1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

E-Ticaret Sitesi Ürün Başlıkları Nasıl Olmalı?


0

E-ticaret ürün başlıkları nasıl olamlı hemen öğren. E-ticaret sitesi ürün başlıkları nasıl olmalıZaman ziyaretçilerimizden ve yakın çevremizden aldığımız sorulardan biriside ürün başlıklarını küçük harfle mi, büyük harfle mi yazmalıyım” sorusu. Aslında bu durum küçük bir sorun gibi görünse de önemli bir sorundur. Şöyle ki başlıkların tamamını büyük harfle yazmak okunabilirliği, anlaşılabilirliği ve kullanılabilirliği etkileyen bir durumdur.

Bu durumda e-ticaret sitenizin ziyaretçilerine sunduğu kullanıcı deneyimi ve marka algınızı olumsuz etkilenmesine sebep olur. E-ticaret sitenizde büyük harf kullanın veya küçük harf kullanın şeklinde kesin bir öneride bulunmaktan ziyade iki türünde kullanılmasında ki faydaları yazıp nihai kararı size bırakacağız.

E-ticaret sitesi ürün başlıkları nasıl olmalı

E-ticaret sitesi ürün başlıkları nasıl olmalı?

E-ticaret sitelerindeki ürün başlıkları nasıl olmalı konusunda birkaç farklı yaklaşım bulunmaktadır. Bu yaklaşımlar şunlardır;

  • Title case yaklaşımı
  • Sentence case yaklaşımı

Başlık kullanımı ile ilgili yaklaşımlar

Başlıklarda büyük harf veya küçük harf kullanımı ile ilgili iki yaklaşım bulunmakta. Bunlar;

Title Cace: Başlıktaki tüm kelimelerin baş harflerinin büyük yazılması yaklaşımıdır. Örneğin Başlıktaki Tüm Kelimelerin İlk Harflerinin Büyük Yazılması.

Sentence Case: Bir başlıkta sadece ilk kelimenin baş harfinin büyük yazılıp diğer kelimelerin küçük yazılması yaklaşımıdır. Örneğin, Başlıktaki tüm kelimelerin ilk harflerinin küçük yazılması.

Başlıkların büyük veya küçük harfle yazılmasına dair her iki yaklaşımın hem avantajı hem de dezavantajı bulunmakta. Büyük veya küçük harf tercih edilmesi e-ticaret sitesinin marka dili bağlamında karar vermesi gereken bir durumdur.

Apple markası Apple tasarım yönergeleri kapsamında bildirim başlıkları, menü öğeleri ve butonlar dahil olmak üzere birçok kullanıcı ara yüzü öğesi için “title case” yaklaşımını tercih etmekte. Google firması ise Google tasarım yönergeleri kapsamında bildirim başlıkları, menü öğeleri ve butonlar dahil olmak üzere birçok kullanıcı ara yüzü öğesi için “sentence case” yaklaşımını tercih etmekte.

Sizin e-ticaret siteniz için doğru yaklaşım hangisi?

E-ticaret siteniz veya markanız için hangi yaklaşımın doğru olduğuna iki yaklaşımında sunmuş olduğu avantaj ve dezavantajları inceleyerek karar vermelisiniz. Bunun yanında tercih edeceğiniz yaklaşımın nasıl bir kişiliği ortaya çıkardığına ve bu ortaya çıkartılan kişiliğin marka iletişim stratejinizle de ne derece tutarlı olduğuna dikkat etmelisiniz.

Title case yaklaşımının avantajları neler?

Title Case yaklaşımı neden tercih edilir inceleyelim;

1- Daha fazla simetri: Bu yaklaşımın başlık yazımında daha fazla simetrik bir görünüm sunmasından dolayı bazı markalar bu yaklaşımı tercih eder. Kullanılan cümleler kısa olduğu müddetçe bu yaklaşım yazılan kelimelere güzel bir görsel ritim kazandırır.

daha fazla simetri

Tasarımcı veya yazarın başlık yazımında sentence case yerine title case yaklaşımını tercih etmesi simetride bir güzellik olmasındandır.

2- Daha fazla görsel estetik: Title case yaklaşımını tercih edin demenin süslü bir yolu görsel estetik demektir. Başlıkta büyük yazılmış harfler başlığı daha fazla vurgulamakta. Title Case yaklaşımı yazı tipi stilleri dengelenemediği zamanlarda özellikle tercih edilir. Kullanılan başlığın gövde metninden ayırt edilmesini sağlar.

Yukarıdaki görselde, soldaki başlığın sağdaki başlıktan nasıl daha fazla öne çıktığına dikkat edin. Kullanılan başlık göze çarptığında fark edilme ihtimali de artar.

3- Ağıbaşlı marka dili: Bu yaklaşım kelimelere ağır başlılık, resmiyet ve önem duygusu katmakta. Bu yaklaşımı New York Times ve Turkiye.gov.tr gibi siteler Profesyonel, ciddi ve resmiyim.” demek için tercih etmekte.

Ağırbaşlılığı ifade eden Title Case yaklaşımı kelimelere takım elbise giydirmek gibi değerlendirilebilir. Nasıl ki takım elbise bir resmiyet ve ciddiyet getiri bu yaklaşımda başlıklara resmiyet getirir.

Sentence case yaklaşımının avantajları neler?

E-ticaret sitelerinin neden sentence case yaklaşımını tercih edebileceklerini inceleyelim.

1- Daha fazla okunabilirlik: Bu yaklaşımın tercih edilmesinin en büyük nedeni çok uzun metinlerin daha kolay okunmasını sağlamasıdır. Sizce tüm kelimelerinin ilk harflerinin büyük yazıldığı uzun bir cümleyi okumak ne kadar olur? Aşağıdaki örnekte okunurluğu düşük bir başlığı görmektesiniz.

2- Dost izlenimi veren marka dili: Nasıl ki title case yaklaşımı resmiyeti, soğuklu ifade ediyor, sentence case yaklaşımı onun kadar sıcaklığı, samimiyeti ifade etmekte. Markalarının doğal ve ulaşılabilir olduğunu göstermek isteyen markalar bu yaklaşımı tercih etmekte.

dostane marka dili

3- Özel isimleri yada özel isim anlamında kullanılan isimleri daha görünür kılmak için sentence case yaklaşımı kullanılmakta. Bu yaklaşım özel isim veya özel isim yerine kullanılan kelimelerin okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırmakta.

Günümüzde bir çok e-ticaret sitesi marka ürün veya hizmetlerini anlatmak için title case yöntemini tercih etmekte. Ama bu durum ürün özellikleri ile aksiyon çağrısının karıştırılmasına sebep olabilir.

4- Daha kolay anlatma: İçerik üretim süreçleri içerisinde sentence case yöntemi daha uygundur. İçerik üretimlerinde title case yaklaşımını tercih etmek zaman zaman sıkıtılar doğurabilir. Örneğin içerik yazılırken edatlar ve bağlaçlar küçük mü büyük mü yazılmalıdır?. Ayrıca İngilizce içeriklerde “the”, “is” gibi kelimeler nasıl yazılacak?

E-ticaret sitenizde, birden fazla kişi ürün başlık ve içeriği veya blog içeriği giriyorsa içerik girenlerin hepsinin title case yöntemini uygulaması mümkün olmayabilir. Buda sitenizin karışık, düzensiz gibi görünmesine sebep olabilir. Sentence case yöntemi seçilmesi bu tarz karışıklıklara çözüm olabilir.

Başlık yazımında diğer yaklaşımlar

Bu anlattığımız yaklaşımların haricinde başka yaklaşımlarda vardır. Örneğin Microsoft firması Windows Phone 8’debaşlık ve butonlarda kullandığı tüm kelimeleri küçük harfle yazmayı tercih etmiştir.

Kullanılan bütün kelimelerin küçük harfle yazılması gibi bazı sitelerde kullanılan tüm kelimeleri büyük harfle yazmayı tercih edebiliyor. Aşağıda bunun bir örneğini görmektesiniz.

teşekkürler

Sonuç olarak…

Yukarıda iki yaklaşımın avantaj ve dezavantajlarını anlatmaya çalıştık. İlla da şu yaklaşımı benimseyin demiyoruz. Ama hangi yaklaşımı benimserseniz benimseyin markanız için anlamlı ve tutarlı bir şekilde karar verdiğinize emin olun.

E-ticaret siteniz veya markanız için yapacağınız en kötü şey bir standarda sahip olmadan yol aldırmak olacaktır. Günün birinde sitenize bir standart kazandırmak istediğiniz de bu çok zor, zahmetli ve masraflı olabilir.

Sitenizde hangi yaklaşımı benimserseniz benimseyin mutlaka tutarlı olun ve sürekli o yaklaşımı uygulayın. Bir ondan bir ondan ortaya karışık şeklinde hareket etmekten kaçının.

İyi güzelde bu kadar şey anlattınız ben hala büyük harfle mi, küçük harfle mi yazmam gerektiğine karar veremedim diyorsanız, tavsiyemiz rakiplerinizin, büyük e-ticaret sitelerinin veya online pazaryerlerinin başlık ve içeriklerine bakın. Onlar nasıl yapmışlar inceleyin ve ona göre karar verin.

Herhangi bir yaklaşımı benimsemez ortaya karışık yöntemi tercih etmeniz sitenizin dağınık, karışık bir görüntü vermesine sebep olacaktır. Bu durum ziyaretçilerinizi rahatsız etmeye başlayacaktır. Bu rahatsızlık zamanla e-ticaret sitenize veya ürünlerinize bir güvensizliğe dönüşebilir. Bu güvensizlikte size satış kaybettirir. Satış kaybetmemek için mutlaka bir tarzınız olsun.

5/5 - (2 votes)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir