1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

E-Ticaret Sitesi Kurmak İstiyorum


0

E-ticaret sitesi kurmak istiyorum ne yapmam lazım diyenlerin imdadına yetişecek bir makale hazırladık. e-ticaret son 20 yılın en popüler konularından birisi. Medyada, haberlerde sık sık e-ticaret ile ilgili veriler paylaşılır.

Bu verileri duyan kişilerde bende e-ticaret sitesi kurmak istiyorum, şöyle olursa bende yapacağım, şu zamanda ben e-ticaret sitesi açacağım der. Der ama aklında bir soru da var. Bu makalemizde e-ticaret yapmak isteyen ama aklında sorular olan kişiler için kısa kısa sorularına cevaplar vereceğiz. Konunun daha iyi anlaşılması açısından makaleyi bir kaç ana başlık altında yazmayı doğru bulduk. Bunlar;

  • E-ticaret yapmak için karar verme
  • E-ticaret sitesi kurmak için karar verme
  • E-ticaret sitesi yazılım türünü belirleme
  • Satış şeklini belirleme
E-Ticaret sitesi kurmak istiyorum
E-Ticaret sitesi kurmak istiyorum

E-ticaret yapmak için karar verme

E-ticaret yapmak için çok iyi düşünüp, karar vermek gerekiyor. Bir başlayayım, beceremezsem vazgeçerim demekle olmuyor. Eğer bu düşünceye sahipseniz hiç başlamayın deriz. E-ticaret deneme yanılma yoluyla yapılacak bir iş değildir. Kesin kuralları olan bir ticaret şeklidir. O kuralları uygularsanız başarılı olursunuz, uygulamazsanız başarısız olursunuz.

İnternetten ne satabilirim?

E-ticaret sitesi kurmak için karar vermeye ilk önce kendinizden başlayın. Kendinize ben bunu gerçekten istiyor muyum, kısa zaman sonra sıkılır mıyım, yeteneklerimi bu iş kullanabilir miyim, çevrem bu konuda bana yardımcı olur mu, ailem destek verir mi, yaşadığım yer kargolara yakın mı, yaşadığım ev çarşıya, bankalara ve kargo şubelerine yakın mı gibi sorular sorup bu sorulara vereceğiniz cevaplara göre karar verin.

Bu konuda kendinize doğru soruları sormak için e-ticaret danışmanlığı hizmeti veren şahıs ve firmalardan destek alabilirsiniz. E-ticaret danışmanlığı ile ilgili daha detaylı bilgi için aşağıda ki makaleyi mutlaka okuyun.

e-Ticaret Danışmanlığı Nedir? Ne İş Yapar?

E-ticaret yapmayı kesin istediğinize karar verdikten sonra internetten ne satmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. İnternetten satacağınız ürünleri belirlemek için ciddi araştırma yapmalısınız.

Ürünleri nereden temin edebilirim, belirlediğim ürünleri toptan kaç liradan alabilirim, bu ürünleri satan çok rakibim var mı, bu ürünlerin Pazar hacmi nedir, bu ürünlerin kar oranı nedir gibi sorulara cevaplar bularak internetten ne satacağınıza karar verebilirsiniz.

Evde ne yapıp satabilirim?

Bazı kişiler sermaye azlığından veya bir alanda yetenekli olduklarından hazır yapılmış üründen ziyade kendilerinin yapmış olduğu ürünleri satmayı istiyor. Bu düşünce şekli daha çok ev hanımları nezdinde görülmekte. Eğer ürün alıp satmak için yeterli sermayeniz yoksa evde yapmış olduğunuz ürünleri satabilirsiniz. Bu ürünler;

  • Hamur ürünleri (kuru baklava, mantı, erişte gibi)
  • Örgü ürünleri (kazak, bere, eldiven, amigurumi oyuncak, havlu kenarı gibi)
  • Aksesuar ürünleri (kolye, bileklik gibi)
  • Gıda ürünleri (reçel, turşu yapmak gibi)
  • Şarküteri ürünleri (pekmez, peynir, yumurta gibi)

Bu konuda fikir vermesi için aşağıda ki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Hobi Ürünleri İnternetten Nasıl Satılır?

E-ticaret sitesi kurmak için karar verme

E-ticaret sitesi kurmak için karar verme

İyi bir araştırmadan hangi ürünleri nasıl satacağınıza karar verdiniz. Bu aşamadan sonra artık geri dönüşü olmayan ama kazandıkça zevk alacağınız bir sürece gireceksiniz. Artık aksiyon zamanı. Verdiğiniz kararı uygulama zamanı.

E-ticaret yapmak için şirket kurmak gerekir mi?

E-ticaret yapmak isteyen kişilerin en çok sordukları soru bu. “E-ticaret yapmak için şirket kurmak gerekir mi”. Evet e-ticaret yapmak için şirket kurmak gerekir. Bu şirketin türü sizin ne sattığınıza, ticari hedeflerinize, e-ticaret kaç kişi ile başladığınıza göre değişir. Şirket türleri üçe ayrılır.

  1. Şahıs Şirketi
  2. Limited Şirket
  3. Anonim şirket

Her şirket türünün kendisine mahsus avantajları vardır. Ama kuruluşunun kolay olması, çok sermaye gerektirmemesi, kapatılması kolay olduğundan en çok tercih edilen şirket türü Şahıs Şirketidir. E-ticaret yapacak olanlarda en çok Şahıs Şirketi türünü tercih etmekte. Online olarak şahıs şirketi nasıl kurulur öğrenmek için aşağıdaki makaleyi mutlaka okuyun.

Oturduğun Yerden Online Şahıs Şirketi Kur

e-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar

Diğer iş kollarında olduğu gibi e-ticaret sitesi açmak için de bir takım belgeleri hazırlamanız gerekiyor. Bu belgeleri işin başında hazır etmenizilerleyen zamanlarda size zaman kazandıracaktır. e-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar şunlardır;

  • Vergi levhası
  • Banka hesabı
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • İmza Sirküsü
  • Sanal Pos
  • Kargo Sözleşmesi
  • ETBIS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi)
  • Kep

E-ticaret sitesi kurmak için gerekli evrakları detaylı anlattığımız makaleyi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz. Okumak için hemen tıkla.

e-Ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar

E-ticaret sitesi yazılım türünü belirleme

E-ticaret sitesi yazılım türünü belirleme

E-ticaret yapmak için gerekli evrakları hazırlayıp şirket kuruduktan sonra en ticaret yazılım türünü belirlemek gerekiyor. E-Ticaret yapmak için gerekli olan yazılım türleri üçe ayrılır. Bunlar,

  1. Ücretsiz e-ticaret yazılımı,
  2. Hazır e-ticaret yazılımı
  3. Özel tasarım e-ticaret yazılımı

Ücretsiz e-ticaret yazılımı

E-ticaret yapmak için gerekli olan yazılımın ücretsiz olarak sunulduğu yazılım türüdür. Opencart, Magento, Prestashop, WordPress Woocommerce gibi firmalar yazılımları yapıp ücretsiz kullandırır. Ücretsiz e-ticaret yazılım türünü sermaye sıkıntı olanlar ve e-ticareti denemek isteyen isteyenler tercih ediyor.

Ücretsiz yazılımları veren firmalar teknik destek vermiyor. Ama piyasada teknik destek alabileceğiniz bir çok kişi ve ajans bulabilirsiniz.

Hazır e-ticaret yazılımı

Hazır e-ticaret yazılımı Ticimax, İdeasoft, Proticaret gibi firmaların e-ticaret için gerekli yazılımı yapıp e-ticaret yapmak isteyenlere kullandırdıkları yazılım türüdür. Bu yazılımlar özelliklerine göre ücretlendirilir. Almış olduğunuz pakete göre firmadan teknik destek alabilirsiniz.

Sorun yaşamak istemeyenlerin en çok tercih ettiği yazılım türüdür. Hazır e-ticaret yazılımında firma size sitenin kaynak kodlarını vermez. İşlerinizi size verilen admin paneli üzerinden yaparsınız. Kullanmış olduğunuz site ara yüzü bir çok kişi tarafından kullanılır.

Özel tasarım e-ticaret yazılımı

Özel tasarım e-ticaret yazılı tamamen sizin isteklerinize göre yapılır. Yani tamamen size özeldir. Sitenin kaynak kodları size teslim edilir. Sitenin ara yüzü sadece size özeldir, aynı arayüzü kullanan başka bir firma yoktur. Farklılık yaratmak isteyen, markalaşmak isteyen firmalar tarafından tercih edilir.

e-ticaret sitesi fiyatları

e-ticaret sitesi fiyatları

Kullanmak istediğiniz yazılım türü ve sitenizde kullanacağınız özelliklere göre fiyatlar değişmekte. Eğer hazır e-ticaret sitesi yazılımı kullanmak isterseniz fiyatlar 1000 TL 10000 TL arasında değişmekte. Fiyat aralığının yüksek olması size sunulan özelliklerden kaynaklanmakta.

Özel tasarım e-ticaret sitesi fiyatları ise sitede istediğiniz özelliklere, istemiş olduğunuz arayüze göredeğişiklik gösterir. Size özel bir e-ticaret sitesi fiyatı Freelancer dediğimiz serbest çalışan biri tarafından veya bir web tasarım ajansı tarafından yapılmasına göre farklılık gösterir. Ama özel tasarım e-ticaret sitesi fiyatları ortalama 10000 TL -50000 TL arasındadır.

E ticaret sitesi ne kadara mal olur?

E-ticaret sitesi maliyetlerini üc başlık altında toplayabiliriz.

  1. Alan adı ücreti
  2. Yazılım ücreti
  3. Hosting ücreti

Alan adı ücreti yıllık olup ortalama 8-12 dolar arasındadır. Kullanacağınız e-ticaret sitesi yazılımı ortalama 2000 TL civarında olacaktır. Son olarak hosting ücreti verirsiniz. Orta kalitede bir hosting ücreti 250 TL civarındadır. Bu ücretler standart kurulum ücreti olup, ücretli SSL kullanmak isterseniz ortalama 70 TL ücret verirsiniz. Reklam ve dijital pazarlama ücretleri bu kalemlere dahil edilmemiştir.

Ücretsiz e ticaret sitesi kurulur mu?

Anladığımız manada yani %100 ücretsiz bir e-ticaret sitesi yoktur. Yukarıda da anlattığımız gibi bir e-ticaret sitesinin üç ana gider kalemleri vardır. E-ticaret sitesi yazılımı ücretsiz olarak temin edilebilir. Ama alan adı ve hosting hizmetini ücretsiz bulamazsınız.

Alan adı ve hosting için ücret ödemek zorundasınız. Ortalama alan adı 8-12 dolar arasında, orta kalite bir hosting ücretini de 250 TL sayarsak ortalama 350 – 400 TL gibi ücret ödemeniz gerekir. Alan adı ile ilgili daha deyaylı bilgi almak için aşağıda ki makaleyi mutlaka okuyun.

Alan Adı nedir, ne işe yarar, nasıl alınır ve kullanılır?

E ticaret paketleri yıllık mı?

Satın almış olduğunuz e-ticaret paketleri yıllıktır. Bazı firmalar e-ticaret paket ücretini standart aynı ücreti alabildiği gibi bazı firmalar hosting ücreti adı altında daha az ücret almakta. Bu ücretin ne kadar olduğunu e-ticaret paketini alırken firmanıza özellikle sorun. E-ticaret sitesi paket ücreti yansıra sitenize ait alan adı ve hosting hizmeti de yıllıktır. Yani her sene bu ücreti ödemek zorundasınız.

Satış şeklini belirleme

Satış şeklini belirleme

Satacağınız ürünleri temin etme şeklini belirlemeniz gerekmekte. Ürün satış şekli üçe ayrılır.

1-Kendi markanızın ürünlerini satma

2-Bilinen bir markanın ürünlerini satma

3-Stoksuz (dropshipping) Ürün satışı

Kendi markanız ile ürün satmak isterseniz satmak istediğiniz ürünü siz üreteceksiniz veya üreten birileri anlaşıp üretilen ürüne kendi markanızı vereceksiniz. Bu satış şekli en karlı satış şekli olup yüksek sermaye gerektirir. Bilinen bir markanın ürünlerini toptan alarak yani stok yaparak satış yapabilirsiniz.

Almış olduğunuz fiyatın üzerine giderlerinizi ve kar oranınızı ekleyip satarsınız. En çok tercih edilen satış şeklidir. Stoksuz satış ise ürünü satan bir satıcı ile anlaşıp ürünü onun göndermesidir. Son zamanlarda en çok ilgi gören satış şeklidir. Bu satış şeklinin uzun süre devam ettirilmesi çok zordur. Ayrıca kar oranı en düşük satış şeklidir.

Alışveriş sitesi kurmak için ne kadar sermaye gerekir?

Alışveriş sitesi kurmak için gerekli ücret başlangıçtaki kurulum ücreti ise bu ortalama e-ticaret sitesi yazılım ücreti, alan adı ücreti, hosting ücreti ortalama 2500 TL civarındadır. Bu verilen ücret başlangıç ücreti olup, satış yapacağınız sektöre ve yazılımın özelliklerine göre farklılık göstereceğini unutmayın.

Ürünleri satış şeklinize göre sermaye miktarı da değişiklik gösterir. Eğer kendi markanız ile ürün satacaksanız ve bunu başkalarına ürettirecekseniz rakamlar çok yüksek olur. Kendi adınıza ürün ürettirmek en az 1000 adetten başlayıp yukarılara kadar gider.

Satacağınız ürünleri bir toptancıdan alacaksanız sermaye miktarı biraz azalır. Burada da rakam vermek zor çünkü toptan alacağınız bayi en az alım şartı koşabilir. Ama e-ticarette ortalama 100-200 adet arası ürün almak gerekir.

Stoksuz satış yapacaksanız e-ticaret yazılımını da ücretsiz temin edebileceğinizi varsayarsak hosting ve alan adı ücreti yani 350-400 TL gibi bir sermaye gerekir. Stoksuz satış ile ilgili aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.

Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır? – Yeni Başlayanlar için Detaylı Rehber

Stoksuz e ticaret nasıl yapılır?

Satmayı düşündüğünüz ürünleri belirleyip o ürünleri satan firma ile irtibata geçmeniz gerekmekte. İrtibata geçtiğiniz firma ile anlaşıp vereceği xml kodunu sitenize eklemeniz gerekir. Ürünleri sitenize eklenmesi ile satışa hemen başlayabilirsiniz.

Satış olması halinde anlaştığınız firma müşterinin aldığı ürünü sizin adınıza müşteriye gönderir. Firma ürün ücretini aldıktan sonra kalan ücreti yani sizin karınızı hesabınıza gönderir. Stoksuz satışta en dikkat edimesi gereken sağlam bir firma bulmaktır. Stoksuz satış yapabileceğiniz size xml verecek firmaları öğrenmek için aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.

e-Ticaret yapmak için XML veren firmalar

Trendyol da nasıl satış yaparım?

Trendyol da nasıl satış yaparım?

Satış şeklinize göre ürünleri kendi sitenizden veya Trendyol başta olmak üzere pazaryerleri üzerinden satabilirsiniz. Şu an en çok talep gören pazaryeri Trendyol firmasıdır. Trendyol da satış yapabilmeniz için mutlaka firma olmanız yani vergi levhası sahibi olmanız gerekiyor.

Vergi levhanız varsa Trendyol ana sitesinde sağ üst menüde yer alan “Trendyol’da Satış Yap” linkine tıklayarak başvurunuzu yapın. Yapılan incelemede satış yapmak için onay alırsanız istenen belgeleri gönderiyorsunuz. Başvurunuz onaylandıktan sonra size verilen panel üzerinden ürünlerinizi hemen ekleyerek satışa başlayabilirsiniz.

Trendyol da satış yapmak ücretli mi?

Trendyol da ürün ekledikten sonra müşteri ürünü satın aldıktan sonra ürün ücreti Trendyol tarafından kendi hesabında tutulur. Ürün müşteriye sorunsuz ulaştıktan Trendyol ürün fiyatından kendi komisyon ücretini, kargo ücretini ve diğer kesintileri tahsil eder.

Geriye kalan ücret ne kadarsa onu hesabınıza gönderir. Komisyon alınası sadece bu firmaya mahsus değil. Tüm pazaryerleri komisyon ücreti almakta, her kategorinin ücreti farklıdır. Komisyon ücreti ve diğer pazaryerleri komisyon ücreti için aşağıdaki makaleleri mutlaka okuyun.

Trendyol Komisyon Oranları Nedir?

Pazaryerleri Komisyon Oranları Nelerdir?

Instagram üzerinden satış nasıl yapılır?

Kendi e-ticaret siteniz ve online pazaryerleri haricinde İnstagram üzerinden de satış yapabilirsiniz. İnstagramdan satış yapmak için vergi levhası sahibi olmanız veya şirket olmanız gerekmez. Ama bir firma ünvanınızın olması size daha fazla güven duyulmasını sağlar. Satış şeklinize göre ürünlerinizi İnstagram da paylaşıyorsunuz.

Müşteri paylaştığınız bu ücreti almak istediğinde ücreti size EFT/Havale ile gönderir. Ama çoğu müşteri güven sorunu yaşadığı için ücreti kapıda ödeme ile ödemek isteyecektir. Kapıda ödeme kargo firmaları marifetiyle olmaktadır. Kapıda ödeme hizmeti verebilmek için kargo firması sizden vergi levhası ister.

Vergi levhanız yoksa kapıda ödeme ile tahsilat yapamazsınız. İnsanların size güven duyabilmeleri için profilinizde mutlaka bir Whatsapp numarası, adres ve varsa web sitenizin adresini paylaşın. İnstagram da paylaştığınız ürün görsellerinin insanların ilgisini çekecek şekilde olmasına dikkat edin. İnstagram da ne tarz ürünler satabileceğinizi öğrenmek için aşağıdaki makaleyi mutlaka okuyun.

İnstagramda Ne Satılır? – İnstagram’da Satılabilecek Ürünler

Sonuç olarak…

Görüldüğü gibi e-ticaret sitesi kurmak zor değil. Zor olan rekabet edebilmek, sürekliliği olan kar marjı ürünler bulabilmek. Ürünleri bulduktan sonra kendi e-ticaret sitenizin haricinde pazaryerlerinde ve İnstagram da satabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir