Stoksuz e-ticaret olarak tabir edilen Dropshipping, satıcının kendisine ait bir deposu olmadan müşteriye ürün satma işlemidir. Diğer satış türlerine oranla daha aerodinamik bir yapıya sahiptir. Son yıllarda Dropshipping alanına dair merak edilen pek çok soru vardır. “Dropshipping nasıl yapılır?” ya da “Dropshipping ile para kazanma nasıl olur? ” gibi sorular en fazla merak uyandıran detaylardır.
E-ticaret sektöründe hizmet vermeyi düşünen kişiler, bu konuya ilişkin tüm detayları öğrenmek isterler. Peki Dropshipping nedir? Nasıl yapılır? Bilinmesi gereken detaylar nelerdir? Buyrun inceleyelim!
Başlıklar
Dropshipping nedir?
Dropshipping nedir sorusuna verilebilecek farklı açılardan birçok cevap vardır. En bilindik haliyle stok yapma gereksinimi duyulmadan, gelen taleplere göre tedarikçi aracılığıyla müşterilere teslim edilmesi sistemidir. Ücretsiz Dropshipping modeli de konuyla ilgili merak edilen detaylardan biridir.
Aslında Dropshipping genel olarak Amazon sitesinde uygulanır. Fakat site, Dropshipping sistemine yüksek oranda komisyon koyar. Ayrıca bu sisteme de çok sıcak bakmamaktadır. Bu nedenle e-ticaret sektörüne giriş yapmayı düşünen kişiler bazı tereddütler yaşar. Sektörde başarı elde etmek için kendi e-ticaret sitenizi açmanız daha doğru olur. Bu sayede hem komisyon hem de hesap kapanması gibi riskleri ortadan kaldırma şansınız oluşur.
Dropshipping avantajları nelerdir?
- İş yükünde ciddi derecede düşüş olur.
- Depo maliyetleri ortadan kalkar.
- İş yükünde oluşan düşme sayesinde maliyetlerde de azalma olur.
- Personel maliyetleri neredeyse yok gibidir.
- Tedarikçi seçimi satıcıya ait olduğu için, ürün yelpazesi de geniştir.
- Bilgisayar ve internetin olduğu her yerde satış yapılabilir.
- Stoklar için yapılan maliyetler tedarikçi firmaya aittir. Bu nedenle satışı yapılmayan ürünler için oluşan riskler de tedarikçiye ait olur.
- Düşük maliyetlerle dahi ticarete atılma şansı ortaya çıkar.
- Kargo maliyeti olmaz.
Dropshipping dezavantajları nelerdir?
Dropshipping yönteminin sunduğu avantajlar son derece fazladır. Fakat her sistemde olduğu gibi bu sistemde de bazı dezavantajlar bulunur. Peki Dropshipping dezavantajları nelerdir?
- Dropshipping firmaları müşteri memnuniyeti durumu tam anlamıyla tedarikçinin hizmet kalitesine göre şekil alır. Yani yanlış tedarikçi seçimi, firmanız hakkında kötü bir izlenim oluşmasına neden olabilir.
- Satışı yapılan ürün hakkında detaylı bilgi edinme imkanınız olmayabilir. Bu durumda da müşteriye sağlıklı bilgi veremeyebilirsiniz.
- Tedarikçi stoklarının takibinin iyi yapılması gerekir. Aksi takdirde parasını aldığınız bir ürünün stokta olmaması durumunda iade işlemi size hem vakit hem de nakit kaybettirir.
- Kargo takibi hakkında müşteriye tutarlı bilgilerin verilmesi gerekir. Eş zamanlı bilgi verilmemesi, karşı tarafa firmanızın tutarsız bir tavır sergilediğini gösterir.
- Dropshipping kar marjı diğer satış sistemlerine oranla daha düşüktür. Bu düşük oran, sizin işleyişle ilgili şevkinizi kırabilir.

Tıpkı diğer iş sistemlerinde olması gerektiği gibi Dropshipping sisteminde de yapmak istediğiniz şeyi hedef almanız gerekir. Bu durum hem tutkunuzu artırır hem de başarıya daha çabuk ulaşmanız noktasında etkili olur. Eğer yapacağınız işe bir ilginiz ya da hevesiniz yoksa, o alanda tutunmanız daha zor olur.
Bu nedenle Dropshipping sistemini kullanarak ne yapmak istediğinize karar vermeniz aslında en önemli süreçlerin başında yer alır. Dropshipping ne demek sorusunun yanıtını tam anlamıyla öğrendiğiniz zaman ne yapmak istediğinize de karar verebilirsiniz.
Dropshipping veren firmalar sayesinde kendi markanızı oluşturma şansınız vardır. Kendi etiketinizi oluşturup, kendi ambalajınızı hazırladığınız zaman daha fazla satış yapma imkanı elde edebilirsiniz. Sattığınız ürünlerde kendi markanızı yaratmanın, size profesyonel bir hava kazandırır. Bulunması daha zor olan şeyleri tercih ettiğiniz zaman tutunma şansınız yükselir.
Dropshipping nasıl yapılır diye öğrendikten sonra yapmayı düşündüğünüz işe diğer insanların ne kadar ilgisi olduğunu araştırmanız tavsiye edilir. Çünkü eğer satışını yapmayı düşündüğünüz ürünlere talep oranı düşükse satış yapma oranınız olumsuz yönde etkilenir. Bu nedenle ürün seçenekleriyle ilgili aranma ve talep durumlarına bakmanız daha doğru kararlar almanıza yardımcı olur.
Rekabet ortamını analiz edin
Dropshipping sistemiyle satış yapacağınız alanlarda sizin gibi çalışan çok sayıda firma ve insan vardır. Buna bağlı olarak rekabet ortamı sizi bir hayli zorlayabilir. Aynı ürünü satan satıcı sayısının fazla olması, firmanızın öne çıkmasını geciktirir. Bu senpel tedarikçi sayısının daha az olduğu alanlara yönelmeniz tavsiye edilir.
Rekabet ortamı içinde hem tercih edilen marka olmak hem de yüksek kar marjı elde etmek zor bir süreçtir. Bu zor süreci aştığınız zaman para kazanma kısmına geçmiş olursunuz. Dropshipping nasıl başlanır şeklinde araştırma yaptığınızda rekabet ortamı analizinin önemini anlamanız mümkün olur.
Doğru tedarikçi seçimi
Stoksuz satış yani Dropshipping yapmak için kesinlikle bir tedarikçi bulmanız şarttır. Başarılı Dropshipping için ise doğru tedarikçi seçimi büyük önem taşır. Bunun için de daha önce Dropshipping sistemi üzerinden satış yapan ve başarılı olan firmalardan fikir almanız önerilir. Bu sayede siz de kendi alanınız için doğru tedarikçi seçiminde hangi tarz detaylara dikkat etmeniz gerektiğini kavrayabilirsiniz.
Satışlarınız için web sitesi oluşturun
Pratik bir şekilde e-ticaret sitesi kurabileceğiniz çok sayıda platform vardır. Web sitenizi kendi başınıza kurmak sizi biraz zorlayabilir. Özellikle bu konuyla alakalı olarak yeterli bilgiye sahip değilseniz, süreç sizin için daha zor işler. Zor işleyen süreç başarıya ulaşmanız üzerinde de olumsuz etkiye sahip olur.
İlk etapta Web siteniz için yüklü harcamalar yapmanıza gerek yoktur. Hazırda olan Web sitelerini tercih edebilirsiniz. Daha sonrasında para kazanmaya başladığınız zaman kendi isteklerinize göre sitenize ilaveler yapabilirsiniz. Yani başlangıç itibariyle kusursuz bir süreç için acele etmeniz yanlış olur.

Başarı dropshipping adına detaylı analizler yapın
Yaptığınız işten ne kadar kazanç elde ettiğinizi görmek ya da hatalı olduğunuz kısımları anlamak için analiz yapmak oldukça önemlidir. Yapılması gereken bu analizler başarılı Dropshipping in son adımı olarak kabul edilir.
Neler yapıp neler yapmadığınız gördüğünüz zaman kendinize mevcut durumunuza göre bir işleyiş şekli oluşturabilirsiniz. Reklam analizleri, Web sitesi analizleri ve satış analizleri kontrol etmeniz gereken durumlara örnektir.
Dropshipping iş modeli nasıl çalışır?
Bundan önceki dönemlere göz attığınız zaman ticaret yapmak adına dükkan kiralamak, depolama yapmak, ürün satın almak ya da alınan ürünleri satmak için bir hayli beklendiğini görebilirsiniz.
Fakat e-ticaretin günde güne gösterdiği gelişmelere bağlı olarak gelişen Dropshipping sistemi, tüm bu zorunlulukların ortadan kalkmasını sağladı. Bu sistemin de uygun koşullarda başarılı sonuç verebilmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.
Dropshipping iş modeli nedir?
Dropshipping tedarikçileri arasında herhangi bir ürün olmadan da satış yapılma işlemidir denilse yanlış bir kavram olmaz. Bu yöntem sayesinde ürün stoğu yapmanıza gerek kalmaz. Sistemde sadece kendinize sağlam bir tedarikçi bulmanız gerekir. Yani bu noktada siz, tedarikçinin pazarlamacısı oluyorsunuz. Fakat burada bir fark vardır.
Sizin tedarikçiden satın aldığınız ürünü bir başkasına satarken üzerine kar payı koyma şansınız bulunur. Satmak istediğiniz ürüne talep olması durumunda ise, ürün müşterilere tedarikçiniz aracılığıyla gönderilir. Dropshipping iş modeli hakkında kısa bir tarif vermek gerekirse;
- Alıcı ürünü satıcı firmadan yani Dropshipping yapan firmadan satın alır.
- Firma sahipleri talep olan ürünleri tedarikçiye iletir.
- Tedarikçi de siparişleri müşteriye teslim eder.