1. Anasayfa
  2. E-Ticaret

Yeni Bir İş Kurmak İçin Yapılması Gerekenler


0

Yeni bir iş kurmak ve kendi parasını emekleri ile kazanmayı herkes ister. Bu nedenle bir çok insan kendi işini kurmak çabasında. Teknolojinin gelişmesi ve iş dünyasının her geçen gün ilerlemesi ile birlikte insanlar yaşam standartlarının daha yüksek kaliteye ulaşmasını da hedefler.

Bazı kişiler var olan güçlü iş yerlerinde çalışmak ve çeşitli anonim şirket türlerinde ortak için çabalarken bazı kişiler ise kendi işinin patronu olmak ve çalışan yerine işveren olmayı tercih ederler.

Peki ‘’Yeni bir iş kurmak istiyorum, herhangi bir iş kurma planı yaparken ön planda tutulması gereken detaylar nelerdir?’’ gibi soruların cevaplarını merak eden kişiler, tüm detaylarıyla birlikte iş kurmayıilk adımları ile beraber yazımızın devamında öğrenebilirler.

Yeni bir iş kurmak
Yeni bir iş kurmak

İş kurmak için bilinmesi gereken detaylar

Kendi işini kurup bu iş ve planlama sürecinde başarılı olma hedefini bulunduran kişiler, doğru iş stratejilerini takip ederek ilerlemelidir. Başarılı bir işe sahip olmak ve hak ettiği karşılığı almak isteyen iş insanlarının çaba göstermesi önemlidir.

Bu doğrultuda yeni bir iş kurup para kazanmak isteyen girişimcilerin göz önünde bulundurması gereken belli başlı detaylar vardır. Sizler için iş kurarken dikkat etmeniz gereken detayları maddeler halinde açıkladık:

İş kurarken dikkat edilecek noktalar şunlardır;

  1. İş fikri analizi
  2. İş planı
  3. Rakip analizi
  4. Hedef kitle araştırması
  5. Sermaye
  6. Konum
  7. Personel seçimi
  8. Pazarlama teknikleri

İş fikri analizi:

Eğer düşünceleriniz arasında yer alan ve hayalini kurmuş olduğunuz bir iş fikriniz varsa, onu hayata geçirmeden önce içerisinde yerinizi almak istediğiniz sektörü iyice araştırıp anladığınızdan emin olmanız gerekir. Kuracak olduğunuz işin size getireceği katkıları ve sizden istediği yeteneklere dikkat etmelisiniz. Belirli bir gelir kazanmayı hedeflediğiniz sektörde iyi bir konuma gelebilmek için yapmanız gerekenleri öğrenmelisiniz.

İş planı:

İş kurma süreci boyunca yararlanacağınız ve stratejileriniz doğrultusunda izleyeceğiniz adımları açıkça belirten bir işin planı olmalıdır. İşi kurma ve ilerletme aşamalarında sizi yönlendirecek olan bu planı oluşturma yeteneğiniz varsa geç kalmadan hazırlamasınız. Eğer kendiniz planlama konusunda iyi değilseniz alanında uzman olan bir danışmandan yardım alabilirsiniz.

Rakip analizi:

Size göre iş fikriniz ne kadar yaratıcı ve benzersiz olursa olsun, rakiplerinizden bir adım daha önde olan bir iş sunmadığınız sürece müşteri kitlenizin gözünde yüksek başarılara ulaşma ihtimaliniz oldukça azalır. Doğru stratejileri yapabilmek ve rakiplerinizi iyice tanıyarak ilerlemek, her zaman avantajınıza olacaktır. Bu nedenle iş kurmadan önce detaylı bir rakip analizi yapmalısınız. Rakip analizi nasıl yapılır öğrenmek için aşağıdaki önerilen makaleyi mutlaka okuyun.

thumbnail
Önerilen Yazı
E-Ticaret Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Hedef kitle araştırması:

Kurmayı planladığınız iş doğrultusunda ulaşmak istediğiniz hedef kitleyi, hedef kitle analizi yaparak belirlemelisiniz. Ne tür ürünleri üretip hangi hizmetleri sunacağınızı kararlaştırıp, ona göre bir pazar yeri incelemesi yapmalısınız. Böylelikle potansiyel müşterilerinizi de bilip hedeflediğiniz şekilde ilerleyebilirsiniz.

Yeni bir iş kurmak
Sermaye

Sermaye:

İş kurmaya karar verdiğinizde planlarınızı uygulamaya başlamadan önce yapmanız gereken şeylerden bir tanesi de başlangıç maliyetini hesaplamaktır. İşinizi kurup yürütmek için belirli bir sermayeye sahip olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Aynı zamanda sermaye ile doğru orantılı olacak şekilde belirleyeceğiniz finansman da iş kurma sürecini etkileyen faktörlerden bir tanesidir.

Kuracağınız şirketin tasarruf ederek sermaye kazanmasını sağlayacak olan finansman, kurumun maddi açıdan dengelenmesine yardımcı olacaktır.

Konum:

Yeni bir iş kurmak isteyen kişilerin en baştan dikkat etmesi gereken en önemli detaylardan bir tanesi de bu işin konumudur. Kurulacak olan firmanın bulunacağı yerin sektöre uygunluk seviyesi büyük önem arz eder. Örneğin üretim odaklı bir firma oluşturacaksanız vergi dairesine yakın olan, su ve elektrik gibi detaylardan tasarruf edebileceğiniz bir konum belirlemeniz daha sağlıklı olur.

Personel seçimi:

Yeni kuracağınız iş içerisinde çalışacak olan personelleri seçip adayları elerken profesyonel bir tutum sergilemeye özen göstermelisiniz. “Ben bu firmada iş yapabilirim, kendime güveniyorum.” gibi düşüncelere sahip olan ve bunu kanıtlar nitelikte yetenekleri olan kişileri tercih etmelisiniz.

Çünkü işe alacağınız herhangi bir personel çalışma düzeni ve performansı ile sizi yüksek başarılara taşıyabileceği gibi firmanızı olumsuz yönde de etkileyebilir.

Özellikle alanında uzman ve firmanızın genel düzenlemelerini yapmakla yükümlü olan mali müşavir ve kişisel asistanınız gibi çalışanlara öncelik tanımalısınız. Bu nedenle gerekli olduğu durumlarda çalışanlar için yer açmanın ve eksik bulunması dahilinde çalışan gönderecek profesyonel bir ajansla birlikte çalışmanız tavsiye edilir.

Pazarlama teknikleri:

Kurmuş olduğunuz işle ilgili sunacak olduğunuz ürün ya da hizmetleri hedef müşteri kitlenize yaratıcı ve dikkat çekici tasarımlar ile tanıtmalısınız. Müşteriler, ürünler hakkında istedikleri zaman detaylı bilgi sahibi olabilmeli ve sunulan hizmetlere nasıl ulaşacaklarını öğrenebilmelidir. Bu sebeple doğru pazarlama tekniklerini kullanmanız oldukça önemlidir.

Son dönemlerde teknolojinin gelişmesi ve birçok kişinin internet üzerinden alışveriş yapıp çeşitli hizmetleri kullanması, yeni pazarlama stratejilerini öne sürmüştür. Sosyal medya aracılığıyla çoğu firma kendi markasını tanıtma ve yaratıcı reklamlar ile daha geniş müşteri kitlelerine yayılma politikasını izlemektedir.

Yeni bir iş kurmak isteyenlere tavsiyeler

Günümüzde her sektörün giderek gelişmesi ve yenileşmesi ile beraber pek çok girişimci kendi işini kurma hayaline sahip olmuştur. Bu hayalini hayata geçirmek ve kendi işinin patronu olmak isteyen girişimciler, gerekli hususları doğru şekilde uygulamaları durumunda hedeflerine ulaşacaktır.

Son dönemlerde o kadar çok kendi işini kuran girişimci bulunmaktadır ki çeşitli platformlar aracılığıyla kendi firmalarının hem tanıtımını hem de yönetimini gerçekleştirmektedirler. Ancak yeni bir iş kurup işinde başarılı olmak isteyen kişilerin, oldukça bilgili ve yetenekli bir şekilde ilerlemeleri gerekir.

yeni bir iş kurmak
yeni bir iş kurmak

Doğru stratejileri ve planları uygulayan girişimciler, hedefledikleri başarıya ulaşabilirler. Hazırlanacak olan iş planının taviz vermeden uygulanması gerekiyor.

Kendi içinizde gerekli planlamaları yapıp kendi işiniz ile ilgili net karar verdiniz ise doğru yolu ve aşamaları takip ederek istediğiniz konuma adım adım yaklaşabilirsiniz. Herhangi bir girişimcinin başarılı olabilmesi için çaba göstermesi ve hedeflediği iş düzenine sahip olabilmesi için de emek sarf etmesi gerekir. Bu nedenle hiçbir zaman çalışmaktan yorulmamalı ve karşılaştığınız olumsuz durumlarda pes etmemelisiniz.

Yeni bir şirket kurarak iş dünyasına kendi işinin patronu olarak atılmak isteyen girişimciler, işlerini kurduktan sonra başarılı bir şekilde yürütebilmek için çeşitli alanlarda bilgi sahibi olmalıdır. Örneğin, bir işe başladıktan sonra o işin büyümesi ve önemli bir popülerlik seviyesine ulaşabilmesi için ciddi bir sermaye yatırımı gerekir.

KOBİ yani Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, en başından kendi emekleri ile iş kurmayı hedefleyen girişimcilerin işletme ve yönetme alanında hayat boyu lazım olacak sertifikalı eğitim alma fırsatını sunar.

Gördüğü eğitimleri başarıyla tamamlayan ve sertifikalar almaya hak kazanan girişimciler, işlerini kurma ve yürütme süreci boyunca KOSGEB tarafından gerek hibe gerekse çeşitli destekler aracılığıyla yararlanabilirler.

Yeni bir iş dünyası yaratmak isteyen kişiler, iş dünyasına her daim geniş bir pencere ile bakmalı ve yeni düşüncelere açık olmalıdır. Hangi sektör ve müşteri kitlesine yönelik hizmet vereceğine karar veren girişimciler, o alanda kendilerini olabildiğince geliştirmeli ve rakiplerinden bir adım öne geçmelidir. Bunun için de yaratıcı ve nadir görülen iş fikirleri destekleyici bir yaklaşıma sahip olmalıdır.

Öte yandan iş kuracağı sektör hakkında detaylı bilgi birikimi bulundurmalı ve kendi alanı içerisinde uzman denilecek bir seviyeye ulaşmalıdır. Bir işi yönetmenin asıl kuralı; o işi profesyonel bir şekilde yapabilmektir. Bu sebeple girişimciler, kuracakları şirket ile birlikte kendilerini de geliştirmelidirler.

Oyla! post
Okumaya Devam Et
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir