Bant genişliği nedir, neden önemlidir sorusun cevabı bu makalede. Bant genişliği (bandwidth) kelime anlamı olarak veri trafiği, veri aktarım hızı, bant genişliği oranı gibi anlamlara gelmektedir. Ama genel olarak internet hızınızın anlık kapasitesi olarak tanımlanabilir. Bandwidth, iletişim kaynaklarındaki veri kapasitesinin byte/saniye veya bit/saniye türünden hesaplanır.
Bu makalemizde bandwidth nedir, e-ticaret sitesi başta olmak üzere web siteleri veya evde kullandığımız internet hızı için neden önemlidir sorularına cevap vereceğiz.
Bant genişliği nedir?
Bandwidth olarak bilinen bant genişliği, internet bağlantılı bir cihazın belirli bir zaman diliminde aldığı veri miktarıdır. Kısaca, bir kanal ile aktarılacak maksimum verinin taşınması ve iletilmesidir. Bant genişliği ne kadar büyükse aktarılacak veri hızı da o kadar büyük olur. Veri trafiğini sağlar.Yüksek kapasitede bir veri ile uğraşan, verinin hacmi ve veri hızına önem veren firmaların ve kişilerin web siteleri için son derece önem verilen bir konudur. Bant genişliği ne kadar fazlaysa verimde o kadar artar.
Geleneksel bant genişliği saniye başına bir bit ile ilave edilir. Ama modern bant genişliği bir saniyede milyonlarca ve hatta milyarlarca veri aktarım sağlanır. Bu aktarım hızı sağlanan veri hacmine bağlı olarak azalıp artabilir. Simetrik bağlı olan bant genişliğinde veri hem yükleme hem de indirme yapar. Asimetrik bağlı olan bant genişliğinde performans ve hız daha düşüktür. Simetrik bağlar iki yönlü çalışıldığında, asimetrik bağlar ise tek yönlü kullanımda tercih edilir. Web siteniz ve kişi ziyaret sayısı için uygun banttespit edilir.
Bant genişliği nasıl ayarlanır?
Farklı modemlerde ya da internet kaynaklarında farklı adlarla ayarlansa dahi bant genişliği bandwidth ayarları tasarımı aynıdır. Modem ara yüzünde bulunan bant genişliği ayarları bölümünden bant genişliğinin kapasitesi görülür. Aynı zamanda var olan işlemler incelenir ve veri trafiği anlaşılır. Üçüncü şahıslardan ya da görüntüleme yapması istenmeyen yazılımlardan bant genişliğini koruma için şifreleme yöntemi kullanılır.
Modemin bant genişliği 20 MHz ve 40 MHz olarak ayarlanır. MHz; frekans birimidir. Elektromanyetik ortamlarda yapılan işlemin frekansını belirler. İstenen işlemlere göre iki yolda değişik dezavantajlar ve avantajlar sunar. Bant genişliğiniz ne kadar artarsa verimde o kadar artar. Geniş bir alana 40 MHz uygun olurken bazen de 20 MHz ile yüksek verim alınır. En uygun bant genişliği birkaç deneme ile tespit edilir. Hosting paketinde hem hızlı hem de uygun fiyatlı bir seçenek her zaman vardır. Aylık trafiğinizi uygun bant genişliği ile bir sistem içine koyabilir ve paketler satın alabilirsiniz.
Bant genişliği nasıl çalışır?
Bant genişliğini bir örnekle somutlaştırmak mümkündür. Örneğin, bir pipet ve inşaatlarda bulunan geniş bir boru düşünüldüğünde; daha hızlı ve daha fazla su taşımak için geniş boruyu seçmekle bant genişliği daha fazla olanı seçmek prensipte aynıdır. İkisinde de daha çok su yani veri aktarılır. Ama boru ve pipette olduğu gibi ne kadar performans alınırsa maliyet o kadar artar. Bu nedenle sitenize girişlerde her zaman uygun bant genişliğinin olmasına dikkat edilir.
Bant genişliğini etkileyen pek çok unsur bulunur. Verinin hacmi, ulaşımda çıkan sorunlar, verinin gecikmesi ya da kaybolması gibi unsurlar genel ağ verimini düşürebilir. Yapılacak işlemlerin devamının sağlanması için, birden çok bant genişliğine sahip birden çok cihaz kullanılır. Bu şekilde bir bantta, bir cihazda yaşanan sıkıntı diğer bantları etkilemeden işlem devam eder.
Ancak birden çok cihaz, birden çok ağ bağlantısı demek ve bu durumda internet kaynağı çok kuvvetli olmalıdır. Çünkü sitenin ana sayfasında işlemin en yüksek seviyede bir verimle çalışması için bu unsurların kesintiye uğramaması gerekir. 100 kişi bant genişliği ile veri aktarımı yapıyorsa 100 cihaz ve ağ bağlantısı olur.
İnternet bant genişliği nasıl öğrenilir?
İndirme ve yükleme hızı olan ping değeri, bant genişlikleriyle doğrudan ilişki içindedir. Kullanılan işlemden işleme, cihazdan cihaza farklılık gösterir. İnternet bant genişliğini hesaplama, artan veri miktarı ve gelişen teknoloji ile karışık bir hale geldi. İşlemlerde maksimum verim sağlanması için; etkin bir bant genişliği, dosya kaynağından indirme süresi tekrar ölçülür. Olası bir gecikmeyi ve tıkanmayı engellemek için bant genişliği sıkça kontrol edilir. Gerekiyorsa da ekstra güncelleme yapılır.
Bazı altyapılar maksimum bant genişliğini kullanmaya engel olur. Ve eğer sıkça kontrol etmeye vakit yoksa bu kontrolün otomatik olarak yapılması isteniyorsa bandwidth monitor programı kullanılır. Ana sayfanızda bu program mevcuttur.
Bant genişliği kaç olmalı?
Beklenilen maksimum verime ya da kullanılan veri hacmine bağlı olarak değişir. Genelde 2,4 GHz için bant genişlikleri 20 MHz olur. GHz kapasitesi fazlalaştıkça genişlikte artar. Dolayısıyla da maliyet artar.