz.

Web sitesini kurmak için amacımıza uygun içerik sistemlerini tercih etmelisiniz. İçerik sistemlerinin ücretli ve ücretsiz versiyonları vardır. Eğer blog tarzı içerik gireceğiniz bir web sitesi açacaksanız WordPress, e-ticaret sitesi açacaksanız da Opencart veya Magento gibi CMS yani içerik yönetim sistemlerini tercih etmelisiniz.

İçeriklerinizi hazırlamak, düzenlemek ve yayına almak için dünyanın en çok tercih edilen içerik yönetim sistemi olan WordPress‘in ücretli ya da ücretsiz versiyonunu tercih edebilirsiniz. Hosting paketinizi seçerken WordPress Hosting olmasına da özen gösterin.

Tema
tema

Tema

Kişisel, kurumsal, e-ticaret yapmak veya blog yazıları yayınlamak amacıyla açmış olduğumuz web sitelerinin görünümü, ana sayfa düzeni, kullanılan renkler, kullanılan yazı tiplerinin tamamına web sitesi teması diyoruz.

Web sitesine ait temayı yukarıdaki alan adı, hosting, içerik yönetim sistemi gibi unsurları eve benzetecek olursak tema, evimizin duvarlarının rengi, kartonpiyer işler, peyzaj çalışması gibi evi güzel gösterecek bütün çalışmalardır. Yapılan bu çalışmalar birbiri ile ne kadar uyumlu olursa göze o kadar güzel görünür.

Web siteniz için seçeceğiniz temanın modern renklere sahip, birbiri ile uyumlu, göz yormayan renk tonlarına sahip ve online olarak yönetim panelinden düzenlenebilir yapıda olmasına dikkat edin.

Hazır site tasarım aracı

Bir web sitesinin ana unsurları olan alan adı, hosting ve içerik yönetim sistemlerinin birlikte sunulduğu hazır site paketlerini tercih edebilirsiniz. Hazır site paketleri açılacak olan web sitesinin gereksinimleri önceden tahmin edilip ona göre yapılandırılır. Siz sadece kurulumu yapıp hemen yayına verebilirsiniz.

Hazır site paketlerini kullanabilmek için teknik bilgi sahibi olmanız gerekmez. Web sitesi kurmak için gerekli bütün unsurlar hazır site paketlerinde olduğundan oldukça avantajlıdır. Alan adı, hosting, içerik yönetim sistemlerini ayrı ayrı almaktan daha ekonomiktir.

Hazır site paketlerini de eve benzetecek olursak evi siz yapmayıp önceden yapılmış bahçeli bir evi satın almak gibi düşünebilirsiniz. Aldığınız bu evin bütün ihtiyaçları, çevre düzeni, boyası yani aklınıza gelen bütün işleri yapılmıştır.

Siz sadece eşyalarınızı koyup yaşamaya başlıyorsunuz. Hazır site paketleri de böyledir. Siz sadece içeriklerinizi girip hemen yayın yapmaya veya satış yapmaya başlayabiliyorsunuz.

Web sitesi açtıktan sonra yapılması gerekenler

Web sitesini kurduktan sonra işimiz bitmiyor. Asıl işimiz şimdi başlıyor desek abartı olmaz sanırım. Sitemizle ilgili bazı düzenlemeleri yapmanız gerekiyor. Aşağıdaki adımları uygulayarak (adımlar WordPress kurduğunuz varsayılarak anlatılmıştır) web sitenizin kurulumunu tamamlayabilirsiniz.

  • Web sitenizin güvenliği mutlaka SSL sertifikası kurun.
  • Web sitenizin başlığını, sloganı ve zaman dilimini güncelleyin.
  • WordPress tarafından oluşturulan “Merhaba Dünya!” diye başlayan örnek sayfayı silin.
  • Kalıcı bağlantı (URL) yapınızı düzenleyin. Bizim kalıcı bağlantımız https://www.e-ticaretsitesi.com şeklinde.
  • Site haritanızı oluşturun ve Google Search Console‘a kaydınızı yapın.
  • Robots.txt dosyası oluşturarak bilgilerinizi girin.
  • Açmış olduğunuz web sitenizi hızlandırmak için bir cache eklentisi yükleyin.
  • Web sitenizin ziyaretçi istatistikleri için web sitenizi Google Analytics‘e bağlayın.
  • Web sitenize gelecek olan spam yorumları engellemek için Akismet – Anti Spam eklentisini yükleyin.
  • Web sitenize ekleyeceğiniz içerikleriniz için Gravatar profilinizi oluşturun ve sosyal medya paylaşım butonlarını ekleyin.
  • Sitenize ait alan adı bilgilerinin herkes tarafından görülebilir olmasını istemiyorsanız Whois Gizleme işlemini mutlaka yapın.
thumbnail
Önerilen Yazı
SSL Sertifikası Nedir, Neden Önemlidir?
teşekkürler
Teşekkürler

Sonuç olarak…

Web sitenizi açtınız, gerekli eklenti ve modülleri kurdunuz, gerekli güvenlik ayarlarını da kontrol ettikten sonra sitenizi yayına verdiniz. Bundan sonra artık bol bol içerik girip, ürünlerinizi ekleyip bütün herkesle site adresinizi paylaşabilirsiniz.

Sitenizin arama motorları tarafından tanınması için web sitenizi arama motorlarına ekleyip,sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda çıkması için site içi ve site dışı SEO çalışmalarını yapmalısınız.

thumbnail
Önerilen Yazı
Web Sitesini Arama Motorlarına Ekleme

Web sitenize içerik eklerken dilbilgisi kurallarına mutlaka uyun. Ziyaretçilerinizin aramış olduğu bilgileri akıcı ve sade bir dille yazmalısınız. Paragrafları çok uzun tutmayıp paragraf arasında konuyu destekleyecek görseller kullanmayı ihmal etmeyin.

Eklediğiniz bu görseller konunun daha iyi anlaşılmasını sağladığı gibi okuyucunun dikkatini diri tutar, okurken sıkılmamasını sağlar. Yazmış olduğunuz içerikler SEO uyumlu makale formatında olmalıdır. SEO uyumlu makaleler yazmak için Yoast SEO eklentisini kullanabilirsiniz.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir